Návštěvnost na hradech a zámcích východních Čech     
Červencová návštěvnost objektů ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově na Liberecku, Královéhradecku a Pardubicku byla pro objekty velmi příznivá – byť ubylo zahraničních turistů, Češi svou návštěvnou památky podpořili. Bohužel se nepodaří dohnat ztráty způsobené pandemií koronaviru, kdy byly objekty uzavřeny až do 25. května a následně se do provozu vracely s řadou omezení z důvodů zajištění bezpečnosti. 
Zákupy mají zpět medvěda Medouška – v podobě dermoplastického exponátu se vrátil na místo, kde žil více než dvacet let. Zákupské nádvoří ozdobí skleněný vodotrysk z dílny sklářů Jiřího Pačinka a Davida Sobotky.
„Červencová návštěvnost byla pro naše objekty příznivá, rád bych poděkoval všem, kteří české památky svou návštěvou podpořili  a také děkuji za respektování všech pokynů, za vzájemnou ohleduplnost. Konkrétně na Liberecku si objekty oproti loňskému červenci polepšily, zámek Sychrov dokonce o čtyři tisíce návštěvníků na úctyhodných 20 122, absolutním pomyslným vítězem je hrad Trosky s návštěvností 38 095 osob. Na Královéhradecku bych jmenoval Kuks, který v červenci vyhledalo 19 450 návštěvníků, nebývalý zájem byl o prohlídku Opočna – 23 377 návštěvníků, a také o Ratibořice – 21 905 návštěvníků. Na Pardubicku je v současné době fenoménem nově opravený zámek Slatiňany, který si za červenec prohlédlo přes 18 000 návštěvníků. Naopak pokles návštěvnosti je na Litomyšli, což bylo způsobeno zcela jiným pojetím Národního festivalu Smetanova Litomyšl, který se konal za omezených podmínek. Byť jsou statistiky za červenec příznivé, bohužel se nám nepodaří dohnat ztráty způsobené pandemií koronaviru, ztráty jsou v tuto chvíli 134 milionů v rámci celého NPÚ“, hodnotí návštěvnost za první měsíc prázdnin Miloš Kadlec, ředitel NPÚ, ÚPS na Sychrově.
Návštěvnost na zámku v Litomyšli, ve Slatiňanech a v Liticích v posledních 10 letech