Českotřebovský  deník 280/2021 (6/10)
Nové video Českotřebovského deníku:
Příprava rezidenčního parkování na sídlišti Trávník (záznam z besedy)

Jde o záznam besedy, která se uskutečnila včera v úterý 5. října v Kulturním centru. Bylo to setkání, které mělo přispět k vysvětlení problémů spojených se zavedením rezidentního stání na sídlišti Trávník.  Byly projednány zaslané připomínky a stanoven další postup v této věci. Setkání řídil místostarosta  Dalibor Zelený za účasti vedoucího odboru dopravy Ing. Tomáše Hájka.  Významný byl přínos projektanta Ing. Pavla Matyse, který přednesl zpracovaný pracovní materiál pro přípravu alternativní studie parkování na Trávníku. Ta by měla dokonalým využitím všech možností přinést zvýšení počtu parkovacích míst na Trávníku o desítky parkovacích míst. V úvodu seznámil Ing. Zelený přítomné s připomínkami, které získalo vedení města od bytových družstev i jednotlivců v písemné podobě, Ing. Matys stručně a přehledně představil svůj rozpracovaný materiál  zaměřený tak a využil všechny možnosti, které tato stísněná lokalita umožňuje.  Byla to ukázka, že jedno z bytových družstev (čp. 2013/15) na sídlišti dokázalo nejen klást vlastní podmínky a připomínky, ale pro další rozvoj  lokality, kde bydlí něco udělat.  Ing. Zelený takový přístup velmi oceňuje a s bytovým družstvem i samotným projektantem by rád dále spolupracoval.
Samotný proces přípravy rezidentního parkování se bude dále připravovat termín 1. ledna ovšem není reálný. Důležité bude, aby byla změna režimu parkování dobře prodiskutována a přiopravena. Videozáznam  z besedy má 20 minut a můžete se zde seznámit i s rozpracovanou studií ing. Pavla Matyse k parkování na sídlišti.   Video najdete na tomto odkazu

Dnes je 279. den v tomto roce a vychází 280. Českotřebovský deník...

Znamená to, že vychází opravdu každý den, tedy včetně svátků, sobot a nedělí.  Navíc tomu tak je od 1. května 2003, tedy celých 17 roků. Vznikl jako denní vydání měsíčníku Českotřebovský zpravodaj, jako něco "navíc", aby ty zprávy přišly k veřejnosti čerstvější a barevnější.   Vychází do dneška bez jediné koruny dotací, což nemůžete o jiných médiích  v regionu napsat.  Vycházel denně i letos v létě, kdy jsme měl jakési časové problémy a bylo nutné se více než jindy věnovat také svému zdraví. Pomocí Českotřebovského deníku tak máme archivované denní zprávy na každý den 17 roků dozadu a to opravdu nemá každé město....
Navíc se v posledních dvou letech snažím s Liborem Vašinou zaznamenávat a také publikovat (také na facebookové stránce) videozpravodajství. A máme i další pomocníky. Začínali jsme od nuly, ale baví nás to, proto se snažíme a budeme se snažit dál.  Nechceme nahrazovat  jiné videozpravodajství, snažíme se být spíše videokronikou dění v našem městě a okolí, protože řadu věcí můžeme  sice zaznamenat na fotografiích, také v otištěných článcích, ale videozpravodajství a video vůbec je v některých případech nenahraditelné. Třeba tím, že zde vystupují  pamětníci, kteří zažili tu vzpomínanou dobu a přímo o ví vyprávějí, hovoří o vlastních dojmech, které lze  jen těžko a nevěrohodně zaznamenat v nějakém článku nebo knížce. Zatím jsme pro nedostatek času upustili od pravidelných měsíčních souhrnů dění, nebyl čas a moc nás to termínově svazovalo. Takže  zaměřujeme se na dokument o dění a akcích ve městě, neomezujeme se nějakými minutami a dokážeme zaznamenat a streamovat i delší koncerty. A snažíme se hlavně neopustit stále soustavně doplňovat "Galerii osobností města" a takto propagovat práci Českotřebováků, kteří  si to  zaslouží. Jejich svědectví zůstane zachyceno a zmíněné osobnosti už s námi žit nebudou. Několik takových medailonků už máme natočeno....    (mm)

Malé děti si myslí, že peníze dává bankomat nebo paní prodavačka, která za jeden papírek dá celou hrst peněz.
My dospělí víme, že peníze se musí vydělat, že nespadnou z nebe a že "Bez práce nejsou koláče"...
Stát si myslí, že z "Cizího krev neteče" a rozdává a uplácí... Jako by měl bezedný měšec.
Jakpak tato pohádka "Oslíčku, otřes se" skončí ?
Také jsem dostal dnes dopis od pana Babiše. "Osobní a důvěrné". Neotevřel jsem to a hodil do "tříděného odpadu". Ani nevím, jestli nám Andrej neposlal v té obálce tísícikorunu. Od něho bych si ji stejně nevzal. Že se nestydí....

Zdařilá zahradní slavnost v MŠ U Koupaliště

V úterý 5. října proběhla na zahradě MŠ sportovní a ochutnávací párty. Paní učitelky si nachystaly sportovní a tvořivé stanoviště. Paní kuchařky nabízely ochutnávky pomazánek, regionálního pečiva a nápojů, které se podávají v naší MŠ.
Sluníčko svítilo, vítr nás neodradil. Poděkování patří všem, kteří se podíleli na organizaci této vydařené akce, kterou budeme jistě opakovat. Děkuji i rodičům a dětem za velkou účast, dobrou náladu a spoustu společných zážitků, které provázely celý program.
Irena Brůnová ředitelka MŠ 

 Mykologické dny 2006 v České Třebové - exkurze do Psí kuchyně 

 Na fotografii přátelé českotřebovských ochránců přírody ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová z ČR, Itálie, Slovenska a Polska. Všem na snímku je nyní o 15 roků více !.

Seminář pro pamětníky je opět žádaný

Po "covidových prázdninách" se opět hlásí Seminář pro pamětníky a podle návštěvnosti toho prvního, který se uskutečnil v září  je vidět, že se bude jednat opět  o zajímavé úterky. Doba ovšem přináší nepříjemnosti v podobě nutnosti používat respirátory.... Seminář je určen pamětníkům starých českotřebovských zákoutí. Probíhá poslední úterý v měsíci. Příští setkání se uskuteční v úterý 26. října 2021 od 17 hodin, tentokrát na téma Spořitelna města Česká Třebová a její okolí.  Cena lekce je 20 Kč Lektor: Martin Šebela  

Albertinum Žamberk projde rekonstrukcí

Radní Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválili investiční záměr na zateplení budovy a rekonstrukci interiérů Albertovy vily v areálu Odborného léčebného ústavu Albertinum Žamberk. Předpokládané náklady investice dosahují téměř 60 milionů korun. Kraj chce pro projekt získat dotace z Integrovaného regionálního operačního programu a Operačního programu Životní prostředí.
„Albertinum patří mezi klíčová zařízení v rámci následné péče v našem kraji, a proto se dlouhodobě snažíme využívat všech dostupných finančních zdrojů pro zvelebování areálu a zázemí pro pacienty. V roce 2015 jsme za téměř 40 milionů otevřeli zmodernizovaný pavilon plicního oddělení dlouhodobé péče, o rok později pak následovala ambulantní část psychiatrického oddělení za 25 milionů korun a nesmíme zapomenout ani na několikaetapovou investici do výměny střešní krytiny na Honlově domě, stravovací zařízení, ředitelství a prádelně za souhrnnou částku 11 milionů korun,“ vyjmenoval hejtman zásadní investice do areálu v posledních letech. „V případě zateplení Albertovy vily a rekonstrukce interiérů je předpokládaná hodnota téměř 60 milionů korun,“ doplnil hejtman.
Nyní by se měla dočkat rekonstrukce také Albertova vila pojmenovaná po žamberském rodákovi, chirurgovi a univerzitním profesorovi Eduardu Albertovi, za kterým se kdysi každé léto jezdila léčit i elita českých spisovatelů, politiků a historiků. „Dodnes zde najdeme nad dveřmi pokojů štítky zajímavých jmen, například se jménem Jaroslava Vrchlického. Ten sem však jezdil v době rozkvětu této vily, která je nyní v žalostném stavu. Proto jsem ráda, že radní Pardubického kraje dali zelenou rekonstrukci vnitřních prostor. Plánujeme odstranit nevyhovující stavebně technický stav částí historické budovy, zejména pak vnitřních sítí, což se projeví v energetických úsporách. Zároveň řešíme bezbariérovost vybudováním výtahu, který bude citlivě zakomponován do objektu, aniž by zásadně narušil vzhled budovy. Zásadní změnou bude přeměna pokojů. Místo vícelůžkových vzniknou maximálně dvou či třílůžkové. Našim klientům pak budeme poskytovat prostředí odpovídající 21. století,“ řekla náměstkyně pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
Podle náměstka hejtmana pro oblast investic Romana Línka bude kraj dělat maximum, aby stavba byla dokončena do konce roku 2023. „Vzhledem k tomu, že chceme na tuto investici využít dvou operačních programů, ve dvou různých programových obdobích, tak se musíme řídit termínem 31. prosince 2023, kdy je v rámci 121. výzvy Operačního programu životní prostředí nutné dokončit veškeré stavební práce včetně vypořádání a kolaudace,“ řekl Roman Línek.
Rekonstrukce interiérů by pak mohla být řešena v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. „Podíl evropských zdrojů na projekt Realizace úspor energie Albertovy vily ve výši 4,258 milionu korun již máme zabezpečen.  S rozšířeným zadáním se v následném kroku určitě pokusíme obstarat další externí zdroje také na navazující část projektu rekonstrukce interiérů, který by mohl nalézt podporu v Integrovaném regionálním operačním programu, protože v návrhu Programového dokumentu příležitost podpory psychiatrické péče nalézáme. Termíny prvních výzev programového období 2021 - 2027 lze očekávat v první půli roku 2022, do té doby nutno bezodkladně zapracovat v investiční přípravě na technické dokumentaci, abychom pak vše mohli úspěšně koordinovat,“ uvedl krajský radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.

Na speciální škole ve Svitavách mají nové víceúčelové hřiště

Hned několik speciálních škol navštívil během minulého týdne krajský radní pro oblast školství Josef Kozel. Jednou z nich byla Speciální ZŠ a SŠ Svitavy, kde dokončili stavbu víceúčelového hřiště. Kromě svitavské školy se radní podíval také do speciálních škol v Ústí nad Orlicí a Lanškrouně.
„Tyto školy zasluhují mimořádnou pozornost, protože se zde učí žáci se speciálními vzdělávacími potřebami. Je nutné jim zajistit vhodné prostředí i pomůcky,“ říká radní Josef Kozel a pokračuje: „Ve speciální škole v Ústí nad Orlicí se musí řešit jiný způsob vytápění, ten současný je absolutně nevyhovující. Vydal jsem se sem proto po krátké době znovu, abych s paní ředitelkou řešil možnosti, jaké škola má. Školu navíc čeká půdní vestavba odborných učeben a rekonstrukce toalet v přízemí druhé školní budovy.“
Po ústecké škole se radní vydal do lanškrounské speciální základní školy, která má několik odloučených pracovišť. Společně s ředitelkou Hanou Minářovou se do všech budov podíval. „V ulici Olbrachtova právě prochází rekonstrukcí obálka budovy včetně zateplení objektu. Práce zde zatím pokračují podle předpokladů,“ dodal Josef Kozel.
Cestu po speciálních školách radní zakončil ve Svitavách. V areálu speciální ZŠ byla dokončena stavba víceúčelového hřiště, které umožňuje široké sportovní vyžití. Vedle něj je také vybudována běžecká dráha a přístupové chodníky. „Určitě se jedná o povedenou stavbu a pevně věřím, že bude hřiště všem dobře sloužit,“ uvedl radní Josef Kozel.