Absolutním vítězem třídění odpadů v kraji jsou Čenkovice     
Oblíbené lyžařské středisko Orlických hor, obec Čenkovice, se stalo Absolutním vítězem třináctého ročníku soutěže „O perníkovou popelnici“. Klání vyhlašované Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a. s., a Pardubickým krajem ukazuje, jak se v jednotlivých sídlech regionu třídí odpad. V roce 2019 to nejlépe zvládla vesnička se 180 obyvateli, příliš ale nezaostávaly ani ostatní obce.
 
Každoroční jarní vyhlašování letos zpozdila opatření spojená s bojem proti pandemii koronaviru. Na pomyslné stupně vítězů se tak představitelé úspěšných obcí postaví až nyní. „Ani ve složité době nemůžeme zapomínat na ekologii, ke které třídění odpadů neodmyslitelně patří,“ uvedl krajský radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. „Jsem rád, že statistika třídění, a to nejenom u úspěšných obcí, které vyhrávají soutěž „O perníkovou popelnici“, ukazuje, že ekologické nakládání s odpady patří u našich občanů už k samozřejmostem.
Soutěž je rozdělena do tří kategorií, a to na nejmenší obce do tří set obyvatel, střední obce do dvou tisíc obyvatel a města nad dva tisíce obyvatel. Pořadí určuje množství vytříděného odpadu na jednoho obyvatele za celý rok 2019. „Pro většinu obcí je dobré umístění v soutěži prestižní a vidíme, že efektivnímu třídění odpadů věnují nemalé úsilí,“ řekl k soutěži regionální manažer EKO-KOM Stanislav Dokoupil. Podle něj je pro obce motivující nejenom titul či trofej v podobě stylové popelnice z perníku, ale také finanční bonus v řádech desítek tisíc korun. Ten samosprávy většinou investují zpět do zkvalitnění systému třídění odpadů na svém území.
Jaké jsou tedy výsledky třináctého ročníku soutěže „O perníkovou popelnici“ za rok 2019?
 
OBCE DO 300 OBYVATEL
Zhruba sto třicet obyvatel bezesporu potěší třetí místo Žlebských Chvalovic, obce na prahu Železných hor. Druhé místo tentokrát získala obec Neratov. Ani tradičně výborné výsledky loňského vítěze této kategorie a několikanásobného držitele ocenění pro Absolutního vítěze nedostaly obec nedaleko Lázní Bohdaneč na Pardubicku na nejvyšší stupínek. Ten totiž obsadila už zmíněná obec Čenkovice. Zdejší starosta Josef Dostálek přičítá úspěch mimo jiné zvýšenému množství sběrných nádob v obci. A také osvětě. „Dáváme lidem informace, kde najdou nádoby na tříděný odpad a stále je také k třídění přesvědčujeme,“ vysvětlil starosta Dostálek. „Dvakrát do roka také děláme i s dětmi procházku celou vesnicí, sbíráme odpad, a to i po rekreantech, třídíme ho a vysvětlujeme, proč třídit. Také to nejmladší generaci učíme v rámci dětských dnů, měli i přednášku s horskou službou a záchrannou službou, při které jsme rozebírali i právě třídění odpadů. 

 
OBCE OD 301 DO 2 000 OBYVATEL
V kategorii středních sídel vybojovaly za rok 2019 třetí příčku Slepotice, obec s necelou pětistovkou obyvatel ležící na Pardubicku. Ke druhému místu si mohou gratulovat na opačném konci pardubického okresu, a to v Čeperce.  Více než tisícihlavá obec obhájila loňskou stříbrnou pozici. Stejný kousek, ovšem na pozici vítěze kategorie, se povedl obyvatelům oblíbeného rekreačního města Seč.
 
OBCE NAD 2 000 OBYVATEL
Na třetím místě kategorie velkých obcí a měst se umístilo rodiště Bohuslava Martinů. Tím jsme asi nejenom hudebním znalcům prozradili, že bronzovou příčku obsadilo město z pomezí Čech a Moravy - Polička. Loni třetí Opatovice nad Labem si letos polepšily a skončily na druhém místě. S nedalekou Čeperkou, která brala stříbro v prostřední kategorii, tak mohou úspěch oslavit společně. K posunu došlo i na vítězné pozici. Tu obsadila loni druhá Moravská Třebová.
 
ABSOLUTNÍ VÍTĚZ A SKOKAN ROKU
Jak už jsme prozradili na začátku, Absolutním vítězem se za rok 2019 stala obec Čenkovice. Vyhlašovatelé soutěže „O perníkovou popelnici“, tedy společnost EKO-KOM a Pardubický kraj, ale oceňují také obec, která se v třídění odpadů v meziročním srovnání nejvíce zlepšila. V roce 2019 se největší postup pořadím povedl obci Líšnice z podhůří Orlických hor, která se v rámci soutěže stala Skokanem roku.

VÍTĚZNÉ OBCE ZA ROK 2019

 
OBCE DO 300 OBYVATEL
obec Čenkovice                      80 000,- Kč
obec Neratov                         45 000,- Kč
obec Žlebské Chvalovice        25 000,- Kč
 
OBCE DO 2 000 OBYVATEL
město Seč                               80 000,- Kč
obec Čeperka                         45 000,- Kč
obec Slepotice                        25 000,- Kč
 
OBCE NAD 2 000 OBYVATEL
město Moravská Třebová      80 000,- Kč
obec Opatovice nad Labem   45 000,- Kč
město Polička                         25 000,- Kč
 
ABSOLUTNÍ VÍTĚZ
obec Čenkovice
 
SKOKAN ROKU         
obec Líšnice                            20 000,- Kč
 
KOLEKTIVNÍ SYSTÉM ELEKTROWIN
obce do 2 000 obyvatel          obec Sobětuchy                      10 000,- Kč
obce od 2 001 obyvatel          město Hlinsko                         30 000,- Kč
skokan roku                            obec Sobětuchy                      20 000,- Kč
 
KOLETIVNÍ SYSTÉM ASEKOL
obce do 2 000 obyvatel          obec Moravany                      10 000,- Kč
obce do 5 000 obyvatel          město Jablonné nad Orlicí     15 000,- Kč
obce nad 5 000 obyvatel        město Ústí nad Orlicí             20 000,- Kč
speciální odměna                   obec Svídnice                         10 000,- Kč