Českotřebovský deník 285/2021(11/10)
Nové video Českotřebovského deníku:
Knajpoviště v Semaníně prošlo letos velkou změnou

Knajpoviště  vzniklo v Semaníně před 10 lety a nyní došlo k rozšíření areálu. Právě doba covidová umožnila všechno řádně připravit.  Nově rozšířený areál vznikl díky vzorné spolupráci obce Semanín a spolku Pro Semanín, iniciátorem všeho a tahounem je Ing. David Smyčka. Ten je také ve videu průvodcem po nově rozšířeném areálu. Natočeno v září 2021.

 Policejní pátrání po pohřešovaném muži stále trvá

Od neděle 10. října pátrá policie po pětačtyřicetiletém muži z České Třebové. Pohřešovaného naposledy viděli v sobotu zhruba 18:20 při odchodu ze zaměstnání v ulici Semanínská.
„Od okamžiku oznámení pohřešování (neděle) do současné doby probíhá rozsáhlá pátrací akce za pomoci vrtulníku Letecké služby policie, dronů, psů a několika desítek hasičů a policistů. V neděli jsme pátrali do nočních hodin, dnes znova od ranních hodin propátráváme oblasti Kozlovského kopce, parku Javorka, Robova kopce, U Floriana a další,“ vysvětlila mluvčí hasičů Markéta Janovská.
Doklady i mobilní telefon zanechal muž v zaměstnání. "Muž je asi 200 cm vysoký, střední postavy, vlasy střižené téměř dohola, zelené oči a nosí dioptrické brýle. Naposledy měl na sobě šedivé kalhoty, takzvané. kapsáče, tmavě modrou mikinu a na zádech černý batoh," uvedla mluvčí hasičů Dita Holečková. Muž není nebezpečný a není ozbrojený.
Současně s rojnicemi venku probíhají také výslechy a policie vyhodnocuje zjištěné poznatky. Policie zároveň prosí o součinnost veřejnost. „Pokud byste pohřešovaného někde viděli, a nemusí být jen v České Třebové a okolí, informujte linku 158,“ vyzvala Janovská

ANKETA„NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ SPORTOVEC OKRESU ÚSTÍ NAD ORLICÍ ZA ROK 2021“  VYHLÁŠENA

Orlické sportovní sdružení okresu Ústí nad Orlicí, z.s. ve spolupráci s marketingovou agenturou Sport Action s.r.o. a městem Ústí nad Orlicí vyhlašují již 53. ročník ankety „Nejúspěšnější sportovec okresu Ústí nad Orlicí za rok 2021.“ V této souvislosti vyhlašují organizátoři ankety kritéria pro nominace sportovců. Základní podmínkou je členství v tělovýchovné a sportovní organizaci nebo občanském sdružení, které se zabývá sportovní činností na území Orlickoústecka.
Vyhlašované kategorie:
- Jednotlivci: žactvo, dorost a junioři, dospělí, veteráni.  
- Kolektivy: žactva a dorostu, dospělých a nejlepší kolektiv z vesnic.     
- Zasloužilí trenéři, rozhodčí a cvičitelé.  
- Handicapovaný sportovec a "Síň slávy"  
- Krajánek - vyhlášen bude nejlepší sportovec okresu, který sice v okrese bydlí,
ale není členem žádné organizace, která v okrese sídlí.    
- Cena Fair play 
Nominace ve všech kategoriích, mohou zástupci oddílů a klubů, stejně jako široká sportovní veřejnost, zasílat již nyní na přiloženém formuláři na adresu: Orlické sportovní sdružení, Zborovská 213, 562 01 Ústí n. O., nebo e–mailem na adresu: oss.uno@seznam.cz, TM 777 736 319 . Nominace musí obsahovat: jméno a příjmení sportovce, datum narození, adresu bydliště včetně emailové adresy, členství v organizaci, ve které sportuje, sportovní úspěchy v roce 2021, k návrhu připojte fotografii navržených ve formátu PDF.  
Uzávěrka nominací bude 17. prosince 2021. 
Slavnostní galavečer vyhlášení výsledků ankety doplněný kulturním programem se uskuteční v pondělí 14.února 2022 v 17.00 hodin v Kulturní domě v Ústí nad Orlicí. Moderátorem bude Radek Šilhan. Vstup na galavečer je zdarma a my budeme velmi rádi za hojnou účast veřejnosti.  Orlické sportovní sdružení. 

Pamětní medaile ke stému výročí Československé obce legionářské pro Magdalénu Peterkovou

V minulém týdnu navštívili českotřebovskou radnici předseda Jednoty Československé obce legionářské Ústí nad Orlicí podplukovník Zdeněk Pavlík a člen jejího výboru kapitán Petr Falta.
 
Během své návštěvy předali do rukou starostky města Magdalény Peterkové pamětní medaili ke stému výročí založení Československé obce legionářské.
 
Medaile byla udělena za dlouhodobou spolupráci mezi naším městem Českou Třebovou  a legionářskou obcí.


František Bečka  vyrobil nový Památník pro obec Lukavice u Žamberka

Obec Lukavice u Žamberka si nyní v neděli 10. října připomněla 120. výročí narození svého rodáka,  českého letce, který létal ve francouzských službách a v roce 1937 tragicky zahynul na Štědrý den blízko Kašperských hor na Šumavě. Přitom okolnosti jeho smrti jsou zahaleny tajemstvím, vypadá to, že jej ve velké vánici do těchto míst poslala obsluha pražského letiště (konkrétně navigátor Karel Živsa) "omylem" a přitom došlo nejen ke ztrátě životů osádky, ale také všech důležitých dokumentů, kompromitujících německé vedení, které mělo právě toto letadlo na palubě.  Zajímavé také je, že zmíněný navigátor v roce 1940 přijal německé občanství a po válce "zmizel" někde v Brazílii...  Součástí památníku je osmitunový kámen nalámaný v lomu Litice vyzdobený symbolem francouzského letectva a stylizovaným řádem za hrdinství.
Na přípravě památníku pracoval František Bečka ve své lhotecké kovárně již od léta a vytvořil opravdu znamenité dílo. Uvedu fotografii z přípravy  i hotového díla.   Více ZDE
 
Více fotografií najdete v samostatném dokumentu ZDE.
Českotřebovský deník také natočil z přípravy i odhalení památníku v Lukavici videosnímek, bude uveden v nejbližší době. (mm)

Ústečtí hasiči cvičili dálkovou dopravu vody 

Na pátek 8. října připravili dobrovolní hasiči z Černovíru taktické cvičení zaměřené na likvidaci požáru v těžko přístupném terénu pomocí dálkové dopravy vody do místa zásahu. Cvičení se uskutečnilo na území obce Hrádek za účasti jednotek všech našich dobrovolných. Jednalo se tedy o pořádající hasiče z Černovíru, dále z Ústí nad Orlicí I., Hylváty a Knapovec.
Námětem cvičení byl zásah u rekreačního objektu v lese. Za tímto účelem bylo vybudováno čerpací stanoviště s plovoucími čerpadly na potoku Husí krk pod Hrádkem, dále stanoviště u obecní požární nádrže, kam se přečerpávala voda a odkud jí dále vozily cisterny na výchozí pozici zbudované dálkové dopravy. Odkud bylo nataženo cca 300 metrů dlouhé hadicové vedení.
Cílem cvičení, které si nenechal ujít také starosta našeho města Petr Hájek, bylo seznámit jednotky s terénem a komunikacemi a ověření dostupnosti umělých a přírodních vodních zdrojů v obci Hrádek.

Kontrolní den v Litomyšli řešil dodržování Memoranda o budování dálnice

Loni v březnu podepsali zástupci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), Litomyšle, Pardubického kraje, Strakova, Němčic, Janova, Sedlišť, spolku Živé Kornice a místních zemědělců společné memorandum, které mělo odblokovat výstavbu dopravní tepny spojující Čechy s Moravou. Letos se schází na pravidelných schůzkách a kontrolují, zda to, co je psáno, skutečně platí.
V memorandu je přesně popsána trasa  komunikace, její výška v jednotlivých etapách, kde se vysází náhradní zeleň či umístění protihlukových stěn. ŘSD se zavázalo dálnici podle kompromisních dohod postavit, okolní obce a občanské spolky na oplátku přestaly podávat odvolání, což urychlí a usnadní postavení dálnice. Součástí memoranda jsou také pravidelné vyhodnocovací schůzky, které se konají jednou za čtvrt roku v Litomyšli.
Ta zatím poslední se uskutečnila na začátku září a podle ohlasů účastníků zatím vše probíhá tak, jak si přítomní slíbili. „ŘSD v podstatě naše podmínky plní, dolaďujeme detaily. Kdyby ŘSD jednalo s dotčenými občany vždy a všude jako dnes u Litomyšle, tak by se pravděpodobně přípravy dálnic výrazně urychlily. Dodržení termínů ale mohou ovlivnit další vlivy, například současné hospodaření státu,“ okomentoval jednání Petr Chaloupka ze spolku Živé Kornice, podobně hovoří i strakovský starosta Jan Janypka.
I podle vedení města Litomyšle zatím vše jde podle plánu, byť se na jednání občas objevují nová témata. „V září jsme ještě oficiálně požádali o prověření nové protihlukové stěny u Černé hory, protože nám přijde, že po úpravách projektu tam končí mnohem dříve, než začíná navazující násyp a vznikla by tam poměrně významná mezera směrem k městu. Proto jsme požádali o prověření našeho návrhu a případně prodloužení stěny tak, aby navazovala na násyp, a směrem k Litomyšli se nešířil hluk z dálnice. Ale to jsou menší zádrhele, o kterých jsme věděli, že mohou nastat. Opravdu stěžejní témata jako trasa, výška či zábory půdy jsou jasně dané a nikdo se o nich už ani nebaví. Jednání všech účastníků je velice korektní a jsem moc rád, že se díky aktivitě všech zúčastněných podařilo najít společnou řeč. Nakonec na tom vydělají všichni. Do řízení se k našemu překvapení přihlásil jakýsi spolek ochránců přírody ze střední Moravy, pevně věřím, že nebude naši lokální dohodu na provedení dálnice blokovat a odvolávat se. V tomto máme dle mého názoru příliš benevolentní zákony. Velice oceňuji i aktivitu generálního ředitele ŘSD Radka Mátla, který se vyhodnocovacích schůzek osobně účastní,“ popisuje závěry z posledního jednání starosta Daniel Brýdl. Další schůzka se bude v prostorách litomyšlského městského úřadu konat na sklonku letošního roku.
Podle aktuálních informací z ŘSD se se zahájením stavby dálnice D35 v úsecích kolem Litomyšle počítá na rok 2023. V roce 2026 by měla být komunikace v úseku Džbánov-Litomyšl uvedena do ostrého provozu, část Litomyšl-Janov pak o dvanáct měsíců později v roce 2027. Infoletáky k výstavbě dálnice jsou pravidelně aktualizovány a zveřejňovány na www.rsd.cz.