Českotřebovský deník 295/2021(21/10)
V městském muzeu  připravují nový seminář o železnici

Bude určený samozřejmě pro širokou veřejnost s tedy nikoliv pro železničáře.  Má-li mít Česká Třebová ještě nějaký přívlastek, tak to bude "železničářská" Třebová.  V České Třebové máme řadu osobností zabývající se nejen historií, ale i současností kolejové dopravy, sídlí zde nově pojmenovaná Střední škola dopravní a technická a stále zde má také svoje pracoviště Dopravní fakulta Jana Pernera. Také naše městské muzeum má svou železniční expozici  a čas od času také organizuje akce zaměření na železnice zejména k jejím kulatým, výročím. Jedno takové jsme mohli oslavit v loňském roce, kdy jsme si připomínali díky koronaviru bohužel jen pomocí článků v tisku 175. výročí zahájení železniční dopravy na trati Olomouc - Česká Třebová - Praha. 
Letos to bude tedy 175 + 1 rok a tento matematický výraz se také objevuje v názvu první přednášky, která již rámcově patří do připravovaného cyklu "Seminářů o železnici nejen pro železničáře".  Hlavním lektorem pro tuto oblast je známý železniční odborník a historik Pavel Stejskal, který připravuje na úterý 16. listopadu první tedy vlastně "nultý" seminář, jakýsi "pilotní projekt", na který potom naváže dále od ledna příštího roku.
V té první přednášce se zaměříme právě na loňské významné železniční výročí a zejména potom na to, co všechno se v  českotřebovském železničním uzlu změnilo od posledních velkých oslav 150 let železnice, které se tenkrát  velmi velkolepě slavily  v roce 1995.  Berme toto upozornění jako první vzkaz pro českotřebovské zájemce o železnici. Aby si ´udělali v předstihu volno na úterý 16. 11. od 17 hodin, kdy se v přednáškovém sále a badatelně městského muzea v Klácelově ulici bude Pavel Stejskal věnovat loňskému železničnímu výročí. Samozřejmě s bohatou a ucelenou fotoprezentací, budou uvedeny obrázky, které mnozí třeba ještě neviděli. A vše se zasvěceným komentářem lektora Pavla Stejskala. (mm)

Podnikatelské vouchery míří také do Pardubického kraje

Zástupci Pardubického kraje a Pardubického podnikatelského inkubátoru v čele s hejtmanem Martinem Netolickým a radním Ladislavem Valtrem navštívili Liberecký podnikatelský inkubátor. Hlavním cílem byla debata a načerpání zkušeností z fungování obou inkubátorů. Řeč byla především o systému finanční podpory prostřednictvím voucherů, ale také o nastavení inkubačního programu či vzdělávání.
„Liberecký podnikatelský inkubátor je o něco dále, a proto chceme s kolegy využít příkladů dobré praxe a nevymýšlet již fungující principy podpory. Jedním z fungujících nástrojů jsou inovační, startovací a technologické vouchery, na které bylo v rámci Libereckého podnikatelského inkubátoru v letech 2018 až 2021 vyčleněno 14 milionů korun, avšak fungují již od roku 2012,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že o startovací vouchery je možné v Pardubickém kraji žádat ještě do 27. října. „V tuto chvíli máme na startovací vouchery připraven jeden milion korun, což je podobná částka, kterou měl Liberecký kraj na počátku. Cílem voucherů je, jak již název napovídá, podpora a nastartování začínajících podnikatelských záměrů v Pardubickém kraji,“ uvedl hejtman.
Výzva na startovací vouchery byla krajskou radou schválena na počátku září. „Startovací vouchery může využít jakýkoliv podnikatelský subjekt se sídlem svého podnikání na území našeho kraje, který však funguje méně než tři roky. Výše podpory na jednu žádost je od 20 do 200 tisíc korun s tím, že může dosáhnout od 60 do 80 procent z celkové výše projektu, a to podle konkrétního sídla podnikatelského subjektu,“ vysvětlil radní pro evropské fondy, regionální rozvoj a inovace Ladislav Valtr s tím, že podrobnosti jsou k dispozici na www.paradnikraj.cz. Parádní kraj je značkou Pardubického kraje pro podporu inovací a podnikavosti v regionu. Nabídka aktivit, nástrojů a inspirací v této oblasti je široká a startovacími vouchery zdaleka nekončí. "Vedle inkubace začínajících firem pracujeme například také na zlepšení podmínek pro inovativní přístupy firem v celém území. V dalším kroku pak po vzoru Libereckého kraje mohou přijít také prvky expertního poradenství a řešení konkrétních problémů ve všech fázích života firem i drobných podnikatelů, třeba s využitím služeb v systému Platinn, který je aktuálně využíván v osmi krajích České republiky," upřesnil radní Valtr. 
Podle ředitelky Pardubického podnikatelského inkubátoru Petry Srdínkové je Lipo.ink opravdu hodný následování, a to nejen v oblasti voucherů, ale fungování inkubátoru obecně. „V rámci našich voucherů jsme v tuto chvíli opravdu na začátku, ale snažili jsme se maximálně poučit ze zkušeností mimo jiné Lipo.ink, protože si nejsme vzájemnou konkurencí, ale naopak si chceme pomáhat, jelikož nám všem jde o zlepšení inovačního a podnikatelského prostředí a udržení začínajících podnikatelů v regionu,“ řekla Petra Srdínková. Podle Hany Štěpánové, projektové manažerky pro rozvoj spolupráce se vzdělávacími institucemi a obcemi, je důležitá podpora nejen inovačních projektů, ale obecně podnikání. „Podnikání včetně toho řemeslného je potřeba rozvíjet, a proto se zaměřujeme také na studenty našich průmyslových škol, kterým chceme pomoci i v rámci jejich podnikatelského vzdělávání a informování o základních úkonech, které jsou pro založení podnikání nutné,“ uvedla Štěpánová.
Pardubický podnikatelský inkubátor – P-PINK
P-PINK vznikl v roce 2017 pod záštitou Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje. Inkubátor pomáhá s vytvořením podnikatelského plánu, obchodního modelu a zavedením dané služby nebo produktu na trh. Součástí je také nabídka zázemí, coworking, pronájem kanceláří či virtuální sídlo. P-PINK také pořádá řadu odborných seminářů, webinářů a setkávání v rámci podnikatelského prostředí. Věnuje se také podpoře podnikavosti mezi studenty.
Liberecký podnikatelský inkubátor – Lipo.ink
Lipo.ink je první podnikatelský inkubátor v Libereckém kraji. Posláním inkubátoru je podpořit budoucí, začínající i etablované podnikatele v rozvíjení inovací a dobrých nápadů. Současně nabízí poradenství a vzdělávání již zavedeným malým a středně velkým firmám.
Ing. Pavla Sedláková

Poslanec Marek Výborný děkuje za podporu ve sněmovních volbách  a upozorňuje na "Milostivé léto"

Chci poděkovat za Vaši podporu v parlamentních volbách. Velmi si jí vážím a vím, že bez ní bychom jako koalice SPOLU i jako KDU-ČSL nedokázali takto uspět a zvítězit. Chci Vás ubezpečit, že jsme si plně vědomi odpovědnosti, která z toho plyne. I v této z mnoha důvodů nelehké době budeme dělat vše, abychom naděje v námi prezentovanou změnu nezklamali.
Obracím se na Vás ale s prosbou o potřebnou spolupráci ve věci, kterou se nám lidovcům podařilo prosadit ještě v končícím volebním období. V srpnu byly výraznou většinou zákonodárců úspěšně schváleny největší změny v exekucích v ČR za posledních dvacet let (ST 545). Jako zpravodaj a předseda podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení jsem měl zásadní ambici, abychom nalezli pokud možno vyvážené řešení a změny respektující práva seriózních věřitelů i snahu pomoci zodpovědným dlužníkům.
Jedním ze schválených opatření je i tzv. „Milostivé léto“. Nabídka státu na odpuštění tzv. příslušenství, tedy úroků, penále či pokut u exekucí, které jsou vedeny pro dluh vůči veřejnoprávní instituci (dle definice v zákoně o přístupu o svobodném přístupu k informacím). Jedná se tedy mimo jiné o obce a města, ale i všechny organizace, kde mají města podíl, jako jsou nemocnice, dopravní podniky apod. Zachovává se základní pravidlo, dluhy se mají platit. Dlužník chtějící milostivé léto využít musí během 90 dnů s účinností od 28. 10. (nejpozději tedy do 28. 1. 2022) uhradit celou dlužnou jistinu a náklady ve výši 908,- vč. DPH exekutorovi. Na základě těchto kroků mu bude exekuce zastavena. Je to šance pro mnoho lidí v dluhových pastech na nový životní restart. Je toto reálná šance, jak se s částí nahromaděných exekucí vypořádat a pomoci tak odbřemenit i administrativu obcí a měst spojenou s vymáháním dluhů. Pro města a obce a další věřitele navíc vzniká šance na to, že bude původní dluh splacen a dostanou zpět své dlužné peníze, což by se u řady dlužníků za standardní situace nikdy nestalo.
K uplatnění milostivého léta musí vyvinout aktivitu samotný dlužník. Řada z nich se ale s ohledem na jejich sociální postavení o této jednorázové možnosti nemusí vůbec dozvědět. Pokud tedy můžete prostřednictvím samospráv resp. organizací, která města a obce zřizují či v nich mají podíl, informovat dotčené občany o této možnosti, případně se nasměrovat na organizace poskytující dluhové poradenství jako jsou občanské porady, Charita či Člověk v tísni, portál nedluzimstatu.cz budu Vám velmi vděčný. Lze postupovat i formou oficiálního usnesení zastupitelstva. Podobně jak to učinilo zastupitelstvo HMP 9. 9. 2021 usnesení 10/29 nebo jak to projednalo zastupitelstvo Pardubického kraje, které bude metodicky informovat v této věci i obce a města Pardubického kraje. Je možné informovat občany formou letáku do schránky, jak to učinilo Ústí nad Labem, je možné, aby Vaše exekuční oddělení, pokud ho máte na úřadě zřízeno, informovalo dlužníky mailem či přímo dopisem. Je možné využít k informování obecní či městské zpravodaje či jiné komunikační kanály.
Velmi Vám děkuji za spolupráci a pomoc. Je to jedna z šancí, jak ukázat, že jsme schopni prakticky pomoci desítkám až stovkám tisíc lidí. Aktuální reakce lidí jsou velmi pozitivní. Musíme ale k nim informaci o možnosti využití milostivého léta dostat....
Přeji vše dobré, pevné zdraví a pěkné dny.  V úctě Mgr. Marek Výborný

Městská hokejová liga stále hledá nové rozhodčí                

Odložené zápasy: PROPLAST – RYDO   ADBA – Dolní Újezd  LDM - LUMIUS  budou dohrány do konce října
Soutěž narušil incident při zápase STARMON – FLYERS odehraném v sobotu 16.10.2021. Vedení soutěže se rozhodlo, že hráči týmu STARMON Janu Vodovi udělí „žlutou kartu“ jako výstrahu s podmínkou, pokud by se mělo podobné chování opakovat, bude hráč nekompromisně vyloučen z účasti v soutěži CHL. Jde především o nevhodnou reakci hráče po utkání, která je nepřípustná. Stále řešíme nedostatek rozhodčích a tato událost je bohužel, právě jeden z důvodů, proč rozhodčí nejsou.   

Informace pro občany - koronavirus  

Opatření vyhlášená 20.10.2021
Od 25. října 2021
Nově budou muset lidé nosit na pracovištích respirátory. Výjimku budou mít ti, kteří sedí v kanceláři sami.
Doba karantény se zkrátí na 7 dní (v případě kontaktu s nakaženým). Karanténa musí být ukončena PCR testem.
Od 1. listopadu
Preventivní testy již nebudou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Výjimku mají děti do 18 let, osoby, které se ze zdravotních důvodů nemohou nechat naočkovat, indikovaní pacienti lékařem nebo hygienou (kontakt s nakaženým, příznaky onemocnění), lidé plně naočkovaní nebo rozočkovaní.
Platnost testů se zkracuje. Antigenní test bude platný 1 den, PCR 3 dny.
Děti do 12 let nepotřebují doklad o bezinfekčnosti.
Provozovatelé restaurací, stravovacích zařízení, klubů, diskoték aj. budou muset kontrolovat potvrzení o bezinfekčnosti (test, očkování, prodělání nemoci). Výjimka platí pro tzv. food courty v obchodních centrech. 

Kraj ukončuje smlouvu s dodavatelem zařízení pro pernštejnskou expozici

Zatímco rekonstrukce části pardubického zámku pro pernštejnskou expozici je už od léta hotová, dodavatel expozice a vnitřního vybavení opakovaně neplní dodávky pro budoucího uživatele, Východočeské muzeum v Pardubicích. Z toho důvodu nyní Pardubický kraj musí smlouvu k 31. říjnu 2021 ukončit. Rozhodnutí potvrdila Rada Pardubického kraje.
„Velmi nás to mrzí, protože právě letošní rok, kdy si připomínáme 500 let od úmrtí Viléma z Pernštejna a slavíme 500 let renesance ve východních Čechách, měl vyvrcholit otevřením pernštejnské expozice na pardubickém zámku. To v této situaci už bohužel nestihneme a tím pádem se nám ozvěny renesance a Pernštejnů posunou i do roku 2022. Jedná se o hlavní zámeckou expozici, která vrací zámku roli sídla slavného šlechtického rodu. Velmi nám záleží na tom, aby byla kvalitně zpracovaná a návštěvníky oslovila,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek.
Obsahem dodávky je mobiliář expozice, to znamená nábytek, vitríny, ale také grafické prvky, osvětlení a další technické zabezpečení. Investor opakovaně vyzýval dodavatele k dodržování termínů. Slibovaná náprava se však nedostavila, navíc u některých prvků dodavatel nedokázal potvrdit jejich rozpracovanost.
Hotové jsou jednotlivosti.
Součástí dodávky je například skleněná podlaha zobrazující mapu pernštejnského dominia ve velkém gotickém sále, mobiliář pernštejnské zbrojnice a některé interaktivní prvky. Části expozice, které připravovali jiní dodavatelé, jsou už hotové, jako například reprodukce nástěnných maleb ze zdí rytířských sálů Zámku Pardubice (Zákon a milost, Samson a Dalila, Fortuna Volubilis). Pocházejí z dílny akademického malíře Tomáše Lahody z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice v Litomyšli. „Už déle než rok máme hotové obrazy Pernštejnů od akademického malíře Petra Nikla do rodové galerie nebo repliky zbraní do pernštejnské zbrojnice. Ty ovšem nemáme na co postavit, neboť nám chybí mobiliář,“ řekl Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea.
Nová soutěž na chybějící část dodávky
„Pardubický kraj zaplatí dosavadní firmě ty práce, které budou do konce října v požadované kvalitě dodány. Na dokončení a dodání nepřevzaté části zakázky vyhlásíme nové zadávací řízení hned, jak budeme znát jeho přesný rozsah,“ nastínil náměstek Línek.