Ze zahraničí přivezli dva tucty medailí                                 

Epidemie koronaviru přikovala borce českotřebovského oddílu DSC GYM na dlouhé měsíce na domácí tatami. Původní plány s účastí na turnajích v Brazilském jiu jitsu v zahraničí tím vzaly za své a tak nezbylo než doufat, že se vše brzy v lepší obrátí. Poctivá tréninková příprava a chuť změřit konečně své síly se zahraniční konkurencí vedly nakonec k rozhodnutí, odjet na svůj první letošní turnaj do ciziny.

Ten se uskutečnil 5. září v německém Chemnitzu, na který se sjelo  55 týmů a 360 borců.  Početní převahu týmů domácích se rozhodli prověřit i Třebováci, kteří na turnaj vyslali početnou výpravu 30 zápasníků. Trenér se rozhodl neodjet do Německa jen s osvědčenými borci, ale vyzkoušet i další, kteří dosud na svůj úspěch čekali. Turnaj se odbýval za velkých bezpečnostních opatření. Zápolilo se bez účasti veřejnosti, roušky pro ty, kteří nezápasili, včetně rozhodčích a realizačních týmů, byly povinností. Před vstupem do haly se všem měřila teplota,  k dispozici byly všude dezinfekce na ruce.

Je třeba opět vyzdvihnout velký úspěch Třebovského týmu, který si domů přivezl 27 medailí, z toho 6 zlatých, 10 stříbrných 11 bronzových a obsadil na turnaji druhé místo. Velkou radost udělalo trenérovi i osm dětí, z nichž pouze dvě nedosáhly na medaili a skončily těsně pod stupni vítězů. Zlatou medaili získala Ema Tesařová, stříbrnou Sára Teseřová a Daniel Singer, na bronz dosáhli Karolína Jandová, Nela Šustková a Jan Kvasnička.

Nemohu zde jmenovat výčet všech medailí, které přivezli dospělí. Za zmínku však stojí obětavost Anny Kvasničkové, která, na turnaj přiletěla z Londýna a odměnou jí byly dvě stříbrné medaile. Michal Vebr kromě 3 zlatých medailí získal i třetí místo v hodnocení nejlepších atletů turnaje, Tadeáš Smejkal si přivezl jednu zlatou, jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile a tak bychom mohli ve výčtu úspěchů Třebováků ještě dlouho pokračovat.

Analýza výkonů z Německa ukázala, že se oddíl během nucené přestávky dobře na turnaj připravil a přinesl trenérovi i mnoho cenných poznatků pro další přípravu na domácí tatami . Přejme si, aby tento zahraniční úspěch DSC GYM Česká Třebová nebyl vzhledem k probíhající pandemii v letošním roce posledním.

Milan Michalski a Lukáš Janda  (fotografie z archívu DSC GYM)