Českotřebovský deník 278/2020 (27/9)
Pozvánka do muzea na seminář pro pamětníky
Vážení přátelé, rád bych vás pozval na moji úterní přednášku do muzea. Bohužel jsem tentokrát nestihl zajít pro pozvánky, zvu vás tedy netradičně, pouhým textem. Tak se omlouvám za netradiční způsob. 
 Přednáška se uskuteční v úterý  29. září 2020 v 17.00 hod. v badatelně Městského muzea v České Třebové. Přednáška tentokrát proběhne na téma  250 let od otevření restaurace Na Horách. Součástí přednášky bude také prezentace nového videa, natočeného na Horách, právě k tomuto výročí.    Věřím, že se v úterý v muzeu po dlouhé době, zaviněné těmi nepříjemnými událostmi, co nás od jara provázejí, setkáme.  Martin Šebela
Autorské čtení Blanky Kostřicové v Českém  rozhlase

Ve středu zazní v rozhlase opět hlas Blanky Kostřicové jako autorky prózy. Přečte tři povídky ze své zatím poslední (loni vydané) knihy Formát šest krát devět. Čtení si můžete poslechnout ve středu 30. září v 13.30 na stanici Vltava (poté je bude možné najít v internetovém archivu Českého rozhlasu).
 
Akce Zlaté Studánky v říjnu 2020 

Sobota 10. 10. 2020:
JAVORKOVÁ STEZKA – DEN ZVÍŘAT   STANOVIŠTĚ S PLNĚNÍM ÚKOLŮ
KDY: OD 14 DO 15,30 HODIN
KDE: V PARKU JAVORKA, START U HŘÍBKU
KDO: RODIČE S DĚTMI OD 2 DO 10 LET
ZA KOLIK: STARTOVNÉ DOBROVOLNÉ   V případě velmi nepříznivého počasí a deště se akce nekoná.
 
Pondělí 12. 10. 2020 od 18 hodin v učebně přírodopisu na ZŠ Habrmanova:
JORDÁNSKO A BLÍZKÝ VÝCHOD
Poutavé povídání p. Jiřího Štyrského doplněné fotografiemi. Vstupné dobrovolné.
 
Sobota 17. 10. 2020 :
ZAVÍRÁNÍ ZLATÉ MAŘENČINY STUDÁNKY
Sraz: v 10 hodin u ZŠ Habrmanova, doprava auty, návrat do 16 hodin
S sebou: dobrou náladu, vhodné oblečení a obuv, něco na opečení
Přihlášky NUTNÉ na tel. 605 717350 (P. Vomáčková) po 15. hod. nebo e-mail: pavlina.vomackova@seznam.cz.
V případě souvislého deště se akce nekoná.

Ptačí festivaly. A to rovnou dva:

Nejprve (v sobotu 3. 10.) proběhne tradiční festival na Opatovských rybnících, kde se můžete těšit na pozorování ptactva (loni byl třeba orel mořský, bekasina otavní a zrzohlávka rudozobá) zakončené kroužkováním (už se podařila i poštolka obecná či káně lesní) a soutěží pro děti. Sraz je v 9:00 na hrázi Hvězdy u Třebovic.
 
V neděli 4.10. pak bude poprvé festival v Linharticích u Moravské Třebové. Zde tentokrát začneme kroužkováním v místních lesích a pak podnikneme vycházku kolem řeky Třebůvky,  kde se zaměříme na ledňáčka skorce. Sraz je v 9:00 u ekocentra Stolístek (bývalá ZŠ Linhartice).
 
Změna telefonního čísla pro rezervace návštěv v Domově pro seniory

Z provozních důvodů je možné rezervovat termín návštěvy pouze na telefonním čísle 465 503 311 nebo 739 580 233 (recepce), popř. se na recepci osobně domluvit. Rezervace zaslané formou SMS zprávy nemohou být přijaty. Děkujeme za pochopení.
 
Propouštění ve vysokomýtské firmě IVECO nehrozí  

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal ve čtvrtek s novým generálním ředitelem společnosti IVECO Vysoké Mýto Davidem Křížem. Hlavním tématem bylo další fungování společnosti včetně zaměstnanosti a výhled na nejbližší období.
„Vzhledem ke změně ve vedení společnosti, která zaměstnává přibližně čtyři tisíce lidí a je velmi významným zaměstnavatelem, jsem chtěl s novým ředitelem hovořit především o dalších plánech a aktuální situaci ve firmě, která v průběhu jarních měsíců musela na pět týdnů odstavit výrobu. Samozřejmě, že každá změna ve vrcholovém vedení takto důležitého zaměstnavatele vyvolává řadu otázek. Ještě před touto schůzkou jsem měl v úterý jednání s předsedou odborové organizace KOVO Milanem Dostálem, abych slyšel i od zástupců zaměstnanců, jak vidí stávající změny. Byl jsem generálním ředitelem Křížem ujištěn, že v nejbližších měsících nedojde k žádnému propouštění, výroba běží naplno s tím, že kontrakty a dodávky do konce roku jsou zajištěné. Rok 2021 z pohledu poptávky a nových kontraktů je složitější, nicméně obchodní oddělení vyvíjí maximální úsilí k získání dalších zákazníků,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Společnost chce a bude maximálně využívat všechny vládní podpory k překlenutí případných problémů s cílem udržet zaměstnanost jak ve Vysokém Mýtě, tak v celém regionu, kde působí velké množství subdodavatelů. Výrobní závody společnosti ve Vysokém Mýtě zaměstnávají přibližně 4000 zaměstnanců, z toho 3200 kmenových a 800 agenturních,“ sdělil hejtman Netolický, který se s vedením firmy domluvil na pravidelné informovanosti jak k vedení kraje, tak především odborovým organizacím.