Skautská regata na Dlouhém rybníku v Lanškrouně        
Od pátku 18. do neděle 20. září se konalo na nedalekém lanškrounském Dlouhém rybníku již 26. Skautské mistrovství ČR v jachtingu SkaRe – Skautská regata. Letošní ročník byl v režii českotřebovského 5. oddílu vodních skautů pod vedením kapitána Oldy Pešiny. Závody se měly konat původně první květnový víkend na Máchově jezeře, ale vzhledem k nouzovému stavu, souvisejícímu s koronavirovou epidemií, byl přesunut na podzimní část sezóny. Loňské závody se konaly na Slezské Hartě s účastí asi 350 skautů. Ty letošní měly oproti loňsku asi poloviční počet účastníků, což vzhledem k nepříznivé epidemiologické situaci není nikterak překvapivé. Odměnou pro všechny zúčastněné bylo krásné podzimní slunečné počasí a mírný vítr.
Zázemím pro závodníky se stalo tábořiště na Knoflíku a sousedící Lanškrounský Jachtklub. Během pátečního odpoledne tam vyrostlo stanové městečko, do kterého zavítali závodníci z 13 přístavů z České republiky. Během soboty a nedělního dopoledne se odjely 2 až 4 rozjížďky v každé kategorii. V hlavních kategoriích plachtilo na vodě až 22 lodí.
Plachtilo se ve 4 hlavních kategoriích - Vlčata a žabičky pro nejmenší závodníky, pak Skauti a skautky, Roveři a rangers a Dospělí na pramicích s plachtami do 7m2. Kategorie volné mají širší specifikaci, je omezená velikost plachty do 12m2. Závodí se také v kategoriích lodních tříd podle českého svazu jachtingu, nazvané OPEN - jsou to dvě kategorie – žákovská do 15let a nad 15 let včetně dospělých.
Skautská Regata je součástí seriálu závodů Poháru přístavů, který zahrnuje několik závodů v plachtění a pádlování, pořádaných v průběhu roku v různých koutech České republiky. Olda Pešina nám přiblížil, jak to bude s letošním seriálem závodů.
Letošní seriál závodů bude zahrnovat 4 závody, protože jarní část závodů byla zrušená kvůli nouzovému stavu. Pouze SkaRe se podařilo přeplánovat na podzimní část sezóny. Následovat budou závody v pádlování Tři jezy v Praze, pak Jablonecká regata – tradiční závody v plachtění a seriál bude uzavírat Orlický pětitriatlon v Hradci Králové. Odjedou se tedy 2 závody v plachtění a dva v pádlování.
Kromě naplánovaných rozjížděk byl pro účastníky připraven doprovodný program, takže se nikdo při čekání na svou rozjížďku nenudil. Skauti mohli trénovat lukostřelbu, hod kopím, hrát různé míčové hry nebo si vyzkoušet souboj s mečem. Navíc mohli luštit různé šifry, koupat se nebo si prostě užívat společné zábavy na dětském hřišti v areálu tábořiště na Knoflíku, které se osvědčilo jako velmi příjemné místo pro organizaci akce takovýchto rozměrů. Teplá jídla byla také zajištěna místní restaurací.
A jak úspěšní byli českotřebovští v jednotlivých kategoriích? Asi nejúspěšnější byli v kategorii Open žáci do 15 let, kde vodácký oddíl obsadil všechna 3 první místa. Dále se umístil na předních pozicích v kategorii Vlčat a žabiček, kde obsadil 2. místo, posádka Roverů a rangers se umístila na 3. Místě a kategorii  Volná dospělí obsadil také 3. místo. V ostatních kategoriích dominovali zejména přístavy z Pardubic, Ostravy a Liberce.
Výsledky byly vyhlášeny v neděli v 15 hodin a poté už následovalo jen loučení a balení lodí a všeho vybavení. Většina účastníků se ale potká již příští víkend v Praze při pádlování na vltavských Třech jezech.
Ze skautské regaty připravujeme také videoreportáž

  •