KORONAVIR, ANEB

„UŽIJTE SI SVOBODY PŘÁTELÉ, 

NA PODZIM BUDE HŮŘ“


Citát současného hlavního poradce vlády v boji proti pandemii dr. Maďara či jeho nejnovější „mít se dobře není lidské právo“, jsou smutnou realitou dnešních dnů.

Globální virus likviduje světovou ekonomiku, ničí vztahy mezi národy, státy i občany jednotlivých obcí a měst. Připomíná nám, že globalizace není jen možnost dnes se rozhodnout a zítra být v Chorvatsku nebo dokonce v Austrálii. Upozorňuje, že neznamená jen levná trička z Číny či hovězí biftek z Argentiny (levnější než ten z našeho býka). Přináší ale i nové hrozby: ekonomické krize, živočichy či rostliny, které do naší přírody nepatří,  i lidské nemoci. Zatím co na pozitiva jsme si rychle zvykli, tak s negativy si rady nevíme.

V naší domácí realitě je to bohužel tak, že za více než půl roku koronaviru se u nás nic nezměnilo. Miliardy létají sem a tam, aniž by ve většině případů měly nějaký dlouhodobý užitek. O systematickém předcházení nákaze nemůže být ani řeči a o přípravách na budoucí možný nárůst onemocnění už vůbec ne. Chtějí-li občané či firmy vědět, jak se mají chovat při konkrétní situaci, nedozví se nic než  obecné rady. Nejnovějším hitem je barevná mapa regionů, u které je z nepochopitelných důvodů zelená až druhá nejlepší, a jejímž vzkazem je, že se vlastně nic neděje. Takže nás straší, nebo jen si neví rady? Nakonec je asi nejlepší zachovat si zdravý rozum, žít normálně,   chovat se s přirozenou opatrností a od dětství vštípenými hygienickými návyky.

Radko Martínek