Českotřebovský deník 252/2020 (2/9) 
Česká Třebová vyhlašuje výběrové řízení na jednatele Vodárenské společnosti

Podmínky jsou uvedeny na tomto odkazu.
Usnesení rady města ze dne 31.8. 2020 Najdete na tomto odkazu zde.

Nabídka kurzů
Univerzity třetího věku
pro nový školní rok zveřejněna 

Realizátorem kurzů
Univerzity třetího věku
bude opět DDM Kamarád.
 
Nabídka je opět velmi bohatá,
 
programový leták je zde
 
 
Kulturní léto bylo také v České Třebové v Javorce 

A možná ještě bohatší než v Pardubicích
V dalším textu toho vydání Českotřebovského deníku  252/2020 se píše o Kulturním parku v Pardubicích. Zatímco v Pardubicích mají Kulturní park na Příhrádku a v Litomyšli na Toulovcově náměstí, tak Česká Třebová má svou Javorku  a pořádá zde také své Kulturní léto, jen to tak nemáme pojmenované.  I zde jsou naše výsledky velké, možná impozantní. Jsou zde pohádky pro děti, koncerty hudebních kapel různých žánrů  nebo filmová projekce. Celkem se zde během léta u našeho Hudebního pavilonu Antonína Bennewitze  konalo v průběhu července a srpna 29 akcí, také zdarma nebo se vstupným dobrovolným. Pouze u nás  nemáme Krajskou knihovnu s jejím rozpočtem, která to pomáhá zajišťovat, u nás si musíme poradít v rámci našeho městského rozpočtu sami. Domnívám se, že zde během léta také nebylo málo lidí a do těch dvou tisícovek, co přišly v Pardubicích mnoho nechybělo. Tím chci ocenit velkou péči pracovníků Kulturního centra o letní provoz a současně také připomenout, že by s podporou Českotřebovského kulturního léta v Javorce mohl třeba (podobně jako v Pardubicích) pomoci krajský měšec s penězi.  Kultura pro lidi se zde má velkou tradici, letní koncerty bývaly v Javorce od nepaměti, součástí parku byl hudební pavilon. Jakákoliv další finanční podpora by se mohla opět projevit ve zkvalitnění  nebo rozšíření letní nabídky. 

ROZVRH CVIČEBNÍCH HODIN na sezónu září 2020/červen 2021:

Sokol Česká Třebová - tělocvična Na Skále

Rodiče a děti    ZAHÁJENÍ VE STŘEDU 16. 9. 2020 

středa  16,30 - 17,30 hod. velký sál za sokolovnou (bývalá tělocvična VDA)   cvičitelka Lenka Strouhalová

Ženy                ZAHÁJENÍ V PONDĚLÍ 14. 9. 2020

pondělí    9,30 - 10,30 hod.   sokolovna - malý sál -  cvičitelka Jiřina Kudrnová nebo  Růžena Dobroucká     

               18,30 - 19,30 hod.   sokolovna - malý sál  - cvičitelka Ema Gregarová  nebo Dana Kubrtová
čtvrtek  18,30 - 19,30 hod.   sokolovna - malý sál  - cvičitelka Dana Kubínková

Všechny zájemce srdečně zveme - přijďte s námi cvičit Na Skálu.
Za cvičitelský sbor Lenka Strouhalová, náčelnice SV

Kohouti zahájili novou sezónu víkendovým soustředěním

Pravou nohou vstoupili českotřebovští Kohouti do přípravy na nadcházející hokejovou sezonu. Víkendového soustředění se zúčastnila třicítka hráčů, kemp měl vysokou úroveň.
„Hráči odvedli velmi dobrou práci, všichni trénovali s maximálním nasazením. Mužstvo mělo výborné podmínky, nejen pro přípravu na ledě a na suchu, ale také z hlediska stravování a celkových podmínek. Nikdo se nezranil, to je rovněž důležité. Nyní bude trénovat v obvyklém rytmu dvakrát týdně, v sobotu 5. září nás čekají první dva přípravné zápasy na domácím turnaji o pohár starostky města,“ připomíná trenér Pavel Rohlík. Součástí tréninků byly dva modelové zápasy, v nichž červený tým Martina Filipa dvakrát zdolal modrý tým Jakuba Fúzika (8:2 a 8:5). V sobotním duelu se mezi střelce čtyřikrát zapsal Vojtěch Veverka.
První ročník turnaje o pohár starostky města Česká Třebová

V sobotu pojďme hokejový turnaj
Tradičním víkendovým kempem zahájili přípravu na novou sezonu hokejisté České Třebové, kteří hrají krajskou ligu Pardubického kraje a Kraje Vysočina.
V sobotu 5. září pořádají Kohouti turnaj O pohár starostky města. Původně měla startovat čtyři mužstva, Litomyšl se však odhlásila, protože řada hráčů je v karanténě.
Pořádající celek tak změří síly se dvěma soupeři z Královéhradeckého kraje, v minulé sezoně vítězným Stadionem Nový Bydžov a také s Náchodem.
Program turnaje: 
10.30: Nový Bydžov – Náchod
14.00: Česká Třebová – Nový Bydžov
16.30: Česká Třebová – Náchod
Všechny zápasy se budou hrát na 3x15 minut čistého času,
Celodenní vstupné je 60 korun.
Záštitu nad turnaj převzal první náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Další přípravné zápasy odehrají Kohouti
ve středu 16. září v Náchodě a
v neděli 20. září v Lanškrouně.
První mistrovský zápas je čeká o týden později,
kdy 27. září doma přivítají Světlou nad Sázavou.

První posily Kohoutů:
brankář Tomáš Vlk (Dynamo Pardubice),
obránce Tomáš Sedlák (Šumperk) a útočník Petr Polodna (Gdaňsk).

Sociální služby Česká Třebová
hledají do svých řad praktickou sestru 
(dříve zdravotnický asistent)

Posila našeho týmu bude pomáhat při zajištění zdravotní péče pro uživatele Domova pro seniory v České Třebové.
Požadujeme úplné střední odborné vzdělání s maturitou (v oboru SZŠ – praktická sestra, dříve zdravotnický asistent), dále trestní bezúhonnost a zdravotní způsobilost.
Zájemce o práci u nás musí mít chuť pracovat, měl by být samostatný, spolehlivý, komunikativní, flexibilní a organizačně schopný, musí být empatický k seniorům a mít k nim pozitivní vztah.  Nutná je základní znalost práce na PC a řidičský průkaz (sk. B)
Nabízíme stabilní práci v jednosměnném provozu (12-ti hodinové denní směny, vč. víkendů a státních svátků), na plný úvazek, s nástupem ihned, popř. dle dohody. Dále nabízíme zaměstnanecké benefity (dotované stravování, 5 týdnů dovolené, příspěvek na penzijní připojištění, poukázky UNIŠEK +FKSP, 3 dny indispozičního volna).
Pracovní zařazení se řídí nařízením vlády č. 341/2017 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě.
Bližší informace lze získat na telefonním čísle 465 503 400 nebo 739 344 576 (Dagmar Drvoštěpová). Životopis zasílejte na e-mail: zdravotni@socialnisluzbyct.cz nebo na adresu:
Sociální služby Česká Třebová, Dagmar Drvoštěpová Bezděkov 918  560 02 Česká Třebová

Přechod z Podbranské do Krátké  a nefungující výtah v poliklinice

Podle předpisů je zde přechod přes silnici možný, nejbližší přechod na světelné křižovatce je dále než 50 metrů. Přecházet zde je  skutečně spojeno s problémy a tak zde město v roce 2017 vyrobilo záhon s provazy.  Díky těm provazům se teď přechází ještě nebezpečněji než předtím, zvl. teď, když se Hýblovou nedá procházet. Buď provazy přelezete, nebo jdete až tam, kde nejsou, tedy k nebezpečným místům blíž. A tak aby lidé jako já "letěli" na světelnou křižovatku, tam si pár minut počkali na zelenou, která už zase funguje, tak to by se nepěstuje.  Děcka do školy teď přecházejí taky a v houfech, i staříci o holi, jdoucí do střediska. Tam jsem dnes ráno šla i já. Výtah nejezdil, já to páté patro ještě dala, byť na kyslíkový dluh, ale chudák saniťák, který chtěl odvézt paní na lehátku do 3 p. na ultrazvuk to nedal. Na výtahu nebyla ještě ani cedule, ale on ji tam spíš neměl kdo dát. Chybí tam někdo, kdo by tyhle věci operativně zařizoval a dal vědět doktorům co se děje, aby objednaní nechodící nejezdili,  ale bohužel.  Jak to dopadlo a kdy někdo na opravu přijel, nevím. A tak jsem si zavzpomínala na doby, kdy jsme měli tohle všechno pod palcem a měli přehled o dovolených, telefonech atd. Teď si lidi musejí nějak poradit a kdo nemá internet /ale ani tam těch informací akutálních moc není/, tak se chodí a chodí, nebo telefonuje a telefonuje .... (VV)
Současně si můžeme zveřejněním 15 let staré fotografie připomenout  stav tehdy modernizované polikliniky dne 14. září 2005.

JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA 

Pondělí 14. září 2020 přednáškový sál Městského muzea Česká Třebová, Klácelova ulice.
Jednání bude zahájeno v 15:00 hodin
 
PROGRAM:
Slib nového člena Zastupitelstva města Česká Třebová
Volba člena Rady města Česká Třebová
Rozpočtová změna č. 3 v r. 2020
Majetkové záležitosti
Investiční projekty, žádosti, dotace, finance
Různé

Zdravotnická zařízení v kraji získaly termokamery

Ministerstvo zdravotnictví věnovalo Pardubickému kraji 20 termokamer, které mají pomoci při identifikaci nemocných, při vstupu do lékařských zařízení. V rámci Nemocnice Pardubického kraje je z toho 14 kamer již v testovacím provozu. Dalších šest těchto kamer nyní získaly příspěvkové organizace kraje z oblasti následné zdravotnické péče. 
„Do šesti našich dalších zdravotnických zařízení nyní instalujeme profesionální termokamery, které jistě budou dalším užitečným pomocníkem nejen v časech plošných virových nákaz, ale také pro běžnou kontrolu teploty každého procházejícího a tím i prevenci šíření různých onemocnění kdykoli.  V této fázi se jedná o Albertinum, odborný léčebný ústav, Žamberk, Léčebnu dlouhodobě nemocných Rybitví, Nemocnici následné péče Moravská Třebová, Odborný léčebný ústav Jevíčko, Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí a Vysokomýtskou nemocnici,“ sdělil radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.
Cena jedné termokamery je 127 tisíc korun bez DPH. Pardubický kraj ve svých organizacích prozatím rozmístil 20 kusů této techniky.
„Pracovníci IT v jednotlivých zařízeních pracují na zapojení termokamer a v nejbližší době by tak, stejně jako v našich nemocnicích, mohly sloužit bezodkladně. Jakmile se osvědčí v běžném provozu, tak nevylučuji další nákupy podobné chytré techniky,“ informoval Ladislav Valtr.
 
Seniordooprava ČČK jezdí nyní i v Žamberku

Služby seniordopravy se rozšířily od 1. září také do Žamberku. Stejně jako například v Ústí nad Orlicí, České Třebové, Vysokém Mýtě či Lanškrouně ji zajišťuje oblastní spolek Českého červeného kříže z Ústí nad Orlicí. Zahájení fungování služby, kterou Pardubický kraj dlouhodobě podporuje, se zúčastnili také hejtman Martin Netolický a radní pro oblast sociálních služeb Pavel Šotola.
„Oblastní spolek Českého červeného kříže v Ústí nad Orlicí je velmi aktivní, a to jak v bezpříspěvkovém dárcovství krve, tak v různých osvětových akcích a právě seniordopravě, která začínala nejprve v Ústí nad Orlicí a dnes se rozšířila do dalších měst na Orlickoústecku. Vedle standardní dopravní obslužnosti, kterou zajišťuje náš kraj, je to další způsob dopravy pro seniory, a to nejen k lékaři, ale například také ke kadeřnici nebo na nákup. Proto jednoznačně tuto službu podporujeme a podporovat nepřestaneme, protože je nesmírně důležitá a věřím, že se přidají i další města,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Podle radního pro oblast sociálních služeb Pavla Šotoly je tento typ služby pro mnoho seniorů neocenitelný. „Doprava seniorů, ale také handicapovaných je určitě téma, kterému je potřeba věnovat velkou pozornost, a to nejen v menších městech, kde nefunguje městská hromadná doprava, ale také ve větších sídlech. Pro řadu starších spoluobčanů, ale také těch, kteří mají různé handicapy je cesta na autobusovou zastávku a následně cesta k lékaři velmi složitá. Proto vítám tyto aktivity a jejich rozšíření do dalších měst v našem kraji,“ sdělil radní Pavel Šotola.
Seniordoprava Českého červeného kříže je určena seniorům nad 55 let, osobám zdravotně oslabeným a rodičům s dětmi k návštěvě lékaře, úřadu, přátel, či pro cestu na nákup.
 
Leoexpres má akční jízdenky i za 9 korun!

Leo Express na svých vnitrostátních komerčních vlakových spojích začal nabízet akční jízdenky od pouhých 9 korun. Nabídka platí až do konce letošního jízdního řádu. Cestující z Pardubic se tak za tuto částku mohou dostat do Ostravy, Olomouce, Kolína nebo Starého Města u Uherského Hradiště. Jízdenky si stačí jednoduše zakoupit s předstihem dříve, než se vlaky zaplní, a ušetřit tak. Levné jízdenky lze v rezervačním systému najít více než 30 dnů před odjezdem. Už na konci září tak cestující mohou pohodlně jezdit od 9 korun. 
Leo Express užívá od začátku svého provozu takzvané dynamické jízdné. Jednoduše to znamená, že čím dříve si cestující zakoupí jízdenku, tím levnější pro něj je. Na cenu jízdenky má vliv také obsazenost vlaku. Nejvíce jízdenek za nízké ceny od 9 korun tak zákazníci uloví v úterý, středu a sobotu, kdy jezdí méně zákazníků, ale výhodně nakoupí také v dalších dnech. Cena jízdenky je z velké části závislá na počtu volných sedaček na vlaku. Obecně tedy platí, že čím méně jízdenek je k dispozici ke koupi, tím více se zvyšuje jejich cena. Pokud jde o čas nákupu, tak ty nejlevnější jízdenky najdou zákazníci v rezervačním systému více než 30 dní před odjezdem. 
Jízdenky v ceně od 9 korun jsou v prodeji až do půlky prosince, tedy do konce letošního jízdního řádu. K dispozici jsou ve třídě Economy na všech vnitrostátních komerčních vlakových spojích Leo Express. Cena se vztahuje na všechny tarify, nezáleží tak na tom, zda je cestující dítě, student, dospělý nebo senior. Za 9 korun se s Leo Express svezou všichni. 
Za pouhých 9 korun si cestující mohou užít například cestu z Pardubic do Ostravy v klimatizovaném nízkopodlažním vlaku s polohovatelnými sedačkami, Wi-Fi připojením, a donáškou občerstvení až na místo.  
Pokud bychom chtěli využít spoje tohoto dopravce, tak Leoexpres pro nás také staví v Ústí nad Orlicí...
 
Pardubnický Příhrádek žil celé léto kulturními pořady. Zdarma

Krajská knihovna se letos v Pardubicích domluvila s pořadateli Kulturního parku a dalšími partnery a zahájila novou tradici Kulturního léta na Příhrádku.  Komorní hudební či dramatické pořady se setkaly s velkým zájmem veřejnosti, která cíleně přicházela, nebo jen tak šla náhodou kolem.  Vstupné se totiž žádné neplatilo a všichni se mohli zdržet, jak dlouho se jim to právě hodilo.
„V závěru června se Pardubickému kraji a Krajské knihovně podařilo na pardubickém Příhrádku otevřít Knihovní centrum U Vokolků, což jsou tři rekonstruované historické domy a věž s průchodem k zámku. Velmi jsme stáli o to, aby po dvou letech stavebních prací opět ožilo i malebné trojúhelníkové náměstíčko s neopakovatelnou atmosférou. Proto jsem požádal knihovnu, aby spojila síly s Kulturním parkem, který se vloni konal před Východočeským divadlem, a nakonec z toho vznikl velmi pěkný projekt,“ řekl jeden z patronů letního festivalu, 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
„Myslím, že pořady tu měly klidnější atmosféru, než vloni před divadlem, kde je velký dopravní ruch. Věřím, že se v tomto příjemném prostředí setkáme zase za rok,“ uvedl na závěrečném koncertu druhý patron festivalu, náměstek primátora města Pardubice Jan Mazuch.
Celkem se o prázdninových měsících konalo na Příhrádku 24 akcí, na kterých vystoupila stovka umělců, a které zhlédlo téměř dva tisíce lidí. „Chtěli jsme letos podpořit také řadu mladých umělců, kteří celé jaro nemohli vystupovat.  K vidění bylo na Příhrádku divadlo, poezie a koncerty různých hudebních žánrů, prostě pro každého něco. A potlesk si zaslouží nejen vystupující, ale i diváci, kteří tu vytvářeli bezvadnou atmosféru,“ dodal Línek.
Letošní ročník byl pilotní, připravený narychlo po koronavirové odmlce kultury. „Naším zájmem bylo přivést lidi cíleně na Příhrádek, nabídnout jim tu program a představit i naše knihovní centrum. Důležité pro nás je, že veškeré programy i vstup do centra U Vokolků jsou zdarma. Dík za to patří všem podporovatelům a organizátorům, zejména Pardubickému kraji, městu Pardubice a Národnímu památkovému ústavu,“ sdělila ředitelka Krajské knihovny Radomíra Kodetová.
Letošní Kulturní léto na Příhrádku zakončuje právě dnes Jarmark knih, který propaguje jak nové prostory knihovny, tak i čtenářství jako takové. Divadelní představení střídají jarmareční písně, nechybí výměna knih v Knihotoči, výroba ručního papíru, záložek do knih, nebo tisk památečních listů.
Kulturní léto se na Příhrádek vrátí za necelý rok, ale třeba čítárna v knihovním centru je otevřená každý den kromě svátků po celý rok, a to zdarma a bez nutnosti vlastnit čtenářský průkaz.