Českotřebovský deník 277/2021 (3/10) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Den seniorů s tanečním orchestrem ZUŠ Česká Třebová

Oslava Dne seniorů v Kulturním centru organizovala českotřebovská organizace spolku Senioři ČR za účinné pomoci českotřebovské Základní umělecké školy. Také zde v úvodu vystoupila starostka města Magdaléna Peterková s pozdraveným projevem a poděkováním seniorů za jejich dosavadní práci pro město a pro společnost, ve spolupráci s předsedkyní  spolku Miloslavou Kroftovou potom ocenili  nejaktivnější funkcionáře, bez kterých by se nedala spolková činnost Seniorů organizovat.
V kulturním programu, který se uskutečnil ve velkém sále KC  se potom předvedl žáci hudebního a literárně dramatického oboru školy, konkrétně pak taneční orchestr ZUŠ vedený Milanem Špičákem, který přednesl čtyři skladby s oblasti populární a filmové hudby a ukázal, že má skutečně vynikající úroveň (Skladby Gospel, Shalow, Feeling Good a Hawaii Five O Theme). Na videu je po úvodu  slavnosti zachyceno kompletní vystoupení tanečního orchestru, který se stává ozdobou mnoha akcí v našem městě 
VIDEO ZDE

K problematice "Nedokončeného Zámostí"

 Firma MADOS ukončila svou misi v České Třebové na stavbě mostu a Podbranské ulice, jejím úkolem bylo realizovat stavbu podle projektu a skutečně by tam logicky patřila také úprava chodníku na Zámostí, který bylo potřeba odstranit v souvislosti s nájezdem vozidel na prozatímní most. Podobně jako se tak stalo na té druhé straně řeky. V rámci kontrolních dnů však byla  tato akce zastavena s tím, že trasa chodníku podél  nového zábradlí bude upravena pouze do pochozího stavu.  Podobně se postupuje např. na chodnících v Lidické nebo v na horním konci ulice Brožíkovy, kde bude finální stav řešen až v rámci další investice. Prozatím je i zde jen uválcovaný recyklát.
Hlavním důvodem proč se nepokračovalo ve stavbě definitivního chodníku je to, že zde bude realizována v roce 2022 navazující investice, při které bude provedena kabelizace nízkého napětí financovaná ČEZ,  vybudováno nové veřejné osvětlení a provedena rekonstrukce sítí a komunikace zasažené opakovanými zásahy do jejího tělesa. Přitom bude provedeno narovnání a výměna obrubníků,  úprava chodníku. Již v letošním roce se v předstihu pracuje na  projektové dokumentaci, v letošním městském rozpočtu je na to pamatováno s částkou 390 tisíc korun. Akce ČEZu je již v jejich seznamu akcí schválena, zatím nebylo rozhodnuto o zahájení a nebylo vypsáno zakázkové řízení. Jakmile se tak stane, bude reagovat město, protože investice ČEZU i města musí probíhat současně.  Je předpoklad, že by tato akce byla zařazena do nového rozpočtu města.  
Bylo by tedy asi krajně nehospodárné, abychom letos vybudovali definitivní chodník a příští rok to zase bourali.

Cyklostezka na Podhorce v centru pozornosti občanů

Pěkné podzimní  počasí láká k vycházkám - proč se nejít podívat na dokončovanou cyklostezku? Ne každý je dobře informovaný, proto řada dotazů proč tam je to nebo ono. Někdo považuje osvětlení za zbytečnost, ale v "tmavé" době zimy, podzimních plískanic bude velmi dobré, zajistí bezpečnost chůze.  Trasa nevede jen přes přehlednou Podhorku, ale dál pod břehem v porostu, skoro lesem nad prudkým svahem, kde bude vybudováno zábradlí.  Cyklostezka má svůj projekt, který musí splňovat příslušné normy. Asfaltový pás bude ve středu rozdělen bílou čarou na dvě poloviny, osvětlení spojuje Rybník s Bezděkověm, mezi kynologickým cvičištěm a  odpočívadlem bude po straně kde nejsou lampy vysázeno stromořadí... Doba otevření se přibližuje. Kdo chce vědět více, může se jít podívat mna projekt, který je vystaven v průjezdu staré radnice. Stará lávka ke kynologickému cvičišti nakonec zůstane, v příštím roce bude zvednuta na požadovanou výšku předepsanou Povodím Labe. Video z kontrolního dne najdete ZDE  Přidávám pár aktuálních snímků.


Stromy se rozestoupily, aby mohla vzniknout hlavní cesta v parku...

To musí každého napadnout, když vychází z hlavní brány městského  hřbitova a dívá se směrem do parku. Jak zajímavé, že ty špatně rostlé a nebezpečné stromy rostly právě v této lajně a na místech, kde prozíravý architekt v parku nakreslil "jezírko vzpomínek" a nějaký pavilon. To jen ukazuje na účelovost metody, kterou použila  Alena Rabasová ve svém posudku jistě ne ovlivněném nějakým následně se tvořícím projektem. Na tom už ovšem nic nezměníme....
Park  je uklizen, zatravněn, zvykli jsme si, měl by být nyní dosázen. Jen jsem zvědav, zda sázení bude nebo nebude vyplňovat zmíněná volná místa, na kterých se kupodivu na (neschváleném) projektu  nějakých budoucích úprav parku počítá  se něčím jiným. Že tato myšlenka nezapadla je vidět i na později na jaře instalované infotabuli, která však svým obsahem poněkud mate a vyvolává dojem, že jediná cesta jak dál je zmíněná (neschválená) studie z roku 2019. A to přece není pravda. O účelu toho parku a jeho úpravách je třeba je třeba mluvit i s veřejností. Jinak to dopadne zase tak, jako při výběru "nebezpečných" dřevin, který vedl k tak velkému průklestu, jaký si určitě jen 50 let starý (vlastně mladý) park nezasloužil. Průhledy na krematorium, které se nelíbí,  musí nyní vyřešit sami sousedé výsadbou na svých zahradách.  Podařilo se však přece jenom vyřešit velký nedostatek, které měla předchozí úprava. Došlo k přemístění kontejnerového hnízda až na horní parkoviště, kde jsou kontejnery pěkně v řádce více schovány u živého plotu a  tak při pohledu do parku už se nyní už nemusíme  dívat před všelijak rozházené kontejnerové seskupení volně "pohozené" na kraji parkoviště. (mm)

Sledujeme statistiky Českotřebovského deníku za září 2021


Modernizace nemocnice v Rychově na dosah  

Vláda tento týden schválila poskytnutí financí na krajský projekt modernizace a dostavby nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Investici za 865 milionů korun tedy Královéhradecký kraj nebude financovat celou ze svého rozpočtu, což zvažoval v případě neschválení státem slíbené dotace.
Nejprve však musí na základě výzvy podat žádost na ministerstvo pro místní rozvoj. „Jsme rádi, že vláda dostála svému slovu a schválila slíbené finance ve výši 300 milionů korun na projekt modernizace a dostavby rychnovské nemocnice. Pro Královéhradecký kraj je to jedna z klíčových investic do zdravotnické infrastruktury, která navíc navazuje na průmyslovou zónu Solnice-Kvasiny, kde stát plánuje investice v celkové výši 8,5 miliardy korun. Po řadě jednání s představiteli vlády a návštěvě pana premiéra v červenci tak máme konečně jistotu, že akci za 865 milionů korun nebudeme hradit pouze z krajských peněz,“ uvedl hejtman Martin Červíček.
Finanční pomoc stát kraji poskytne na realizaci stavebních prací. Ty spočívají ve vybudování nového pavilonu urgentního příjmu – pětipodlažní přístavby stávajícího pavilonu DIGP – a rekonstrukci tří podlaží stávajícího objektu DIGP v areálu rychnovské nemocnice. Obě budovy budou propojeny, čímž vznikne jeden funkční celek.
Projekt počítá také s novým objektem medicinálních plynů, novým energocentrem a také s úpravou zpevněných ploch, komunikací, parkovacích stání a inženýrských sítí. Celkem by investice měla přijít na 865 milionů korun, z čehož 657 milionů budou stát stavební práce a 192 milionů zdravotnické technologie.
„Stavební práce chceme zahájit na jaře 2022 poté, co vysoutěžíme dodavatele. Stát dotaci rozloží do tří let, přičemž nejprve kraj obdrží 80 milionů korun v roce 2022, následující rok 120 milionů a v roce 2024 zbylých 100 milionů korun,“ doplnil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast investic. Stavební práce by měly trvat 24 měsíců.
Financování investice již schválilo v červnu krajské zastupitelstvo. V současné době je v přípravě schválení podmínek zadávacího řízení na výběr zhotovitele stavebních prací i na dodávku služeb technického dozoru stavby (TDS) a bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP). Nejprve ale kraj na základě výzvy podá žádost o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu, konkrétně z kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj ČR, které peníze uvolní ve formě investiční dotace z podprogramu Podpora vládou doporučených projektů v oblasti rozvoje regionů.
Modernizace a dostavba rychnovské nemocnice je součástí třech usnesení vlády z února 2015, června 2017 a října 2020. K podpoře infrastruktury v okolí průmyslové zóny Solnice-Kvasiny se stát zavázal již v roce 2015, kdy vzniklo Memorandum o spolupráci mezi vládou ČR, společností Škoda Auto a Královéhradeckým krajem. Administraci projektu zařizuje krajské Centrum investic, rozvoje a inovací, oddělení průmyslových zón.

Výzva 10 000 kroků  

Cílem výzvy není ujít každý den 10 000 kroků, ale chodit.
Chodit častěji než do teď. Chodit v rámci běžných dnů místo toho, abyste jezdili.
Chodit pro odpočinek těla i duše, chodit pro radost i zdraví.
Chodit kvůli sobě i kvůli ostatním. Chodit pro lepší město i vztahy s kamarády.  
Zkrátka oživit to, na co jsme možná už zapomněli. 
Výzva pracuje s magickou hranicí deseti tisíc, což zhruba odpovídá 7,5 kilometru. Ve skutečnosti však stačí mnohem méně kroků, aby byl organismus odolnější. Důležitější než objem je spíše pravidelnost, svižné tempo a příjemné prostředí.
Aktivitu je možné v rámci výzvy monitorovat na jakémkoliv zařízení a následně ji v podobě printscreenu nahrát do svého profilu. Každý kilometr je bodově ohodnocen, přičemž je zde zohledněn věk účastníka a jeho BMI. Snahou je umožnit umístění na prvních místech „výkonnostního“ žebříčku i starším lidem a lidem s vysokým BMI. Na účastníky s nejvyšším počtem nasbíraných bodů čekají zajímavé ceny. Svou účastí plníte nejen svou osobní výzvu, ale také motivujete ostatní. To je nejlépe umožněno v rámci týmů, které účastníci mohou tvořit. Vzájemné povzbuzení, spolupráce a pomoc jsou tou nejlepší motivací těm, co to nejvíce potřebují.
Celá výzva probíhá v úzké spolupráci s jednotlivými městy, která své občany v chůzi aktivně podporují. Obyvatele o výzvě informují a připraví pro ně nejen zajímavé ceny, ale i příznivé podmínky. Poskytnou jim tipy na zajímavá místa k navštívení a následně s nimi spolupracují na procesech zlepšování města.  Více na webu desettisickroku.cz
Proč se zapojit
Účastí ve výzvě nebojujete za obecné blaho, spravedlivý svět a ani nijak nepřispíváte na charitativní sbírky všeho druhu. Účastí ve výzvě bojujete za své zdraví a přispíváte ke svému vyváženému životnímu stylu.  I přesto, že chůze patří k nejpřirozenějšímu lidskému pohybu, pomalu se z našich životů vytrácí. To s sebou bohužel přináší i řadu problémů a nemocí. Výzva 10 000 kroků se to snaží napravit a svým obsahem vám nabídnout možnost, jak chůzi znovu zařadit do vašich všedních dnů. Děláte to sami pro sebe. Více o projektu… Svou účastí se zapojíte do bodovací soutěže o ceny, budete putovat po virtuální pouti a poznávat nová místa, zjistíte, kolik toho denně ujdete a poznáte své okolí. Nabídnuty vám budou i nové výzvy. Do toho všeho můžete jít samostatně, nebo to sdílet s přáteli.  I takový může být váš říjen 2021 – aktivní, veselý, zdravý!  

Do výzvy se zapojilo již 62 měst - Česká Třebová mezi nimi není !