30 let místního televizního vysílání v České Třebové          

V říjnu 2021 uplyne právě 30 let od doby, co se v systému kabelové televize přihlásilo Městské televizní studio a zahájilo pravidelné místní televizní vysílání.  Byl to především trumf pro další rozvoj kabelové sítě v České Třebové, která je jednou z vymožeností doby po listopadu 1989. Připomeňme si obrovský zájem veřejnosti o celý tento nový systém, naprosto přeplněnou Malou scénu, kde byly výhody tohoto systému prezentovány. A připomeňme si ovšem také naprosto chudý výběr, které tehdy poskytovaly  televizní stanice českým a slovenským divákům. Díky tomu rostly  videopůjčovny jako houby po dešti, byť kvalita dabování  kazet a někdy i kvalita záznamu byla často velmi chabá.
Místní televizní vysílání bylo jedním z trumfů, které kabelovka v té době přinášela. Větší nabídku. To byl tehdy hlavní důvod pro pořízení přípojky.  Před 30 lety ještě nebyla ani jednotná celoměstská síť kabelové televize, přípojky byly budovány zejména na sídlištích, kde se to vyplácelo a pak postupně  v ulicích, kde v té době Telecom budoval  telefonní sítě. Takže pro vysílání na Lhotce bylo třeba zajet tehdy s kazetou do dalšího provizorního vysílacího pracoviště. Místní televizní vysílání zajišťovali tehdy nadšenci zdarma jako volnočasovou aktivitu, vysílání podporovala Kabelová televize resp. společnost Intes invest, s.r.o., která  kabelové sítě budovala.
V Česku pak došlo k postupnému mediálnímu rozvoji, bylo jasné, že omezená nabídka televizních stanic nemůže vydržet nadlouho. Nabídka televizních pořadů se pomalu, ale přece jenom rozšiřovala, přišla možnost využít satelitní příjem a také digitalizace. Jednak pro kabelový systém, také ovšem i pro jednotlivce mimo dosah kabelu, kterých nebylo málo. Město Česká Třebová nemá pro kabelizaci příliš vhodné podmínky, v Ústí jsou na tom lépe. 
Byla dokonce představa o společné kabelizaci měst Ústí n.O. a Česká Třebová, proto také televizní vysílání rozšířilo svůj dosah i pro Ústí nad Orlicí. V obou městech však kabelizace probíhala jinak. V České Třebové  zůstala jako podnikatelský projekt soukromé společnosti, v Ústí nad Orlicí kabelové rozvody budovalo město a pro rozvoj a provoz vytvořilo městskou obchodní společnost Kabelová televize.  Vzhledem k potřebě  kapitálu nebyl rozvoj českotřebovské  kabelové sítě bez problémů.
Protože televizní vysílání nelze stále provozovat na bázi nadšenectví, bylo jej třeba zajišťovat finančně. Začíná se příspěvkem města na televizní zpravodajství. Vznikl Orlický infokanál. V historii městských rozpočtu  si můžeme najít, že se z počátku jednalo o snesitelné finanční částky, které se však postupně zvyšovaly. Při každém zvýšení byl současně dán slib na zvýšení objemu zpráv nebo zlepšení kvality. Českotřebovská Kabelová televize a její jednatel Ing. Erwin Wacník nakonec s podporou OIK končí, Orlický infokanál se stává samostatnou společností se sídlem v České Třebové, která si pro svůj provoz zajišťuje finanční podporu  ve městech Česká Třebová, Ústí nad Orlicí a v posledních letech i v Lanškrouně a Letohradě, příspěvek posílá také Pardubický kraj. Další prostředky si vydělává z reklamy a z natáčení pořadů na objednávku. Bez podpory měst by to však nefungovalo.
Z původního městského televizního studia se stává regionální televizní kanál, který také vysílá v systému Regionální televize, na internetu a v kabelových systémech některých obcí v okolí. Zvětšila se působnost, ale pořady jsou tak nějak sobě velmi podobné, složené z krátkých zpravodajských šotů a nelze říci, že se rozšířením působnosti jeho zajímavost zvětšuje. Možná to je finančně zajímavější  projekt pro zmíněnou společnost. Regionální televizní vysílání má za těchto podmínek velikánskou konkurenci v široké nabídce televizních pořadů desítek televizních stanic a na vysílání OIKTV jen náhodou přijdete při přepínání kanálů na televizoru.
Nelze rozhodně říci, že by se jeho sledovanost zvyšovala. Regionální průzkum sledovanosti není k dispozici, místní průzkum provedl formou ankety v roce 2019 Karel Kubišta a nezjistil povzbudivá čísla.  Pravidelně nebo občas sleduje vysílání OIKTV v České Třebové jen cca 500 diváků. V dnešní době je významné, že pořady lze  shlédnout na internetu. Ale i zde se nejedná o žádná převratná čísla. Obvyklý počet je cca 300 shlédnutí pořadu a toto číslo je pro "celý svět" tedy nikoliv jen pro Českou Třebovou. Rozdělení  na lokality lze zjistit z analýzy sledovanosti, kterou má však k dispozici jen provozovatel. Může to být třeba tak čtvrtina až třetina , tedy snad 100 shlédnutí?  Toto všechno nás přitom stojí dost peněz, ročně vydá město Česká Třebová na vysílání OIKTV 972 tisíc korun. Připočteme li cca 1200 tis. Kč věnovaných na tisk a distribuci radničního zpravodaje, dáváme  do tohoto segmentu z městského rozpočtu přes dva miliony. Připomínám, že tisk a distribuci původního Českotřebovského zpravodaje dotovalo město jen 10% i menší částkou, nastavenou v roce 1998 (a dále nezvyšovanou). 
Můžeme to porovnat s jinými městy, které se také podílejí na podpoře OIKTV: Ústí nad Orlicí podporuje OIKTV formou úhrady za výrobu televizních pořadů  na základě smlouvy mezi městskou kabelovou televizí a OIKTV ve stejné hodnotě, takto vynaložená podpora snižuje výnosy z kabelového vysílání, šetří na dani a není proto nikde dohledatelná v městském rozpočtu.  V Lanškrouně podporují OIKTV formou dotace v částce 528 tis. Kč a Dalším podporovatelem je město Letohrad a Pardubický kraj (ve výši 150 tis. Kč). Podnikatelský projekt OIKTV  je tedy postaven na finanční podpoře měst.
OIKTV vysílá jen Zprávy regionu a velmi málo sledované dvouměsíčníky reprízující  události ve městech regionu. Přitom ponechává jednotlivým městům velký prostor na to,  aby regionální zpravodajství bylo doplněno dalším vysíláním místním.   Děje se tak např. jak v České Třebové, kde se letos začalo s pravidelným vysíláním  Kulturní centrum (čtrnáctideník Z centra) a desítky a nyní již stovky pořadů publikoval od roku 2020 také Českotřebovský deník. Videa ze své činnosti publikuje jak Základní umělecká škola nebo ZŠ Parník. V Ústí nad Orlicí publikuje díky Lukáši Prokešovi pravidelně aktuální videozpravodajství na svých webových stránkách město.
Zpravodajská skladba z dění v regionu se postupně mění. Přesto je výhodné současný vysílací formát zachovat zejména pro tu část veřejnosti, která  běžně nepoužívá počítač a internet. Je to další kanál, kudy může téci zpravodajství a informace k veřejnosti. Je třeba se ovšem zamyslet na nákladností projektu, hledat cesty k zefektivnění tak, aby podnikatelský projekt společnosti OIK TV nefinancovali občané měst prostřednictvím  městských rozpočtů alespoň v tak masivní míře, když třeba většina o tuto službu nemá zájem a nevyužívá ji. Je třeba rozlišit pořady, které jsou pro chod města potřebné a důležité od těch, které jen obohacují vysílání. Na těch by město participovat nemuselo.
Jak to bude dál si netroufám předpovídat. Projekt se bezpochyby udrží, měl by však přicházet s novými nápady a zejména poskytnout možnost věnovat  určitý čas ve vysílání publikování dalších pořadů doporučených jednotlivými podporujícími městy, které mohou vysílání "Kabelovky" velmi oživit.a rozšířit. Aby se ve svém vysílacím čase se opravdu OIK TV věnovala svému regionu a nemusela přebírat zbytečné pořady jiných regionálních televizí, na které stejně vůbec nikdo nekouká. Prostě proto, že výrobců  zajímavých pořadů z regionu je více měl by se na to brát zřetel. Je třeba si uvědomit, že televizní frekvenci poskytuje majitel kabelové sítě pro OIK TV bezplatně, právě proto, že šíří významné informace pro dané město. Frekvenci však nemá přidělenou navěky. 
Milan Mikolecký