Den čisté mobility ve Vysokém Mýtě  

Celorepublikové turné, jehož cílem je poukázat na možnosti zavádění elektromobilů a dalších vozidel, ale také energetické úspory na budovách, doputovalo do Pardubického kraje. Na autodromu ve Vysokém Mýtě bylo možné si prohlédnout, ale také přímo vyzkoušet několik desítek elektromobilů různých značek, mezi kterými nechyběla ani česká automobilka Škoda auto. Za Pardubický kraj se akce zúčastnili hejtman Martin Netolický a radní pro školství Bohumil Bernášek.
„Elektromobily se postupně těší větší oblibě také u nás, avšak samozřejmě stále nejsme tak daleko, jako například v Norsku. Velmi zajímavé jsou koncepty elektrovozidel komunálních služeb, což by pro města mohlo znamenat značnou finanční úsporu. Pro běžné využití civilních elektromobilů je nutné z centrální úrovně vybudovat dostatečně kapacitní síť dobíjecích stanic. V rámci areálu našich nemocnic něco podobného připravujeme,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Ten se zajímal také o testování elektrododávek v rámci distribuce České pošty. „Ačkoliv se to nemusí na první pohled zdát, tak Česká pošta je jedním z největších dopravců v České republice a snažní se jít příkladem v rámci využívání elektrické energie pro pohon dodávek, které rozvážejí poštu jak mezi pobočkami, tak ke koncovým zákazníkům,“ řekl hejtman Netolický.
Na autodromu ve Vysokém Mýtě se kromě celé řady automobilek od Škody Auto, přes Renault, Ford až po Teslu, představili také domácí výrobci autobusů, tedy IVECO a SOR. Generálním partnerem celé akce je společnost ČEZ ESCO, mediálním partnerem pak Týdeník Euro. Akci moderoval bývalý ministr průmyslu Urban.

 

Řečníci: Starosta Vysokého Mýta, Nejtman Martin Netolický, náměstek ministra průmyslu, ředitel Iveco V. Mýto J. Vaněk


Audi, místo zpětných zrcátek má kamery, zobrazují na displej na dveřích

Motorový prostor Audi

Hybrid Škoda SuperB


  • Hybridy KIA a FORD a RENAULT KANGO plně elektrický, Mitsubishi Outlander (hbrid)

  • Tesla - velký výkon 650 koní, krátkodobě i 1000 koní, dojezd 400 km...


    Plně elektrické letadlo


    Elektrobus SOR Libchavy a autobus Iveco na ekologický zemní plyn...


    Fotografie Luboš Kozel 2.9. 2020