Kohouti mají první body za výhru v prodloužení             

Až ve třetím mistrovském utkání se hokejisté České Třebové radovali z bodového zisku. Ve střetnutí, které připomínalo přesýpací hodiny, vyhráli po prodloužení nad silnou Litomyšlí. Hosté vedli na začátku třetí třetiny o tři góly, nakonec byli rádi za bod.

Česká Třebová – Litomyšl 7:6 pr. (1:1, 1:3, 4:2 – 1:0)

Branky: 11. Filip (Schejbal, Rozlílek), 32. Fúzik (Blažej), 44. Semorád, 47. Veverka (Schejbal, Fúzik), 49. Filip (Fúzik, Semorád), 57. Fúzik (Filip), 63. Augustin (Schejbal, T. Prachař) – 3. Stoklasa (Ostřanský), 30. Vomočil (Jakubec, Voříšek), 39. Stoklasa, 39. Vomočil (Bažant), 41. Drobný (Stoklasa), 59. Stoklasa (Ostřanský).

Rozhodčí: Škorpil – P. Kopecký, J. Kopecký. Vyloučení: 13:11 (navíc Hradil na 10 minut – Drobný 2x10 minut). Využití: 3:4. Oslabení 0:2 Diváků: 424. Nejlepší hráči: Fúzik – Stoklasa.

Č. Třebová: Mahdal – Schejbal, Blažej, Král, Sedlák, Hradil, Jemelka – Rozlílek, Filip, Fúzik – Augustin, T. Prachař, Veverka – Korhoň, Semorád, Plášek – Daněk, Adolf.

Litomyšl: Nimmerrichter – Ondráček, Švec, Bažant, Dvořák, Zahradník, Bláha – Drobný, Stoklasa, Ostřanský – Barkóci, Cink, Vaňo – Jakubec, Voříšek, Vomočil.

Domácí měli v úvodu výhodu dvou přesilových her, gól nevstřelili, naopak sami inkasovali! Hosté předvedli v oslabení rychlý protiútok, Ostřanský přihrál Stoklasovi, který se v čase 2:59 nemýlil – 0:1. V polovině první třetiny Kohouti vyrovnali, šikovnou tečí Schejbalovi střely se na brankovišti prosadil Filip – 1:1.

Českotřebovský tým si další šance vypracoval při hře v oslabení. Na trestnou lavici usedl Král, o malý okamžik později zneškodnil litomyšlský brankář Nimmerrichter vyloženou příležitost Augustina, vzápětí pálil Rozlílek, ale jen do tyčky. V závěru prvního dějství hráli Kohouti znovu v oslabení, pět vyloučených hráčů, to byla trochu silná káva…

Na začátku druhé třetiny zamířil „ za katr“ kapitán Litomyšle Ondráček, domácí se neprosadili. Po vyloučení Filipa naopak sami inkasovali, v čase 29:48 byl na konci rychlé kombinační akce Vomočil – 1:2. O rychlé vyrovnání se naštěstí postaral českotřebovský kapitán Fúzik, z pravého křídla se protlačil až před branku a v čase 31:18 vyrovnal – 2:2.

Zbytečné fauly však Kohouty dál táhly ke dnu. Vyloučení obránce Jemelky ještě přežili, ale potom přišel tvrdý litomyšlský úder. V čase 38:07 skóroval výborný Stoklasa – 2:3, v čase 38:27 dostal hosty do dvougólového vedení Vomočil – 2:4. Nepovedený výkon celého mužstva ve druhé dvacetiminutovce navíc „podtrhnul“ dalším vyloučením a osobním trestem Hradil.

Litomyšl měla v úvodu závěrečné třetiny výhodu další přesilovky pěti proti čtyřem (59 vteřin) a znovu gólově udeřila, v čase 40:38 se podruhé trefil Stoklasa – 2:5. Na Kohouty by v tu chvíli vsadil zřejmě jen největší optimista, leč stalo se…

V čase 43:18, při hře čtyř proti čtyřem, vstřelil gól naděje Semorád – 3:5. Slibnou šanci neproměnil Plášek, vzápětí změřil gólman Mahdal příležitost Voříška. A hokejový blázinec odstartoval.

Nedovolený zákrok Stoklasy (podražení) potrestal v čase 46:20 Veverka – 4:5. Také hosté dopláceli na přehnaný důraz a fauly, když byli vyloučen Bažant a krátce po něm také Ostřanský, v čase 48:29 proměnil dvojnásobnou přesilovou hru Filip – 5:5!! Kohouti mohli pokračovat ještě minutu a půl ve hře pěti proti čtyřem, jenže zbytečné vyloučení Veverky jejich plány zhatilo.

V čase 55:26 byl po faulu na T. Prachaře vyloučen Drobný, který neudržel nervy na uzdě a zápas pro něj skončil. Kohouti dostali dárek v podobě čtyřminutové přesilovky, kterou v čase 56:07 zúročil kapitán Fúzik – 6:5.

Obrat byl dokonán, domácí navíc měli k dobru další obrovskou výhodu. Chvíli (7 vteřin) hráli v pěti proti třem, 1:53 minuty měli na ledě jednoho hráče navíc. Stalo se, co nikdo nečekal. Po vhazování v útočném pásmu byl na modré faulován Semorád, nepřesný rozhodčí Škorpil nechal pokračovat ve hře a protiútok Ostřanského se Stoklasou byl smrtící, druhý z jmenovaných v čase 58:01 vyrovnal – 6:6!!!

Neuvěřitelně chaotický závěr zápasu gradoval. V čase 58:54 vyl vyloučen Veverka, hosté si vzali oddechový čas. Obrovskou příležitost rozhodnout měl na své holi Stoklasa, naštěstí pro domácí minul.

V prodloužení se Kohouti úspěšně bránili 53 vteřin ve třech proti čtyřem a vzápětí našli sílu ke vstřelení vítězného gólu. Střelu debutujícího obránce Schejbala z bezprostřední blízkosti doklepl za Nimmerrichterova záda v čase 62:14 pohotový Augustin – 7:6.

HLASY PO UTKÁNÍ: 

Martin Šejba, trenér České Třebové:
„Utkání ovlivnily přesilové hry a oslabení. Rozhodčí se dopustil řady chyb, ale na obě strany. Není možné, abychom měli tolik vyloučených hráčů a tolik času hráli v oslabení. Povedl se nám obrat z 2:5 na 6:5, těsné vedení jsme v závěru měli udržet. Škoda, ke třem bodům jsme neměli daleko.“
 
Jakub Bažant, trenér Litomyšle:
„Ano, velmi dobře rozehrané utkání jsme měli dotáhnout do vítězného konce. Soupeř však ve třetí třetině ukázal, jakou má kvalitu a sílu. Myslím si, že s ohledem na vývoj utkání nakonec můžeme být se ziskem jednoho bodu spokojeni.“