Českotřebovský deník 294/2021(20/10)
Taneční škola na ligovém soutěžním víkendu v Praze. 

O víkendu 16. a 17. října se po delší odmlce  v Praze konala podzimní ligová soutěž CDO Hip Hop sóla, dua, malé skupiny a battle. Zisk bodů z těchto soutěží se započítává do celkového žebříčku a je podmínkou k zisku nominací na MČR.
V sobotních ranních hodinách se tedy výprava 36 tanečníků, trenérů, doprovodů a rodičů vydala směr Praha Vinohrady. Nadšení a radost z návratu k tomu co je baví, byla vidět na každém z nich, i přes vysilující přípravy všech 36  tanečníků. Za přísných protiepidemických opatření se otevřely brány sportovní haly pro všechny tanečníky z Čech a po té již záleželo na každém z nich, jaké bodové či medailové umístění získá. Zveřejňujeme pouze medailová a finálová umístění spolu s postupy do semifinále. Výsledky a fotoreportáž najdete ZDE

Taneční škola na ligové soutěži street dance battle v Praze

V neděli 17. října se pětice tanečníků opět vydala do Prahy na STREET BATTLE CDO. Na Elišku Konkolovou, Péťu Kabátovou, Anežku Kalábovou, Dídu Landovou a Martina Prossu čekala nelehká situace.
V juniorské kategorii, kde reprezentovali Taneční školu, bylo přihlášeno na 125 soupeřů.
Ze základní preselekce se do battlu podařilo postoupit Martinovi, který po té ještě vybojoval postup do TOP 16. Zde ho však vyřadil celkový vítěz této soutěže Šipoš Sebastian z LOLA´S DANCE OLOMOUC.
I ostatním tanečnicím se dařilo a dokázaly v nabité konkurenci vybojovat tato umístění:
Anežka 43.- 46. místo, Dída s Péťou skončily shodně na 79. - 84. místě a Eliška obsadila 89. - 99. místo.
Všem tanečníkům gratulujeme.  Šárka Prossová

Pavel Langhans aktuálně


Lavičky na Podhorce

Krásný podzimní den mě vylákal vyzkoušet lavičky na parkovišti u Podhorky. Jsou mnohem pohodlnější než ty u kostelíčka. Širší sedák a lepší sklon opěradla. Jen ta výška. Nožičky mi opět bimbaly nad zemí. Jen nevím, proč pohled na parkoviště a ne na řeku. Asi si musíme zvykat, že parkoviště teď budou všude. Škoda jen, že takové lavičky nejsou po městě. To je to, po čem volají senioři, bohužel to neříkají na těch správných místech. Lavice, kterých je po městě plno, jsou jen pro dekoraci. Na sezení pro starší obyvatele opravdu nejsou. Fotku zatím nemám, je to pořád staveniště. Ale dala jsem se tam do hovoru s dvěma "kluky" co tam bydlí. Jeden stavbu chválil, druhý ne. Opravoval si tam branku na zahrádku, kterou musel posadit výš. Udělala se tam nová silnice a chodník a nikoho nezajímalo, že to je výš a že se lidi nedostanou na zahrádky. Bude tam asi i problém s vodou, protože místo do řeky to poteče do zahrádek.  VV 
K cyklostezkám 

Naposledy se cyklostezka otevírala v roce 2008. Nyní to koncem října tedy po 13 letech dostane vlastně další pokračování a cyklisté tak budou moci projet málo frekventovanými ulicemi města podél Třebovky od Lhotky až do Rybníka a bezpečně. Zatímco tu první cyklostezku garantoval svazek obcí Orlicko-Třebovsko, tu novou si financujeme společně s Rybníkem sami.  Na tu "starou"  třináctiletou dodnes platíme nemalé částky za její údržbu a platili jsme podílem - ne zrovna malým - také splátky úvěru, ze kterého byla postavena. Letos na tento Region Orlicko Třebovsko z našeho rozpočtu jde 967 tisíc korun (!). Z toho tvoří členský příspěvek  20 Kč/obyvatele jen cca třetinu toho výdaje, zbytek je tedy vlastně přípěvek na provoz a údržbu cyklostezky směr Lhotka. Tady tento nový úsek na Podhorce budeme mít na starosti sami a myslím, že se dokážeme postarat bez prostředníka dobře a hospodárněji. Domnívám se také, že nový úsek cyklostezky na Podhorce je projektován jako důkladnější a dokonalejší proti té první stezce před 13 lety...
Stavba vychází z projektu, kterému musí odpovídat.  Tedy i výška zhotovené příjezdové komunikace (na obrázku)  není určena libovolně a lze očekávat, že stejně jako jinde bude  úroveň vozovky  stanovena na základě výpočtů a měření. Podobně výška cyklostezky na Podhorce v terénu je stanovena projektem a všude kolem trasy jsou propustky a drenáže a na příjezdové cestě je kanalizace. Asi by nebylo dobře, aby voda z okolních pozemků vytékala na ulici a zde případně v zimě namrzala. Na nové komunikaci jsou obrubníky a nově zřízené kanalizační vpustě. Nemyslím, že by tedy odtud voda tekla do okolních zahrádek. (mm)

Po městě jezdil stovkou, nezvládl řízení a naboural dvě auta. 

Policisté z oddělení hlídkové služby Ústí nad Orlicí v úterý 5. října 2021 odpoledne  pronásledovali řidiče, který nereagoval na jejich výzvu k zastavení. Když prováděli hlídkovou činnost v České Třebové, všimli si vozidla značky BMW, které v minulosti již policejní hlídce ujíždělo, a řidič z vozidla tehdy utekl. Tentokrát však skončil v rukách policistů. Pronásledovaný ujížděl ulicemi České Třebové několik minut, a to až stokilometrovou rychlostí. Někteří kolemjdoucí museli uskakovat, aby do nich vozidlo nenajelo. Jeho jízda skončila až ve chvíli, kdy nezvládl řízení a v ulici Hýblova naboural do dvou zaparkovaných vozidel. Ani v té chvíli se ale nechtěl vzdát, vystoupil z auta a dal se na útěk. Policista byl ale rychlejší a za použití hrozby namířenou střelnou zbraní a zákonných výzev muže zajistil.
Následně bylo všem zúčastněným jasné, proč řidič před hlídkou ujížděl. Dvacetiletý muž nebyl vlastníkem řidičského oprávnění, byl na něj vydán příkaz k zatčení a provedený orientační test na jiné návykové látky byl pozitivní na amfetamin/metamfetamin. Jediné, co v tu chvíli bylo správně, byl negativní výsledek testu na alkohol.
Na základě příkazu k zatčení a následnému rozhodnutí Okresního soudu v Ústí nad Orlicí putoval muž do vazební věznice.
Před správním orgánem se bude zpovídat jak řidič vozidla, který ujížděl policistům, boural, neuposlechl výzvy a měl pozitivní orientační test na drogy, tak i jeden ze spolujezdců. Ten totiž na místě hlídce uvedl, že řidiči půjčil své vozidlo přesto, že věděl, že nemá řidičák.
Přiloženo video PČR.

O očkování proti koronaviru byl v Pardubicích velký zájem 

Středeční očkování prostřednictvím očkovacího kamionu se v Pardubicích těšilo velkému zájmu. Z toho důvodu se ve čtvrtek v prostoru Univerzity Pardubice zopakuje. V souvislosti se zhoršující se epidemickou situací zpracovávají Nemocnice Pardubického kraje opatření pro případ, že by došlo k většímu šíření viru v kraji.
„Aktuální čísla ukazují zhoršující se tendenci v celé České republice, a proto jsme již minulý týden vyzvali na bezpečnostní komisi Rady pro očkování zástupce NPK, a. s. k předložení plánu koronavirových opatření v našich nemocnicích. Včera jsem o tom ještě hovořil s generálním ředitelem našich nemocnic. Musíme být připraveni na situaci, kdy bude potřeba hospitalizovat v našich nemocnicích více pacientů,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Možná také v souvislosti s vyšším šířením nákazy byl dnes v Pardubicích velký zájem o očkování prostřednictvím očkovacího kamionu. „Zájem na Univerzitě Pardubice i u vlakového nádraží předčil naše očekávání. Proto bude kamion u univerzity také ve čtvrtek od 9 hodin. Zároveň jednáme o dalším celodenním umístění kamionu u vlakového nádraží vzhledem k jeho dobré dopravní dostupnosti. Také jsme začali jednat o aktivaci případných dalších očkovacích míst v regionu,“ řekla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.

Dálniční přivaděče u Dašic mají vyřešené pozemky

Pardubický kraj pokračuje v přípravách na vybudování dálničních přivaděčů v okolí Černé za Bory a Dašic na silnici II/322. Významným milníkem je dořešení výkupu pozemků s jedním z klíčových vlastníků. Dílčí jednání ještě probíhají v návaznosti na pozůstalostní řízení po původních vlastnících.
„Na silnici II/322 řešíme dvě samostatné stavby. Tou první je úsek z Černé za Bory do Dašic a druhý z Dašic až po napojení na mimoúrovňovou křižovatku na D35. Prvním důležitým momentem v rámci příprav bylo, že město Pardubice v září loňského roku po 2,5 letech schválilo změny svého územního plánu. Na to navázala změna územního plánu v města Dašice z jara letošního roku,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že v případě obou staveb je nyní předpokládaná hodnota vyšší, než schválená dotace dle uzavřeného memoranda. „V případě úseku z Černé za Bory je nyní předpokládaná hodnota téměř 340 milionů korun, což je o 140 milionů více. U napojení na mimoúrovňovou křižovatku u Dašic se pohybujeme na částce 560 milionů korun, zatímco v roce 2017 byla vyčleněna memorandem částka 248 milionů korun bez daně. Nejen o těchto stavbách budeme chtít se Státním fondem dopravní infrastruktury jednat, jelikož v souhrnu jsme na rozdílu, který přesahuje jednu miliardu korun,“ uvedl hejtman Netolický.
Náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš poděkoval samosprávě města Dašice za součinnost. "Pan starosta a jeho kolegové odvedli velmi dobrou práci v rámci majetkoprávních jednání a přípravy změny územního plánu, za což jim patří naše poděkování," řekl Kortyš.
Podle radního pro oblast majetku Alexandra Krejčíře se jedná o důležitý krok pro další plánování. „V případě napojení na MUK Dašice předpokládáme, že na přelomu dubna a května příštího roku dokončíme záchranný archeologický výzkum. U úseku Černá za Bory – Dašice jsme zadali zpracování zadávací dokumentace na záchranný archeologický výzkum, řekl radní Krejčíř.
Pardubický kraj se v roce 2017 v rámci aktualizace memoranda s Ministerstvem dopravy zavázal vybudovat celkem osm přivaděčů k dálnici D35. „Stát nám přislíbil částku 2,7 miliardy korun, která však v tuto chvíli ani zdaleka neodpovídá realitě. Pokud nebude částka pro kraj navýšena, tak je velmi pravděpodobné, že některé úseky nebudou vůbec realizované,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš, podle kterého bude v letošním roce dokončena část druhého přivaděče v okolí Litomyšle. „Na silnici II/360 chceme v letošním roce dokončit úsek z Litomyšle do Němčic a rekonstrukci opěrné zdi za obcí Řetůvka. Následně budeme i s ohledem na finanční prostředky pokračovat směrem do Ústí nad Orlicí,“ vysvětlil Kortyš. 

Nový stacionář v Poličce pro práci s problémovými dětmi

V areálu SOŠ a SOU Polička byl slavnostně otevřen nový denní stacionář, který provozuje Středisko výchovné péče ALFA. To nabízí služby pro řešení výchovných problémů dětí. Kromě nového prostoru detašovaného pracoviště v Poličce je nyní v řešení využití prostoru bývalé hygieny ve Svitavách.
"Denní stacionář v Poličce bude sloužit pro neústavní řešení výchovných problémů dětí. Ty mohou být po dobu nezbytně nutnou vzdělávány ve stacionáři, kde s nimi zároveň odborníci pracují tak, aby byl následně možný jejich návrat do klasického vzdělávacího procesu a třídního kolektivu,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že kapacita stacionáře, který sídlí v jedné části areálu SOŠ a SOU Polička, je osm dětí. Hejtman zároveň připomněl jednání o bezúplatném převodu budovy bývalé hygieny ve Svitavách, která by pomohla organizaci k dalšími zkvalitnění poskytované péče.
Středisko výchovné péče ALFA je školské zařízení, které je k dispozici rodičům a školám pro řešení výchovných problémů dětí. SVP ALFA nabízí ambulantní, stacionární a internátní služby dětem a mladistvým od 3 do 18 let, popřípadě do ukončení jejich soustavné přípravy na budoucí povolání. Dále nabízí středisko své služby rodičům a všem pedagogickým pracovníkům. Bezplatné služby jsou poskytovány formou ambulantní (ve Svitavách a na detašovaných pracovištích), terénní (práce s třídními kolektivy a celými rodinami) a celodenní pro území celého okresu Svitavy. Sídlo organizace je ve Svitavách. Zřizovatelem SVP ALFA je Květná Zahrada, z.ú. 

Z diskuze u sousedů v Litomyšli

Situace je tristní, většina nájemního bydlení je obsazena studenty pedagogické školy a univerzity. Zájemců je hodně a ceny jsou pak přemrštěné. Měla by se vybudovat nová levná ubytovna pro studenty, případně rozšířit internát.
Tento názor v dotazníku vyslovilo více respondentů, vedení města již na jaře letošního roku oslovilo Pardubický kraj jako zřizovatele zdejších středních škol s tím, že podle odhadů studenti středních škol v Litomyšli nad rámec kapacit internátu bydlí ve zhruba 185 nájemních bytech, což negativně ovlivňuje trh pro místní občany. Situaci by pomohlo vyřešit navýšení kapacity lůžek na internátech a výstavba ubytovny pro studenty.  Zástupci kraje přislíbili, že se budou situací s ubytováním studentů středních škol zabývat a hledat řešení, jak kapacity ve svých zařízeních navýšit.
Je málo dostupných pozemků, pokud nějaké jsou, stojí astronomické ceny, nájmy jsou také vysoké. Nedostatečná nabídka ovlivňuje ceny, místní si pak nemohou dovolit v Litomyšli žít a stěhují se pryč, zejména mladé rodiny.
Nedostatek bydlení a příliš vysoké ceny jsou v současnosti se zvýšenou dopravou kvůli absenci dálnice D35 podle vedení města největší problémy Litomyšle. Město může tento problém řešit několika způsoby:
a) nabídnout pozemky pro výstavbu bytových domů, což se stalo již v roce 2020, kdy radnice vyhlásila výběrové řízení na výstavbu nových bytů v lokalitě Z. Kopala (naproti nemocnici). Město pozemky neprodalo za nejvyšší možnou cenu, ale hlavním kritériem byl počet, kvalita a dispozice nových bytů. Více o tomto záměru se dozvíte níže.
b) nabídnout pozemky a připravit zainvestování parcel pro výstavbu rodinných domů. To už město také udělalo, v současné době se řeší výstavba v lokalitě Lány-Babka, kde má město zájem prodat 20 vlastních pozemků pro stavbu rodinných domů a soukromí majitelé okolních pozemků mohou prodat 8-10 parcel. Město zde již má stavební povolení a vybraného zhotovitele na vybudování infrastruktury a připravují se podmínky na prodej pozemků. Budoucí majitelé pozemků budou vybíráni losováním, součástí prodejní smlouvy bude i povinnost zkolaudovat novou nemovitost na pozemku do určité doby a v případě nedodržení této povinnosti odkup městem zpět. V této lokalitě budou také určitá omezení vzhledu budoucích domů (rovné střechy, nízké ploty, hraniční čáry pro výstavbu), čímž se město pokusí více sjednotit budoucí výstavbu. V současné době vychází odhadovaná cena na 2900 Kč za metr čtvereční a radnice hledá cesty, jak ji pro občany snížit. Do finální částky jsou započítány náklady na zasíťování parcel inženýrskými sítěmi a vybudování protipovodňového poldru, město z prodejní ceny bude chtít zpět pouze náklady na vybudování infrastruktury a nehodlá na prodeji parcel profitovat.
Město také čeká na vydání stavebního povolení pro položení inženýrských sítí na pozemky v Husově čtvrti, kde by v příštích letech mělo vzniknout 20 nových rodinných domů. Pokud dojde k vydání povolení, radnice vypíše výběrové řízení, po němž by měly být známy ceny pozemků i možné termíny prodeje.

Poznámka k věci: 

V Litomyšli je nedostatek ubytovacích možností pro studenty, nedostatek lokalit pro výstavbu atd.- A přesto Pardubický kraj prodal městu Litomyšl za pakatel budovu vily Klára, naproti Klášterním zahradám a zámku. Která mohla pro tyto účely sloužit a mohla sloužit i restaurátorské fakultě. Podle zveřejněných informací by zájem byl, ale nikoliv finanční prostředky.  Ve skutečnosti to je otázka priorit. Asi se město poohlíželo po jiném využité Kláry... Ta však patřila Pardubickému kraji a ten ji měl jako správný hospodář využít, neboť potřeba na využití, jak je vidět, existuje a to hodně veliká.....(mm)