Městská knihovna Česká Třebová říjen 2020                      


Matyldino pohádkohraní
6. 10. 2020  16:00 / Městská knihovna – oddělení pro děti
Čtení pohádek a vyprávění příběhů, vyrábění i nová přátelství. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku s rodiči či bez doprovodu. Vstupné dobrovolné.
 
Knižní klubíčko
Úterý! 27. 10. 2020  10:00 / Městská knihovna – oddělení pro děti
Knižní klubíčko je tu pro rodiče, které zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let. Nebo hledají nápady na hry a říkanky či se chtějí seznámit s novými lidmi. Pro rodiče káva a čaj. K dispozici přebalovací pult. Vstupné dobrovolné.
 
AKCE NA ODDĚLENÍ TEENSPACE
Zapař si s knihovnicí  6. 10. (úterý)., 12:30–18 hod., Teenspace
Přijď zapařit s knihovnicí hry na X-boxu nebo Nintendu, např. Just Dance 2018, LEGO Marvel, Adventure Time a další. Těší se na vás knihovnice Radka.
 
Offline day – odpoledne plné deskových her a zábavy
14. 10. (středa), 12:30–18 hod., Teenspace
Vypneme počítače, X-box, Nintendo, mobily, Wi-Fi a zahrajeme si různé deskové hry, např. Bang, Uno, Ubongo, Duch a spoustu dalších her. Můžeš přinést i svou oblíbenou hru z domu a naučit ji hrát ostatní.
 
Přijď se seznámit s Ozobotem
1. 10. (čtvrtek), 12:30–18 hod., Teenspace
Víš, co je to ozobot? Přijď se s ním seznámit. Naučíme se ho ovládat a vyzkoušíme, co umí. Sám mu naprogramuješ cestu, kterou se bude pohybovat. Můžeš vzít i rodiče nebo prarodiče a ukázat jim, jak funguje. Těšíme se na TEBE.
 
Scottie Go! - hra na tablet
20. 10., 26. 10., 12:30–18 hod., Teenspace
Znáš Scottieho? Scottie je mimozemšťan, který potřebuje tvoji pomoc. Jeho loď ztroskotala a jen ty mu můžeš pomoci.
 
AKCE PRO DOSPĚLÉ

Marcela Mlynářová   7. 10. 2020  18:00 hodin
Setkání s oblíbenou autorkou řady populárních knih (Dvakrát dole, jednou nahoře, Důchodkyně nestřílejte, V padesáti na začátku, Asi nejsem ženská, Z lodiček do holin aj.). Nebude chybět autorské čtení a vyprávění příhod z knih. Vstupné 50 Kč.
V průběhu akce bude možné zakoupit si knihy s 15% slevou. Prodej knih zajišťuje Kosmas Česká Třebová.
 
ČTI FEST  8. 10. 2020  13:30–18:00
Městská knihovna Česká Třebová ve spolupráci s MAS ORLICKO pořádá dne 8. 10. 2020 festival čtenářské gramotnosti ČTI FEST aneb nabídněte dětem knížky, které si zamilují!
Můžete přijít kdykoliv v době od 13:30 do 18 hodin na dospělé oddělení městské knihovny (Smetanova 173).
Festival je určen všem, kteří pracují s mládeží (učitelé, vychovatelé, asistenti).
Na co se můžete těšit?
Zkušené knihovnice připraví pestrý výběr knih pro děti a mládež (oblíbené a oceněné knihy i novinky) z rozsáhlého knižního fondu knihovny. Nabídka knih, audioknih, komiksů, bude rozdělena do několika věkových kategorií (předškolní věk, 1.–2. třída – první čtení, 3.–5. třída, 6.–9. třída). Knihy si můžete v příjemném prostředí knihovny prohlédnout a zároveň si popovídat a vyměnit zkušenosti s knihovnicemi, které pro vás nabídku připravily a v městské knihovně rozvíjejí čtenářskou gramotnost od útlého dětství.
Můžete nahlédnout do nabídky vzdělávacích programů pro školy a školky, která je také k dispozici na webu https://moderniknihovna.cz/cs/sluzby/vzdelavani/programy-pro-skoly
Zúčastní se i nakladatelství Portál. Nebude chybět ani drobné občerstvení a slosovatelná anketa o knižní ceny.
Nemusíte se předem přihlašovat, stačí v daný den dorazit do knihovny.
 
Science to go! 15. 10. 2020  18:00 / Městská knihovna – Teenspace
Série tří přednášek o délce okolo 20 minut z projektu Science to go! aneb když vědci popularizují. Vstupné dobrovolné.
1. téma
David Píša - Oddělení kosmické fyziky ÚFA AV ČR - Písně kosmické
Co jsou to hvizdy a jak vznikají? Můžeme v kosmu zaslechnout lví řev nebo štěbetající ptactvo? Co nám přináší pozorování umělých družic a meziplanetárních sond, na kterých se podílí čeští vědci? To a mnohé jiné z podivných zvuků plazmových vln v blízkém i vzdáleném kosmu se dozvíte během přednášky.
2. téma
Martin Rybář-  Ústav částicové a jaderné fyziky, MFF UK - Symetrie Vesmíru
Symetrie fascinovala filozofy, matematiky, fyziky, umělce i architekty již od starověku. Nikdo si ale není dodnes jistý, proč je symetrie všude kolem nás – krása květin a zvířat, sněhových vloček, krystalů, ale i galaxií a dalších vesmírných objektů. Vytváří příroda symetrie nebo snad symetrie vytvářejí přírodu? Existuje nějaké spojení mezi symetrií a základními fyzikálními zákony?
3. téma
Ivo Vinklárek - Oddělení dynamiky klastrů a molekul JH IPC AV ČR - Na rakovinu s laserem
Jenom za rok 2019 bylo diagnostikováno víc jak 90 tisíc nových pacientů s nádorovým onemocněním. Pro vybrané druhy rakoviny je možnou odpovědí fotodynamická terapie, kdy je pacientovi vpravena fotosenzitivní látka, jež se následně vstřebá v oblasti nádorového bujení a po ozáření laserem je schopná vyvolat smrt rakovinných buněk. V rámci přednášky si nastíníme přesný fotochemický mechanismus v pozadí buněčné smrti, diagnostickou metodu léčby na základě neinvazivního protoporfyrinu IX a hlavně jaké jsou výhody a nevýhody fotodynamické terapie oproti jiným léčebným postupům.
 
Michaela Hrdá: Havaj za hubičku 21. 10. 2020 od 18:00
Během 3 měsíční sólo cesty po Havaji se dá stihnout ledacos. Já projela 4 ostrovy, kde jsem surfovala, chodila po horách, bydlela na stromě s hvězdou české Cestománie, stala se součástí havajské svatby nebo si nechala uletět letadlo. Většinou jsem stopovala, ale taky jsem se projela na kajaku, plachetnici, pořádný mašině i v policejním autě. Plavala jsem s delfíny i želvami nebo se honila s divočáky. Přitom jsem stále cestovala relativně nalehko a za hubičku i přesto, že je Havaj jedna z nejdražších zemí, kde jsem kdy byla. Tak se přijďte se inspirovat na svou další (třeba i sólo) cestu, tipy a triky jak na to vás neminou. Vstupné: 50 Kč.
 
Výstava Buď připraven!
Výstava Buď připraven! Vás provede uplynulými 30 lety skautingu v České Třebové, od doby kdy byl Junák po Sametové revoluci znovu obnoven až do dneška. Významné události porevolučního českotřebovského skautingu, krátké exkurze do dřívější minulosti, běžné skautské věci i současný skauting v České Třebové - to vše mohou návštěvníci na výstavě najít.
Výstava v prostorách Městské knihovny Česká Třebová potrvá do soboty 31. října 2020.
Pořadatelem je Junák - český skaut, středisko Javor Česká Třebová, z. s.
 
Městská knihovna je od 1. září otevřena v běžné provozní době.
Omezení provozu knihovny
Ve středu 7. října bude oddělení pro dospělé otevřeno pouze do 17:30 z důvodu autorského čtení spisovatelky Marcely Mlynářové.
Ve čtvrtek 8. října bude od 13:30 do 18:00 uzavřeno dospělé oddělení z důvodu konání akce ČTI FEST. Nebude možný volný výběr knih ani přístup k internetu pro veřejnost.
Ve středu 28. října (státní svátek) celá knihovna uzavřena, včetně pobočky Parník.
Další informace naleznete na webové stránce https://moderniknihovna.cz/cs/ nebo https://www.facebook.com/mekct/. Tamtéž si ověřte konání akce. Psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827, 605 125 323 (pobočka Parník).