Českotřebovský deník 252/2020 (7/9) 
Nové video Českotřebovského deníku: Hokejový turnaj o Pohár starostky

 Video v plné velikosti ZDE
Příprava hokejistů na mistrovskou soutěž dostala v letošním roce nový rozměr v podobě Turnaje o pohár starostky města.  Z pozvaných čtyř týmů z východočeské oblasti se nakonec zúčastnily tři, aby zahájily společnou přípravu: HC Náchod, Stadion Nový Bydžov a HC Kohouti Česká Třebová. Všechny týmy hrají krajskou ligu a již se v minulosti v přípravných zápasech utkaly.
Turnaj byl zajímavý pro hráče, trenéry i pro místní fanoušky - měli možnost porovnat úroveň hry hokejových týmů z východních Čech a poznat nové tváře Kohoutů.

Dominik Vebr 3. na Mistrovství ČR v běhu na 800 m

5. – 6. září se v Ostravě konalo Mistrovství ČR v atletice dorostu a juniorů na dráze. Vynikajícího výsledku dosáhl v kategorii dorostenců svěřenec Honzy Vencla českotřebovský běžec Dominik Vebr závodící za Jiskru Ústí nad Orlicí.
Na trati 800 m nejprve v sobotu ovládl svůj rozběh nejrychlejším časem. V neděli nastoupil do finále, kde po dramatickém průběhu závodu a vynikajícím finišem obsadil nečekané třetí místo a vybojoval bronzovou medaili ve vynikajícím osobním rekordu – 1:56.14.
Ing. Jan Vencl - trenér

Nový školní rok v MŠ U Koupaliště

Opět začal školní rok. Copak nám asi přinese? V naší mateřské škole jsme již nachystáni a dobře připraveni.  Děti se naučí spoustu nových věcí, najdou si nové kamarády, zažijí spoustu legrace a nová poznání.
Jako každý rok bylo pro děti na uvítanou připraveno divadlo, které sehrály paní učitelky. Ve středu jsme společně hledaly poklad. Cesta k němu nebyla jednoduchá a děti musely splnit spoustu vědomostních otázek, než našly klíč ke královské truhle. Ve čtvrtek nám nádherně svítilo sluníčko a na všech pískovištích se odehrával boj o největší hrad. Také zahradní cestičky se zabarvily dětskými obrázky, které naši nejmenší malovali. Poslední den patřil královskému plesu. Děti se u písniček skvěle pobavily a my jim přejeme, aby se všem v naší mateřské škole líbilo. 
Učitelky z MŠ U Koupaliště

MONOXYLON III 

Malý sál Kulturního centra, Nádražní 397, Česká Třebová středa 30.9.2020 v 17:00 hodin
Povídání o 3 cestách “do pravěku”.
Setkání s účastníky expedic MONOXYLON o průběhu tří cest Jiřího Milera z Jaroměře, Jardy Šplíchala z Rybníka a dalších
Promítnutí nového dokumentárního filmu Den dlouhý 28,5 hodiny
Dobrodružství experimentální archeologie - plavba po 8000 letech
Expedice MONOXYLON, zkoumající kořeny evropské a středomořské civilizace, je úspěšně etablovaný mezinárodní vědecký a dobrodružný projekt prehistorické mořeplavby spojené s šířením zemědělství do Evropy. Na úspěšné výpravy Monoxylon I (1995) a Monoxylon II (1998) navázala aktuální expedice Monoxylon III, která ukazuje možnosti šíření raných zemědělských populací na Krétu za použití jednoduchých plavidel dlabaných z jednoho kmene.
 
Na parnický hřbitov s vlastním srpem ?
To bylo donedávna, nyní je hřbitov perfektně uklizen!

Mezi ohlasy na příspěvek o zarostlém hlavním městském hřbitově reagovali další občané zejména z Parníka, opět lamentovali nad neposekanými plochami mezi hroby. Mají tu zkušenost, že to ci sami nevysekají nikdo neudělá a doporučují všem chodit na parnický hřbitov s vlastním srpem. Nepovažuji to za řešení,  důležité je trvat na plnění uzavřených smluv a pokud v nich jsou  nějaké nejasnosti, tak pro příště je připravit precizněji.
Udělal jsem vlastní průzkum a zjistil pravý opak, tedy že alespoň dnes  8/9 je všechno perfektně uklizeno, posekáno a odvezeno, upraveno je také okolí před hřbitovem.  Takže kritika od občanů se zřejmě týkala minulých dnů, kdy tomu bylo jinak. Přál bych si, aby starost o městské hřbitovy vedla k takovému stavu, který jsem také fotografoval. A opravdu chybu zde  nenajdete.(mm)


KŮROVCOVÁ KALAMITA V MĚSTSKÝCH LESÍCH

Suchá perioda posledních let způsobila přemnožení podkorního hmyzu, zejména kůrovců napříč celou Českou republikou potažmo Evropou. Přesycený trh s jehličnatým dřívím, propad cen všech sortimentů a nedostatek těžebních kapacit staví vlastníky lesů před těžko řešitelnou situaci. I v regionu českotřebovska je pozorován postupný nárůst kůrovcem poškozených lesů. Letošní příznivé deštivé počasí skýtalo naději na zlepšení situace. Bohužel prázdninové měsíce ukázaly, že poškozených lesů bude přibývat i nadále. 
Městské lesy Česká Třebová zpracují každým rokem o 50% více kůrovcem napadeného dříví. V roce 2020 objem těchto těžeb překročí 2 000 m3. Nejvíce zasaženy jsou porosty v oblasti Jelenice, Pekláku. Poškozeny jsou tak i oblíbené rekreační lesy včetně Robova kopce, kde budeme v měsíci září zpracovávat asi 200 m3 kůrovcem napadeného lesa. Úkolem lesníků je vytěžené porosty včas a kvalitně zalesnit. K obnově používáme stanovištně vhodné dřeviny, zejména duby, buky, javory, třešně, jedle, na vhodná stanoviště vracíme zpět i borovici a smrk. Ve velkém rozsahu se snažíme využít přirozené obnovy. 
Naší snahou a přáním je zachovat a obnovit kvalitní a zdravé lesy pro příští generace. 
Ing. Pavel Havran
 
Státní zámek Slatiňany informuje (www.zamek-slatinany.cz)  

Zámek je letos zpřístupněn po rozsáhlé obnově, a to včetně velké části interiérů a zámeckého parku a zahrady. Provoz zámku bude nově zajištěn celoročně (včetně zimních měsíců).
Od 21. 9. do 31. 10. bude zámek z důvodu filmového natáčení zcela uzavřen. Zahrada bude přístupná v termínech, kdy v ní nebude probíhat natáčení. Termíny budou zveřejněny na webových stránkách zámku Slatiňany.





Z dob, kdy karoserie automobilů ještě nevznikaly na počítači

Na setkání s potomky karosářských rodin z Pardubického kraje v Domě hudby v Pardubicích uvedli do života novou knihu o československých karosářích 1. náměstek hejtmana Roman Línek a její  autoři Jiří Junek a Martin Štěpán.
Karosářství bylo svého času velmi rozšířené a úzce souviselo s rozvojem automobilismu a automobilové výroby. Naproti tomu je dnes už tak trochu zapomenutým oborem, schovaným kdesi v útrobách robotizovaných automobilek. A právě proto se Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě rozhodlo popsat a zdokumentovat výrobu a historii československých karosáren. „Výsledkem této práce je první díl knihy, která mapuje historii osmi karosářských firem z území dnešního Pardubického kraje.  Podařilo se nám získat velké množství unikátního materiálu, jako jsou dobové fotografie, plány i svědectví pamětníků či rodinných příslušníků. Díky nim jsme mohli vykreslit nejenom specifika karosářské výroby, ale i mnohé hospodářské a sociální aspekty období první poloviny 50. let 20. století. V prvé řadě však čtenářům předkládáme příběhy nesmírně zajímavých, pracovitých a houževnatých lidí, kteří se zapsali do československé automobilové historie,“ uvedl ředitel Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě Jiří Junek.
Muzeum, které je příspěvkovou organizací Pardubického kraje, od letošního dubna převzalo od města kompletní provoz Muzea českého karosářství. Už jsou tu přestěhované všechny exponáty Carosserie Sodomka, které byly do té doby umístěné o ulici dál, ve dvorním traktu našeho muzea. „Myslím, že byl dobrý krok, netříštit ve Vysokém Mýtě síly a propagovat místní tradici karosářství společně s městem," řekl Roman Línek a pokračoval: „Shodli jsme se v Radě kraje, že má smysl tuto tradici ve Vysokém Mýtě připomínat a rozvíjet spolu s dalšími technickými obory. Proto jsme schválili generel rozvoje areálu bývalé zemědělské školy ve Vysokém Mýtě, ve kterém bude mít toto technicky zaměřené muzeum Pardubického kraje místo pro expozice rozměrných sbírkových předmětů i depozitáře a zároveň tu zůstanou i některé prostory a zejména dílny pro stavební školu.