Českotřebovský deník 271/2020 (20/9)
Koncert kapely Karolína pro Koalici pro Pardubický kraj.

Nové video Českotřebovského deníku

  V plné velikosti ZDE
Koncert se konal se v neděli 20.9. 2020 za krásného počasí. Do Javorky přijel pozdravit Třebováky vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek, poděkoval starostce města Magdaléně Peterkové na souhlas s kandidaturou. Na pátém místě kandidátky má velkou šanci zasednout v novém krajském zastupitelstvu, což umožní prohloubení spolupráce města a Pardubického kraje. Je obvyklé, že starostové větších měst současně zasedají v krajském zastupitelstvu. V tomto smyslu Magdaléna Peterková uvedla, že proto bere svou účast na kandidátce jako povinnost vůči městu Česká Třebová.
Snad poslední letošní kulturní akce v pěkně uklizeném parku Javorka byla dobře připravena, podílela se na ni aktivní skupina členů KDU-ČSL. Pro návštěvníky bylo zajištěno občerstvení na dobré úrovní, a tradiční předvolební materiály,
Také poslední přípravný zápas Kohouti v Lanškrouně vyhráli 

Lanškroun – Česká Třebová 2:7 (1:0, 0:3, 1:4)
Branky: 10. Doležal (Markl), 53. Řehák (Markl) – 23. Král (Křečan), 31. Rozlílek (Fúzik), 40. Pažourek (Veverka, Plášek), 46. Daněk (Filip), 48. Rozlílek (Pavlovský, Fúzik), 57. Veverka (Pažourek), 59. Polodna (Veverka).
Rozhodčí: Konečný, Najman. Vyloučení: 6:4. Využití: 0:4. Diváků: 25. Nejlepší hráči: Faltus – Rozlílek, Veverka, Pažourek.
Lanškroun: Faltus – Pražák, Doležal, Dohnal, Moučka – Malý, Pejcha, Krč – Marek, Čada, Markl – Blecha, Řehák, Nastoupil.
Česká Třebová: Peřina (30. Vlk) – Pažourek, Hradil, Sedlák, Žouželka, Král, Daněk -  Veverka, Polodna, Plášek – Augustin, Fúzik, Pavlovský – Hemský, Filip, Křečan – Dvořák, Švub, Rozlílek.
Lanškrounského brankáře Faltuse rozchytali Kohouti během prvních dvou minut, kdy jej zasypali čtyřmi nebezpečnými střelami. Ve třetí minutě se osmělil Řehák, pozorného gólmana Peřinu naštěstí nepřekonal. Vzápětí se hra vrátila vyjetých kolejí, domácí brankář v yhrál souboje se Švubem i Rozlílkem, v další gólové šanci mířil vedle jeho branky Křečan.
V polovině první třetiny chyboval ve vlastním obranném pásmu Žouželka, čehož využili šikovně přihrávající Markl a pohotově střílející Řehák – 1:0. Vlažně hrající Kohouti sice měli střeleckou převahu, ale buď pálili slepými nebo jejich šance (Fúzik, Daněk) pochytal brankář Faltus.
Do druhé třetiny vyrukovali hosté pouze se třemi útoky, forvard Rozlílek se navíc stál do obrany, kde nahradil Žouželku. O vyrovnání se v čase 22:16 postaral obránce Král, který se od modré trefil přesně pod horní tyčku – 1:1.  O chvíli později to ze stejné vzdálenosti zkoušel Daněk, trefil tyčku. Tlak hostujícího mužstva narůstal, domácí držel nad vodou gólman Faltus.
Kohouti se dostali do vedení při přesilové hře, v čase 30:46 dorážel puk z bezprostřední blízkosti hbitý Rozlílek – 1:2. O tři minuty později pálil Pavlovský do tyče, další dvě slibné šance neproměnil Křečan. V závěru druhé třetiny proměnili hosté další přesilovku, v čase 39:15 se zblízka prosadil obránce Pažourek – 1:3.
Závěrečnou třetinu odstartovali Kohouti další neproměněnými šancemi, dvakrát nedokázal skórovat Augustin. Českotřebovskému týmu pomohl nedovolený zákrok Dohnala, který v čase 45:20 ztrestal třetí využitou přesilovou hrou Daněk – 1:4. Uběhly necelé tři minuty a  Kohouti proměnili čtvrtou přesilovku, v čase 47:43 skóroval Rozlílek – 1:5. Hokejisté Lanškrouna se radovali ještě jednou. Hosté propadli v útočném pásmu, toho v čase 52:59 využil Řehák – 2:6.
Závěrečné minuty proměnili Kohouti v exhibici. V 55. minutě nejprve ve vyložené šanci přestřelil Pavlovský, vzápětí trefil Hemský tyčku s pořadovým číslem tři. Hosté v závěru přidali další dva góly a konečně se prosadili útočníci. V čase 56:51 mířil do černého Veverka – 2:6, v čase 58:11 uzavřel skóre Polodna – 2:7. Výhra Kohoutů mohla být ještě jasnější, v závěrečné minutě trefil tyčku také Augustin, po kterém nedokázali přidat další branky Sedlák s Pavlovským.
V utkání nenastoupili obránci Jemelka, Pražák, Hybeš a útočníci Korhoň s Prachařem.
Hodnocení trenéra Pavla Rohlíka:
„První třetina byla z naší strany strašidelná.  Po důrazné domluvě o přestávce si hráči uvědomili, že je třeba vrátit se k naší organizaci hry, jak v útoku, tak i v obraně.  Začali jsme na ledě dominovat, naše vítězství mělo být výraznější, stále jsme však málo produktivní. Jsem spokojený s útočnou aktivitou obránců, kterou od nich vyžaduji. Právě obránci nastříleli pět branek. Jsem rád, že hráči pochopili, že k úspěchu vede pouze kolektivní výkon a dodržování herního systému.“

Příští utkání – neděle 27. září: Česká Třebová – Světlá nad Sázavou (17.00)

V Lanškrouně se hrálo bez diváků 

„V souvislosti s opatřením Ministerstva zdravotnictví od pátku 18. září uzavíráme utkání TJ Orli Lanškroun pro veřejnost. Na vnitřní hromadné akce je možné podle opatření Ministerstva zdravotnictví prodej vstupenek pouze na určené místo k sezení. Z tohoto důvodu se mohou utkání TJ Orli Lanškroun účastnit pouze hráči a realizační týmy,“ sdělil písemně hlavní trenér a manažer sportovního střediska mládeže Miroslav Vicenec. „Pochopitelně nás to mrzí. Do vzdáleného Náchoda za námi ve středu přijela desítka fanoušků, podstatně víc se jich chystalo na nedělní zápas. Pokud vím, v Lanškrouně je kolem čtyřiceti míst k sezení, ta mohla být podle platných pravidel obsazena,“ reagoval manažer Kohoutů Vladimír Vaněk. Odloženo bylo utkání druhého kola Litomyšl - Česká Třebová (původní termín: středa 30. září). Domácí tým se po karanténě vrací do tréninku, hrát se bude ve středu 28. října (18.30 hodin).