Českotřebovský deník 284/2021(10/10)
Nové video Českotřebovského deníku:
Marek Výborný nejúspěšnějším z kandidátů ve volbách v našem kraji

Připomeňme si nejen úspěch demokratických sila a především koalice SPOLU, ale s ní i to, že nejúspěšnější kandidát v parlamentních volbách pravidelně navštěvuje naše město. A to nejen v předvolební kampani. Uvádím nyní celé jeho vystoupení na akci "Loučení s létem", které se konalo v Javorce v tradičním termínu 28. srpna. Z jeho vystoupení byl pro video z koncertu použit jen malý úsek, nyní zde uvádíme celý projev. A z něho je zcela jasné, že bývalý premiér nemůže počítat s tím, že by se po volbách  vytvořená koalice Spolu roztrhala na kousky, jak by si přál a on mohl pokračovat ve své populistické politice.  Stromy prostě nerostou až do nebe.

Na Pekláku se jezdí  od čtvrtka do něděle ještě příští týden!

V říjnu se na Vás těšíme !!! Do 17.10. jezdíme vždy od čtvrtka do neděle 10-17 hodin.
Provoz v dalším období ještě bude upřesněn.
Tak si dorazte užít závěr sezóny, než zima převezme vládu nad kopcem a nad stezkami

Krajský fotbal 

MFK Chrudim B - Svitavy 7:1 (3:0)
Litomyšl - Luže 4:1 (1:1)
Česká Třebová - Choceň 4:2 (2:0)
Pardubičky - Proseč 3:0 (1:0)
Moravany - Lanškroun 0:2 (0:1)
Moravská Třebová - Horní Ředice 0:1 (0:0)
Heřmanův Městec - Rohovládova Bělá 8:0 (4:0)
Třemošnice - Holice 1:0 (0:0)
V  tabulce Krajského přeboru je po 11. kolech FK Česká Třebová na 9. místě.

Hokejbal

Ve II,. hokejbalové lize hrála Lokomotiva doma s týmem Jestřábi Přelouč ve své aréně v Benátkách a prohrála 1 : 2 až po samostatných nájezdech. Do tabulky si tak připsala pouze jeden bod, zatím to stačí na třetí místo.

Úspěchy DSC GYM na ME  v jiu-jitsu v Římě

V sobotu 2. října se v Římě konalo mistrovství Evropy v jiu-jitsu pořádané pod organizací AJP Tour Europe Continental pro-gi. Turnaje se účastnili také zástupci místního klubu DSC GYM, který v našem městě působí od roku 2017, kdy se do České Třebové přestěhoval z nedaleké Třebovice. S medailí se do České Třebové z Říma vrátili hned čtyři zápasníci, kterými byli Michal Rickwood, Michal Vebr, Tadeáš Smejkal a Anna Kvasničková. Úspěšné sportovce navštívila při jejich tréninku v minulém týdnu také paní starostka, aby jim pogratulovala k jejich úspěchu a ocenila činnost klubu. Velikou devizou do budoucna je pro tento oddíl skutečnost, že více než polovina ze sto třiceti členů je patří mezi mládež

Vzpomínka na Miroslava Daniela

 
Úmrtní oznámení  už ze skříněk zmizelo aniž jsem jej zaregistroval. Snad proto, že nejsem pravidelným čtenářem skříněk pohřební služby, jsem zprávu získal oklikou a pozdě. Mirek Daniel byl můj spolužák, jeho život,  byl bohužel naplněn nejen úspěchy, ale tragédiemi  v rodině.  Byl to aktivní a oblíbený člověk, měl mnoho přátel a to po celý život. Veřejnost si jej připomene z Jabkancových poutí, amatérských divadelních vystoupení Studia 02  vedeného  tehdy Sašou Gregarem. Byl také v osmdesátých letech nějakou dobu i na radnici ve vedení odboru školství a kultury. Tato papírová práce mu však až tak nesedla a tak z ní utekl zpátky ke své "elektrice". A tak následně řadu let platným členem pedagogického kolektivu  Středního odborného učiliště na Skalce. Dočkal se celého řetězce tragédií ve své vlastní rodině, které musely vyzkoušet jeho odolnost jako nic jiného. Nakonec i jeho vlastní zdraví začalo hodně zlobit a mohli jsme jej "venku" potkávat stále méně často, nebo na nějakém vozítku a ve svém domě v Mlýnské ulici nakonec zůstal vlastně sám. Na Mirka budu vzpomínat s láskou, s porozuměním. Dokázal se zajímat o veřejný život i v době své nemoci. Čest jeho památce!  Milan Mikolecký

Vzpomínka na paní Růženu Čebišovou

Učitelé patří mezi veřejně známé osobnosti a jinak to není ani v případě paní Růženy Čebišové, za svobodna Mokré, dcery pana Václava Mokrého, který byl dlouholetým velitelem českotřebovského sboru dobrovolných hasičů. Mládí prožila na Farářství, bydleli ve čtverci. 
Učila na prvním stupni základní školy. V době, když byla tato tzv. "národní škola" umístěna také v některých učebnách  budovy gymnázia  zde zastávala dokonce funkci ředitelky.  Potom učila na základní škole v Habrmanově ulici. 
Velmi se zajímala o kulturní dění v našem městě, navštěvovala pravidelně koncerty, divadla a vernisáže výstav. Právě z jedné výstavy  s názvem "Českotřebovští akademici" je fotografie (z archivu Martina Šebely) , kterou k textu přikládáme.
Zajímala se také o historii města. byla např,. pravidelnou návštěvnicí seminářů pro pamětníky Martina Šebely v městském muzeu. Čest její památce! (mm)

Zelená brána v Pardubicích bude bez omítky

Obyvatelé Pardubic v pátek a sobotu rozhodovali o tom, zda omítnout, nebo neomítnout historickou dominantu města Zelenou bránu. Rozhodovat mohli v místním referendu, které se konalo současně s volbami do Poslanecké sněmovny ve všech městských volebních místnostech. Vyjádřit se mohlo 68 049 obyvatel Pardubic, v pátek a sobotu tak učinilo 32 964 voličů, což je 48,4 % ze všech voličů. Z toho vyplývá, že referendum je platné. Vítězná varianta odpovědi je NE, tedy neomítání. Pro ni se rozhodlo 22 984 voličů, což je 72,5 % z těch, kteří v referendu hlasovali, a 33,7 % ze všech oprávněných voličů. Varianta NE je tudíž závazná. Pro variantu ANO, tedy omítání, bylo 8 441 voličů, což je 26,6 % těch, kteří hlasovali, a 12,4 % ze všech oprávněných voličů.

Rozhledna na Andrlově chlumu je uzavřena do 15. října

Do 15. října potrvá plánovaná oprava točitého schodiště rozhledny Andrlův chlum, které již bylo ve špatném technickém stavu. Po celou dobu rekonstrukce je tak rozhledna pro veřejnost uzavřena. I přesto se do okolí rozhledny vydávají davy turistů na procházky.

Volby v Ústí nad Orlicí

Výsledky letošních voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, za volební okrsky Ústí nad Orlicí, kopírují celorepublikové výsledky s vítěznou koalicí SPOLU – ODS, KDU-ČSL, TOP 09, která v našem městě získala 29,6 procent hlasů, následovaná hnutím ANO 2011 s 25,04 procentyPIRÁTI a STAROSTOVÉ v Ústí nad Orlicí získali 15,04 procenta a SPD 9,62 procent. Nad 5 procent hlasů se v Ústí dostala také ČSSD a PŘÍSAHA Roberta Šlachty. Obě tyto strany se však v rámci republiky nad nutných 5 procent nedostaly. V Ústí nad Orlicí se tradičně volilo na 17 okrscích a letos mohlo hlasovat celkem 11 162 voličů. Volební komise vydaly 7549 obálek, což znamená volební účast 67,63 procentaPodrobné výsledky za Ústí nad Orlicí naleznete ZDE. Nejvyšší účast 76,83 procent byla na okrsku číslo 5 (výšková budova v ulici Tvardkova), kde odvolilo celkem 460 ze 600 voličů.
Volby v českotřebovských volebních okrscích
V České Třebové je tradičně  17 volebních okrsků, tedy 17 okrskových volebních komisí. Výsledky jsou také publikovány pro jednotlivé okrsky města. Největší volební účast byla v okrsku č. 15 - Svinná a to 77,66%, naopak nejnižší  (tradičně) v okrsku č. 17 (Borek - Semanínská), kde činila pouhých 25,51%. Pro zajímavost zde bylo nejúspěšnější ANO, 2. SPD, 3. Piráti/STAN a 4. SPOLU.  Mezi okrsky, s vynikající volební ú)častí patří tradičně také  okrsek č. 1 (75,31% (ZŠ Parník), ve kterém vyhrála koalice SPOLU, dále okrsek č. 4.  U kostelíčka (74,59%) a okrsek č. 10 (ZŠ Komenského 74,84%). O obou posledně jmenovaných bylo nejvíce hlasů pro ANO.  Dalším okrskem s mizernou volební účastí byl okrsek č.- 9 (volební místnost na ZŠ Nádražní) kde přišlo k volbám necelých 44% voličů .

Ještě volební srovnání Ústí n. O. - Česká Třebová

Výsledky v České Třebové dopady právě obráceně než v Ústí nad Orlicí. Zatímco v Ústí mohli opravdu většinově slavit, u nás v České Třebové  pak většina lidí přijala výsledky voleb s rozpaky. Nevadil jim populismus, nevadil jim ani původ vybraného mesiáše. Česká  Třebová je tedy podstatně více "probabišovská" než Ústí n.O., kde se voliči prakticky velmi přiblížili celostátnímu výsledku, přejí si změnu, ale Česká Třebová nikoliv.  V obou případech se ale voliči shodli v tom, že podpora KSČM byla marginální, takže KSČM již není v zastupitelských sborech města, Pardubického kraje a nyní komunisté vyklidili i Poslaneckou sněmovnu.

Česká Třebová  Ústí nad Orlicí
SPOLU 25,86% SPOLU    29,6 %
ANO  29,51 % ANO 25,04 %
Piráti/STAN  13,17% Piráti/STAN  15,04 %
SPD  10,27% SPD 9.62%

Ještě bych v této souvislosti  připomněl, že zcela podobně odlišný výsledek pro Českou Třebovou a Ústí nad Orlicí lze dokumentovat i v dalších osudových volbách v roce 1946. kde se  rozhodovalo o poválečném směrování Československa.

V České Třebové tehdy s převahou zvítězila Komunistrická strana Československa, zatímco v Ústí nad Orlicí "propadla". Celostátní vývoj pak šel cestou České Třebové a projevil se pak v odmítnutí Marshallova plánu a nakonec vedl k "Vítěznému únoru" a všemu co po něm následovalo. Kdyby to dopadlo podle Ústí, mohli jsme se vydat cestou Rakouska.... 


Oprava vodovodu a kanalizace v ulici Bří Čapků    

Vakstav Jablonné nad Orlicí požádal vlastnika komunikace, ppč. 3494/2 vk. u. Česká Třebová (tz.j. komunikaci Bři Čapků), o souhlas s  prováděnim výkopových praci pro opravu vodovodu a kanalizace, včetně připojek, s uzavirkou komunikace Bři Čapků od křižovatky S ulici Na Křibě po čp. 1178 v ulici Bři Čapků.  Práce a uzavirka měly podle žádosti probihat od 04.10.2021 do 10.12. 2021.  Při povolování byly připomínky k tomu, že všechny opravy na komunikacích související s omezením provozu probíhají zbytečně dlouho a je třeba nějakým způsobem zařídit, aby narušení dopravy bylo co nejmenší. Nakonec zima je už na krku. Proto se zejména nelíbil termín prací s ukončením až 10. prosince.  Přestože akce měla začít již 4. října, tak dnes 10. října zde jsou jen nějaké dopravní značky a počmárané chodníky s vyznačením sítí. Žádné výkopy se nekonají, asi má VAKSTAV na všechno dost času. Tak jsem zvědav, jak se budou práce vyvíjet v dalších dnech. Práce zde není mnoho, celkem jse asi o 115 metrů výkopu a přestavba přípojek.  Na to by měly dva měsíce bohatě stačit. Považuji za nutné zajistit, aby se pro příští takové akce již postupovalo přísněji.  Takovým  mementem je pro mne naprosto tristní stav při opravě vodovodu v Masarykově ulici, kde důležitá křížovatka Masarykova - Habrmanova byla zbytečně dlouho vyřazena z provozu aniž se zde cokoliv dělo. Taková situace se už nesmí opakovat. Je třeba již při zadání výběrového řízení zadat co možná nejkratší pracovní termín. Jezdil jsem nyní dlouhodobě do Pardubic a zde viděl, jak se zde naprosto pravidelně na důležitých akcích ve městě a na komunikacích pracuje minimálně o sobotách a někde i o nedělích. V České Třebové na to nejsme zvyklí, firmy si zde samy zajišťují pro svou práci pohodu a klídek. (mm)