Českotřebovský deník 292/2021(18/10)
Kulturní centrum připravilo další pořady z cyklu Z CENTRA
Ivo Prax: https://youtu.be/zh0kGL2GXTY   Martin Šebela: https://youtu.be/5Vw9FXUP5-c

Očkovací kamion zase přijede

Ve středu 20. října přijede do Pardubic opět očkovací kamion. Tentokrát ale změní stanoviště – zájemci o vakcínu se budou moci nechat naočkovat u pardubického vlakového nádraží a v kampusu Univerzity Pardubice.  Očkování bude možné bez předchozí registrace dvoudávkovou vakcínou Comirnaty a jednodávkovou vakcínou Janssen. Zároveň bude možné pro zájemce přeočkování třetí dávkou.
Očkovací kamion přijede i na Univerzitu Pardubice, k dispozici bude od 9 do 12 hodin mezi děkanátem Fakulty chemicko-technologické a univerzitní menzou. „Uvědomujeme si, že očkování představuje nejúčinnější cestu, jak chránit zdraví a životy nás všech a zároveň umožňuje plnohodnotné vzdělávání. Všichni studenti a zaměstnanci, ale také občané Pardubic mají možnost přijít se naočkovat,“ říká prorektorka pro vnější vztahy Univerzity Pardubice Andrea Koblížková.
Kamion se odpoledne přesune na pardubické vlakové nádraží, kde bude za testovacím místem přistaven od třinácti do osmnácti hodin. „Na obou místech se budou moci zájemci nechat naočkovat bez registrace a budou si moci vybrat, kterou z očkovacích látek si vyberou. Věřím, že jsme v krajském městě vybrali dvě strategická a dobře dostupná místa,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
Kamiony na obou místech budou kromě prvních a druhých dávek očkovat také dávky třetí. „Kamion zvládl za dobu svého putování po našem kraji naočkovat přes 13 tisíc dávek. Snažili jsme se komunikovat se starosty měst a obcí a reagovat na potřebu navýšení proočkovanosti některých míst našeho regionu,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že kamion bude v cestách po kraji pokračovat. „Dalšími zastávkami budou začátkem listopadu například obce Koclířov, Linhartice, Chornice, Prosetín, Rohovládova Bělá nebo Červená Voda,“ upřesnil hejtman Martin Netolický.

Kavárenský kontejner z Javorky museli odstranit.

Opakují se dotazy na to proč v Javorce není připravovaný prodejný stánek, vznikající úpravou kontejneru. Iniciativa k jeho odstranění vznikla ze Stavebního úřadu, tak navržený kontejner byl stavbou, která musela splňovat určité předpisy.  Jeho umístění mimo komunikace se ukázalo problematické i pro samotný proces jeho odvozu. Autojeřáb při práci zapadl a muselo se to tedy řešit nadvakrát. Na fotografiích je právě kontejner v poloze zanechané při prvním pokusu o přemístění. Jistě by  se daly najít lokality, kde taková stavba mohla dobře obohatit poskytované služby...

U Dvora Králové nad Labem může vzniknout oáza pro čápy.
Rozhodnou hlasy veřejnosti

Jeden z trojice evropských ekologických projektů se díky mimořádnému grantu od skupiny Raben Group brzy dočká realizace. Do finálového výběru se probojoval i český záměr vybudovat u Dvora Králové nad Labem oázu pro čápy. Vše nyní rozhodnou hlasy veřejnosti. Ta může na stránkách skupiny podpořit svůj favorizovaný návrh až do konce listopadu.
Nizozemská logistická skupina Raben Group se rozhodla v rámci oslavy 90. výročí působení na trhu poskytnout grant na jeden z plánovaných environmentálních projektů v Evropě. Ve finálové trojici je zastoupen i český návrh. „Ve spolupráci s mezinárodní ochranářskou skupinou JARO jsme do soutěže přihlásili plán vybudovat oázu pro čápy poblíž Dvora Králové nad Labem. Věříme, že se nám podaří tento záměr prosadit a pomůžeme tím naší přírodě,“ říká Martina Netuhová, marketingová a PR manažerka společnosti Raben Logistics Czech, která je českou pobočkou skupiny Raben Group.
Obnova přirozeného ekosystému
Příroda v okolí českého města v Královéhradeckém kraji bývala po dlouhá léta oblíbeným hnízdištěm čápů bílých. Vlivem nešetrného působení člověka však v minulosti došlo k masivnímu odvodnění zdejší krajiny, což mělo za následek ztrátu živočišné i rostlinné rozmanitosti.
Díky novému projektu by se měla chybějící voda do této krajiny opět vrátit a s ní i původní fauna a flóra. „Přejeme si návrat této jedinečné přírodní oblasti u Dvora Králové nad Labem, neboť zdravá mokřadní krajina je schopná zadržovat vodu v době srážek a uvolňovat potřebnou vlhkost v suchých měsících, a je nezbytná jak pro druhovou rozmanitost naší přírody, tak pro samotného člověka,“ popisuje Martina Netuhová z Raben Logistics Czech. „V nově vzniklé oáze o rozloze téměř 40 tisíc metrů čtverečních by nenašli útočiště pouze čápi, ale i další ptačí druhy v řádu až stovek jedinců ročně, pro které je toto místo důležitou odpočinkovou zastávkou na dlouhé migrační trase. V optimálně zavodněném prostředí se rovněž daří obojživelníkům, plazům, hmyzu i savcům. Opomenout nelze ani přínos pro rostlinstvo, neboť v této oblasti kvetou vzácné druhy orchidejí,“ dodává David Číp, předseda mezinárodní ochranářské skupiny JARO.
Konkurence z Itálie i Německa
Kromě české iniciativy usilují o hlasy Evropanů i projekty z Itálie a Německa. Jihoevropský stát soutěží s plánem na pořízení speciálního vozítka, jež dokáže analyzovat vliv člověka na pobřežní ekosystém. Zařízení by mělo být kupříkladu schopno monitorovat množství organizmů na mořském dně a vyhodnocovat míru znečištění lokality.
Německý projekt se zase zaměřuje na ochranu ohrožených netopýrů v severní části Bádenska-Württemberska. V případě vítězství v soutěži by místní ochránci využili finance od skupiny Raben Group na vybudování stanovišť pro až 10 tisíc okřídlených nočních savců.
Hlasovat může každý
O tom, zda v soutěži zvítězí česká oáza pro čápy u Dvora Králové nad Labem, či zahraniční návrh, rozhodnou hlasy veřejnosti. Vyjádřit podporu svému favorizovanému projektu může veřejnost až do 30. listopadu tohoto roku. „Hlasování probíhá na webových stránkách naší společnosti. Důležité je, že hlasovat lze i opakovaně, a to každý den jednou,“ uzavírá Netuhová.
Hlasovat lze na webové stránce http://www.raben90years.com/cs/eco-voting_cz/.

Ústí nad Orlicí: Orlická Thalie po dvanácté
Od října se v ústecké Malé scéně koná 12. ročník přehlídky amatérských divadelních souborů ORLICKÁ THÁLIE. Prvním představením byla, v pátek 15. října, komedie nazvaná ÚL v podání Divadla V.A.D. z Kladna, která byla humorným nahlédnutím do ročního fungování jedné Základní organizace Českého svazu včelařů.
V průběhu roku 2021 se divákům postupně představí amatérské divadelní soubory. Jejich výkony budou opět hodnotit diváci podobným systémem jako dosud, tedy vhozením kuličky do příslušného boxu po skončení představení.
Na závěr přehlídky se soubor, který bude hodnocen nejlépe, stane držitelem zlaté Ceny Hynka Viceny.
Další představení je v Malé scéně plánováno na 31. října opět od 19 hodin.
Podrobné informace o přehlídce ORLICKÁ THÁLIE naleznete ZDE: https://www.msuo.cz/festivaly/orlicka-thalie/.

Jak se bránit při útoku nožem a střelnou zbraní

V rámci projektu na ochranu měkkých cílů se v Pardubicích uskutečnilo další ze série bezpečnostních cvičení. Tentokrát bylo zaměřeno na zaměstnance Domova mládeže Pardubice, ve kterém je přes týden ubytováno téměř 700 žáků. Cvičení, jehož součástí je jak teoretická, tak praktická část se simulací útoku střelnou zbraní a nožem, je součástí krajského projektu, který je zahrnut do dotačního programu Ministerstva vnitra.
„Máme za sebou již několik bezpečnostních cvičení, a to jak na středních školách, tak speciálních školách či v Dětském domově v Dolní Čermné. Domov mládeže je specifickou institucí, jelikož se jedná o pobytové zařízení, ve kterém je ubytováno téměř 700 dětí ve dvou oddělených areálech. Jedná se o největší domov mládeže, který jako kraj máme, a proto byla volba na pořádání cvičení jasná,“ uvedl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel s tím, že do konce října se uskuteční cvičení v SOŠ a SOU obchodu a služeb v Chrudimi a na Gymnáziu ve Vysokém Mýtě. Kraj také oslovuje základní školy s nabídkou na uspořádání podobného cvičení i na tomto typu škol. „Všichni si přejeme, abychom žádnou z těchto situací nezažili. Je však dobrá znát alespoň základní principy chování. Učitelé se na školení seznámili například s tím, jaké doporučené metody je vhodné použít jako okamžitou reakci a jak se zachovat poté, co bezprostřední nebezpečí odezní. Účastníci školení se tak například dozvěděli, že mohou jako ochranný prostředek efektivně využít židli nebo batoh a co o útočníkovi prozradí způsob, jakým drží zbraň,“ řekl k průběhu cvičení radní Josef Kozel.
Vzkaz všem "vzdělancům", kteří vyrukovali s pomluvami na "agenta Fialku"
Je to hodně ubohé co přeposíláte, Chtěl bych vás požádat, abyste vzali zbytky svého rozumu do hrsti a popřemýšleli komu a čemu sloužíte. Hovoří o tom nejen "obsah" zprávy, ale i vaše jména a adresy, ze kterých ten hnůj a nenávist šíříte. A bohužel to jsou i Třebováci. Česká Třebová asi je a zůstane Babišova? Adresy si archivuju, měly by být zveřejněny. To vás nenapadne přemýšlet nad, kdo to neuměle na photoshopu  vyrobil, ještě jste o tom neslyšeli? Pokud to nevíte, je to předělaná originální karta agenta Bureše, kde všechno důležité ponechali, jen jméno a krycí název je nový.  Také jde (jistě zcela náhodou?) o slovenskou kartu STB. Jenže ten Váš onen údajný "AGENT" je podstatně mladší! Tak si spočítejte, kolik by mu bylo v tom roce let a zda by mohl  v tom věku zastávat funkci v oblasti "zahraničního obchodu PETRIMEX". Skutečně to hraničí se zdravým rozumem a mrzí mne, že se tomuto šíření nesmyslů a tedy pomluv zaprodáváte.....A ještě nějakej Váš příznivec píše o tom "To Jsou VJECI"  Se nepodařilo ukrejt !Opravdu to napovídá o IQ kolem 70... Asi nám to přeposílání dělá dobře... (mm)
Připomeňme si autora tohoto obrazu - prof. Miroslava Chudého 

Jde o obraz Kytice  (pastel) ze soukromé sbírky. Řada obrazů pana profesora Miroslava Chudého je v soukromých sbírkách Českotřebováků, také jsou v městském muzeu.  Miroslav Chudý vyučoval na českotřebovském gymnáziu matematiku a deskriptivní geometrii, ale také režíroval divadlo (i studentské) a jistou dobu také pracoval jako sbormistr Bendla.