Českotřebovský deník 290/2021(16/10)
Cyklostezka 14 dní před ukončením prací

Práce postoupily. Parkoviště před Třebovkou je dokončeno, pouze zde dojem kazí dosud existující stavební buňky dodavatele stavby, které samozřejmě brzo odvezou. U parkoviště jsou již dokonce také instalovány lavičky.  Před Třebovou je ovšem ještě třeba odvést velkou hromadu materiálu, který se sem během stavby odkládal a uvést místo do  pěkného stavu. Bylo již upraveno řečiště Třebovky kolem mostu bylo vyčištěno a  kamenem byly vyloženy  břehy v okolí opěr nové lávky.
Při zářijovém kontrolním dnu byla "objevena" k odstranění závada při asfaltování za novou lávkou. V tomto místě byla asfaltová vrstva odfrézována a položena   nově, myslím, že se ale nepodařilo vyrovnat  nájezd na betonovou plochu lávky, kde vznikl  2 - 3 cm vysoký schod, který může vadit bruslařům. Jeho likvidace ovšem není jednoduchá - závada je v lití betonové vrstvy lávky, kterou se narušovat nevyplatí.  Podél trasy jsou postaveny sloupy veřejného osvětlení osazené diodovými lampami. Jízda po osvětlené trase bude za snížené viditelnosti podstatně bezpečnější. Cyklostezka nebude sloužit pouze rekreačním jízdám za pěkného počasí, ale také cestám do zaměstnání apod. v ranních či večerních hodinách. Pracuje se také na odpočívadle a další trase do Rybníka, bylo vyrovnáno a upraveno také okolí cyklotrasy. Od pozemku kynologů po odpočívadlo bude podél cyklostezky vysázeno stromořadí.Cyklostezka se nyní zdá poněkud zablácená. To by mělo být do kolaudace samozřejmě odstraněno. Uprostřed cyklostezky bude ještě nově pořízena bílá dělící čára. 

Farská ulice dostane nový povrch                                                                         
V příštím týdnu proběhnou  potřebné opravy stávajícího nerovného povrchu Farské ulice. Je to ulice extrémně zatížena, má velký sklon, přívalové srážky se zde na stavu mnohokrát opravované komunikace hodně podepsaly. Farská ulice zajišťuje přístup k lokalitě kterou nelze obsloužit jiným způsobem, proto i zajištění této opravy vyžaduje spolupráci města a obyvatelů této lokality. Frézování povrchu má být realizováno v pondělí 25. října, kdy bude  za určitých podmínek provoz na komunikaci umožněn, bude řízen pracovníky stavební firmy. Další den  nebo dva dny pak bude však již pobíhat   definitivní nanášení nové obrusné vrstvy, a provoz bude do ztuhnutí asfaltu  nemožný.  Je třeba na toto pamatovat. Aby byla provedená práce kvalitní, je třeba toto důsledně dodržovat. Stav této komunikace byl (nejen) zdejšími sousedy opakovaně kritizován, proto je třeba stavbařům umožnit klid na jejich práci. Vše závisí také na počasí, které nelze "naplánovat". Ekobi, s.r.o. zajišťuje opravu s pomocí společnosti Dlouhý, s.r.o. již na Farskou ulici umístilo tabule, které o výše uvedených pracích informují.
Klinutím na obrázek se zvětší do nového okna a tabuli bude možné snadno přečíst. (mm)

Pokračují volejbalové soutěže - sokolky si vedou dobře
Sokol Česká Třebová - ženy hraje  druholigovou skupinu C. Tento víkend se hraje 3. a 4. kolo.  Českotřebovské sokolky hrály v Prostějově. První zápas vyhrály 3 : 0 a ve druhém prohrály 2 : 3: Získaly tedy celkem 4 body a po přičtení k dosavadním  mají už celkem bodů deset a v tabulce skupiny jsou na 2. místě za týmem Sokol Šlapanice u Brna. příští dvojkolo se hraje 23. 10 a českotřebovské sokolky doma hostí tým, VK Šelmy Brno.
Muži Sokola II hrají krajský volejbalový přebor.
Zahájili jej prvními dvěma koly - zápasy se hrály ve Chvaleticích, bohužel obě utkání vyhráli domácí shodně 3 : 0
 
Hokejbalisté získali další cenné body

V domácí sréně v Benátkách se v sobotu 16. 10. od 14 hodin odehrálo utkání Lokomotiva Česká Třebová HBC Pardubice C. Domácí mohou být spokojeni, body doma zůstaly a celkový výsledek 8 : 4 pro domácí je docela sympatický.... Po šesti odehraných kolech soutěže je Lokomotiva na třetímm místě tabulky skupiny Čechy - východ s deseti body za tři výhra a jednu prohru až na samostatné nájezdy.

Kohouti hrají až další zápas až ve středu 20. října doma s Poličkou (v 18:30)
Kohouti odehráli čtyři utkání, v nichž vybojovali 8 bodů. Tým nastřílel 22 gólů, o které se podělilo jedenáct hráčů.
Střelci:    3 – Fúzik, 3 – Plášek, 3 – Augustin, 3 - Veverka, 2 – Filip, 2 – Pavlovský, 2 – Král, 1 – Semorád, 1 – Rozlílek, 1 – Blažej, 1 – Korhoň.
Asistence: 6 – Filip, 4 – Fúzik, 3 - Plášek, Semorád, Sedlák, Schejbal, 2 – Pavlovský, Blažej, T. Prachař, Adolf, 1 – Augustin, Veverka, Rozlílek, Daněk, Peřina, Hradil.
Kanadské bodování: 8 – Filip (2+6), 7 – Fúzik (3+4), 6 – Plášek (3+3), 4 – Augustin (3+1), 4 – Veverka (3+1), 4 -Pavlovský (2+2), 4 – Semorád (1+3), 3 - Blažej (1+2), 3 – Sedlák (0+3), 3 – Schejbal (0+3), 2 – Král (2+0), 2 – T. Prachař (0+2), 2 – Rozlílek (1+1), 2 – Adolf (0+2), 1– Korhoň (1+0), 1 - Daněk (0+1), 1 – Peřina (0+1), 1 – Hradil (0+1).

Kuželkáři po koronaviru zahajují Pohár České kuželkářské asociace
Česká Třebová se nepřihlásila!

Jako obvykle vás v prvním čísle zpravodaje seznámím s rozlosováním soutěže a adresářem kuželen a organizačních pracovníků družstev. Počet přihlášek se po obvyklém týdenním prodloužení termínu zastavil na čísle 58 u mužů a 13 u žen.
Jako doposud vždy, tak i letos, se samozřejmě u žen nebude hrát základní část, ale rovnou část finálová.Nezapomeňte se seznámit s rozpisem soutěže. Připomínám to, co platí každý rok, že družstvo s vyšším losovacím číslem (červené číslo v rozlosování) hraje nejdříve na své domácí kuželně (po dohodě obou soupeřů, se souhlasem řídícího orgánu, může být jinak), obě utkání musí být odehrána do konečného termínu kola, semifinále a finále se bude hrát v jeden víkend, na jedné kuželně. Pro soutěž platí termíny uvedené v losovacím pavouku. Dohodnutý termín je třeba co nejdříve ohlásit e-mailem na adresu uvedenou v rozpisu, na stejnou adresu je povinností domácího družstva zaslat zápis o utkání v den konání utkání. Budu tolerovat zápisy zaslané do 12:00 hod následujícího dne, pokud toto utkání končilo po dvacáté hodině.
Počet přihlášených družstev z jednoho oddílu není omezen. Do nadstavbové části jsou nasazeni čtvrtfinalisté z posledního kompletně odehraného ročníku a na počet 16 jsou doplnění nejlépe umístěnými družstvy v posledních kompletně dohraných dlouhodobých soutěžích. Není to úplně ideální, ale jiná možnost není. Hráč nesmí startovat za dvě a více družstev stejného oddílu. Při uzavřeném hostování musí hrát jen za jedno z družstev oddílu, ve kterém hostuje, bez ohledu na to, jestli už před uzavřením hostování hrál za družstvo mateřského oddílu. Není stanoven začátek jednotlivých kol, ale jenom jejich konec. To znamená, že pokud jsou již známi soupeři z následujícího kola (lze zjistit na webu poharcka.kuzelky.cz ), mohou odehrát svá utkání, aniž by čekali, až předcházející kolo bude celé uzavřeno. Nadstavbová část bude rozlosována až po skončení základní části – to platí samozřejmě jenom pro muže. Povinnost zajistit kvalifikovaného rozhodčího má domácí družstvo. Pro semifinálový a finálový turnaj bude delegovat rozhodčí Komise rozhodčích.
Do nadstavbové části mužů byla nasazena následující družstva mužů: 
KK Slavoj Praha – vítěz ročníku 2018-19 (poslední dohraný)
SKK Rokycany – poražený finalista
KK PSJ Jihlava poražený semifinalista (Start Rychnov nad Kněžnou – druhý poražený semifinalista se nepřihlásil)
Sokol Husovice, TJ Třebíč a CB Dobřany Klokani – poražení čtvrtfinalisté (Lokomotiva Česká Třebová se nepřihlásila)
Slovan Rosice, SKK Hořice, TJ Valašské Meziříčí, Sokol Duchcov, SKK Jičín, Spartak Přerov, KK Moravská Slávia Brno, TJ Červený Kostelec A, SKK Bohušovice a Slovan Kamenice nad Lipou A  – nejlépe umístěná přihlášená družstva dlouhodobých soutěží 2018/19. Ostatní přihlášená družstva si budou muset vybojovat postup do nadstavbové části v části základní.

Vakstav Jablonné již na ulici Bří Čapků pracuje jak slíbil

Rozsah prací opravdu není rozsáhlý, i když se jedná z části o vodovod a z části o kanalizaci. Doufejme, že práce budou do termínu, který je stanoven na 10. prosince kompletně dokončeny podle uzavřené smlouvy.  Fotografie z dnešního dne:


O věž rozhodčích na horách jsou 3 zájemci, o bývalé tržní boudy zájem není

Na fotografii vypadají bývalé tržní boudy v areálu na Horách jako z pohádky, pouze se nenachází žádné rozumné využití. Svému původnímu účelu už asi sloužit nebudou, poutě na Horách svého původního rozměru  asi nedosáhnou a pro obsluhu  hostů postačí zařízení zdejší restaurace. Při organizovaných sportovních akcích by se dalo nějaké nárazové využití najít, ale to by boudy musely mít aspoň takové zařízení jako má např. srub u Chaty Maxe Švabinského na Kozlovském kopci.  A tak poslední využití byly skladové prostory pro sportovní materiál Skiklubu Česká Třebová, když ještě na Horách působil a organizoval zde závody a běžecké tréninky. Skiklub sice ještě existuje, ale stáhl se do Čenkovic, kde provozuje ubytovací zařízení a pravidelnou závidní sportovní činnost již neregistrujeme.  Věž rozhodčích je  v dobrém technickém stavu, má přípojku elektrické energie. Je v majetku města, které bylo při hledání nového využití  úspěšné.  Zájem projevily 3 subjekty, se kterými se bude o možnostech využití jednat. Naposledy byla věž rozhodčích zapůjčena místní organizaci Orla na pořádání Krosu po lyžařských tratích.
Opuštěné sportoviště v blízkosti letiště najde nového provozovatele
V letošním roce město ještě hledalo nové využití pro opuštěny bývalý sportovní areál na konci ulice U kostelíčka, kde dosavadní sportovní kolektiv se již neschází a od smlouvy odstoupil. Při hledání nového využití bylo i zde město úspěšné, přihlásily se dva subjekty.  Na základě následných jednání již byl jeden ze subjektů vybrán. Jde také o fungující sportovní oddíl z České Třebové, který hodlá do tohoto areálu investovat a požaduje na městě uzavření dlouhodobé smlouvy. Je třeba uvést že v územním plánu města je  tato plocha využita  pro sportovní účely a pronájem pro sportovní spolek tomu tedy neodporuje. Bude dobře, když bude tato plocha v pořádku a bude dobře využita.