Jsme malý kraj s velkým potenciálem rozvoje                     
Jak si stojí Pardubický kraj v cestovním ruchu, představil radní René Živný krajským zastupitelům v podrobných statistikách Českého statistického úřadu i v širších souvislostech tohoto odvětví. Přestože samotná čísla nic nevypovídají o spokojenosti a pocitech návštěvníků, ani hlubší pohled do statistik není tak špatný, jak se často předkládá při sledování pouze celkového počtu přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních.
Patříme k menším krajům
Pardubický kraj je v rámci 14 krajů České republiky na 10. místě svou rozlohou a na 11. místě v počtu obyvatel. Tomu odpovídá i intenzita cestovního ruchu, která přepočítává počet přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních na počet obyvatel. „V této statistice náš kraj přeskakuje Moravskoslezský, Ústecký a Středočeský kraj,“ citoval data René Živný.
Využití stávajících ubytovacích zařízení je v republikovém srovnání celkem dobré, činí 38,5 procent a Pardubický kraj je na 9. místě. „Zcela poslední jsme ovšem v počtu hromadných ubytovacích zařízení. Ta se počítají od alespoň pěti pokojů a deseti lůžky. Takových zařízení je v kraji 351 s 19,6 tisíci lůžek, což je nejméně ze všech krajů v České republice. Při vzniku nových kapacit ovšem nepomůže žádné sociální inženýrství a umělé plošné podpory. Je to věc podnikatelských záměrů a jejich vyhodnocení, zvláště v situaci, která nastala v cestovním ruchu v letošním roce,“ řekl Živný.
Klíčový je pro kraj český turista, ale i business klientela
Většina turistů, kteří přijedou do Pardubického kraje, jsou tuzemští.  Od roku 2014 roste Pardubickému kraji intenzita domácího cestovního ruchu. V té je v současné době na 10. příčce a přeskakuje dokonce i hlavní město Prahu. „Tady vidíme rezervy ještě v možném prodloužení hlavní sezóny v jarních a podzimních měsících, zejména pokud je příznivé počasí,“ uvedl Živný.
V roce 2019 se v Pardubickém kraji pořádalo 524 konferencí, kterých se účastnilo 57 tisíc lidí. To kraj umístilo na 7. příčku v republice v počtu pořádaných konferencí v hromadných ubytovacích zařízeních.
Méně zahraničních hostů, ale zůstávají déle
Ze zahraničních hostů jezdí do hromadných ubytovacích zařízení v Pardubickém kraji hlavně Slováci, Němci a Poláci. V loňském roce sem zavítalo celkem 61 tisíc zahraničních hostů, kteří tu zaznamenali 167 tisíc přenocování. „V délce pobytu cizinců naopak patříme k premiantům, protože tu zahraniční turisté zůstali průměrně 3,75 dne, což nás v průměrné době pobytu dostává na 4. příčku v mezikrajském srovnání,“ informoval radní.
Co nejvíc táhne
Destinační společnost Východní Čechy pravidelně sleduje návštěvnost 85 turistických cílů v kraji. Ty měly v roce 2019 celkovou návštěvnost více jak 1,2 milionu lidí. Nejvíce lidí přijelo na  Stezku v oblacích na Dolní Moravě (na 300 tisíc registrovaných návštěvníků), která se díky tomu dostala do TOP 50 nejnavštěvovanějších cílů v Česku. Následovaly Muzeum v přírodě Vysočina, hrad Svojanov, Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem, zámky v Litomyšli a Pardubicích, muzeum loutek v Chrudimi, hrad Kunětická hora, dělostřelecká tvrz Hůrka a památník Ležáky. 
Kraj s potenciálem
Velkou výhodou Pardubického kraje je jeho dobrá dostupnost na cestě z Prahy i z Moravy, což na druhé straně může být i nevýhoda, pokud sem turisté přijedou z větších center pouze na jednodenní návštěvu. Další atraktivitou kraje je největší síť cyklostezek v republice co do počtu kilometrů na jednoho obyvatele. Kraj je také vnímán jako kraj koní a je tu rozsáhlá síť koňských stezek. „Proto Pardubický kraj podporuje infrastrukturu cestovního ruchu ve spolupráci s obcemi a jejich sdruženími právě v těchto oblastech, které ho činí jedinečným. Spolupracovali jsme také na vybudování bezbariérové infrastruktury pro hendikepované turisty v autokempu Buňkov, která je rovněž ojedinělá v republice,“ konstatuje Živný a dodává: „Jsme vnímáni jako kraj s krásnou krajinou, atraktivními památkami, hrady, zámky a muzei, kde lze strávit klidnou dovolenou bez davů dalších turistů. I v tomto duchu jsme spolupracovali na návštěvnické strategii Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Rozvoj cestovního ruchu musí být udržitelný a ve výsledku příjemný jak pro návštěvníky, tak i pro obyvatele kraje.“
Propagace v ostatních krajích
Pardubický kraj letos o 3 miliony korun navýšil rozpočet Destinační společnosti Východní Čechy, která se zabývá marketingem a managementem cestovního ruchu. Díky tomu se o krásách kraje dozvěděli prostřednictvím televize, rozhlasu, časopisů, vkládaných příloh do novin i sociálních sítí zejména lidé v dalších krajích republiky. „Veškeré informace máme sice online, ale možná byste se divili, jaký je stále zájem o tištěné Turistické noviny nebo tematické brožury a mapy,“ řekl na zastupitelstvu René Živný.