Českotřebovský deník 297/2021(23/10)
Atrakci selka v Javorce čeká generální oprava. Práce začnou demontáží....

O potřebě obnovy pro tradiční dětskou atrakci v parku Javorka po 13 letech od její poslední rekonstrukce v roce 2008 zajištěné Okrašlovacím spolkem Česká Třebová, jsem psal již několikrát.  Tehdy byla rekonstrukce vynucena vandalským zásahem bujarých návštěvníků javorecké restaurace. Nyní vznikla iniciativa, která by měla plánovanou poměrně vysoko odhadnutou rekonstrukci zlevnit. Ukázalo se ovšem, že bude zapotřebí udělat práce většího rozsahu,  bude např. provedeno předláždění celého prostoru, k renovaci stavebních prvků i oplocení  atrakce. Celá chaloupka s oplocením bude ze svého současného stanoviště demontována a odvezena již na přelomu října a listopadu. Selka se potom vrátí do nově opraveného areálu v Javorce na jaře příštího roku. 
O historii javorecké selky jako atrakce pro děti píšeme ve zvláštním textu s historickými snímky ZDE.

Nehoda za Rybníkem (nad Podkovou): fabia na střeše

K nehodě došlo v sobotu 23. 10  okolo 13. hodiny na silnici mezi Rybníkem a Třebovicemi.  Vozidlo Škoda Fabia řídil osmnáctiletý mladík, který má řidičský průkaz čtyři měsíce a vezl své čtyři kamarádky. Asi se dobře bavili - po projetí levotočivé zatáčky vyjel mimo komunikaci a vozidlo otočil na střechu,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Janovská. Z vážně vypadající nehody vyvázli všichni mladí lidé bez zranění a řidič s dvoutisícovou pokutou. „Apelujeme tímto na mladé a začínající řidiče, aby jezdili opatrně a nepřeceňovali své možnosti,“ dodala Janovská. (Podle policejní zprávy)

Pozemek Korada v Hubálkově ulici dostane nové oplocení 

Nad současným staven plotu , který má kácející se podezdívku a ohrožuje  tak bezpečnost chůze po přilehlém chodníku psal Českotřebovský deník již na jaře.  Potom se zde objevily zábrany ohraničující nebezpečné území a nyní se již začíná se stavebními pracemi.  Plot dostane novou podezdívku a to jak na úseku podél Hubálkovy ulice, tak ze strany od ulice Slovanské.   Celý areál společnosti Korado má oplocení na úrovni a jistě také takové bude kolem toho pozemku, který je v jejich vlastnictví. Dříve zde byla  pila firmy Krbec & Přibyl, potom prodejna podniku Staviva. V devadesátých letech se zde uvažovalo s vybudováním supermarketu, ale nedošlo k tomu . Něco takového tehdy mělo být postaveno i na místě bývalých jatek v Moravské ulici (po odstěhování Technických služeb města). Nakonec zde je bytový soubor. O popisovaný pozemek v těsném sousedství firmy se společnost Korado stará a upravuje jej. Tato parcela je rozvojovým prostorem, nyní je částečně využívaným k parkování vozidel zaměstnanců.
 

Lavičky na cyklostezce se líbí - nerovnosti u lávky obroušeny!!!!

Závada při asfaltování cyklostezky za novou lávkou byla definitivně odstraněna. Děkujeme. V tomto místě byla asfaltová vrstva odfrézována a položena nově a navíc se podařilo vyrovnat nájezd na betonovou plochu lávky, kde vznikl  2 - 3 cm vysoký schod, který mohl vadit bruslařům. Jeho likvidace uznamenal zbrousit betonovou desku a to se podařilo. Jízda po cyklostezce bude bezpečnější a top i pro případné bruslaře. Práce na odpočívadle jsou na prvních snímcích. Vzniklo zde zajímavé posezení  i pro skupinu cyklistů nebo turistů. 
Porovnejte původní stav (dole) a stav po obroušení (nad tímto řádkem). Dobrá práce!

Krajinou příběhů - Povídání a promítání z Orlických hor .
Beseda s promítáním fotografií Rosti Bartoně v sobotu 11. prosince v 17:30 ve Svinné v bývalé škole


V Ústí budou revitalizovat sídliště v Hylvátech a stavět zde nové parkoviště

Ústí bude revitalizovat sídliště v Hylvátech. Do navrženého řešení byly promítnuty připomínky a názory obyvatel sídliště, které zazněly při prezentaci studie na podzim roku 2019. Dokončený projekt bude veřejnosti představen 15. listopadu v 17 hodin v hylvátské základní škole. Prvořadým cílem revitalizace je vytvořit plnohodnotné obytné prostředí, které zajistí optimální podmínky pro bydlení v této lokalitě. Dokumentace se zaměřuje na různé oblasti, například na komunikační propojení, vyřešení koncepce dopravy v klidu, využití veřejných prostranství, kultivaci zelených ploch a zvýšení podílu vzrostlé zeleně a podobně. Ambicí města je zahájit realizaci první etapy ve druhé polovině příštího roku.
Paralelně byl dokončen projekt výstavby nového odstavného parkoviště, které v Hylvátech odlehčí přeplněným parkovacím plochám. Vznikne naproti panelovým domům na druhé straně ulice poblíž areálu ČSAD, potřebný pozemek město koupilo v roce 2019. Parkoviště nabídne 51 parkovacích míst, z toho dvě vyhrazená pro osoby se zdravotním postižením. Projekt počítá i s odvodněním parkoviště a stavbou veřejného osvětlení. Výběrové řízení vyhrála společnost PSK, s.r.o. Choceň, která stavební práce zahájí v závislosti na klimatických podmínkách. Podle uzavřené smlouvy má být parkoviště hotové do konce dubna 2022. Celkové náklady představují včetně DPH pět milionů korun a budou hrazeny z rozpočtu města.