28. říjen - vznik samostatného Československa a Česká Třebová  
Uveďme alespoň  fotografie:

Lípa republiky v roce 2018


Sázení lípy republiky u gymnázia říjen 2018  za účasti italského sboru Il Rifugio           

Slavnostní odhalení  nového památníku obětem I. světové války na městském hřbitově. 

Slavnostní odhalení  a vysvěcení  památníku se konalo ve státní svátek 28. října 2008  jako součást oslav 90. výročí vzniku Československa. 
Tato slavnost měla velmi specifický ráz nejen díky účasti celého vedení města a městských radních a zastupitelů, ale také díky přítomnosti členů Muzea Československé branné moci v České Třebové, kteří zde byli v uniformách hraničářského praporu č. 19 z roku 1938. Dobovou atmosféru připomenul také zástupce ústeckoorlického městského muzea v uniformě českého důstojníka rakousko-uherské armády.  Úvodní slovo přednesla ředitelka městského muzea Mgr. Jana Voleská, která ve své úvaze přiblížila přítomným události první světové války v historickém kontextu našeho města. Připomněla, že duchovním základem nově vzniklého řádu, který měl zajistit, aby se neopakovaly válečné hrůzy, se stal ideál demokracie a humanity. Připomenula fakt, že za tyto vysněné ideály bojovaly a svůj život položily i desítky českotřebováků, a to na italské, francouzské a zejména ruské frontě. Sdělila, že právě těm, kteří se o vznik samostatného Československa zasloužili,  ať už to byla československá reprezentace doma nebo v zahraničí či bezejmenní vojáci, patří náš dík a slavnostní akt a večerní koncert v Kulturním centru.   Pak byla přednesena dobová charakteristika českých vojáků a několika slovy přiblížena realita vojáků na válečné frontě.
Starosta města Česká Třebová pan Jaroslav Zedník následně památník slavnostně odhalil.  Administrátor římskokatolické církve ThMgr. Miloš Kolovratník krátce promluvil o událostech první světové války z duchovního pohledu a zároveň  tento památník vysvětil.  Minutou ticha byla uctěna památka padlých vojáků a k památníku byl položen věnec,  kytka a kytice rudých růží  s trikolórami. Slavnostnost této chvíle byla završena československou státní hymnou a vojenskou večerkou v provedení pana Josefa Kučery,  který je zahrál na trubku.
Památník byl vyroben z leštěné žuly ze Skutče, instalaci a úpravu okolí zajistila firma Eko Bi a firma B. Sedláček z České Třebové. Návrh je zřejmě jedním  z posledních děl bývalého městského architekta Ing. arch. Jiřího Jandery. Podílel se na něm také člen Zastupitelstva města Česká Třebová a bývalý ředitel firmy Eko Bi s.r.o. Česká Třebová pan František Čech
Fotografii ze slavnosti na městském hřbitově poslal Martin Šebela. Večer 28.10. se pak ve velkém sále KC konal slavnostní koncert Komorní filharmonie Pardubice.