Festovní Svinná 2020  


Je to novinka, která se letos objevila v kulturním kalendáři roku, pokud se ovšem o takovém dá mluvit.  Pořádné plakáty na tuto novou a jistě zajímavou akci je těžké hledat. Nakonec jsem je našel přímo na webu města mezi kulturními událostmi. Na plakátku však chybí pořadatel akce, takže ani nevíme, kdo že nás na Festovní Svinnou zve. Zřejmě to není ani osadní výbor, ani Obecní spolek Svinná, ani zdejší hasiči.  A co víc, nikde pořádně nejsou ani představeny vystupující kapely. Jako by ta pozvánka byla jen pro ty, co se vyznají a nebo pro ty, kterým je vlastně jedno, kdo bude ve Svinné vystupovat.
V létě bývala ve Svinné "Výtvarná Svinná" a bývala to akce znamenitá. Naposledy byla v Loňském roce, kdy se konal (opožděný) desátý ročník. Letos je v plánu  zítřejší letní festiválek, nechme se překvapit, uvidíme
Hanka Kosnovská & Veronika Hložková - dvojice podpořená bubeníkem nedávno vystoupila na letním koncertu v Javorce, podobně jako před dvěma lety v roce 2018.
El Camino (Česká Třebová) jižanský rock z České Třebové 
Upside down  - litomyšlská skupina - punk - rock  (vznikla v r. 2014) , v roce 2019 odehrála 21 koncertů. Letos je vystoupení ve Svinné pátým letošním koncertem.
Honza Křížek se skupinou. Zřejmě nejznámější kapela na festivalu. Honza Křížek V roce 1992 založil skupinu Walk Choc Ice.[1] V roce 2004 se stal členem kapely Blue Effect, s níž působil jako zpěvák a kytarista až do ukončení její činnosti v roce 2016. Také hrál ve skupině Kollerband a spolupracoval s mnoha dalšími hudebníky, mezi něž patří například Miroslav ŽbirkaAnna K a skupina Support Lesbiens. Dlouhodobě spolupracoval též s Ivanem Králem. Byl také moderátorem na stanici Rockzone 105.9, kde měl vlastní pořad nazvaný Objednej si svůj song. Je autorem hudby k představení Pohádky ze staré knihy divadla Matěje a Mirky Kopeckých, složil a nahrál hudbu pro celovečerní dokumentární filmy režiséra Adolfa Ziky Zlatý muž z Ria o Lukáši Krpálkovi[2] a Robert Vano – Příběh člověka o Robertu Vanovi.[3]
V roce 2017 mu vyšla u společnosti Supraphon jeho první sólová deska nazvaná jednoduše Honza Křížek. Jeho ženou je moderátorka České televize Petra Křížková, se kterou má syny Matyáše a Antonína.

Akce je podle usnesení rady města č. 460 podpořena městským grantem, podle zveřejněného usnesení  šlo o částku 18000 Kč, jméno žadatele nebylo uvedeno. Podobně byla ve Svinné podpořena částkou 15 tis. Kč také akce, uspořádaná jako oslava 135. výročí postavení nové školní budovy ve Svinné. Akce se bude konat v závěru měsíce září.  

A ještě zklamání - je spojeno s tím, že webové stránky www.svinna.cz, ještě před  dvěma lety tak dobře fungující, jsou nyní  neaktualizované a jsou zde dokonce zavádějící nesprávné informace. Pokud to tak má zůstat i nadále, bylo by lepší stránky zrušit, vypnout. Představoval jsem si, že nově zvolený osadní výbor pro to něco udělá, ale nestalo se.  Že by se nenašel ve Svinné z občanů nebo chalupářů, kdo by nedokázal stránky čas od času aktualizovat?  A tak možná budeme čekat na to, zda se taková iniciativa neobjeví v nově vzniklém Obecním spolku Svinná, který se začíná objevovat na  nejrůznějších akcích. Pokud mají být akce ve Svinné pro širší veřejnost a ne pouze pro několik desítek zdejších obyvatel   (kteří zřejmě ani nedrží všichni pohromadě), tak je nějaký funkční informační systém nezbytný. (mm)