Českotřebovský deník 302/2021(28/10)
Zápas HC Kohouti - Lanškroun se bude hrát v pátek 29/10

Odložený zápas krajské hokejové ligy Lanškroun – Česká Třebová (původní termín 24. 10.) se uskuteční v pátek 29. října. Výhodu domácího prostředí budou mít českotřebovští Kohouti, začátek v 17.30 hodin. Důvodem odložení západu byla marodka v lanškrounském týmu Orlů. „S lanškrounským hokejovým klubem jsme se domluvili na výměně pořadatelství. Tento pátek budeme hrát doma, k odvetnému střetnutí pojedeme v neděli 28. listopadu do Lanškrouna,“ potvrdil manažer českotřebovských Kohoutů Vladimír Vaněk. Najít nový termín nebylo jednoduché. „V Lanškrouně volný termín nenašli, nám se to podařilo. Rád bych poděkoval vedoucímu českotřebovského zimního stadionu Jaroslavu Šimkovi a zástupkyni místního oddílu krasobruslení Jaroslavě Orlichové, oba nám vyšli maximální vstříc. Děkujeme!“
Připomínáme, že páteční zápas Česká Třebová – Lanškroun se hraje netradičně od půl šesté.
Proti běžnému programu využítí Zimního stadionu to je změna a může ovlivnit další následné zápasy městské hokejové ligy CHL, které se mají odehrát v tento den.  Mohlo by dojít k posunu  začátků v případě, že se bude hrát  např. prodloužení zápasu. 
Pořadatelům CHL se začíná komplikovat situace kolem epidemie COVID – 19. Zatím se stále vyhodnocuje, jakým způsobem zabezpečit možnost startu všech hráčů CHL. Lze věřit, že se povede vyřešit podmínky, které budou vyhovovat všem hráčům. 

Na Pekláku bylo plno i o svátku 28. října a bude ještě do neděle 

Letní bikerská sezóna je na Pekláku nejen podstatně delší než sezóna zimní, je také spolehlivější a nebude ztrátová. Přestože dnes 28. října nebyl víkend, ale svátek uprostřed týdne tak na vleku, na bikerských tratích i na parkovišti bylo skutečně živo. Ukazuje se, že Bikeareál Peklák je nejnavštěvovanějším sportovištěm v České Třebové.
Díky Vašemu neopadajícímu zájmu a parádní předpovědi počasí provozovatelé  areálu s radostí oznamují, že areál bude v provozu nejen 28.10, ale i v dalších dnech do neděle 31.10. vždy 10-16 hodin. Je to však již definitivně poslední možnost si letos zajezdit. V listopadu se již musíme vrhnout do oprav, aby na jaře byly tratě zase tip ťop. Tak dorazte.  V provozu je i půjčovna a terénní káry. Bude již definitivní tečka za bikerskou sezónou. Na sjezdovce se i tak pomalu vše připravuje na zimu a provádí se i některé údržbové práce, dokud to počasí dovolí, např. na terase restaurace.


Vandalové zničili světla na terminálu

Kdy u nádraží před třemi lety v roce 2018 nahrazovali naprosto nevyhovující a nesvítící chodníková světla nové diody za nízkých bílých sloupcích, mnozí kroutili hlavou nad tím, jak to asi dlouho vydrží.  Osvětlení na frekventovaném chodníku však skutečně vyžadovalo posílit, zvláště v zimním období to zde bylo někdy o zdraví.  Nyní po třech letech zkušeností je zřejmé, že některé osvětlovací sloupky u nádražní budovy už dlouhou životnost nemají. Padají díky vandalům a je třeba zajistit jejich obnovu. Dále uvedené snímky ukazují osud  osvětlovacích sloupků instalováných na okraji chodníku před budovou nádraží již na pozemku Správy železnic. K poškozování dochází často, Eko Bi musí poškozené zařízení pravidelně měnit. Je to ukázka toho, že ani tento způsob osvětlování chodníku asi nebyl nejšťastnější. Je zde velká frekvence osob, ale současně i funkční kamerový systém. Možná by se tedy dal vandal  při činu při včasném zjištění  následku identifikovat z kamerového záznamu. Fotografie z 28. 10. 2021

Ještě jeden vandal navíc
z dnešního svátečního dne  Dějiště:
odpočívadlo cyklostezky
na Podhorce

Nevím jak to udělal, ale musel to být zvláštní nápad.
Je to nějaké očouzené, asi si zde někdo udělal  veřejné griloviště.  Svědčí o tom i zbytky, které zde zůstaly. Je to však velmi nevhodný způsob zábavy..
Jsou ovšem i hlasy, které mluví o tom, zda třeba  jedno z javoreckých grilovišť přestěhovat na Podhorku na nové odpočívadlo.  Ovšem na grilování je třeba dřevo, a to je třeba přinést nebo přivézt, stejně jako nakonec všechno ostatní. Tomu, že by to chtěl někdo takto řešit  ale věří málokdo. Pouze by zde byl nepořádek.  Ani kamery nemohou být všude. Griloviště zde nedělat....
Stavba ještě není předána a už je takto ničena.
Do čeho se pustí příště?
 
 
 
 
Z benefiční akce vznikla sbírka

Naším městem v posledních dnech rezonovala kauza pátrání po pohřešovaném muži se smutným koncem. Aby ten konec nebyl ještě smutnější, rozhodla se parta dobrých lidí v čele s Jiřinou Dlouhou (mimochodem maminkou malých dvojčátek + miminka) udělat benefiční akci (prodej perníkových srdcí) na podporu rodiny v tíživé situaci. Akce se velmi rozjela, zájem pomáhat byl enormní. Perníků by muselo být hrozně moc, nakonec byla založena sbírka na Donio.cz 
Vyšly články v Deníku: ZDE
a v Blesku: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-pribehy/693552/ucitelka-maruska-50-zustala-na-tri-deti-sama-manzel-si-vzal-zivot-kvuli-dluhum-za-sazky.html 
Po zkušenostech se sbírkami ve spolku Za jeden provaz mě opravdu příjemně překvapila ta míra ochoty lidí pomáhat, ta obrovská vlna zájmu i částka, která za první dva dny sbírky absolutně předčila moje očekávání... Facebookem už to celkem proběhlo a teď dva dny už skoro nic nepřibylo. Napadlo mě, jestli by bylo možné zveřejnit nějakou informaci i na Vašem deníku, třeba by to oslovilo lidi, kdo nejsou na Facebooku.   
Pokud s tím jakkoliv nesouzníte a rozhodnete se nezveřejnit, samozřejmě to respektuji. Řekla jsem si jen, že za zkoušku nic nedám. :-) 
Víte, vidím v tom krásné poselství, že dobří lidé ještě nevymřeli. Když se podíváte třeba na ty vzkazy na tom Doniu... je to velmi dojemné a jsem ráda, že se našlo tolik lidí, kteří pomohli.
Ta mobilizace spoluobčanů je prostě úžasná a stála by za zmínku. :-) 


Adam Janíček úspěšný také na mezinárodní houslové soutěži v Praze

Adam Janíček po nedávném mimořádném výkonu v celostátním kole soutěže Akordkvint ve Františkových lázních  úspěšný i na Mezinárodní houslové soutěži v Praze  Zde ve dnech 22. – 24.října 2021 proběhl již IX. ročník Mezinárodní houslové  soutěže PhDr. Josefa Micky v Praze, pod záštitou houslového virtuosa Václava Hudečka, který byl současně předsedou odborné poroty. Adam Janíček, žák českotřebovské Základní umělecké školy, ze třídy MgA. Bohuslava Mimry, letos soutěžil ve 4. kategorii. 
Za svůj výborný soutěžní výkon, za citlivého klavírního doprovodu BcA. Miluše  Mimrové, získal krásnou 3. cenu. Adamovi patří gratulace a velký dík za příkladnou reprezentaci ZUŠ i města Česká Třebová. Poděkování je třeba vyjádřit i jeho učiteli MgA.  Bohuslavu Mimrovi, korepetitorce BcA. Miluši Mimrové, vedení školy za finanční  zabezpečení i Adamovým rodičům za jejich péči a podporu.

Karel Plíhal – recitál  pondělí 8. listopad - velký sál KC Česká Třebová 19:00
Ojedinělý hudebník textař a poeta, se po koncertní pauze způsobené zdravotními potížemi s rukou vrací na koncertní podia. Karel Plíhal v jedné chvíli dokáže publikum rozesmát veselou básničkou, aby vzápětí posluchače rozněžnil a roztesknil emotivním textem písně. Jednočlennou kapelu Karla Plíhala posílil skvělý kytarista Petr Fiala, kterého Karel potkal na hudební škole v Hradci Králové.
Na Plíhalově koncertě posluchače čeká jemná a hravá poetika, komorní atmosféra a to vše ve formě inteligentně humorných, často vyzrále sebeironických textů nebo krátkých veršovánek uvozujících či doplňujících jednotlivé písničky. A zároveň famózní kytarové umění. Nevhodné pro děti do 12-ti let!!!   délka pořadu: 120min (včetně pauzy 20min)
Předprodej vstupenek online va www.kcct.cz , v Informačním centru v Městském muzeu a 1 hodinu před začátkem u pokladny KC.

Pokyny pro návštěvníky Kulturního centra

Při příchodu musí všichni diváci prokázat splnění jedné z následujících podmínek vstupu:
Doložit negativní RT-PCR test starý nejvýše 7 dní,
Doložit negativní POC antigenní test starý nejvýše 72 hodin,
Absolvovat samotest na místě a prokázat se negativním výsledkem,
Doložit prodělání laboratorně potvrzeného onemocnění covidem-19 v době ne delší než 180 dnů přede dnem konání akce,
aplikaci očkování proti covidu-19, přičemž od poslední dávky vakcíny (druhé u dvoudávkových vakcín, první u jednodávkových vakcín), musí uplynout nejméně 14 dní.
Všichni přítomní musí mít po celou dobu nasazený respirátor min. třídy FFP2 (KN95 / N95).
Zakoupením vstupenky návštěvník prohlašuje, že splňuje výše uvedené podmínky pro vstup v souladu s mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví České republiky ze dne 1. srpna 2021.
Těšíme se na Vaši návštěvu a zároveň Vám velmi děkujeme za dodržování všech hygienických opatření.

Tabulky soutěží CHL na ZS Česká Třebová k 28. 10. 2021