Českotřebovský deník 282/2021 (8/10)
Nové video Českotřebovského deníku: 20 let Sociálních služeb Česká Třebová
V Domově pro seniory současně slavili Den seniorů a k tomu 20 let od vzniku příspěvkové organizace Sociální služby. Ta vznikla v roce 2001 a společně zahrnula služby poskytované v Domově v Bezděkově a navíc také pečovatelskou službu. Postupně se k tomu během let přidala také služby poskytovaná na Lhotce v Týdenním stacionáři. Oslava v jídelně Domova  se konala za účasti hostů z řada vedení města (starostka Magdaléna Peterková a místostarosta Josef Kopecký) za účasti radních a zastupitelů, ale také hostů z dalších spolupracujících organizací. Přišel také bývalý ředitel Sociálních služeb Josef Jurenka, který táhl tuto organizaci plných 18 let a který zde měl také mezi klienty i pracovníky spoustu známých a přátel. K tomu mu je třeba také připočítat jeho další roky ve vedení Domova důchodců v původní podobě, kdy pro seniory sloužila pouze tzv. budova B.  Nebyla to tehdy vůbec snadná práce a podmínky se s dnešními dají jen těžko srovnávat. Po postavení nového Domova pro seniory v roce 2002 se vše změnilo, najednou skokově narostl počet lůžek a změnily se také podmínky pro práci. V budově B  se však  tak trochu jako čas zastavil a nyní jsme právě v bodě, kdy je třeba rozhodnout o další potřebě rozvoje. 
Na oslavě  v jídelně domova se především děkovalo. Vystoupili oba členové vedení města Magdaléna Peterková a Josef Kopecký, ředitelka Sociálních služeb Magdaléna Zemková a rozdávaly se dárky. S jedním velikým přišel také jednatel společnosti TEZA Martin Voleský, bude to nová fontána, která doplní prostor pergoly 'spojovacího krčku) mezi budovami A a B nad Třebovkou. K tomu zahrála oblíbená (malá) českotřebovská dechovka Kulturního centra a panovala skvělá nálada.....

Výstava HOUBY 2021 a mykologická poradna pokračuje po celý víkend !!!

Během dnes se v ekocentru na výstavě vystřídala řada školních tříd, aby se seznámila s letošním úlovkem mykologů a vyslechla si zajímavosti z vystavovaného souboru cca 2900 druhů  letos vystavovaných  hub. Bude možná zajímavé posoudit letošní a loňskou výstavu. Ta loňská je už dávno zlikvidována,. ale zachovala se na fotografiích a také na videu a při shlédnutí zjistíte, že vystavované druhy se liší a někde i dost podstatně, některé druhy zde vlastně nemáme, ale zase se podařila vystavit takové, které zde dosud vystaveny nebyly. První exempláře jsou vystaveny již před ekocentrem na trávníku, takže letos má výstava nejen vnitřní, ale i venkovní expozici.  Ekocentrum je před reorganizací,  v přednáškovém sále nyní umístěné zázemí ZO ČSOP Zlatá studánka se přesunuje do prostor v I. poschodí budovy. Proto nemůže bát letos zatím ani doprovodný program, tedy mykologická přednáška, která bývala pravidelnou součástí mykologických dnů. Stěhování se protáhlo, takže další akce v přednáškovém sále budou až s odkladem.  Za to je možná šance na podstatné vylepšení vybavení prostor, aby byly pro přednášky a výstavy důstojným prostředím.

Polské vlaky budou dál dojíždět do Lichkova

Hejtman Martin Netolický jednal s ředitelem Drážního úřad Jiřím Kolářem především o zajíždění přeshraničních vlakových souprav mezi Českou republikou a Polskem. Podle ředitele úřadu je vše vyřešeno tak, že polský dopravce Koleje Dolnośląskie bude moci nadále zajíždět až do Lichkova na české straně, a to ve spolupráci s dopravcem Leo Express, který pro kraj zajišťuje dopravu na tratích 024 a 025.
„Na jednání se zástupci Dolnoslezského vojvodství jsme hovořili mimo jiné o přeshraničních přejezdech vlakových souprav v Lichkově, tak aby na české území mohly dál zajíždět soupravy dopravce Koleje Dolnośląskie. V tuto chvíli je vše vyřešeno tak, že jsou s polským drážním úřadem UTK odsouhlasena vozidla, která mohou na české území nadále zajíždět, což je pro nás důležité pro plánování železniční dopravy v regionu, kterou pro nás na tratích 024 a 025 zajišťuje dopravce Leo Express,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Dnes jsme si připomněli památný den sokolstva u pomníku sokolských obětí

Památný den sokolstva je poctou všem členům a členkám Sokola, kteří během téměř 160 let existence našeho spolku obětovali své životy v boji za svobodu, demokracii a samostatnost. Od roku 2019 je zařazen do kalendáře významných dnů České republiky.
Nacistická  "Akce Sokol"
Datum 8. října bylo zvoleno jako připomínka tragických událostí roku 1941. V noci ze 7. na 8. října 1941 gestapo v rámci “Akce Sokol” zatklo na 1500 sokolských činovníků z ústředí, žup i větších jednot. Byli mučeni, vězněni, deportováni do koncentračních táborů. Plných 93 % z nich do konce války zahynulo. Ještě během této noci podepsal Reinhard Heydrich úřední výměr o rozpuštění České obce sokolské, kterou nacisté považovali za nejnebezpečnější domácí organizaci, jejíž organizační aparát sloužil v masovém měřítku odbojovému hnutí. Jako symbol Památného dne sokolstva byl vybrán František Pecháček, sportovec, československý olympionik, sokolský činovník, autor legendární sletové skladby mužů z roku 1938 nazvané "Přísaha republice". Jako jeden z čelných představitelů domácího odboje byl v roce 1944 umučen nacisty. Poslední slova Františka Pecháčka pronesená ke spoluvězňům zněla:
„Sbohem, bratři, vím, že jdu na smrt, ale nebojím se jí. Statečný muž umře jednou, jen zbabělci umírají stokrát. Umřu s klidem, protože vím, že naše oběti nebyly marné.“
Také na Krajském úřadě Pardubického kraje na počest sokolských obětí již potřetí zavlála sokolská vlajka. Tu s hejtmanem Martinem Netolickým vztyčili zástupci Sokolské župy Východočeské – Pippichovy v čele s tajemnicí župy a krajskou zastupitelkou Lenkou Pařízkovou.
„Sokolové jsou pro nás nejen organizací, která je i na menších městech a obcích garantem sportu pro všechny, ale je to také organizace, která udržuje morálních, společenské a kulturní hodnoty a udržuje tak odkaz našich předků, kteří se zasloužili o vznik našeho samostatného státu. Však i Tomáš Garrigue Masaryk po vzniku republiky prohlásil, že „Bez Sokola by nebylo legií, bez legií by nebylo Československa,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Letošní Památný den sokolstva je o to významnější, jelikož si připomínáme 80 let od tragických událostí v rámci takzvané Akce Sokol. „Po nástupu Reinharda Heydricha začala první vlna represí, bylo vyhlášeno stanné právo a zatčen protektorátní předseda vlády Alois Eliáš. V noci ze 7. na 8. října 1941 pak zatklo gestapo v rámci “Akce Sokol” přes 1500 sokolských činovníků, kteří byli mučeni, vězněni a deportováni do koncentračních táborů. Většina z nich se bohužel konce války nedočkala. Ještě během této noci podepsal Reinhard Heydrich rozpuštění České obce sokolské, kterou nacisté považovali za nejnebezpečnější domácí organizaci, jejíž aparát sloužil v masovém měřítku odbojovému hnutí,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Pietní akty a vzpomínkové akce probíhají v různých formách na různých místech České republiky. Fotografie jsou z pietní vzpomínka u památníku obětí II. světové války z řad českotřebovského sokolstva. Míru toho, jak si sokolové v České Třebové váží odkazu sokolů - obětí nacistické perzekuce  je možné ukázat na obnově památníku, poškozeného vandaly před deseti lety.  Podobně tomu je i v jiných jednotách, zejména ve větších městech. „Pardubická tělocvičná jednota uspořádala ve čtvrtek tzv. Večer sokolských světel, tradiční vzpomínkovou akci pro naše děti, mládež i dospělé, kdy vypouštíme na Chrudimku sokolská světélka – lodičky se svíčkami, jednu lodičku za každého sokolského hrdinu, který obětoval svůj život za naši republiku a svobodu. Důležitým symbolem tohoto dne se stala kokarda se znakem Sokola, kterou si sokolové a další spříznění lidé připínají na klopu či jinou část oblečení jako symbol sokolské perzekuce a nosí ji po celý den,“ vysvětlila tajemnice Sokolské župy Východočeské – Pippichovy Lenka Pařízková.


Silnička do Cakle projde obnovou za 760 tisíc korun

Dnes v pátek 8. října začala oprava silnice od II/3670 ve směru k tábořišti v Cakli. Opraven bude zhruba 450 metrů dlouhý úsek. V týdnu od 11. do 14. října si práce na propustku a asfaltování vyžádají krátkodobé uzavření silnice v čase cca od 8:30 - 14:30 hodin. Oprava silnice, která již byla ve špatném stavu, bude stát zhruba 760 tisíc korun, město Ústí nad Orlicí ji kompletně hradí ze svého rozpočtu.

Sedm nových parkovacích automatů v Ústí n.o. v ostrém provozu

Od 7. října je v Ústí nad Orlicí spuštěn nový parkovací systém. Pro platbu parkovného lze na automatech využít hotovost nebo bankovní kartu či mobilního telefonu s nahranou bankovní kartou. Na samotném začátku je vždy nutné, pomocí klávesnice, zadat registrační značku vašeho vozidla a potvrdit zeleným tlačítkem. Následně můžete platit v hotovosti a podle vhozené částky vám bude vypočten čas parkování. Automat nerozměňuje, vždy tedy vhazujte částku dle požadovaného času.
Pokud chcete platit bankovní kartou je třeba pomocí modrých tlačítek + nebo - zvolit požadovanou částku k platbě kartou. Po potvrzení částky zeleným tlačítkem vyčkejte na výzvu k vložení karty do terminálu nebo proveďte platbu přiložením karty k bezkontaktní čtečce. Po provedení platby jak v hotovosti tak kartou vyčkejte na tisk parkovacího lístku, který již nemusíte vkládat za sklo vozidla, ale uchovejte si jej pro případnou reklamaci. Pokud na závěr potřebujete vytisknout stvrzenku o platbě, potvrďte volbu zeleným tlačítkem. Na každém automatu je také umístěn štítek s provozní dobou a cenou parkování, číslem automatu a kontaktem na správce parkovacího systému, společnost TEPVOS a jednoduchý piktogramový návod k obsluze.

Pozvánka na výstavu v Litomyšli 

Výstava představí tvorbu 12 slovenských umělců, které spojuje studium na základní umělecké škole v Levoči a následné profesionální vzdělání na vyšších stupních uměleckých škol. Projekt vznikl za podpory města Levoča – partnerského města Litomyšle.
Na výstavě budou prezentovaná díla autorů věnujících se malbě (Ľubomír Repaský, Adam Macko), volné a ilustrační grafice (Emília Blašková, Marek Mertinko, Alexander Gerbery, Kristína Lapšanská), volnému a užitkovému designu (Marek Gaj, Matúš Vacula, Ján Salanci), tvorbě objektů (Jaroslav Švestka) a fotografii (Stanislava Hollóvá, Peter Župník).