Českotřebovský deník 287/2021(13/10)
Burza škol na Skalce přilákala davy lidí

Po roční přestávce se na Skalku opět vrátila burza nabídek středních škol a také významných zaměstnavatelů a to nejen z našeho regionu. Akci organizuje Úřad práce a je to akce prospěšná, opět přišly davy lidí, jak školních zájezdů, tak i rodiče s dětmi. Je to tady všechno na jednom místě, jde o jednu z nejnavštěvovanějších burz v našem kraji.   Konají se také jinde, ale zde má akce velkou tradici. Na burzu potom navazují tzv. Dny otevřených dveří na školách, které jsou  zpravidla dobře propagovány na  školních webových stránkách a většinou vás na škole jako zájemce o studium rádi přivítají i v jiných termínech, pokud si jej telefonicky domluvíte.  Více ZDE

Pátrání po pohřešovaném  odvoláno

Do pátrání se zapojilo deset hasičských sborů, také letecká služby policie. Pátralo se od neděle do dneška. Nyní je již pátrání odvoláno, bohužel s tragickým závěrem. Stalo se to, čeho se všichni obávali. Symptomy problémů k tomu byly. Pohřešovaný muž byl nalezen bez známek života..... Připomeňme si ne zas tak dávné hledání po pohřešované osobě v Ústí nad Orlicí, kde byl nález zjištěn až po mnoha měsících.  Výzva k pátrání zmizela i se stránek Policie ČR.

Dopravní nehoda na Lhotce paralyzovala odpolední dopravu ve městě

Na Lhotce u Čističky odpadních vod došlo mei 13. a 14. hodinou ke srážce dvou osobních vozidel, obě měly poškozené  levé blatníky, jedno z vozidel dle svědků je rychle a  mimo správnou trasu,  byť se jednalo o širokou a přehlednou silnici.
Došlo ke zranění, zasahovala  rychlá zdravotnická pomoc.
Stalo se to bohužel v dopravní  špičce, v době kdy se to opravdu nehodí. Kolona vozidel byla dlouhá několik kilometrů, Česká Třebová byla rázem neprůjezdná.  Později Policie  střídavě pouštěla vozidla,  řada řidičů jela  po paralelní silnicí za tratí, ale i zde byla  u Zacharovce nehoda.

Kukuřice kam se podíváš
Obdržel jsem  fotografie z Lidické ulice, která je důkazem, jak to dopadne, když zemědělský podník vozí svoje nadrcené produkty (kukuřičnou sekanku) na dálku v nezakrytých vozech. Jezdí poměrně rychle a sekanka zvesela poletuje na silnici. Zatím se zdá se, že to nikomu nevadí. Za město krásnějśí!  Aby vše nezůstalo jen u stížnosti občana z Lidické ulice, tak jsem fotografie jsem přeposlal veliteli městské policie, který uznává, že vznikl problém, ale ta kukuřice se z pole dostat musí. Podařilo se mu kontaktovat odpovědného pracovníka Aveny, který sdělil, že po skončení prací komunikaci zametou. Zítra snad by měli sklízet poslední den. Opět to zametou a pokud to bude potřeba, jsou domluvení s panem Václavkem z firmy Eko Bi, že to uklidí zametacím vozem. Zametat bude třeba i ve městě, pěkná hromádka je třeba i na světelné křižovatce....

Co nového pod Palicí, nejvyšším vrcholem nad Českou Třebovou ?

Pomníček leteckého neštěstí z roku 1966 je v dezolátním stavu po těžbě dřeva (stav komentoval na fb již před 14 dny kolega Pavel Vašata a následně i  Ing. Jiří Vencl). Smutný pohled je třeba vidět na vlastí oči... Škodu je třeba napravit, někdo konkrétní ji má na svědomí. Když vypadne z hnízda při kácení ptáček, je z toho oheň na střeše, nastane rojení inspekce životního prostředí. Když vznikne při kácení zase velká škoda morální, tak nevadí? Od leteckého neštěstí, ke kterému se pomníček vztahuje právě letos uplynulo  55 let. Věřím, že se najde síla, která zajistí novou instalaci pomníčku na místě někde nedaleko. Neměl by to být trak velký problém....

Štěpánkova studánka slouží otužilcům, Je však v dezolátním stavu

Také v údolí Skuhrovského potoka mají otužilci svůj areál. Je nazván U otužilé žíly.
Štěpánkova studánka je v havarijním stavu a bez vody...

Taneční škola na battle soutěži v Hradci Králové. 

Sobota 9. 10. 2021 se nesla ve znamení soutěže T-Bass Cup vol.1. Po delší Covid pauze se 9 členná výprava, složená nejen z nováčků, vydala změřit své síly, na soutěž, která se nesla v čistě přátelském duchu v nedalekém  sousedním městě.
V dětské věkové kategorii startovala Adélka Sokolová, Nela Motlová, Eliška Konkolová, Sofča Krajová, Péťa Kabátová. Péťe, Elišce a Nele se podařilo ze základní preselekce dostat do battle 1 vs 1. Péťa se po té probojovala do Top 8.  V juniorské kategorii startovala Anežka Kalábová, Dída Landová a Marťas Prossa. Anežce a Marťasovi se podařilo projít preselekcí do battle 1vs1.  Vítězem juniorské kategorie se stal Martin Prossa.  V kategorii dospělých náš klub zastupovala Lenka Špajsová.
Nejen organizátorům, ale i tanečníkům patří velké díky.  Šárka Prossová

Ceny Thálie 2021
V historické budově Národního divadla se v sobotu večer předávaly Ceny Thálie. Loni se kvůli pandemii koronaviru předávaly jen online, pandemie ale ovlivnila i letošní ročník. Porotci nemohli hodnotit jevištní výkony v uplynulé sezoně, protože divadla byla zavřená téměř celý rok. Pořádající Herecká asociace se proto rozhodla udělit více cen za celoživotní mistrovství.
V kategorii opera si cenu převzala mezzosopranistka Eva Randová. Zpívala po boku nejslavnějších pěveckých hvězd a pod vedením nejuznávanějších dirigentů. Letos Randová oslaví pětaosmdesátiny. V sobotu si jako první převzala při ceremoniálu předávání Thálií skleněnou plastiku podle návrhu Bořka Šípka.
„Je to překvapení, protože už je to 20 let, co nezpívám, jsem v důchodu. Je to 23 let, co jsem naposledy vystoupila ve Státní opeře, když jsme se loučila jako její ředitelka. A je to už 50 let, co jsem stála na pódiu zlaté kapličky. Děkuji vám za to, že jsem tu ještě jednou mohla stát,“ uvedla Randová.
Pěvkyně měla krušné začátky, neuspěla v několika českých divadlech, angažoval ji v roce 1962 teprve dirigent Zdeněk Košler v Ostravě, kde zpívala do roku 1968. Ale i tady jí umělecká rada řekla, že „tento hlas není pro Ostravu“. Z Národního divadla ji mimo jiné odvedla bytová krize. Když slíbený byt nebyl, vzala v roce 1970 nabídku do Norimberku. V Německu pak už zůstala jako sólistka stuttgartské opery, kde později také získala prestižní titul komorní pěvkyně.
Její jméno nadlouho zmizelo z české operní scény, přitom pěvkyně nikdy neemigrovala a vždycky měla československý pas. Temperamentní mezzosopranistka záhy zdomácněla na předních scénách ve Stuttgartu, Mnichově či Norimberku, odkud byl už jen krůček do proslulé Covent Garden, La Scaly i do Pařížské opery. V legendární MET debutoval v roce 1981 coby Fricka ve Wagnerově Zlatu Rýna, později zde zpívala i Venuši v další Wagnerově opeře Tannhäuserovi. V lednu 1999 pak byla Kabanichou v Kátě Kabanové.
Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru balet, tanec a pohybové divadlo dostal tanečník Jaroslav Slavický. Stejné ocenění v oboru alternativního divadla dostal Ján Sedal a v kategorii loutkového divadla Tomáš Dvořák.
V oboru činohra jednorázově a mimořádně udělila šest ocenění, přičemž běžně se udílí po jednom v ženské a mužské kategorii. Dnes si tak skleněnou sochu, která je symbolem múzy Thálie, odnesly v ženské kategorii Iva Janžurová a Libuše Švormová. V mužské kategorii si cenu za celoživotní mistrovství v činohře odnesl Alois Švehlík a Jaroslav Satoranský. In memoriam asociace ještě ocenila dva herce, kteří letos zemřeli, Zdenku Procházkovou a Karla Urbánka. V kategorii muzikál si cenu za celoživotní mistrovství odnesla herečka, zpěvačka a muzikantka Jitka Molavcová.
Předávaly se také ceny, jejichž laureáty již pořadatelé oznámili v červnu. Cenu České akademie divadelníků, o jejímž udělení rozhodují držitelé Cen Thálie a další divadelní osobnosti, převzal herec a režisér Jan Kačer. Cena mladému umělci nebo umělkyni do 33 let v oboru činohra letos patří Denise Barešové a Cenu Thálie za šíření divadelního umění v televizi získal dramaturg Jaroslav Someš.