Zamysleme se nad množstvím vyprodukovaného odpadu


O odpadech bylo, a ještě bude řečeno hodně. Zkusme si však několik věcí zopakovat, protože planetu Zemi máme jen jednu, tak jako máme jeden život…
Situace kolem nemoci COVID-19 přináší mnoho a mnoho jednorázového materiálu, který celou planetu zatěžuje a vzhledem k nemožnosti jej standardně třídit (kontaminovaný nebo potencionálně kontaminovaný), bude tato zátěž jistě velkého rozsahu.
Patrně se nám nepovede virus a všechna omezení, co jsou s ním spojená, nějak zarazit, pokusme se v souvislosti s možným příchodem dalších omezení a „strašáků“ o pár jednoduchých pravidel:
·     Především si přestaňme říkat ono otřepané: „Stejně to celé nemá smysl, vždyť ONI TAM TO TAKY NEDĚLAJÍ…“ S tím v žádné oblasti života nikam nedojdeme.
·     Zrevidujme si doma stav roušek-ústenek. Jednorázová, zakoupená v lékárně, bude snad již běžně dostupná, ale doma vyrobená je doma vyrobená. Můžete ji použít opakovaně, může být z příjemné látky a bude nám dobře sedět. Však už je máme od jara vyzkoušené…
·     Zamysleme se nad tím, jak správně používat při nákupech jednorázové rukavice. Na co všechno s nimi vlastně saháme a jak s nimi potom naložíme? Naučili jsme se již účinně a pravidelně umývat ruce? To je základ. Pokud zrovna nesaháte na evidentně nebezpečný materiál jako třeba zdravotníci, mohou být jednorázovky zbytečné a často je k vidění, že po nákupu použité skončily mezi potravinami v tašce…
·     Další věc je také již „ohranou písničkou“ – nakupování do zásoby. Kdo si na jaře 2020 udělal zásobu trvanlivých potravin a má je ve spižírně doteď, dá jistě zapravdu, že je potřeba nakupovat s rozmyslem. Už jsme přece poučení a víme, že i když měla některá města vyhlášenou karanténu, hlady tam nikdo netrpěl. Ano, je pravda, že lidé dokážou ve strachu vykoupit vše, co je zrovna v akci, ale ekonomický přínos to pro domácnost nakonec nebývá, protože se hodně potravin nakonec vyhodí.
·     Zkusme v nakupování něco nového – pokud třeba doma některé potraviny přesýpáme ze sáčku do hezké sklenice (třeba těstoviny) a sáček hned vyhodíme, objevme nedávno otevřenou úžasnou bezobalovou prodejnu Spižírna u Magdalény Na Splavě v České Třebové a vezměte si na potraviny svou sklenici s víčkem. Když pomineme škarohlídy, kteří hned řeknou: „To nemá smysl“ nebo „To je kapka v moři odpadků“, možná vás sortiment prodejny mile překvapí. A kdyby nic jiného, tak to v prodejně krásně voní a možná objevíte suroviny, které ještě neochutnali.
·     Anebo – od minulého čtvrtka začalo Město Česká Třebová pořádat farmářské trhy na Starém náměstí. Třebovanům trh v našem městě určitě chyběl, prodejců i návštěvníků bylo hodně. Ovoce, zelenina, sýry, uzeniny, pečivo, dobroty, hračky, vše čerstvé a kvalitní. A protože se zamýšlíme nad spotřebou zbytečných obalů – farmářský trh je to pravé místo, kde podpoříme české výrobce, kde si může každý uplatnit svoje látkové tašky nebo sáčky a odejít z nákupu s lepším pocitem.
Právě dobrý pocit a dobré činy jsou jedny z věcí, které dělají náš život lepším.
A jak řekl Vincent Van Gogh: „Výsledkem myšlení nemá být pocit, ale čin.“
PS: 4. a 5. září budou Na Splavě U malířů tradiční Bleší trhy – i tam můžete dobře nakoupit nebo prodat…
Za ekocentrum Podorlicko Česká Třebová Alena Šplíchalová