PÁD, KTERÝ MUSEL PŘIJÍT, ANEB NEŠŤASTNÁ SOCIÁLNÍ DEMOKRACIE


Po volbách jak po výprasku, je parafráze rčení, které se stalo pro Českou sociální demokracii tvrdou realitou. Proč?
Na to je jistě mnoho názorů. Po posledním dopise členům od hrobaře Hamáčka jsem to již nevydržel a předkládám vám svůj názor. Za celé poslední období od posledního sjezdu jsem si předepsal bobříka mlčení ze dvou důvodů. Protože jsem nemohl nic změnit a také proto, abych hrobařům nedal možnost svalovat své „úspěchy“ na jiného. Volební prohra není sama o sobě tragédie, postihne dřív nebo později každou volební stranu či kandidujícího jednotlivce. Tragédií je příčina porážky.
Úpadek sociální demokracie není možné svalovat na jiné, ani na Miloše Zemana (i když svou troškou přispěl). Zavinili jsme si to sami volbou svých vůdců a netečností k zlořádům, které se ve straně rozmohly. Kolik jen lidí se stalo členy jen pro osobní prospěch a ideály měli v patě. Kolik z nich stálo fronty na funkce, nominace atd. a také je dostali bezpotřebných schopností. Kolik z nich pak dělali ostudu, kam přišli.
Současná katastrofa začala dle mého v době našeho největšího úspěchu, po oranžovém tsunami při krajských volbách. Rath se Sobotkou přišli s tématem odstranění poplatků ve zdravotnictví jako heslem voleb, aniž to a někým konzultovali. A po vítězství nabylo vedení dojmu (i pod vlivem jednodušších novinářů), že to rozhodlo. Úplně přehlédli, že naši tehdejší soupeři byli v totální krizi důvěry u obyvatelstva a že naše profesionálně vedená kampaň toho dokázala umně využít. A nabyli dojmu, že veřejnosti stačí předhodit nějakou populární či populistickou „kost“ a ona nás bude volit. A od té doby se při všech dalších volbách veselé předkládaly veřejnosti další úplatky. Profesionalita vedení kampaní byla stále horší a výsledky také. Žádná sebereflexe, žádná změna.
Druhým problémem byli vůdci samotní. Sobotka s Haškem byli mladí a nadějní ale měli problém, byli dva. Místo toho, aby se spojili a rozdělili pravomoci, jak jim radili ti rozumnější, začali bojovat za hlasitého potlesku těch rádoby členů dříve v textu jmenovaných. Vždyť první může být jen jeden. Nikdo nevyhrál úplně (ani nemohl). A protože potřebovali hlasy, boj se rozhořel na všech patrech struktury strany. A zkáza byla na světě. Přátelé byli povyšování a nepřátelé ponižování, a to bez ohledu na jejich schopnosti.
Přes to dostala ČSSD znovu příležitost, mohla znovu stvořit vládu. Především proto, že ostatní na tom byli ještě hůř. A tu byly znovu odhozeny principy, na kterých strana vznikala a desítky let své existence i žila. Spojili jsme se s Babišem.
Ne, že bychom jej stvořili, v tom mají prsty především pravicové strany v divokých privatizacích devadesátých let. Ale Bohuslav Sobotka a téměř celé tehdejší vedení ho hrubě podcenilo. Navíc se nepoučilo ze zkušenosti ODS s Miroslavem Kalouskem a navzdory četným varováním mu přidělilo Ministerstvo financí. Kozel se stal zahradníkem. Celá mašinerie jeho mediálního kolosu i jeho bezostyšná sebestřednost se rozjela naplno. Když Bohuslav Sobotka prozřel, zjistil svůj omyl, bylo pozdě. Veřejnost nabyla dojmu, že slabší a méně schopný se zbavil silnějšího a schopnějšího. Podle toho pak dopadly i volby. Babiš triumfoval a ČSSD paběrkovala.
Pak se stalo něco neuvěřitelného. Každý by čekal, že strana s tak dlouhou historií a zkušeností odejde do opozice a po sebereflexi a sebeočistě začne znovu. Hrobaři se však ujali své práce. Touha po moci, vlivu po ministerských postech a výhodách přehlušila vše. Bylo až neuvěřitelné, co vše si dokázali vymyslet, aby svůj postup zdůvodnili. Není se co divit, že v tzv.referendu, méně informované členy přesvědčili, zainteresované, toužící po funkcích přesvědčovat nemuseli. A na protesty mimo jiné i svého senátního klubu nebrali žádný zřetel.
A tak nastalo nevyhnutelné. Nejprve byl rozprášen senátní klub. Po té v krajských volbách jsme s výjimkou Pardubického kraje přišli o všechny hejtmany a reálný vliv. Ani tehdy se nic nestalo. Pořád bylo pro co ve vládě být. A tak zatím co nominanti ČSSD seděli na ministerstvech pevně ve svých stoličkách, prestiž dále upadala. Jak mohly dopadnout další volby, již bylo jasné téměř všem, kromě vedení a předsedy. Ale ještě nebyl všemu konec. Aby se zhodnotilo případné překročení 5% hranice, měnili se kandidátky a dosazovali věrní. Vše na čem stála po léta vnitrostranická demokracie ČSSD, přestalo platit.
Přišlo tedy nevyhnutelné, pád, z kterého se znovu vzpamatovat, bude nesmírně těžké.
Ještě zbývá vypořádat se se dvěma otázkami.
Přinesla účast ve vládě ČSSD něco prospěšného? Odpověď zní ne.
Vše co se dá za rozumné a prospěšné považovat si přivlastnil Babiš a ANO. A to za cenu neuvěřitelného plundrování rozpočtu země, za cenu devastace demokratických principů státu a nadřazení osobních zájmů premiéra nad zájmy společnosti.
Jak z toho?
Zbaveni vlivu těch, kteří se na této devastaci podíleli a přísavek, kterým principy sociálně demokratického hnutí nic neříkají, je první předpokladem.
Druhým předpokladem je dát prostor těm z nové generace členů, kteří se osvědčili v komunální a regionální politice.
Třetím pak je přesvědčit o správnosti kroků nového vedení členy a veřejnost. Kterým se nebude slibovat nesplnitelné.
Čtvrtým pak je čitelnost v boji s pravicovým protivníkem a vědomí, že jsme hlavní a jedinou demokratickou levicí nesmiřitelnou k principům, na kterých stojí Babišovo ANO.
Prakticky pak je nutné uskutečnit co nejdříve sjezd.
Nezbytná bude pravděpodobně přeregistrace členů.
Skutečně nezávislý audit musí objasnit finanční situaci strany.
To jsou nezbytné kroky pro nový začátek. Má to ale smysl. Jsem přesvědčen, že situace v zemi za čtyři roky vládnutí pravice bude dávat obrozené, očištěné a funkční ČSSD velkou příležitost.
Radko Martínek