Českotřebovský deník 256/2020 (6.9.)
Trojiční sloup na Horách nově restaurovaný jako z pohádky

Každý, kdo prochází nebo projíždí kolem nově  instalovaného a pozlaceného trojiční sloupu na Horách  si určitě povšimne velké změny, která zde nastala. historický trojiční sloup na čas zmizel a hned vznikly ve veřejnosti  obavy o to, kde se nachází a zda jej ještě někdy uvidíme.  Ta doba právě nastala, i když ještě není vše úplně hotovo. Ta velká změna nastala díky péči rodiny Jaroslava Voltnera, na jehož pozemku se památka nachází. Zajistil skutečně odbornou péči restaurátorky R. Kalíkové a nyní se můžeme zajít pokochat tím, jak to vše dopadlo. Českotřebovský deník zatím přináší jen první současné snímky. Budeme se věnovat historii tohoto trojičního sloupu, který je také popsán v odborné literatuře a  také popisu všeho, co musela restaurátorka při renovaci památky řešit. Je zřejmé, že  nově pozlacená památka bude také ze čtyř stran osvětlena, bude to tedy dovedeno až do úplné dokonalosti.  Všem kteří se podíleli je třeba poděkovat. Stalo se tak bez zásluh města, kraje nebo státu, všechno bylo řešeno ze soukromých prostředků. A opravdu pořádně.  Klobouk dolů před všemi co se zasloužili. (mm)

¨

Šachový turnaj o pohár Maxe Švabinského v Kozlově
Nové video Českotřebovského deníku

  Plná velikost videa ZDE
2. ročník šachového turnaje v Kozlově měl 45 účastníků napříč generacemi, o 5 méně než při loňské premiéře. O stejném víkendu se konalo více obdobných akcí, navíc je třeba započítat letošní patálii s koronavirem. Kapacita sálu u Sitařů  v Kozlově umožňuje počet šachistů v turnaji navýšit až na osmdesát. 
Pořadatelem turnaje je šachový klub českotřebovské Lokomotivy, ředitelem turnaje byl Ivo Prax.  Hlavní rozhodčí David Kameník po instruktáži, ve které nezapomněl připomenout zákaz používání mobilních telefonů,  přidělil hráče k šachovnicím prvního kola.  Hrálo se podle pravidel rapid šachu švýcarským systémem na 9 kol 2 x 12 minut + 3 sekundy na tah.  Pro všechny účastníky turnaje byl zajištěn teplý oběd.
Nejlepší v turnaji získali peněžní odměny, pro všechny pak byly připraveny věcné odměny, které potěšili mládež i dospělé. Výkony hráčů na turnaji se započítávaly  do národního ratingu  ELO, což bylo důležité také u startující mládeže.  Turnaj byl další úspěšnou akcí šachového klubu Lokomotivy, jehož činnost je zaměřena zejména na mládež. Turnaj v rapid šachu v Kozlově je tak jen jednou z řady jeho činností.
Konečné pořadí v turnaji určil počítač hlavního rozhodčího. Vítězem turnaje a držitelem Poháru Maxe Švabinského  se stal Martin Červený z brněnského šachového klubu DURAS, na druhém místě byl hodnocen loňský vítěz Aleš Jedlička z Pardubic a bronzové umístění patřilo Pavlu Holáskovi z Ústí nad Orlicí.
 

Peklák: skvělá neděle v režii Trail huntera  

Víkend 5. a 6. června byl na Pekláku velmi, velmi zajímavý.
V sobotu se konala testovací akce kol rockmaschine, dorazil kamión s testovací flotilou biků včetně ochutnávky modelů 2021. V sobotu byl také kempík s bikerskou super partou Flowride. Testovalo se i v neděli, ale zcela zásadní byla akce v režii Trail Huntera, který dorazil na Peklák i se svými kamarády a děly se skutečně věci. Tak se třeba na závěr akce po 17 hodině testovalo kolik biokerů se vejde na Růžovku.  nevím kolik, ale "peklácký rekord" to určitě byl. Opět byla veliká návštěva, odhadovalo se že byla letos dokonce rekordní. Dole u lana bylo třeba chvíli počkat a vydechnout si.  Naštěstí dobře reagoval nájemce zdejšího občerstvení a otevřel navíc další stánek.  parkoviště zcela plné, kempovalo se i nahoře nad sjezdovkou.
Také v dalších týdnech je na Pekláku během září provoz vždy od čtvrtka do neděle 10-18 hodin. Pojede vlek, půjčovna kol a terénní káry. Do trailů můžete vjíždět i vlastními silami denně, dodržujte prosím provozní řád.