Českotřebovský deník 306/2021 (1/11)

Návštěvnost webu Českotřebovský deník v říjnu 2021 

Uživatelé v říjnu přehledně : Česká Třebová  1377,  Praha 599,  Pardubice  159,  Ústí n. O.  164,  Skuteč 163,  Brno  109,  Chrudim 64,  Písek 34,  Plzeň 33, dále třeba Žamberk, Litomyšl, Vysoké Mýto,. Havířov, Olomouc atd.....Celkem statistika eviduje 147 lokalit v ČR i v zahraničí. Zde vyčteme třeba že v říjnu se přihlásilo třeba také 7 uživatelů v uzlu Frankfurt a stejný počet v Šanghaji.   Počet zemí, kde byli uživatelé Českotřebovského deníku v říjnu, klesl na 21, je prostě už po dovolených.
Měsíc Počet návštěv Počet zobrazených  stránek v měsíci  
srpen 31317 54912
září 29127 51983  
říjen 29450 55010  
 

Otevření nové třídy Soviček v MŠ U koupaliště

Od pondělí 1. listopadu se otevřela nově vybudovaná třída Soviček v MŠ U Koupaliště. V rámci „adaptačního rána“ třídu navštívila paní starostka Magdaléna Peterková, společně se zástupkyní odboru školství paní Alicí Hudečekovou. Paní starostka přivítala nové děti, jejich rodiče a předala jim dárek a to interaktivní sovičku, která se stane nedílnou součástí této třídy.
MŠ U koupaliště tím byla povýšena na školu čtyřtřídní, stejně jako další třebovské mateřské školy s novou kontejnerovou přístavbou, která  byla vybudována v letošním roce. Její stavba se dříve zdála jednodušší, ale covid se podepsal na kondici dodavatelské firmy a tím se termín pro zprovoznění provozu v nové přístavbě o měsíc posunuly. Slavnostní zahájení  provozu po rozšíření bude teprve zorganizováno a definitivní úprava zahrady bude provedena až v jarním období.  Irena Brůnová ředitelka MŠ
 

Hudba pomáhá - benefiční koncert Janka Ledeckého

Oblíbenou benefiční akci svým koncertem podpoří hudebník Janek Ledecký a organizátoři letos představují ještě jednu novinku - přímo pro festival vytvořili komorní orchestr a sbor. 
S přáteli a rodinami, které festival pořádají, jsme se letos shodli na tom, že chceme dát programu do dalších let nový vítr,” popisuje ředitel festivalu Karel Telecký. V návaznosti na to jsme se sešli s kamarády, učiteli místních ZUŠek, a ti nám pomohli vytvořit úplně nová hudební tělesa - komorní orchestr a sbor. Setkávají se v nich muzikanti z kapely Parkoviště pro velbloudy, učitelé místních ZUŠek a jejich žáci i hosté, kteří na akci vystoupili v minulosti. Na míru vznikly také všechny hudební aranže, které návštěvníci v premiéře uslyší 21. listopadu a následně na prosincové koncertní šňůře,” doplňuje Telecký. 
Vánoční koncert připravuje pro letošní ročník festivalu i hudebník Janek Ledecký, jehož kapelu doplní v pátek 19. prosince Nostitz Quartet. Během večera zazní kompletní album Sliby se maj plnit o Vánocích. I jeho písně navíc dostaly k dvacátým narozeninám tohoto vánočního alba nový kabát.
Festival každoročně představuje jednu rodinu s handicapovaným dítětem, které věnuje veškerý příjem z prodaných vstupenek. Tou letošní jsou Lněničkovi z Morašic. Jejich Tomáškovi lékaři diagnostikovali Duchennovu svalovou dystrofii - progresivní neuromuskulární onemocnění, které zamezuje správnému vývoji svalů. Tomášek v minulém roce usedl na vozík a je tak mnohem složitější ho přepravovat v osobním autě. Výtěžek festivalu proto zafinancuje nákup automobilu se speciální plošinou, což Lněničkovým usnadní dopravu. 
Vstupenky na festival i kompletní program koncertní šňůry v Litomyšli, Poličce, Vysokém Mýtě a Morašicích najdou návštěvníci na webu www.hudbapomaha.cz. Kromě online předprodeje lze vstupenky zakoupit i v informačních centrech a síti Sazka Ticket.
Program festivalu:
Janek Ledecký & Band - vánoční koncert: 
Smetanův dům, Litomyšl, 19. listopadu 2021, 19:00
Hudbí komorní orchestr a sbor - vánoční koncerty:
Kostel sv. Petra a Pavla, Morašice, 21. listopadu 2021, 17:00 a 19:30
Tylův dům, Polička, 4. prosince 2021, 19:00
Smetanův dům, Litomyšl, 12. prosince 2021, 19:00
Šemberovo divadlo, Vysoké Mýto, 25. prosince 2021, 18:00
 
Chystá se oslava 75 let ústeckého gymnázia, ovšem o rok opožděně

Oslavy gymnázia Ve dnech 26. a 27. 11. se uskuteční na ústeckém gymnázium Dny otevřených dveří, v jejichž průběhu si veřejnost připomene 75. výročí školy. Na 27. 11. je připraven hudebně-divadelní večer v Roškotově divadle. K tomu jen malá poznámka: Gymnázium v Ústí nad Orlicí vzniklo narychlo již na podzim roku 1945 a oslava se tedy koná s ročním zpožděním. Gymnázium bylo tehdy umístěno v střední škole chlapecké, tedy v dnešní budově, vybudované s mnohaletým předstihem v Ústí n.O. podporovalo školu tkalcovskou, která má historii sahající až do 19. století a vznik ústeckého gymnázia narychlo na podzim, 1945 je spojen s aktivitou tehdejšího předsedy vlády Zdeňka Fierlingra, který měl z Ústí nad Orlicí manželku. Českotřebovští pamětníci ovšem pamatují, že gymnázium zde  bylo také v r. 1953 zrušeno,  nevznikla zde tehdy "jedenáctiletá střední škola" a tak Oušťáci ale také studenti z Brandýsa nad Orlicí jezdili studovat na jedenáctiletku do České Třebové. V šedesátých letech po vzniku SVVŠ již toto skončilo.

Připravuje se Den válečných veteránů.
Legionáři  slaví 100 let Československé obce legionářské a rozdávají medaile.

Při příležitosti 100 let od založení Československé obce legionářské se sešli zástupci jednoty ČSOL Ústí nad Orlicí s vedením města České Třebové i s vedení města Ústí nad Orlicí, aby poděkovali za spolupráci, pravidelné pořádání vzpomínkových  k příležitosti Dne válečných veteránů nebo k ukončení I. a II, světové války. V České Třebové převzala za dlouhodobou  podporu činnosti ČSOL starostka města  Magdaléna Peterková a  v Ústí nad Orlicí starosta Petr Hájek.
V současné době se v České Třebové připravuje  připomínka Dne válečných veteránů pietním aktem dne 11. listopadu 2021 v 16 hodin u památníku obětem válkem v České Třebové v areálu škol v Habrmanově ulici, Prostor byl před touto události nově upraven, od doby rekonstrukcešjiky se zde podařilo již dříve plánovou úpravu prostoru realizovat až v letošním roce 
Mezinárodním symbolem Dne válečných veteránů je květ vlčího máku. Tím uctíme padlé vojáky, kteří bojovali a umírali ve válkách za naši svobodu.


XII. odborná konference ústecké zdravotnické školy

XII. ročník odborné konference Vyšší odborné školy a střední školy zdravotnické a sociální v Ústí n.O. Dne 22. 9. 2021 se nově v prostorách Malé scény v Ústí nad Orlicí konala XII. odborná kon[1]ference pod názvem „Co přináší život aneb je to jenom o stresu?“ pořádaná naší školou.
Letošní ročník proběhl pod záštitou Ing. Michaely Matouškové, náměstkyně hejtmana a členky Rady Pardubického kraje za oblast školství. Účastníci z řad zdravotníků, sociálních a pedagogických pracovníků pozorně sledovali všechny příspěvky, které byly často obohacené osobními zkušenostmi.
Na úvod se účastníci dozvěděli z úst zástupkyně firmy Oftex Mgr. Lucie Russnákové o významu péče o naše oči. Následovalo poutavé vyprávění Mgr. Martina Řezníčka o míře a eliminaci stresu při práci reportéra, novináře a zahraničního zpravodaje v USA.
PharmDr. Margit Slimáková pojednala o roli stresu v souvislosti s výživou. MUDr. Lidmila Pekařová ve svém vstupu velmi poutavě propojila účinky stresu na člověka napříč profesními skupinami účastníků s možnostmi prevence. Závěr konference patřil profesorovi MUDr. Janu Pirkovi, DrSc., přednostovi kardiocentra IKEM Praha, a jeho lidskému přístupu k problematice.
Po vynucené loňské pauze se letošní konference o životě, roli stresu a jeho prevenci setkala s velkým zájmem posluchačů, následné diskuse nebraly téměř konce. Velké poděkování patří našim vstřícným sponzorům. 
Velmi také děkujeme všem skvělým přednášejícím i účastníkům a srdečně zveme na XIII. ročník odborné konference v  termínu září/ říjen 2022.
Mgr. Leona Červinková Mgr. Vlasta Beranová