Českotřebovský deník 304/2021 (30/10)
Dnes je to 385 let od velkého požáru celého městečka  (30. října 1636)

30. říjen je 303. den roku podle gregoriánského kalendáře (304. v přestupném roce). Do konce roku zbývá 62 dní. Svátek má Tadeáš, v církevním kalendáři Marcel.
Výběr výročí  
1941 – začala jedna z velkých bitev východní fronty druhé světové války – bitva o Sevastopol.  
1961 – po odpálení Car-bomby nad sovětskou jadernou střelnicí na ostrově Nová země nastala největší jaderná exploze v dějinách lidstva.
2011 - Zemřel Jiří Winter Neprakta, kreslíř, karikaturista, ilustrátor a humorista (* 12. července 1924)
1636 - zhoubný požár města Česká Třebová vznikl neopatrností při manipulaci s ohněm čeledína, shořelo 57 domů.......
"Tento den, bylo to tehdy ve čtvrtek po svátku Šimona a Judy, apoštolův Páně přijel k nám Český Třebový urozený a statečný rytíř pan Hynek Severský z Kuličkova na Choryni a Loučce, hejtman  panství lanškrounského a lanšperského etc.  Toho dne byl lov a Quartor u pana Jana Bartoně, polesného J.M.K.majíce a čeledín jeho Quartirem se třemi koňmi u Mikuláše Kormouta v maštálce pod vokny stojíce a neopatrností toho čeledína oheň vejdouce ke třem hodinám na noc a hned se všechno vzňalo a dům hořel a dva koně  hejtmanovi v tý maštálce shořeli  a třetího vyvedli. A tak skrze nešťastný pád ohne vyšlého z domův shořeno jest 57. Přitom, rathaus s věží a hodinami, s jedním zvoncem s cimbálem, též pivovar, masný krám, mlejn J.M.K.  pod branou item Chrám Páně s věží na níž dva zvonové zavěšeni byli, k tomu veliká věž se dvěma zvony velkými, přitom fara. škola, špitál, vše nanic přišlo...."
Pamětní zápis o požáru města a kresba Pavla Langhanse z knihy Toulky minulostí Českotřebovska (Karel Kubišta a kolektiv).

Dolní Morava už zbrojí na zimní sezónu

Horské středisko Dolní Morava, největší v Pardubickém kraji, které má ambici stát se nejatraktivnějším svého druhu ve střední Evropě, připomeňme stezku v oblacích nebo nejdelší lanový most atd.  Plánuje otevřít své turnikety na sjezdovce už 11. prosince. Pro milovníky zimních sportů zde chystají řadu novinek, do kterých podle informací ČTK investují zhruba 50 milionů korun. Mezi nimi se objeví například nové zasněžování. Sněžná děla dokáží během krátké doby efektivně zasněžit celý areál a poskytnout tak sněhovou pokrývku na sjezdovkách. Novinkou bude také večerní lyžování na sjezdovce Kamila, která má být obsluhována stejnojmenným vlekem. Osvětlení se připravovala již v předminulém roce, nicméně se nestihlo dokončit. Loni se kvůli pandemii prakticky nelyžovalo, a tak resort nová světla ani nespustil. Více než půlkilometrový sjezd bude pro lyžaře otevřen vždy v pondělí, středu, pátek a sobotu. Ceny skipasů se letos zvýší. Prozatím však prý nelze říci, o kolik. Určité zvýhodnění by měli mít například ti, kteří si skipas koupí on-line.

Hřiby rostou! 

Přesvědčí nás snímek Petra Vomáčky. Takových publikoval na své facebookové stránce více a je tedy zřejmé, že houbařská sezóna koncem října  je ještě v plné síle.  V lese nemrzne a tak podmínky s ranními mlhami mohou být pro houby příznivé.
Letos se hřibovité houby hledal dost těžko, takže si na své přišli  vyznavači dalších druhů, které se třeba tolik nesbírají. Až možná v současnosti.  Jenže kde rostou ví nejspíš dobře právě Petr Vomáčka. Ten má okolí Třebové opravdu dobře vyšlapané ...  
 
 
 
 
 
 
 

HC Litomyšl - TJ Loko Česká Třebová  5:8  2:2 1:3 2:3

Branky domácí: 3:29 Dostál (Edl), 6:20 Dostál (Edl, Voříšek), 34:25 Dostál (Edl), 44:22 Dostál (Edl), 53:27 Voříšek (Dostál)
Branky hosté: 10:02 Švub (Václavský), 14:16 Václavský (Švub), 23:12 Václavský (Stolín), 26:52 14:16 Václavský (Švub), 28:08 Václavský (Švub), 46:03 Václavský (Švub), 55:48 Václavský (Švub), 56:24 Lepša (Švub)
Tresty: 8:7+TS, využití 1:3, oslabení 1:1  Diváci: 86
HC Litomyšl: Háněl - Polák, Voříšek, Šedý, Renza, Gyomber, Edl, Lipavský, Macek, Dostál, Zezula F., Stráník, Nekvinda, Zezula M., Flídr, Savčuk
TJ Loko Česká Třebová: Češka - Verner, Havránek, Novotný R., Stolín, Novotný A., Václavský, Lepša, Švub, Fiala, Doleček, Pachl
Dobře rozjetý zápas regionální ligy juniorů na ZS Litomyšl hosté postupně otočili a zvítězili.   Hrálo se  v pátek 22.10.2021, 19:30

20. listopadu budeme parkovat už na novém parkovišti u zimáku již 5 roků
Slavnostní otevření parkoviště mělo být spojeno s otevřením nové sportovní haly Skalka (tělocvičny VDA)ke kterému mělo dojít pak někdy v průběhu prosince. Jak to dopadlo všichni víme, večer před slavnostním zahájením začátkem ledna 2017 spadla střecha nové tělocvičny a tím se českotřebovská hala dostala  do Guinesovy knihy rekordů.  A tak se nakonec  zdejší parkoviště (tehdy ještě bez instalovaného veřejného osvětlení) poprvé  využilo po hokejové fanoušky při návštěvě utkání s Ledčem nad Sázavou 20. listopadu.

Hokejbalisté Lokomotivy porazili Chlumec na Cidlinou  4 : 1

  • Sobota 30. října byla pro českotřebovské hokejbalisty úspěšná. Získali doma skalp dlouhodobého rivala z Chlumce nad Cidlinou.  po třetinách 2:0, 1:1 a 1 : 0. Na třech brankách měl podíl Ondřej Paclík, který byl nejlepším hráčem týmu. Domácí sříleli na brtankz 34x, hosté jen 13x.  Utkání sledovalo 23 diváků.  V tabulce druholigové skupiny Čechy - východ je Lokomotiva stále na třetím místě s 16 body těsně za vedoucí dvojicí týmů Přelouč - Chlumec, které mají o bod více. Do konce základní části čekají na českotřebovskou Lokomotivu ještě dva zápasy.

  • Krajský fotbalový přebor: povinné vítězství FK Č. Třebová v Rohovládové Bělé

    V sobotu bylo odehráno 5 zápasů, zápas Svitavy - Heřmanův městec byl pro marodku odložen. V neděli se ještě bude hrát zápas Horní Ředice - Choceň a Luže - Pardubičky. V tabulce je FK Č.Třebová na 7. místě s 24 body.
    MFK Chrudim B - Moravany 0:1 (0:1)
    Holice - Proseč 2:1 (1:0)
    Třemošnice - Moravská Třebová 0:0 (0:0)
    Rohovládova Bělá - Česká Třebová 0:3 (0:3)
    Lanškroun - Litomyšl 5:1 (3:1)

    V Králíkách bude expozice celnictví i nový Památník obětem internace

    Muzeum čs. opevnění z let 1935-38 provozuje v severovýchodním výběžku Pardubického kraje na Králicku pěchotní srub K-S 14 „U Cihelny“, v jehož okolí se konají známé vojensko-historické akce. Jeho další expozice, které byly donedávna v prostorách klášteru na Hoře Matky Boží, se postupně stěhují do bývalé školy na náměstí v Králíkách. Po již tři roky fungujícím Východočeském památníku celnictví zde vzniká i nová podoba Památníku obětem internace. Na její přípravu se přijel podívat náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
     „Činnost Vojensko-historického klubu ERIKA, který muzeum zřizuje, dlouhodobě podporujeme, a proto jsem chtěl vidět na vlastní oči, jaký je stav expozic. Památník je dílem především dobrovolníků, ale to neznamená, že to jsou amatéři ve svém oboru. Úzce spolupracují s profesionálními institucemi a památkáři a jsou i členy Asociace muzeí a galerií České republiky,“ uvedl náměstek Línek a pokračoval: „Od roku 2017 jsme poskytli v různých dotačních titulech Muzeu opevnění celkem jeden milion korun. Podporujeme jak samotný provoz, tak i například pořízení zabezpečovacích systémů, ozvučení nebo technického vybavení prostor.“
    Celníci od starověkého Egypta po Schengen
    Ředitel muzea Richard M. Sicha  představil nejprve rozšířenou expozici východočeského celnictví: „S nadsázkou říkáme, že jde o druhé nejstarší řemeslo. Setkáváme se s ním už ve starověkém Egyptě a právě toto období otevírá expozici, kterou jsme pojali velmi moderně a živě. Provádíme návštěvníky všemi historickými obdobími, která vývoj celnictví ovlivnila.  Významné místo tu má například manžel Boženy Němcové, ale také pašeráci za různých režimů a dějinných souvislostí.“
    Osudy duchovních v 50. letech autenticky ožívají
    Připravovaný Památník s historickou expozicí je důstojnou připomínkou internace řeholníků, kteří byli na základě tzv. státem řízené centralizace deportováni a byli na tomto místě v období let 1950 – 1961 komunistickým režimem omezeni na osobní svobodě. Internačním klášterem v Králíkách v letech 1950 – 1961 prošlo celkem přes 500 osob.
    Mnozí z nich byli pro svoji víru a přesvědčení dále odsouzeni a vězněni v komunistických věznicích nebo táborech nucené práce na území tehdejší ČSR a někteří na následky útrap zemřeli. V Památníku je možnost seznámit se s osudy mnohých z nich. Historická expozice chronologicky přímo navazuje na expozici v Muzeu čs. opevnění z let 1935-38, Pěchotním srubu K-S 14 „U cihelny“ o historii a vývoji čs. státu do roku 1938 a některých souvislostech poválečného vývoje Československa.
     „Tady v bývalé škole máme více prostoru, než v klášteru nahoře. Proto tu vznikají například samostatné repliky samotek, umýváren či marodek. Věřím, že to navodí skutečnou atmosféru té doby tak, jak ji tu museli mnozí duchovní a řeholníci prožívat,“ dodal Richard M. Sicha. Expozice je tu rozšířená o problematiku zinscenovaných procesů z 50. let minulého století, které vyústily v justiční vraždy duchovních. Novou podobu Památníku podpořil nejen Pardubický kraj, ale i Konference vyšších představených mužských řeholí ČR.
    „Není to lehké téma, ale patří k naší historii, stejně jako ústup z obranných pozic československého opevnění v roce 1938. Po otevření v roce 2022 bude Památník obětem internace dalším dílkem do historie nejen Pardubického kraje, ale celé naší země,“ řekl na závěr návštěvy náměstek hejtmana Roman Línek.
     
    Ústí hledá nového městského architekta

    Město Ústí nad orlicí vyhlašuje Výběrové řízení na obsazení funkce Městského architekta, jako externího pracovníka pro Město Ústí nad Orlicí. Hlavní náplní je konzultační a poradenská činnost v oblastech architektury a urbanismu Města Ústí nad Orlicí a jeho místních částí pro potřeby města i veřejnosti.  Předpokládaný rozsah jeden den v týdnu, a to jednou za 14 dní v sídle zadavatele pro potřeby města i veřejnosti, na vyžádání vedení města i účast na mimořádných jednáních.....Nabízí se smlouva na dva roky. Více ne webu města Ústí nad orlicí  Lhůta pro podání přihlášky: do 10. 11. 2021 do 17:00 hod.

    Nový šéf Východočeské galerie Pardubice má být od ledna

    Od 27. října začala Východočeská galerie Pardubice  galerie připomínat šedesátiny významného sochaře působícího v Pardubickém kraji Libora Krejcara. Zároveň otevře expozici ilustrátora Zdeňka Seydla. „Čeká nás i reinstalace nové stálé expozice Jedno místo prázdné. Je rozšířená o nové akvizice současného umění. Díky projektu ministerstva kultury navíc získáváme haptické prvky, abychom přiblížili umění lidem se zrakovými problémy. A od 16. listopadu představíme vybraná díla z depozitářů Alšovy jihočeské galerie.“
    A co kdyby někdo chtěl sám tvořit? „Máme speciální programy pro děti od 6 i od 12 let, pro dospělé anebo pro seniory. Některé z nich končí tento týden kvůli proměně výstav, ale další budou pokračovat i po otevření nových výstavních projektů. Je zajímavé se naučit různé techniky anebo si vytvořit třeba prstové loutky.“
    Hana Řeháková (na fotografii) se rozhodla se závěrem roku 2021 skončit ve funkci ředitelky. „Je to moje osobní rozhodnutí. Došla jsem k němu letos v létě. Jako ředitelé musíme každých pět let projít konkurzem. Mně by funkční období končilo na začátku roku 2023. Příští rok přitom bude pro galerii mimořádně důležitý. Chtěla bych proto takto v předstihu umožnit zajištění hladkého přechodu do nového objektu bývalých mlýnů, aby se při předávání funkce neobjevily nějaké problémy.“ (podle ČRo Pardubice)

    Věznice v Pardubicích funguje má 130 let

    První plány na zřízení Královské zemské donucovací pracovny pocházejí z roku 1888. K vlastní výstavbě došlo v roce 1889. „Trvala asi dva a čtvrt roku. Už na podzim 1891 přišli první takzvaní káranci. Pardubice následovaly po Plzni a Pankráci. Zemská správa i zastupitelstvo myšlenku uvítaly. Dokonce bojovaly o to, aby na východním předměstí vznikla tato donucovací pracovna.“
    Dnešními slovy lze v případě Pardubic a dávné historie mluvit o jakémsi pracovním táboru. „Přecházelo se tam z vězeňského do normálního života. Byli tam lidé pod policejním dohledem, podmínečně propuštění a podobně. Pobyt měl trvat tři, výjimečně pět let, ale za dobré chování se mohl zkrátit. Káranci pracovali na místních pozemcích, na polnostech, v dílnách v areálu.“
    Ve válečných letech se jedna vězeňská budova využívala jako pobočka pražského gestapa k internování zatčených občanů. Po roce 1945 místo ovládla ruská armáda, která tam zřídila internační tábor. V padesátých letech už věznice sloužila hlavně pro odsouzené ženy. Internovány byly taky nepohodlné významné osobnosti z řad politického a kulturního dění i kriminálně závadové osoby.
    Nyní zde je  670 odsouzených.  Asi 80 z nich je v kategorii trvale pracovně nezařaditelných. Jsou věkově starší, handicapovaní, invalidní důchodci a podobně.

    Před pěti lety kraj převzal litomyšlské Portmoneum
    Před pěti lety, začátkem listopadu 2016 se Pardubický kraj stal vlastníkem další zajímavé kulturní památky - litomyšlského  Portmonea – Musea Josefa Váchala. Klíče a příslušné dokumenty převzali 1/11 hejtman kraje Martin Netolický a 1. náměstek Roman Línek od dcer bývalého majitele domu, zakladatele nakladatelství Paseka, Ladislava Horáčka Anny Rezkové Horáčkové a Kamily Horynové Horáčkové. Portmoneum bude spravovat a provozovat Regionální muzeum v Litomyšli.
    „Portmoneum je ojedinělá památka evropského významu a teprve díky Ladislavu Horáčkovi se stala také ohromnou turistickou atrakcí.  Bylo jasné, že podobně osvícený soukromý majitel a filantrop jako pan Horáček se bude hledat
     jen těžko, a proto jsem navrhl Zastupitelstvu odkoupení Portmonea. Koupě byla letos 22. září na jednání schválena a já doufám, že dnešním dnem začíná další etapa v historii tohoto domu, která ho ještě více otevře naší i zahraniční veřejnosti,“ uvedl hejtman Martin Netolický.