Českotřebovský deník 275/2020 (24/9) 
Krajské volby přede dveřmi - nesedněte na lep populistovi! 

Už to každý cítí, předvolební agitace je na cestě k nám všem domů. Zahltila nám dopravní terminál, kde se běžně žádná propagace nedělá, ale ta předvolební zde má najednou místo. Za pár korun  Je to logické, rozhoduje se o tom, kdo povede v příštích čtyřech letech krajské reprezentace. Logické je předvolební slibování, to se dá pochopit.  Zde musí mít volič cit a rozpoznat sliby populistů od těch, kteří to myslí vážně. třeba proto, že za nimi už je nějaká práce vidět.  Předvolební doba je také čas účtování a přitom se v některých případech ukrutně lže.  Byl bych docela nerad, kdyby měly být tyto lži účinné. Je tedy nejvyšší čas zajistit nějakou agenturu, která bude tyto věci uvádět na pravou míru.
Snad největší  propagaci má na terminálu ANO v čele s populistou Martinem Kolovratníkem, který by tak rád chtěl ke svému poslancování, pro nás zcela neviditelnému a neužitečnému, přidat ještě post hejtmana. No to by to dopadlo!  Pro nás v České Třebové neudělal za svoje volební období vůbec nic, na naší radnici se  neukázal ani jednou, aby se třeba zeptal  co nás trápí a co potřebujeme. Zato se teď na billboardu chlubí, jaké silnice a cyklostezky pro nás zařídil!  V  České Třebové byl uplynulých letech vlastně jen jednou 17.10.2017, aby "pomohl stříhat pásku" při "optimalizaci průjezdného profilu podjezdů u Korada", aby se ukázal před kamerami.  Českou Třebovou a tedy i nás Třebováky naopak rád nemá, vyčítá Martinu Netolickému, že se právě o silnice kolem České Třebové staral. Ano, staral se Netolický, ale chlubí se tím Kovratník, je to normální?   Podobně se zeptejte co Kolovratník udělal  pro přímé napojení Třebové na dálnici - a Třebováci věřili, že to dokáže. Neudělal vůbec nic, ještě se vysmívá, že to není potřeba. Výborný poslanec, opravdu na svém místě!  Nedokázal ani vybojovat zastávky rychlíků vyšší kvality směr Bratislava, ač to tam na ministerstvu dopravy je každý druhý z tý jejich party.
Opravdu si nedovedu představit, jak by dopadl Pardubický kraj, kdyby tento populista získal post hejtmana! Pokud by se stalo, pak všechno co je a nebo i není možné bude investováno jen a jen v Pardubicích, tam má své doma a  pro ně to všechno slibuje.  My, co nejsme z Pardubic, musíme být ostražití a rozumní.  Přemýšlejte o tom, koho si v krajské vládě v příštích letech představujete.  A pokud opravdu chcete sednout na lep chytrákovi a opravdu chcete v krajské vládě mít za šéfa Kolovratníka, tak mi napište o všech  jeho kladných vlastnostech a (těch opravdových) zásluhách. Víte, on bere jen ten post nejvyšší, nic jiného nechce a je proto ochoten udělat vše a slíbit  cokoliv. (A po volbách se nám pak vysměje, měli jsme mít rozum.) Věřím, že  rozhodující většina si vezme při volbách rozum do hrsti a volebním výsledkem tak vysvětlíme, že ten billboard u nádraží ve Třebové dávali zbytečně...
Milan Mikolecký (Chtěl jsem k tomu dát fotku billboardu, ale nedám, zajděte se na ty hlouposti podívat sami.)


ZMĚNA TELEFONNÍHO ČÍSLA PRO REZERVACE NÁVŠTĚV

Z provozních důvodů je možné rezervovat termín návštěvy v Domově pro seniory pouze na telefonním čísle 465 503 311 nebo 739 580 233 (recepce), popř. se na recepci osobně domluvit. Rezervace zaslané formou SMS zprávy nemohou být přijaty. Děkujeme za pochopení.
 
Zrušené vinobraní 

  • Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula dnes na své tiskové konferenci oznámil veřejnosti, že nově budou muset venkovní akce nad 50 osob splňovat podmínku přiděleného místa k sezení pro každého účastníka. Vzhledem ke skutečnosti, že toto mimořádné opatření nejsou organizátoři vinobraní, které se mělo konat od pátka 25. 9. do neděle 27. 9., schopni splnit v tak krátkém časovém horizontu, rozhodl se pořadatel celou akci zrušit.

  • Město Vysoké Mýto zabodovalo v Odpadovém Oskarovi.
    V třídění odpadů je ve své kategorii nejlepší v Pardubickém kraji

    Soutěž Odpadový Oskar vyhodnocuje množství směsných odpadů, které vyprodukují občané jednotlivých obcí. Krajský primát v kategorii obcí nad 5000 obyvatel získalo Vysoké Mýto. Jeho občané navíc dokážou vytřídit výjimečných 45 % odpadů. Uznání si zasloužily i další obce Pardubického kraje, které získaly ocenění Odpadový Oskar.
    Soutěž pro všechny obce v České republice upozorňuje na zodpovědné nakládání s odpady a motivuje k lepšímu třídění a ke snižování směsného komunálního odpadu. Letos ji vyhlásil spolek Arnika už pošesté. Kromě města Vysoké Mýto v Pardubickém kraji vynikaly Moravany mezi městy do 5000 obyvatel. Nejlepších výsledků dosahují tam, kde lidé platí za svoz jen skutečně vyhozeného množství odpadů (tzv. PAYT). Vedle oceněných obcí a měst Arnika dlouhodobě vyzdvihuje příklady dobré praxe měst Hradiště a Vysoké Mýto za výbornou práci na zlepšování odpadového hospodářství. 
    Výsledky obcí v Pardubickém kraji podle údajů za rok 2019
    obce od 1001 do 5000 obyvatel  1. Moravany (1868 obyvatel) – 64,5 kg/ob/rok, úroveň třídění 63 %
    obce nad 5000 obyvatel  1. Vysoké Mýto (12 335 obyvatel) – 123,9 kg/ob/rok, úroveň třídění 45 %
    Příklady dobré praxe odpadového hospodářství jsou detailněji popsány na webu Arniky. Za šest let konání soutěže bylo takto oceněno 20 obcí.  Česká republika má oproti ostatním vyspělým zemím výrazně vyšší produkci směsného komunálního odpadu. Domácnosti a firmy naší republiky ročně vyhodí v průměru 270 kg, zatímco v Rakousku nebo v Německu je to jen 170 kg. Je nejvyšší čas, abychom množství směsného komunálního odpadu ještě více snížili a v nejlepším případě předešli jeho vzniku. Každým dnem můžeme vytvářet méně odpadu.
     
    Pardubický kraj ocenil dárce krve a plazmy

    Dárci krve, kteří navštívili sto dvacetkrát transfúzní stanici, byli oceněni Zlatým křížem.  To získalo v Pardubickém kraji za uplynulý rok 74 dárců. Na slavnostním setkání 39 z nich poblahopřál spolu se zástupci Českého červeného kříže i radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.
    „Váš a dar krve nebo plazmy už pomohl mnoha lidem z nelehké situace, a některým i zachránil život! Velice si proto vážím právě vás, pro které není ani meta sto dvaceti odběrů konečná, a jste ochotni stále darovat.  Jste obrovskou inspirací těm, kteří mnohdy váhají nebo mají obavy z dárcovství a jste jim příkladem, který je následováníhodný,“ pronesl k dárcům Ladislav Valtr.
    Vážný nedostatek krve v Pardubickém kraji prozatím není, a to i díky dlouhodobým dárcům, kteří i v  době plné hygienických restrikcí a rizik, stále spolehlivě přichází.
    „Transfuzní přípravky vyrobené z dárcovské krve jsou pro poskytování zdravotní péče nezbytné, přitom mají omezenou dobu použitelnosti.  Proto potřebujeme, aby k nám dárci přicházeli pravidelně, protože závažná onemocnění si nevybírají dovolenou ani během epidemií infekčních chorob,“ dodal radní.
     
    Stavba nemocnice následné péče v Moravské Třebové zahájena 

    Historicky největší investice Pardubického kraje v Moravské Třebová, kterou je stavba moderní nemocníce následné péče včetně výjezdové základny krajských záchranářů, byla zahájena předáním staveniště stavební firmě. Stavba by měla být podle stávajících předpokladů dokončena s koncem roku 2021. Celý pozemek je nyní oplocen a staveniště je postupně zaváženo stavebními buňkami a materiálem.
    „Původně jsme předpokládali začátek stavby ještě v průběhu srpna, ale vzhledem k zákonným lhůtám ve výběrovém řízení začínáme stavět nyní. Po třech letech debat a dohad je to pro celé město jasný signál, že nemocnice bude. Jedná se o největší investici Pardubického kraje v Moravské Třebové. Nová budova by se měla stát jednou z nejmodernějších nemocnic následné péče v republice. Kromě moderní nemocnice následné péče s 90 lůžky řešíme stavbou také výjezdové stanoviště našich záchranářů,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Stavbu zahajujeme bez ohledu na to, zda se nám podaří získat finanční prostředky fondu REACT EU. Ty primárně chceme žádat na centrální příjmy v Pardubicích a Ústí nad Orlicí, ale Moravská Třebová je jednou z priorit, na kterou však máme vyčleněné vlastní prostředky. Získání evropských peněz tak stavbu nijak neovlivní,“ doplnil hejtman.
    Výrazná změna čeká pacienty, ale i personál. „Stávající prostory lůžkové části nemocnice po celou dobu existence krajů nebyly v majetku kraje, proto do nich kraj dosud nemohl investovat, jak by bylo potřeba. Jsem přesvědčen, že nyní se podaří vše skokově napravit. Investice do moderního zázemí nemocnice je tedy jasnou zprávou nejen o perspektivách tohoto lůžkového zdravotnického zařízení, ale výrazně zvýší také atraktivitu pracovního prostředí a tím jistě usnadní žádoucí stabilizaci zdravotnického personálu, a to je všude v ČR to nejtěžší. Dobré také připomenout, že ze zahájení této stavby se mohou těšit také naši krajští záchranáři, kteří si vzhledem ke svému náročnému povolání a poslání zde také zaslouží odpovídající zázemí,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.
    Pro Pardubický kraj se v letošním roce jedná o další zahájenou či dokončenou stavbu ve zdravotnictví. „V letošním roce jsme dokončili například výjezdovou základnu krajských záchranářů v Holicích, před dokončením máme Vysoké Mýto a zahájili jsme Seč. Úspěšně pokračuje stavba centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici a hledáme dodavatele v Pardubicích. Krajské investice do zdravotnictví jsou tedy v letošním roce opravdu velké. V rámci této stavby je vysoutěžená cena 214 milionů korun bez DPH, což je o 20 milionu nižší částka, než byla předpokládaná hodnota. Délka realizace stavby je 395 dnů,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
     
    Další investice do úspor energie jsou splacené

    Už od roku 2007 používá Pardubický kraj energetické projekty se zaručenou úsporou (takzvané EPC projekty). Celkem osm balíčků projektů se dotklo 61 organizací spravovaných Pardubickým krajem na 249 budovách. První čtyři projekty skončily do loňského roku a nyní končí pátý projekt.
    Projekty EPC fungují na principu, že do energetických opatření investuje soukromá firma, které náklady splácí majitel budov z úspor energie. „Konec projektu znamená, že investice jsou již celkově splacené a nebudou dále poskytovatelem služby vyhodnocovány. Přitom ale energetická opatření dále přinášejí energetickou úsporu,“ vysvětluje 1. náměstek hejtman pro majetek a investice Roman Línek. „Šetříme tím finanční prostředky, ale také životní prostředí. Například za rok 2019 činila úspora 49,5 milionu korun a 7 500 tun CO2. Za celou dobu trvání projektů jsme uspořili 310 milionů korun a do ovzduší nepřišlo 37 500 tun CO2,“ dodal Línek.
    Rada Pardubického kraje rozhodla v květnu 2020 vypracovat na všech objektech, kde skončily projekty EPC, nové analýzy potenciálu energetických úspor. Tato analýza bude dokončena do konce roku 2020. Bude se dotýkat 33 organizací a celkem 214 objektů. Za dobu trvání projektů jsou totiž k dispozici nové technologie, které při jejich aplikaci zajistí další zvýšení energetické efektivity. Na základě jejího výsledku se vedení Pardubického kraje systémově rozhodne, kde budou realizovány další následné projekty EPC a kde budou energetické úspory realizovány prostřednictvím jiných opatření v rámci energetického managementu Pardubického kraje.