Českotřebovský deník 303/2021(29/10)
UCTĚNÍ PAMÁTKY VZNIKU ČESKOSLOVENSKA POLOŽENÍM VĚNCE
K BUSTĚ TOMÁŠE GARRIGUA MASARYKA

Odkaz 28. října si u busty prvního československého prezidenta připomenula paní starostka Magdaléna Peterková společně s panem místostarostou Josefem Kopeckým a paní ředitelkou městského muzea Janou Voleskou.

Plošný zákaz návštěv v Nemocnicích Pardubického kraje

Z rozhodnutí Epidemiologické komise Nemocnice Pardubického kraje, a.s. bude od pondělí 1. listopadu 2021 ve všech zařízeních NPK opět platit plošný zákaz návštěv hospitalizovaných pacientů.
Výjimku tvoří návštěvy u dětských pacientů, osob se sníženým intelektem a doprovody u porodu. Dle uvážení ošetřujícího personálu mohou návštěvy i nadále k pacientům v terminálním stadiu nemoci a v individuálních případech. Vždy je však nutné, aby se návštěvy prokázaly buď absolvovaným očkováním proti covid-19 nebo platným negativním PCR či antigenním testem a současně nevykazovaly známky respiračního onemocnění. Všichni pak musí být vybaveni ochranou nosu a úst, případně dalšími ochrannými pomůckami.
Z Ústí na Hrádek neprojedete do příštího roku

Modernizace silnice II/315 mezi Hrádkem a Ústí nad Orlicí, která si vyžádala objížďku vedenou přes Choceň, nebude v letošním roce dokončena z důvodu nestabilního svahu břehu Tiché Orlice. Investorem stavby je Pardubický kraj, který je vlastníkem komunikace. Letos byla realizována první část modernizace, která navazovala na již zprovozněnou silnici v obci Hrádek. V souvislosti s geologickým průzkumem, který prokázal nestabilitu svahu a přinesl jednoznačné negativní stanovisko geologa, musely být stavební práce přerušeny.
Zabezpečení a statické zajištění svahu řeší nová projektová dokumentace. Dodavatel stavby je vybírán v novém výběrovém řízení Pardubického kraje, protože rozsah prací a finanční náročnost neumožňuje rozšíření původní zakázky. Nedokončený úsek začíná odbočkou u mostní estakády k železničnímu nádraží a končí odbočkou do Sokolské ulice v Kerharticích. Modernizace silnice II/315 bude dokončena až v příštím roce.
S ohledem na technický stav stávajícího mostu přes Tichou Orlici u firmy UO TEX bude uzavírka a objížďka silnice II/315 pokračovat ve stejném rozsahu jako doposud. Vjezd do Kerhartic bude povolen pouze IZS, autobusům a rezidentům obcí Jehnědí, Sudislav, Hrádek, Kerhartice, Svatý Jiří, Oucmanice – Voděrady a Orlické Podhůří.

Nemocnice obměňují postele.
Na odděleních je přes osm set nových lůžek

Jedním ze základních aspektů péče o pacienta jsou nemocniční lůžka. Ty budou nyní v zařízeních Nemocnice Pardubického kraje bezesporu pohodlnější a bezpečnější. V Pardubické, Litomyšlské a Orlickoústecké nemocnici totiž v posledních dnech došlo k výměně lůžek za nová a moderní, a to v nezanedbatelném množství – celkem nemocnice vyměnila 836 lůžek.
Dosavadní lůžka už volala po výměně – některá z nich měla za sebou již desítky let provozu a ve většině případů se jednalo o lůžka mechanická. Manipulace s nimi tak byla pro zdravotnický personál fyzicky náročná a pro pacienty nepříliš komfortní. Oproti tomu jsou nová lůžka elektronicky polohovatelná, technicky lépe řešená a samozřejmě bezpečnější.
„Celkem došlo k výměně 836 lůžek, což je téměř polovina lůžkové kapacity Nemocnice Pardubického kraje,“ říká k projektu obnovy lůžek ředitel pro provozně-ekonomický segment a místopředseda představenstva Nemocnice Pardubického kraje Hynek Rais. Lůžka nemocnice pořídila díky dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu, konkrétně z výzvy Zvýšení kvality návazné péče. „Náklady na lůžka činily přes 40 milionů korun, z toho zhruba šest milionů financovala nemocnice z vlastních zdrojů,“ doplňuje Hynek Rais.
Jednodušší manipulace
Jako první začala s výměnou lůžek na přelomu září a října Litomyšlská nemocnice, následovaná Orlickoústeckou a Pardubickou. Obnova se dotkla nejrůznějších oddělení napříč nemocnicemi, od chirurgie, ortopedie, ARO, neurologie či interny, přes porodnice, až po dětská oddělení a mnohé další. „Ošetřovatelskému personálu, který denně manipuluje s pacienty i lůžky, tato modernizace výrazně ulehčí práci. A pacientům samozřejmě přinese mnohem větší komfort – nejen díky novým kvalitním matracím, ale i možnosti upravit si ovladačem polohu lůžka podle potřeby,“ podotýká manažerka ošetřovatelské péče Nemocnice Pardubického kraje Gabriela Medunová.
Vyřazené pomůžou na Ukrajině
Přestože logistika výměny více než osmi set nemocničních postelí není jednoduchá, v každé ze tří nemocnic se podařila za plného provozu během několika dní. „Kamion s lůžky nemohl vjet do nemocničních areálů, proto se postele překládaly do menších aut. Poté bylo potřeba každé lůžko rozbalit, zkompletovat, dopravit na příslušné oddělení a rovněž odvézt vyřazené,“ popisuje proces výměny vedoucí odboru zdravotnické techniky a metrologie Jan Raděj.
Obnova lůžek v Nemocnici Pardubického kraje má kromě výše zmíněných výhod i další rozměr. Zhruba stovka vyřazených lůžek totiž poslouží ve zdravotnických a sociálních zařízeních na ukrajinském Zakarpatí.