Českotřebovský deník 301/2021(27/10)
Nové video:

Záznam z jednání Zastupitelstva města z pondělí 25/10.

Přímý přenos z jednání byl zajištěn péčí města, které na základě jednacího řádu potom  nezajišťuje možnost shlédnutí vyrobeného videomateriálu ze záznamu. Hlavním důvodem pro takové řešení je opatření v rámci ochrany osobních údajů (GDPR), kdy  město nemůže jako pořizovatel nakládat s daty, které obsahuje natočený materiálem bez další detailní kontroly záznamu. Při kontrole by bylo nuceno upravit ty části, kde by také informace byly vysloveny ať již zastupiteli, pracovníky MěÚ nebo z veřejnosti. Tento způsob nakládání s daty nebyl v jednacím řádu zastupitelstva města schválen. Stejným způsobem jako v České Třebové přistupuji k tomuto problému např. v Ústí nad Orlicí. 
Tento záznam z jednání tedy není oficiálním záznamem města, kontrola ve smyslu  výše uvedených opatření byla provedena soukromým subjektem a záznam byl zveřejněn na webu youtube.cz, kde se stal veřejným. Protože se jedná o materiál, který umožňuje znovu osvětlit některé projednávané problémy, považuji za vhodné jej  dále publikovat i zde. Materiál  není prezentován v HD kvalitě a má jistě i technické problémy. Přesto může splnit účel a umožnit jakousi pasivní účast na jednání i shlédnutím videozáznamu. Orientace v dlouhém záznamu je umožněna uvedením časových údajů, kdy bylo zahájeno jednání v jednotlivých programových bodech. (mm)

Komorní orchestr Jaroslava Kociana připravuje na úterý 26. listopadu do velkého sálu Kulturního centra v České Třebové provedení Benefičního koncertu pro Moravu, jehož výtěžek bude zaslán na konto Diecézní charity Brno. Ke koncertu postupně uvedeme další podrobnosti včetně programu koncertu.

Den válečných veteránů

Také v letošním roce si připomeneme čas vlčích máků - mezinárodního symbolu Dne válečných veteránů. Uctíme padlé vojáky, kteří bojovali a umírali ve válkách za naši svobodu. V České Třebové se připomenutí Dne veteránů tradičně uskuteční dne 11. listopadu v 16 hodin u památníku před základní školou v Habrmanově ulici.

Rozpočtová změna č. 2

Tabulka excel, ve které je přehledně znázorněno, které položky se v rámci rozpočtové změny mění, je na tomto odkaze ZDE
 
Po opravě fasády krytu ulice Pražského "prokoukla"

Letošní etapa úpravy fasády krytu CO na frekventovaném místě u Nového náměstí v centru města se líbí, celý prostor hodně získal co do úpravnosti.  Současně jako by byl i naplněn očekáváním co dalšího se připravuje pro další  využití této po dlouhá léta nevyužívané plochy. Prostor má sloužit pro školy, volnočasové aktivity i veřejnost, bude uzavíratelný tak, aby zde nemohl být cílem nájezdů vandalů tak jak by to bylo možné očekávat. Bude to tedy prostor jen pro slušné lidi. Zatím byla připravena studie, kterou jsme slíbil prezentovat. Učiním tak ovšem až po veřejném projednání se sousedy, které se připravuje na začátek listopadu. Rád se na jednání přijdu podívat, abych poznal  jak vysvětlení autorů studie, tak i případné připomínky. Změna ve veřejném prostoru se nemá dělat bez získání názorů veřejnosti. (mm)

Asfaltování v Javorce dokončeno, ale...

Nejširší výměnu povrchu v Kozlovské ulici dostala zatáčka u parku Javorka, ovšem právě zde jsou připomínky ke kvalitě práce a k nevyrovnané výšce položených pásů asfaltu. Také úprava středu (spojení pásů) bude ještě jistě vyžadovat  dokončení....  

Stříška na budově krematoria už nebrání výhledu na hřbitovní bránu 

První krok ke zlepšení poměrů u vstupu na městský hřbitov byl sice učiněn, ale jak vidíte na snímku, tak se tím pohled na skutečně mimořádné dílo kamenického mistra Františka Voleského z roku 1905  nezlepšil. Problémem je celý přilehlý technický provoz městského krematoria, který zde opreavdu překáží a už s tím patrně nikdo nic neudělá. Způsobili to naši předci před 50 a více lety, kteří měli jiné starosti, chtěli sem prosadit krematorim za každou cenu....
 

Farská ulice. Už se jezdí, ale potřeba úpravy byla v dvojnásobné délce !

Délka nového úseku je snad 130 metrů,  potřeba jistě dvojnásobná. Na snímku vlevo je úsek jen pár metrů nad tím, kde asfaltovací práce skončily a je dobře patrné, že v této záslužné práci bude zapotřebí ještě pokračovat. Vzhledem ke zvýšené frekvenci vozidel by také bylo správné vyřešit lepší podmínky na vyhýbání vozidel. Zvláště v zimě je třeba do strmého kopce dojet bez zastavení. 

Do modernizace silnic na Poličsku jsou stovky milionů korun 

Hejtman Martin Netolický v rámci své středeční cesty po regionu navštívil Jedlovou nedaleko Poličky. Se starostou Radomilem Horníčkem řešil především opravy silnic v regionu. Po dokončení modernizace silnice II/360 z Poličky přes Korouhev až po hranici s Krajem Vysočina za 85 milionů nyní kraj připravuje modernizaci silnice II/362 z Poličky přes Jedlovou až na hranici kraje.
„Pro čerpání evropských fondů máme po celém kraji připravené projekty za několik miliard korun pro příští programové období. V rámci 95. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu jsme uspěli s modernizací sedmikilometrového úseku silnice II/360 z Poličky přes Korouhev až po hranici s Krajem Vysočina, která je důležitou spojnicí směrem na Nové Město na Moravě. Ta byla již dokončena, a to za 85 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Komunikací, která prochází přímo Jedlovou, je silnice II/362. „První úsek z Poličky po Jedlovou máme připravený a v prosinci bychom chtěli zahájit výběrové řízení na zhotovitele stavby. Jedná se o investici v předpokládané hodnotě stavební části přesahující 110 milionů,“ řekl hejtman s tím, že přípravné práce na navazujícím úseku pokračují. „Stavební povolení bychom mohli mít v první třetině příštího roku. Jakmile bude vyhlášena vhodná výzva evropských fondů, můžeme začít soutěžit. Stavba by tak mohla začít v roce 2023. Celkově se za oba úseky jedná o modernizaci téměř 14 kilometrů silnice,“ sdělil hejtman Netolický, který se starostou řešil také krajské dotační programy včetně toho, na podporu dobrovolných hasičů.

  

Proseč má novou sportovní halu. Postavili ji s využitím dotace.

Novou sportovní halu při základní škole otevřeli ve středu za přítomnosti hejtmana Martina Netolického a radních Josefa Kozla a Miroslava Krčila v Proseči. Městská sportovní hala, která vyšla na 43 milionů korun, nahradila tělocvičnu z roku 1961. Město na ni obdrželo dotaci ze státního rozpočtu.
„Po otevření sportovních hal v Červené Vodě a Moravské Chrastové dochází ke zlepšení sportovní infrastruktury také v Proseči. Nová sportovní hala je přímo napojena na základní školu a nahrazuje původní tělocvičnu z roku 1961, která již neodpovídala požadavků současné doby. Sportovní hala má parametry pro pořádání vyšších soutěží a je velmi světlá a uživatelsky přívětivá nejen pro školu, ale i sportovní oddíly. Celkové náklady činí 43 milionů korun s tím, že Proseč získala dotaci ze státního rozpočtu, konkrétně z Ministerstva financí," řekl hejtman Martin Netolický.

Jak dotují sport v Litomyšli - mají na to dva základní grantové programy

1) Program na podporu provozních výdajů sportovních organizací
Účelem programu je podpora sportovních organizací v Litomyšli, které se zabývají pravidelnou sportovní činností a systematickou přípravou dětí, mládeže a dospělých v Litomyšli a integrovaných obcích. Program je určen na provoz sportovních organizací – nájem, plyn, elektrická energie, vodné, stočné. Dotační program nekryje celkové provozní výdaje sportovní organizace, oddílu, klubu, ale je pouze jedním z možných příjmových zdrojů. Předpokládaný objem peněžních prostředků určených na podporu účelů v rámci Programu činí 1 200 000 Kč..
 
2) Program na podporu pravidelné sportovní činnosti dětí a mládeže
Účelem programu je podpora sportovních organizací v Litomyšli, které se zabývají pravidelnou sportovní činností a systematickou sportovní přípravou dětí a mládeže od 5 do 19 let (ročníky 2017- 2003) s trvalým bydlištěm v Litomyšli a integrovaných obcí.
Program je určen na činnost sportovní organizace, oddílu, klubu – především materiálně technické zabezpečení (sportovní vybavení, sportovní výstroj, výzbroj), účast na soutěžích, soustředěních (doprava dětí, startovné), odměny rozhodčím, podpora vzdělávání trenérů dětí a mládeže.
Náklady sportovní organizace, oddílu, klubu spojené s pravidelnou sportovní činností.  Předpokládaný objem peněžních prostředků určený na podporu účelů v rámci Programu činí 1 250 000 Kč.
  

Další úpravy areálu ústecké Perly 01 budou až v příštím roce

Proměna veřejného prostranství navazujícího na areál Perly 01 bude pokračovat i v příštím roce. Na úpravy a výsadbu zeleně kolem nového Domu dětí a mládeže Duha naváže vybudování nové odpočinkové zóny na místě bývalé plicní ordinace vedle Úřadu práce.
Původně se počítalo s tím, že dokončena bude ještě v letošním roce, po navýšení objemu prací a vzhledem k nastávajícím klimatickým podmínkám budou práce dokončeny až v příštím roce do konce května.
Do projektu byly zapracovány požadavky na nové propojení zóny se svým okolím, bude zde vybudováno nové schodiště a po demolici postaveno nové oplocení oddělující veřejný prostor od soukromé zástavby. Zajímavou novinkou bude nová elektronická úřední deska, která bude v nově vzniklé atraktivní a frekventované zóně veřejnosti k dispozici čtyřiadvacet hodin denně.