V Opatově odstartoval první z pěti závodů Hard Dog Race
V sobotu 5. 9. 2020 se v Pardubickém kraji ve městě Opatov uskutečnil dlouho očekávaný 3. ročník extrémního překážkového závodu s názvem Hard Dog Race pod záštitou české značky Fitmin, která je od roku 2018 generálním partnerem. Své síly zde porovnalo 968 závodníků, kteří společně se svými psími parťáky museli překonat 6 km dlouhou trať se 16 speciálně sestavenými překážkami, hromady bahna, vody a kopců.
 
Nejlepší čas zaběhla žena
To, že ženy rozhodně nejsou slabším pohlavím, dokazuje Martina Štěpánková, ambasadorka značky Fitmin, která zaběhla se svým psem Nickem nejlepší čas (29:47) ze všech závodníků a umístila se tak na 1. místě závodů HDR Base v kategorii ženy. O 25 sekund ale předběhla i nejlepšího muže Jiřího Švancaru se psem Yuki, který doběhl jako první za muže v čase 30:12. Martina si tak může do své sbírky přidat další zlatou medaili a slavit úspěch v dalším z mnoha závodů, které vyhrála.
 
Přední česká musherka a běžkyně
Vítězství Martiny není náhoda. Tato rodačka z Jirkova patří mezi světovou špičku v mushingu a své smečce vládne na vrcholové úrovni již osmnáct let. Se psy běhá canicross, jezdí scootering. V zimě zase vytáhne běžky a závodí ve skijöringu nebo pulce (pes táhne lyžaře a přidanou zátěž tzv. „pulka“ sáně). Kariéru musherky začala Martina v roce 2002 s pitbulteriérem Dakem. A jen těžko by tehdy věřila tomu, že se za pár let stane nejen českou, ale také světovou špičkou v mushingu. V současnosti s ní žijí a závodí čtyři psí parťáci – Terri, Grey, 4měsíční Thor a Nick, se kterým v sobotu zaběhla nejlepší čas na HDR base v Opatově.
 
Kvalitní strava je základ
Mushing patří bezesporu k jednomu z fyzicky nejnáročnějších psích sportů. Základním předpokladem úspěchu je skvělá kondice psa i mushera, připravenost psa a jeho chuť do práce. Neméně důležitá je také strava, kterou nepodceňuje ani Martina. „Své psy krmím značkou Fitmin. Ta mi umožňuje dávat jim kvalitní zátěžové krmivo, aby pes nehubnul a zvládl veškerou zátěž v pohodě,“ říká musherka Martina. Fitmin navíc přináší ucelenou nabídku nejen granulí ale i doplňků stravy a lososového oleje, které pomáhají udržovat psí sportovce ve skvělé kondici. Proto není divu, že jsou dnes Martina a její psi držiteli několika titulů Mistrů světa, Evropy a ČR, ke kterým letos přidali i zlato z překážkového běhu Hard Dog Race.
 
O Hard Dog Race
Hard Dog Race je extrémní překážkový závod, který absolvuje člověk společně se svým psem. Kromě toho, že závodí s časem, musí mimo jiné překonat těžké překážky, sebe samu a jiné nástrahy, které na něj čekají.
Autorem závodů je Andráš Púza, který sloužil jako voják v maďarské armádě a jeho životní zkušenosti ho přivedly k myšlence uspořádat závody typu HDR. Sám se totiž zúčastnil několika výcviků, kde musel ukázat svoji píli, sílu a vydatnost. A když úspěšně vyzkoušel závod s překážkami, kterých se zúčastnil sám bez svého psa, jedna myšlenka mu nedala pokoj: No jo, to je fajn, ale kde mám svého psa? A tak bylo jasné, že je Andráš tak velkým milovníkem psů, že musí založit závody, kde se ukážou všechny cnosti, kde může stavět na své předchozí zkušenosti a jejichž součástí budou i psi. A tak zrealizoval svoji vizi a vznikl Hard Dog Race.