Českotřebovský deník 266/2020 (16/9)
Investice Pardubického kraje v České Třebové
Nové video Českotřebovského deníku

 Zobrazit na celou obrazovku ZDE

 Pardubický kraj vznikl před dvaceti lety v roce 2000, letos končí páté volební období. Při ohlédnutí za uplynulá čtyři léta můžeme konstatovat, že v České Třebové a nejbližším okolí byly realizovány důležité investice směrované zejména do dopravní infrastruktury a do školství. Jejich celková výše  přesáhla 300 milionů korun.  Určitě to je poznat  zejména na změnách ve stavu silniční sítě, která byla v našem regionu velmi zanedbaná. Velké změny  můžeme zaznamenat také na obou českotřebovských středních školách - na gymnáziu i na VDA.  Město a zdejší spolky také využívají široké možnosti krajských grantových programů.  

Nový ročník koncertního předplatné KPH zahájil ve velkém stylu

Na prvním koncertu nové sezóny, který se uskutečnil v úterý 15. září vystoupil opět odchovanec "českotřebovské hudební líhně", houslista Karel Hampl.  Tomu odpovídala také velmi slušná účast publika, ač je třeba dodržovat přísná pravidla. Koncert společně uvedli starostka města Magdaléna Peterková a předseda Kruhu přátel hudby Jaroslav Plocek. Před koncertem celý sál Malé scény uctil památku  nedávno zesnulé bývalé ředitelky základní umělecké školy Jindřišky Vaníčkové minutou ticha. Koncertu se jako divák zúčastnil také sólista Bavorské státní opery v Mnichově Boris Prýgl a oceňoval dobře vybraný repertoár pro tento koncert  a také i výběr interpretů pro další akce českotřebovského Kruhu přátel hudby. Všichni interpreti předvedli kvalitní výkony které publikum dokázalo ocenit, s úvodem do nové sezóny KPH je tedy třeba vyjádřit  všeobecnou spokojenost. Za určitou zajímavost pokládám i to, že zde po opravdu velmi dlouhé době natáčela "kabelová televize". To sice není přesný název,  ale těžko říci, zda to je "Orlická mediální skupina", se kterou město uzavřeno smlouvu na natáčení videoreportáží, nebo OIK TV, tedy televizní regionální kanál, na kterém se tyto pořady vysílají. Čert aby se v tom vyznal. Fotografie Jaroslav Plocek

Ve čtvrtek na výstavu do muzea a večer na další koncert KPH 

Muzeum: Výstava "Dělal jsem toho moře" je stému výročí narození malíře a restaurátora Jiřího Josefíka.  Výstava bude mít vernisáž, na které promluví Ludmila Kesselgruberová a Vladislava Říhová, hudební doprovod Milada Hamplová a Jitka Nováková.
Večerní koncert KPH patří ještě do loňského cyklu, vystoupí duo Englichová (harfa) a Vaverka (hoboj).
Uvádíme přehled odložených koncertů a divadelních představení:

Videa Českotřebovského deníku uvádíme také na portálu ORLICKÝ.NET

Tím se dosah natočených reportáží v krátké době násobí, reportáže i články z našeho webu jsou k dispozici pro širokou východočeskou oblast, navíc pěkně logicky a přehledně uspořádané, takže každý si zde najde to co potřebuje jednak podle jednotlivých měst a také podle žánrů, do kterých jsou připravené texty, reportáže a videa směrovány.  Orlický net si vede vlastní evidenci počtu shlédnutí, která je veřejná a lze se zde o účinnosti příspěvku tedy snadno přesvědčit. Zveřejňování příspěvků na tomto serveru jsme zahájili loni na podzim, nyní po určité přestávce je znovu obnovujeme, ukázalo se, že tento web má velký regionální dosah, neboť má také velký počet přispívatelů a není odkázán jen na jediný zdroj informací.
 
Hýblova ulice: práce pokračují, auta od Klácelovy to budou mít dost těžké !

 
Mladí sportovci převzali poháry a medaile

V Moravské Třebové byly vyhlášeny výsledky 17. ročníku atletického čtyřboje pro žáky a žákyně prvního stupně základních škol a výsledky 18. krajské olympiády dětí a mládeže Pardubického kraje. Ceny předával také radní Pardubického kraje René Živný.
„Myslím, že těmito soutěžemi dostáváme hodně dětí ke sportu.  Vždyť jen regionálních kol se účastnilo na 7 400 startujících a do krajského kola se probojovalo 771 startujících,“ uvedl radní Živný a pokračoval: „Soutěžilo se v atletice, basketbalu, florbalu, fotbalu, minifotbalu, hokejbalu, plavání, v přespolním běhu, stolním tenise a volejbalu. Mezi středními školami zvítězilo Gymnázium Dašická v Pardubicích a mezi základními školami se o první místo podělily pardubické školy Benešovo náměstí a Ohrazenice.“
Atletického čtyřboje prvních stupňů základních škol se účastnilo 580 dětí. Velmi dobrých výsledků dosáhly děti zejména ze základní školy Bohousová a Komenského v Ústí nad Orlicí.
 
Letní robotický kemp v Žamberku se uskutečnil podeváté

Žamberk – Na Střední škole obchodu, řemesel a služeb v Žamberku se uskutečnil Letní robotický kemp, který pořádá Asociace pro mládež, vědu a techniku (AMAVET). Toto setkání je určené mladým nadějím v oblasti robotiky. Účastníky přijel podpořit i radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.
„Jedná se o setkání žáků ve věku 12 – 17 let a pedagogů, kteří mají možnost prezentovat svoji práci i prodiskutovat témata z oblasti robotiky. Čeká je také malá vzájemná soutěž autonomních robotů. Program probíhá od 13. do 18. září a jeho součástí je také seminář pro vedoucí robotických klubů,“ sdělil za předseda AMAVETu Stanislav Medřický.
„Jsem moc rád, že se talentování žáci, a to hlavně z Pardubického kraje, se mohou i v této době sejít a vyměňovat si zkušenosti a hledat inspiraci pro další práci a studium. Jedná se o mladé naděje vědy, výzkumu a vývoje. Naši žáci pravidelně získávají ocenění na mezinárodních robotických soutěžích v USA nebo Číně. Celá řada mladých lidí, kteří se dříve zúčastnili projektu AMAVET, se už prosazuje v podnikatelské sféře,“ řekl radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.
Na žamberecké střední škole mají mladí vědci a pedagogové ideální podmínky. Ať už se jedná o ubytování, stravování nebo možnost pracovat na kompletaci robotů a jejich testování.  
„Kempu se pravidelně účastní i žáci naší školy a to z oboru kovoobráběč. V nejbližší době budou mít navíc možnost navštěvovat školní robotický kroužek. Těší nás, že nás v této aktivitě podporují místní podnikatelé. Například firma Bühler, která pomáhá s nákupem přístrojů a robotických stavebnic,“ informovala ředitelka hostitelské školy Zuzana Pecháčková.   


Zrušme jednorázové plastové obaly

Podle odhadů ministerstva se v Česku ročně prodá zhruba 300 milionů plastových brček, 20 milionů talířů, 60 milionů příborů, 40 milionů nádob na jídlo a 40 milionů kelímků z expandovaného polystyrenu. Od července 2021 by měl v Česku platit zákaz uvádění plastových vatových tyčinek, příborů, talířů nebo brček na trh. Doprodej zásob bude možný, úplný zákaz uvádění do oběhu by měl začít platit nejpozději o rok později. Týká se vybraných jednorázových plastových výrobků včetně těch z bioplastu a též všech výrobků z oxo-rozložitelných plastů. Novinářům nový zákon o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí představil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).  
 
Vítězem Concertina Praga se stal klavírista Vsevolod Zavidov

První cenu za mimořádný umělecký výkon ve Dvořákově rozhlasové mezinárodní soutěži pro mladé hudebníky Concertino Praga, kterou od letošního ročníku společně pořádají Český rozhlas a Akademie klasické hudby, získal rozhodnutím poroty čtrnáctiletý klavírista Vsevolod Zavidov z Ruska. V nedělním podvečerním klání si tak vybojoval vedle prestižního titulu také stipendium Karel Komárek Family Foundation (KKFF) v hodnotě 5 000 eur.
Symbolický šek převzal vítěz z rukou spoluzakladatelky KKFF Štěpánky Komárkové po skončení finálového soutěžního večera, který byl součástí právě probíhajícího festivalu Dvořákova Praha. Nadace podpořila i další finalisty a to stipendii ve výši 2800 a 1700 eur pro druhého a třetího v pořadí, 500 eur pak pro vítěze divácké soutěže. Stipendium ve stejné výši je pak poskytnuto i pro držitele ceny pro nejmladšího českého účastníka 2. kola.
Finálový koncert, během kterého porota vybírala z posledních čtyř účastníků soutěže, přenášela z Dvořákovy síně pražského Rudolfina rozhlasová stanice ČRo – Vltava a záznam je možné zhlédnout na YouTube kanálu Českého rozhlasu.
Druhé místo v hlavní soutěži si vybojoval patnáctiletý český houslista Daniel Matejča, třetí místo pak Aleksandr Rublev (trumpeta, 14 let). Čestné uznání 1. stupně získal ve finálovém večeru klavírista Jan Schulmeister z České republiky.
Již dříve byla udělena čestná uznání 2. stupně, o které se podělili saxofonista Márton Bubreg z Německa, hobojista Carlo Cesaraccio z Itálie, ruská flétnistka Lukerya Mishneva a bulharský klavírista Ivaylo Vassilev.
Během slavnostního finálového koncertu moderovaného Jiřím Vejvodou však byla udělena i další ocenění. Cenu Českého rozhlasu předala Vsevolodu Davidovovi ředitelka Výroby Českého rozhlasu Kateřina Konopásková. Bonusem ocenění je možnost natočit ve studiu ČRo a následně s podporou této instituce i vydat CD. Stejný interpret získal i Cenu Nadace Bohuslava Martinů za mimořádné provedení skladeb tohoto českého skladatele v rámci soutěže. Z rukou ředitele a předsedy správní rady nadace Jiřího Hlaváče dostal i šek na 15 tisíc korun.
Cena publika za divácky nejoblíbenější výkon připadla Danielu Matejčovi, cena pro nejmladšího českého účastníka 2. kola pak klarinetistovi Ondřeji Tomanovi.
Dvanáctičlennou porotu finálového kola tvořili dirigent Jakub Hrůša, klavíristé Ivo Kahánek a Lukáš Vondráček, houslisté Václav Hudeček a Dmitry Sitkovetsky, flétnista Walter Auer, hobojista Francois Leleux, klarinetista Daniel Ottensamer, trumpetista Marek Zvolánek, harfistka Jana Boušková, ředitel České filharmonie David Mareček a hudební producent Thibaut Maillard. Předsedou poroty byl symbolicky historicky první vítěz soutěže z roku 1966 Dmitry Sitkovetsky, místopředsedou se stal Václav Hudeček, historicky první český vítěz.
Soutěž Concertino Praga pořádají společně Český rozhlas a Akademie klasické hudby s podporou Karel Komárek Family Foundation a hlavního města Prahy.