Nové dílo Františka Bečky -

tentokrát pro obec Lukavice u Žamberka


Obec Lukavice u Žamberka si nyní v neděli 10. října připomněla 120. výročí narození svého rodáka,  českého letce, který létal ve francouzských službách a v roce 1937 tragicky zahynul na Štědrý den blízko Kašperských hor na Šumavě. Přitom okolnosti jeho smrti jsou zahaleny tajemstvím, vypadá to, že jej ve velké vánici do těchto míst poslala obsluha pražského letiště (konkrétně navigátor Karel Živsa) "omylem" a přitom došlo nejen ke ztrátě životů osádky, ale také všech důležitých dokumentů, kompromitujících německé vedení, které mělo právě toto letadlo na palubě.  Zajímavé také je, že zmíněný navigátor v roce 1940 přijal německé občanství a po válce "zmizel" někde v Brazílii...  Součástí památníku je osmitunový kámen nalámaný v lomu Litice vyzdobený symbolem francouzského letectva a stylizovaným řádem za hrdinství.

Na přípravě památníku pracoval František Bečka ve své lhotecké kovárně již od léta a vytvořil opravdu znamenité dílo. Uvádím fotografie z přípravy v Bečkově kovárně na Lhotce  i hotového díla odhaleného v neděli 10. října v Lukavici. Z přípravy i odhalení natočil Českotřebovský deník videofilm, který připravujeme k publikování. 


14. září 2021_ František Bečka je v plné práci, termín pro odhalení se blíží....


     Vizualizace, vzor pro vznik památníku                                                               Skutečnost 10.10 2021