Potřebujeme každou ruku ve zdravotnictví, zaznělo na zahájení Zdravohrátek

Na zahájení čtvrtého ročníku Zdravohrátek v Pardubickém kraji přijelo ve čtvrtek do Ústí nad Orlicí osmdesát zvědavých žákyň a žáků devátých tříd z deseti základních škol okresu. Do zdejší „zdrávky“ je vedla touha poznat, jak se učí základy oborů praktická sestra a sociální činnost. Na stanovištích, kterými je ve škole provázeli studentky a studenti třetích ročníků, se zabývali problematikou stáří či zdravého životního stylu, prevencí AIDS a vyzkoušeli si základy první pomoci nebo různých terapií v praxi.  Cílem bylo motivovat je pro tolik potřebné profese ve zdravotnictví.

Ve vyšší odborné škole a střední škole zdravotnické a sociální v Ústí nad Orlicí je pozdravila a povzbudila v rozhodování o jejich budoucí profesi náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková. Připomněla, že je za námi složité a intenzivní období v nemocnicích, kdy bylo potřeba každého pracovníka, každé sestry a každého záchranáře. „Zdravotnictví je jedno velké soukolí a každá profese je zde potřeba. Proto věřím, že vaše dnešní poznání pro vás bude užitečné, a že třeba zjistíte, že je to vaše cesta,“ přála dětem ze základních škol. Osobně poděkovala učitelům a studentům zdravotnické školy v Ústí nad Orlicí za pomoc v nemocnicích a sociálních zařízeních v průběhu covidové pandemie v minulém a letošním roce. „Velice oceňuji tuto pomoc v době, kdy bylo zapotřebí doslova každé pomocné ruky. Vašich rukou si moc vážíme. Jsou to ruce, které mohou hodně přidat do ošetřovatelské, ale i lékařské péče v našem kraji. Zdravotnictví je poslání a obory v něm nemůže vykonávat každý, proto je třeba vážit si takových lidí. Moc vás potřebujeme.“

Program akce byl pestrý a současně nabitý až do poslední minuty. Účastníci si vyzkoušeli například měření fyziologických funkcí, záchranu člověka v bezvědomí a při zástavě srdeční činnosti nebo zásady první pomoci. Poznali vybavení sanitky Českého červeného kříže, správnou komunikace se záchranáři a podstoupili také pozoruhodnou simulaci stáří včetně zhoršeného zraku, omezeného pohybu a s pomocí kompenzačních pomůcek. Dověděli se podrobnosti o zásadách zdravého životního stylu.

Spolupracují škola, nemocnice, město i úřad práce

„Potěšilo mě, že i pan starosta Petr Hájek vnímá město, které řídí, jako důležité regionální centrum zdravotnictví. A ráda jsem poznala novou paní ředitelku orlickoústeckého úřadu práce Romanu Moravcovou, která žákům a studentům připomněla, že studium zdravotních a sociálních oborů je velmi perspektivní a že v současnosti stoupá prestiž těchto oborů,“ uvedla Michaela Matoušková, která dodala: „Těší mě i výborná zkušenost ředitelky zdravotnické školy Marie Klementové, která pochválila Orlickoústeckou nemocnici, s níž intenzivně spolupracují při výuce budoucích zdravotnických i sociálních pracovníků a vnímá ji jako důležitého a silného zaměstnavatele „v zádech“.

Pochvala přišla i od organizátorů

„Myslím, že ZDRAVOhrátky v orlickoústecké ´zdravce´ se po všech stránkách vydařily. Skvělé bylo, jak dokázala škola zapojit do spolupráce své studenty. Ti nejen provázeli jednotlivé výpravy, ale na většině stanovišť převzali také role jedinečných demonstrátorů činností, rozhodčích a rádců. ´Deváťáci´ před nimi ztratili přirozený ostych a velice aktivně se zapojovali do připravených činností. Navíc pracoviště bylo ještě rozděleno na několik dílčích podpracovišť, takže všichni žáci byli neustále v akci a vystřídali se při plnění úkolů,“ ocenil Vladimír Zemánek, manažer projektu ZDRAVOhrátky.

Zdravohrátky postupně zavítají i do zdravotnických škol ve Svitavách, Chrudimi i Pardubicích.