NEDOKONČENÉ ZÁMOSTÍ?

MÁ NAPOJENÍ PROVÉST KRAJ NEBO MĚSTO?


Titulek je převzat z facebookové stránky Martina Netolického, pro kterého je akce uzavřena, stavbaři odjeli svou práci provedli. A pokud jsou problémy pak jdou za městem, protože jde o úpravu městských pozemků....

Problém je však jinde, přečtěte si...

Článek s výše uvedeným nadpisem byl zveřejněn včera a najdete ho na tomto odkazu ZDE.

Přestože jsem měl dnes nabitý den, tak jsem zjišťoval, jak se věci mají a zdá se mi, že jsem to podstatné zjistil. Tedy: Firma MADOS skutečně ukončila svou misi v České Třebové na stavbě mostu a Podbranské ulice, jejím úkolem bylo realizovat stavbu podle projektu a skutečně by tam patřila také úprava chodníku na Zámostí, podobně jako se stalo na té druhé straně řeky. V rámci kontrolních dnů však byla  tato akce zastavena s tím, že trasa chodníku podél  nového zábradlí bude upravena pouze do pochozího stavu.  Sami nyní  můžeme na vedlejší fotografii posoudit, zda to to, co zde nyní máme je opravdu ten pochozí stav nebo ne.  (Podobně se postupuje např. na chodnících v Lidické nebo v na horním konci ulice Brožíkovy, kde bude finální stav řešen až v rámci další investice. Prozatím je i zde jen uválcovaný recyklát.)

Hlavním důvodem proč se nepokračovalo ve stavbě definitivního chodníku je to, že zde bude realizována v roce 2022 navazující investice, při které bude provedena kabelizace nízkého napětí financovaná ČEZ,  vybudováno nové veřejné osvětlení a provedena rekonstrukce sítí a komunikace zasažené opakovanými zásahy do jejího tělesa. Přitom bude provedeno narovnání obrubníků a úprava chodníku. Již v letošním roce se v předstihu pracuje na  projektové dokumentaci, v letošním rozpočtu je na to pamatováno s částkou 390 tisíc korun. Akce ČEZu je již schválena, zatím nebylo rozhodnuto o zahájení a nebylo vypsáno zakázkové řízení.  Jakmile se tak stane, bude reagovat město a je předpoklad, že by tato akce byla zařazena do nového rozpočtu města.  

Bylo by tedy asi krajně nehospodárné, abychom letos vybudovali definitivní chodník a příští rok to zase bourali.

Zbývá odpovědět na otázku, která se nabízí: Proč jsem to nevěděl  a nenapsal dříve, mohlo to být vysvětleno včas. Vidím to takto: vedoucí odborů města necháváme pracovat, mají toho "nad hlavu". Na zajištění informování občanů máme mediálního asistenta, jehož úkolem je také získávat z odborů města zprávy vhodné ke zveřejnění a případně reagovat na dotazy na městské facebookové stránce. proč bych se tedy honil za těmito informacemi po odborech ještě já?  Nicméně se příprava investice probírala i na jednání města, kde jsem přítomen byl. Je to v tom, že akce je zapsána (také v rozpočtu města)  "Rekonstrukce Hřbitovní ulice"  a já netušil, že se do toho počítá ulice začínající už od mostu, že jde tedy o Hřbitovní ulici + Zámostí. Nicméně si myslím, že se tím problém vysvětluje. Nejde tedy o nějakou nedbalost městských úředníků, ale naopak o jakousi prozíravost, bohužel ne moc dobře vysvětlenou.

Ze všeho plyne ještě jedno poučení: Je-li problém, obraťte se přímo na město, na vedení města, na radní a  my dokážeme zajistit, aby byl problém vysvětlen a je-li třeba aby byl "popostrčen", aby se našlo řešení.   Druhou možností je jistě také obrátit se s dotazy na hejtmana. On je samozřejmě Třebovák, kterému leží město na srdci, ale přece jen  není v těsném styku s radnicí a nebude mít tedy  přesné a úplné informace.

Hejtmana opravdu potřebujeme a on nám hodně pomáhá. Z naší radnice nemůžeme mít takový přehled o možnostech, které se aktuálně nabízí nebo budou nabízet a rádi se poučíme. Však to také hodně využíváme, žádáme a budeme žádat o konzultace, ať již oficiální nebo neoficiální cestou. Rada, při které uvidíme, jak podobný problém řešili jinde má pro nás obrovskou cenu.

Milan Mikolecký