Českotřebovský deník 291/2021(17/10)
Schodiště a přístup ke kapli na Horách: oprava konečně dokončena

Po celé léto  jsme na Horách sledovali průběh prací na opravě přístupové dlážděné plochy se schodištěm před kaplí P. Marie na Horách  Kaple bývala na svátek v září obležena věřícími, také o prázdninách byla jedním z turistických cílů v našem městě. Na návštěvu kaple  v červenci a srpnu zve dodnes také instalovaný baner umístěný na bývalých tržních boudách naproti restauraci. Ve skutečnosti byl přístup ke kapli takový, že bezpečný příchod ke kapli byl problematický a nebyl zde upraven ani provizorně. Návštěvu nebylo možné bez průniku na staveniště absolvovat.
Dnes již je příchod upravený. Je zřejmé, že některé kamenné bloky bylo třeba nahradit nově vyrobenými. Význam kaple a celého poutního místa si vyžaduje každoroční údržbu. Ještě nyní po dokončení  se ukazuje jako potřebné po stranách schodiště upravit terén tak, aby nemohl být příčinou pádů a uklouznutí. Chodí sem často starší lidé.  Společně s níže umístěnou křížovou cestou a studánkou se dvěma vývěry zde vznikla pěkně upravená lokalita. Možná by nevadily nové lavičky také dole u pramene. Škoda že to stejnou pochvalu  napsat o prostoru o pár desítek metrů níže, kde zůstávají neuklizené zbytky po skládce pokáceného dřeva a není nikdo, kdo by donutil  firmu  dřevo likvidující k tomu aby po sobě prostor uklidila (viz poslední foto dole v této části....).  

Následující dvě poslední fotografie byly pořízena 11. září a ukazuje, že se s rekonstrukcí schodiště nespěchalo.... Ještě dnes zde najdeme jako zbytek po stavbařích neuklizenou plastovou nádrž na vodu a na dalším snímku je nepořádek po skládce v květnu vytěženého dřena, ke kterému se zpracovatelská firma nezná a nikomu to nevadí...§


Podpis prezidenta nemůže být pravý, porovnejte               

Takže kdo je skutečným autorem?  Kdo předložil tento podvrh jako autorský podpis? Je to padělání úřední listiny tam kde bychom to nečekali. Kolem našeho prezidenta se dějí věci, které si ani nezaslouží. Lži a úskoky, které bude nutné potrestat.....

V Litomyšli budou rodiče sázet stromy života 

Na podzim se zase vrací sázení Stromů života pro Litomyšlata. Pokud se vám v roce 2020 narodilo dítě a máte trvalý pobyt v Litomyšli nebo integrované obci, můžete mu na městském či svém pozemku zasadit strom. Předběžný termín akce je naplánován na 20. listopadu a prozatím jsou pro sázení na městských pozemcích vybrány dvě lokality, a to Sad Litomyšlat a alej u primátorské hráze. V sadu opět mohou rodiče sázet ovocné domácí dřeviny, jako jsou jabloně, slivoně či třešně, v této lokalitě je pro podzimní sázení kapacita zhruba 20 stromů. U primátorské hráze se budou sázet listnaté neovocné stromy, jako jsou například habr, bříza či vrba. Kapacita je zhruba 30 kusů. K tomu je třeba registrace na určeném webu.

Taková "Alej novorozeňat" může vyrůst také v České Třebové!

Není to opravdu není špatný nápad! Možná se jej nyní na podzim asi nepodaří zorganizovat, tak sázet lze také na jaře a můžeme do té doby vybrat lokalitu. Nabízí se např. obnova aleje podél nově rekonstruované cesty k Florianovi  nebo na jiných vybraných místech. Je k tomu třeba spolupráce "městského ekologa"  Takového jsme již měli, ale vyměnili jsme ho za  odbor životního prostředí, který především řeší kde stromy kácet a nikoliv vysazovat. Určení lokality je totiž bez odborníka těžko představitelné. Lokalita se musí "lustrovat" i hlediska sítí, aby se nestalo co dříve, že bylo třeba vykácet stromy rostoucí u sídliště Lhotka na pásech s teplovody a dalšími sítěmi.
Letos by však jedna šance možná byla:
 kolem dokončované cyklostezky je plánována výsadba aleje s 30 stromy  mezi kynologickým cvičištěm a odpočívadlem. Podle projektu zde mají být stromy Javor mléč 6ks, Javor babyka 18ks a Jeřáb burka 6 ks.. Také by zde bylo možné udělat "alej novorozeňat", nových Českotřebováků... 

Krajský fotbalový přebor

Holice - Choceň 3:1 (2:0)
Rohovládova Bělá - Litomyšl 0:3 (0:2)
Lanškroun - Moravská Třebová Nezahájeno
Třemošnice - MFK Chrudim B 0:0 (0:0)
Luže - Pardubičky 0:3 (0:2)
Svitavy - Moravany 0:0 (0:0)
Horní Ředice - Heřmanův Městec 2:0 (0:0)
Proseč - Česká Třebová 2:2 (0:1)

Tabulky

# KLUB Z V R P S B P+ P-
1. Horní Ředice 12 11 1 0 28:6 34 0 0
2. MFK Chrudim B 12 8 3 1 34:12 27 0 0
3. Litomyšl 12 8 1 3 27:11 25 0 0
4. Svitavy 12 6 3 3 26:19 21 0 0
5. Moravská Třebová 11 6 2 3 25:12 20 0 0
6. Heřmanův Městec 12 6 2 4 27:22 20 0 0
7. Lanškroun 11 5 4 2 25:16 19 0 0
8. Holice 12 5 3 4 32:26 18 0 0
9. Pardubičky 12 5 3 4 23:18 18 0 0
10. Česká Třebová 12 4 5 3 21:20 17 0 0
11. Třemošnice 12 5 2 5 12:13 17 0 0
12. Choceň 12 5 1 6 26:25 16 0 0
13. Moravany 12 3 1 8 11:24 10 0 0
14. Proseč 12 1 1 10 13:40 4 0 0
15. Luže 12 1 0 11 13:40 3 0 0
16. Rohovládova Bělá 12 0 0 12 12:51 0 0 0

Festival Zdeňka Pololáníka zakončen velkolepým koncertem 

V sobotu 16. října vystoupil v českotřebovském kostele sv. Jakuva Většího Brněnský filharmonický sbor  s dirigentem Petrem Kolařem a Drahomíra Metznerová - varhany. 
Jubilejní koncert v tomto formátu se měl konat v českotřebovském kostele sv. Jakuba již před rokem, ale  proticovidová opatření to znemožnila. Proto byly 85. narozeniny Zdeňka Pololáníka připomenuty v České Třebové s ročním zpožděním, podobně jako jiná jubilea.  Připomeňme to, že festival vznikl před 17 lety díky dobré spolupráci ředitele českotřebovského Kulturního centra doc. Františka Preislera se Zdeňkem Pololáníkem, se kterým se znal od svých studentských let a se kterým dlouhodobě spolupracoval při vydávání varhanní literatury. Bohužel nemoc znemožnila doc. Fr. Preislerovi, aby si mohl na koncert přijít osobně poslechnout.  Byla to velká událost podzimní kulturní  sezóny. Obdobný varhanní koncert (Festival svaté Cecílie) se v naprosto stejném termínu koná každý rok v nedalekém Ústí nad Orlicí. Je to ke škodě všech příznivců varhanní hudby, že se pořadatelé  obou akcí nedokážou dohodnout na možnosti  úpravy termínu koncertů   trak, aby si navzájem nekonkurovaly. Má-li být fetoval Zdeňka Pololáníka či Festival svaté Cecilie skutečně regionální, musí se jho pořadatelé rozhlížet také za hranice svého města aby zvolili pro akci takový termín, který bude co nejvíce vyhovovat. A je to tak každým rokem! (mm)

Festival duchovní hudby sv. Cecilie po šestadvacáté

Třetí říjnovou sobotu se v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Orlicí konal 26. ročník Festivalu duchovní hudby svaté Cecílie. V letošním programu vystoupili varhaníci Ondřej Vávra, Lenka Brázdilová, Petr Novotný, Ivan Kozák a Filip Šťovíček. Mezi chrámovými sbory nechyběla domácí Cecilská hudební jednota a dále Carmina Sacra Nový Bydžov a Musica in Corde, Pravoslavný sbor katedrály sv. Cyrila a Metoděje Praha, Kobylský vokální ansámbl Kobylí na Moravě a Olio Olomouc.
V rámci letošního ročníku festivalu byla sloužena také slavnostní mše svatá se společným zpěvem sborů a podvečer zakončil varhanní a klavírní koncert v podání Tatiany Pernetové a Daniela Knut Perneta.

Otevření nového sběrného dvora v Litomyšli odloženo 
Podle původních předpokladů měl být již na sklonku letošního roku veřejnosti otevřený modernizovaný sběrný dvůr na Mařákově ulici, nedaleko toho stávajícího v prostoru bývalé cihelny. Původní termín stanovený na podzim letošního roku se kvůli nedostatku materiálu posune zhruba o tři měsíce. Objekt měl být hotový na konci září. Stavební trh se změnil, chybí materiály i pracovníci a ceny neúměrně rostou. Konečná cena 19 milionů korun má být dodržena (z toho byla dotace16 milionů dotaci ze Státního fondu životního prostředí). Areál má být hotový do konce listopadu, otevření má proběhnout hned na začátku roku. Součástí rozšířeného sběrného dvora bude provozní objekt se sociálním zázemím pro zaměstnance, sklad, rampa, jejíž součástí budou ocelové velkoobjemové kontejnery a automobilová mostní váha. Pro snazší recyklaci odpadů se při modernizaci počítá s pořízením kontejnerů na znečištěné obaly, absorpční činidla, azbestový odpad, asfaltovou lepenku, stavební suť, trávu, větve, kompost, papír, plast, sklo, železo, pneumatiky, dřevo, chlazení, velké spotřebiče a televize.