PARNÍM EXPRESEM DO POLSKA                                 
Pardubický kraj si pro vás ve spolupráci s Muzeem starých strojů v Žamberku připravil mimořádnou jízdu historického parního expresu. Ta se uskuteční v sobotu 30. října a spojí Pardubický kraj s polským Dolnoslezským vojvodstvím. Parní express vydá z Ústí nad Orlicí přes Letohrad a Lichkov až do Polska, kde zastaví v Kladsku, městě Dzierżoniów a dojede až do železničního muzea ve Slezské Javořině.
„Tato jízda je symbolická, protože je součástí našeho plánu na vybudování železničního muzea v Dolní Lipce ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku a polskými partnery. Chtěli bychom připravit projekt pro uplatnění v operačním programu Interreg Česká republika - Polsko, tedy projekt financovaný z evropských fondů. Prvním krokem je podpis memoranda o spolupráci s našimi polskými partnery, což bychom rádi učinili právě v rámci této jízdy, která spojí Ústí nad Orlicí s polskou Slezskou Javořinou, kde se nachází velké železniční muzeum,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Přesný jízdní řád vlaku je v tuto chvíli upřesňován. Cestující se však budou moci těšit na parní expres, který jezdil na trase z Ústí nad Orlicí do Lichkova a do Hanušovic v průběhu letních prázdnin. „Předpokládáme, že bychom vyrazili z Ústí nad Orlicí v půl deváté ráno a přes Letohrad a Lichkov bychom se dostali do Polska, kde bychom se přes Mezilesí a Kladsko dostali do města Dzierżoniów a pokračovali do našeho partnerského železničního muzea ve Slezské Javořině a v odpoledních hodinách bychom se vraceli zpět s tím, že příjezd do Ústí nad Orlicí očekáváme okolo osmé hodiny večerní zpět. Je to ideální šance nejen pro rodiny s dětmi podívat se do tohoto muzea,“ uvedl Michal Bednář z Muzea starých strojů a technologií ze Žamberka.
Sbírka železničního muzea ve Slezské Javořině se skládá z více než 150 železničních vozidel od let 1880 do 70. let minulého století. Sbírka obsahuje mimo jiné více než 40 parních lokomotiv německé, polské, americké a anglické výroby, dieselových a elektrických lokomotiv a sbírku vagónů a specializovaných železničních vozidel.
Orientační jízdní řád

Ústí nad Orlicí -  8.53
Letohrad - 9.10
Jablonné nad Orlicí -  9.20
Lichkov - 9:35
Międzylesie - 9.45 
Bystrzyca Kłodzka - 10.10 
Kłodzko - 10 37 
Kamieniec Ząbkowicki - 11 05 
Dzierżoniów - 12.15 
Jaworzyna - 13.35 - 15.00 
Dzierżoniów - 15 35
Kamieniec Ząbkowicki - 16.35 
Kłodzko - 17.35 
Bystrzyca Kłodzka - 18.00
Międzylesie - 18.25
Lichkow - 18.45 
Ústi nad Orlicí cca 19.30
Časové polohy vlaku jsou zatím orientační.

Ceník jízdného
Úseky:
Ústí nad Orlicí - Letohrad
Jablonné nad Orlicí - Lichkov
Międzylesie - Bystrzyca Kłodzka - Kłodzko
Kamieniec Ząbkowicki - Dzierżoniów
Jaworzyna
 
Ceny za úseky:
1 úsek 85,-, poloviční 70,-
2 úseky 120,-, poloviční 90,-
3 úseky 155,-, poloviční 110,-
4 úseky 190,-, poloviční 130,-
5 úseků 225,-, poloviční 140,-
 
Prohlídka železničního muzea v Dzierżoniówe a Jaworzyne Slazskej - 150,-
Speciální nabídka zpáteční jízdenku Ústi nad Orlicí – Jaworzyna s prohlídkou železničního muzea - 500,-, poloviční 300,-
Pro další dotazy a rezervaci jízdenek napište na: muzeum@starestroje.cz