Třídit odpad má smysl                               

Každodenní recyklací odpadu v  domácnostech šetříme přírodní i finanční zdroje. Dál nenafukujeme skládky odpadů, které se budou rozkládat desítky až stovky let. Chráníme naše životní prostředí pro nás samotné, pro další generace. Položme k této problematice, nyní velmi aktuální  pár otázek. Ukazuje se totiž, že třídění odpadu bude mít velký vliv na ekonomiku města a tedy i na to, co bude moci zajistit pro svoje občany !

Můžeme být  spokojeni s množstvím vytříděného odpadu?

Většina našich občanů během let naučila odpad třídit, separují nejen nejznámější komodity jako je papír a plast, ale i ostatní složky, což jsou například kovy, elektrospotřebiče nebo šatstvo. Avšak stále je co zlepšovat, nevytříděného odpadu je ještě hodně. Přesvědčovat, proč třídit odpady, je – zdá se – nekonečný boj. Výsledek - tedy množství komunálního netříděného odpadu na 1 obyvatele je pro Českou Třebovou nadlimitní už v polovině roku !!!! Takový výsledek je velmi negativní a nemá ho žádné město v našem okolí! . Pokud se nezlepšíme, tak se za odpady nedoplatíme.... 

Pokud už ovšem v domácnostech odpady třídíme, děláme to správně?  Nezaznamenáváte nějakou častou chybu?

Pokud nějaká nastane a v kontejnerech na tříděný odpad se objeví i to, co nemá, odpad se ještě separuje na třídících linkách. Co nás však aktuálně trápí, je dodržování pořádku u kontejnerových stání, na který by se naši občané měli více zaměřit. Pokud při vynášení odpadů vidí, že popel nice jsou přeplněné, měli by zvážit, zda nenavštíví jinou lokalitu nebo odpad nevynesou v jiný den. U kontejnerů bývá nepořádek, pytle s odpadem položené na zem, rozměrné věci, které se do nádob nevejdou. Přeplňování kontejnerů se dá předcházet, například tím, že papírovou krabici nebo plastové obaly sešlapu, než je vhodím, aby se do nádob vešlo co nejvíce odpadu. My se samozřejmě zaměříme i na to, zda je systém efektivní, správně nastavený a na základě našich poznatků budeme přezkoumávat a případně přehodnocovat jednotlivé svozové dny.

Projevila se nějakou větší měrou v odpadovém hospodářství koronavirová krize?

Projevila, v  domácnostech výrazně přibylo papíru a obalových materiálů. V některých lokalitách už zvýšenému objemu odpadů nedostačují kapacity kontejnerů. Chceme proto zmapovat využití sběrných nádob, někde může být popelnic nadmíru, jinde naopak chybí. Česká i evropská legislativa se zpřísňuje, na snižování objemu vyprodukovaného směsného komunálního odpadu bude tlačit i nový zákon.

Jaké změny nás v odpadovém hospodářství čekají?

Výrazným posunem bude zavedení nádob na bio odpad, díky složce BIO očekáváme značný pokles objemu směsného komunálního odpadu. Legislativa však do budoucna bude velmi přísná, každý rok budou poměry přísnější. Město nyní nesplňuje parametry kladené na oblast třídění, postavení kompostárny a  její uvedení do provozu od 1. dubna musí být velkým mezníkem. Domácnosti dostanou nádoby na tříděný odpad a jejich svoz zajistí svozová společnost už od domu. Na sídlištích stoupne počet nádob na tříděný odpad. Informace budou ve formě seriálu v Českotřebovském zpravodaji. Všichni budeme muset třídit víc. Co nás jinak čeká? Legislativa je nekompromisní, poplatky za skládkování strmě porostou, snahou je, aby skládkování vymizelo takřka úplně. Pokud občané budou stagnovat, nebudou odpad třídit a předcházet jeho vzniku, město nebude dosahovat požadovaných kvót a to se bude muset projevit i na výši poplatku za komunální odpad. Městu nezbude nic jiného, než jej zvyšovat. Poplatky se pět roků neměnily, na svoz a likvidaci odpadů doplácíme stále rostoucí částky. Dřívější představa, že máme výhodu ve vlastní skládce odpadá, nový zákon snižuje každý rok limity pro levnější  skládkování a zvyšuje nároky na třídění. Je tedy na každém z nás, jak ke třídění přistoupíme.

Třídění je jedna věc. Občané by se však měli zamyslet i  nad tím, jak předcházet vzniku odpadu.

Možností je řada, například používáním vlastních sáčků, tašek či nádob při nákupech. Není nutné si objednat zboží ze zásilkového obchodu s tím, že dojde zabalené ve třech krabicích, když ho koupím i v místním kamenném obchodu. Dneska je populární brát si jídlo do krabiček, ale i to zvyšuje objem odpadu. Zkrátka zamyslet se nad tím, než odpad vytvořím, zda to nejde jinou cestou.