Českotřebovský  deník 281/2021 (7/10)
Burza filantropie v Ústí nad Orlicí

Ve středu 6. října se v Ústí nad Orlicí uskutečnila tradiční Burza filantropie, kterou zde tradičně pořádá Koalice nevládek Pardubicka z.s. Na této burze mají donátoři z řad podnikatelů, firem a zástupců veřejné správy možnost ohodnotit vybrané projekty a přispět na jejich realizaci finančním či věcným darem nebo službou.
Celkem se burzy zúčastnilo 11 donátorů, také např. Město Česká Třebová a město Ústí nad Orlicí. Naše město podpořilo celkem 4 projekty celkovou částkou 40 tisíc korun a město Ústí nad orlicí 10 prezentovaných projektů v celkové hodnotě 50.000 Kč. Za Českou Třebovou se burzy filantropie zúčastnila starostka města Mgr. Magdaléna Peterková a vedoucí sociálního odboru MěÚ JUDr. Eva Gibišová, za Ústí nad Orlicí místostarosta Jiří Preclík.
Projekty podpořené městem Česká Třebová jsou:
ROSA rodinné centrum, z.s. – Hravý čas rodin offline – 15.000,- Kč.
Oblastní spolek Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí – Chceme se potkávat – 10.000,- Kč.
Péče o duševní zdraví – Sestra v akci – 8.000,- Kč.
Centrum J.J. Pestalozziho – Naši se rozešli, co teď?! – 7.000,- Kč
Město Ústí nad Orlicí podpořilo projekty:
Oblastní charita Ústí nad Orlicí – projekt „Předcházení syndromu vyhoření a udržení kvality vzdělávání pracovníků Domácího hospice Alfa-Omega“- částka 7.000 Kč
Kontakt Ústí nad Orlicí, o. p. s. - projekt Linka důvěry - „PC vybavení pro podporu práce krizových pracovníků“ - částka 4.000 Kč
Rodinné integrační centrum, z. s. – projekt „KomPAS v moři emocí , komPAS v moři profesí“ - částka 4.000 Kč
Centrum J. J. Pestalozziho, o. p. s. - projekt „Naši se rozešli, co teď?!“ prezentace – částka 6.000 Kč
Amalthea, z.s. – projekt „Když se rodiče rozchází - Mediace se zapojením dětí a dětská podpůrná skupina“ 6.000 Kč
Péče o duševní zdraví, z. s., - projekt „Sestra v akci“ prezentace – částka 5.000 Kč
Oblastní spolek Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí – projekt „Chceme se potkávat“ prezentace - částka 7.000 Kč
CEDR Pardubice, o.p.s. - projekt „V práci s klidnou myslí“ prezentace - částka 5.000 Kč
Rytmus Východní Čechy, o.p.s. - projekt Tabule pro Rytmus - částka 3.000 Kč
Škola pro mě, z. s. – projekt „Popularizace inovací ve výchově a vzdělávání v Ústí nad Orlicí“ prezentace - částka 3.000 Kč

Výstava hub a mykologická poradna připravena

Tradiční výstava hub v ekocentru Podorlicko je připravena. Již od čtvrtečního odpoledne se postupně tvořily expozice  výstavy. Houby se musely nasbírat (samy se nenasbíraly) a v bedničkách přestěhovat na chodu ekocentra, kde čekaly na pilné ruce, mykologa Martina Mičky a jeho spolupracovníků, kteří pak vytvořili společnou smysluplnou expozici. Houby nerostou nikde ve velkém, ale přesto na výstavě jich bude opravdu dostatek A to se týká i vystavovaných druhů. Když jsem přišel odpoledne, začala se loupat cibule, večer to už vonělo také houbovým gulášem.  Výstava bude i letos zajímavá, přijďte se dopívat a pokochat, také poučit, protože  mykologie je věda, kde pořád máte co učit a nikdo nemůže tvrdit, že z této disciplíny ví všechno.
Zítra v pátek od 8 hodin je otevřeno pro školy, odpoledne a také po celou sobotu a neděli 8 - 17 hodin pro širokou veřejnost.  V lese moc hub nenajdete, zato na tradiční českotřebovské mykologické výstavě jich je habaděj. Opět jsme dnes v podvečer napočítali na výstavních stolech přes 200 druhů. A houby nejsou jen ve výstavní místnosti, výstava letos začíná už venku v exteriéru. I zde najde zajímavé statné exempláře. K tomu poradna houbařská literatura, vzorky zavařených hub  pěstovaných hub. Jedním z nich Korálovec ježatý, který ukazujeme na následujícím obrázku...  A raritních hub je zde daleko více! (mm)

Podnikatelé v kraji se zaměří i na žáky základních škol

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s předsedou Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Jozefem Koprivňanským. Tématem setkání byla mimo jiné připravovaná burza škol, investiční činnost Pardubického kraje, ale také záležitosti spojené s rozvojem pardubického letiště.
Předseda Krajské hospodářské komory Pardubického kraje informoval hejtmana o přehlídce středních škol a zaměstnavatelů, která se uskuteční 22. října v pardubické Enteria areně. „Dlouhodobě s podnikateli hovoříme o jejich propojování se žáky nejen středních, ale také základních škol, kteří si volí svoji další budoucnost. Tato velká akce, kdy na jednom místě bude více než 70 škol a zaměstnavatelů je určitě dobrou možností pro žáky a jejich rodiče, ale také pro školy samotné, jak prezentovat svoji činnost široké veřejnosti,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten informoval předsedu Komory o aktuální investiční činnosti Pardubického kraje, které dominuje výstavba centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici, ale také stavba centrálního příjmu v Orlickoústecké nemocnici a budování novostavby Nemocnice následné péče v Moravské Třebové. Řeč byla také o dalším rozvoji Letiště Pardubice. „Krajská hospodářská komora je aktivní v rámci jednání nejen s podnikateli z našeho regionu pro využití letiště pro cargo dopravu, což je cesta, na kterou jsme opakovaně upozorňovali, a jsem rád, že nyní začíná mít konkrétní obrysy. Osobní doprava je náchylná na jakékoliv geopolitické změny, což jsme ostatně viděli v minulosti v případě letů do Ruska či na Ukrajinu, a tak je nezbytně nutné mít stabilní zdroj příjmů, kterým je z mého pohledu jak cargo, tak například oblast general aviation,“ řekl hejtman Martin Netolický.  

Investice 17 milionů na střední škole v Chrudimi dokončena

Na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti obchodu a služeb v Chrudimi byla dokončena investice do zateplení oken a půdy na hlavní budově školy, a dále střechy a oken na školní tělocvičně. Celkové náklady dosáhly částky 17 milionů korun.
„Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb v Chrudimi patří mezi školy, které se snažíme v rámci různých příležitostí prezentovat mimo jiné v rámci pořádání společenských a kulturních akcí, jelikož gastro obory patří, jsou zde velmi kvalitní a práce studentů je na profesionální úrovni. Takto například studenti připravili raut na ambasádách v rakouské Vídni či gruzínském Tbilisi,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Kromě kvalitního odborného výcviku se škola nyní dočkala také ekonomičtějšího provozu a energetických úspor. „V rámci investice dosahující 17 milionů korun jsme řešili energeticky úsporná opatření na hlavní budově a budově tělocvičny. V případě hlavní budovy se jedná o výměnu oken, repase dveří hlavního vstupu a zateplení půdy. U tělocvičny jsme řešili zateplení obvodových stěn, a výměny oken,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Škola byla založena v roce 1958 a od svého počátku vyučuje tříleté a později také čtyřleté obory denního studia z oblasti gastronomie, obchodu a potravinářství. K těm v 90. letech minulého století přibyly obory se zaměřením na ekonomiku, obchod a informatiku. V letošním školním roce studuje ve škole 425 žáků v 19 třídách. Součástí školy je sportovní zázemí s tělocvičnou, posilovnou i sportovním stadionem.

Co jsou nanovlákna

Nanovlákno je útvar, který má velmi malý průměr, což mu zabezpečuje obrovský měrný povrch. Materiály z nanovláken proto mají neobvyklé fyzikální vlastnosti. Co se týče tohoto „zázraku“, Česká republika se řadí mezi světové velmoci v jejich výzkumu i výrobě. Právě díky českým vědcům se vývoj tohoto materiálu, jenž díky svým jedinečným vlastnostem pomáhá v domácnostech, průmyslu i v medicíně, posouvá neustále dopředu. Mekkou našich nanovláken je Liberec, přesto jeden světový unikát najdeme i v malé obci Dolní Dobrouč ve východních Čechách, kde česká biotechnologická společnost Contipro postavila vůbec první výrobní linku na zpracování nanovláken určených pro farmacii a medicínu. Díky inovativním nanotechnologiím od Contipra můžeme vyrábět účinnější a efektivnější přípravky na hojení ran či materiály s postupným uvolňováním léčiv v těle pacienta.

.