Českotřebovský deník 307/2021 (2/11)
Pozvánka na akce v městské knihovně 

Výstava: Knihožrouti

V listopadu a prosinci bude v městské knihovně k vidění výstava pro děti Knihožrouti. Putovní výstavu tvoří ilustrace Báry Buchalové z knihy Kláry Smolíkové.
K výstavě je naplánována soutěž Nakresli svého knihožrouta, pro jednotlivce i školní kolektivy.
Úkolem dětí je nakreslit a popsat, jak si takového knihožrouta představují. Fantazii ani použitému materiálu se meze nekladou.
Výtvory můžete odevzdávat na jakémkoli oddělení knihovny do 17. prosince 2021.
Nezapomeňte uvést jméno dítěte a kontakt.

Příští týden u nás taktéž přivítáme samotnou autorku Kláru Smolíkovou:

Zakousněte se do knihy s Klárou Smolíkovou
10. 11. 2021 (středa), 16:00–18:00
Jak vzbudit v dětech zájem o četbu a přiblížit jim svět knih? Workshop pro učitele, rodiče, knihovníky a všechny, kteří chtějí podpořit čtenářství dětí.
Strategie, jak děti školního věku seznámit s knihami a naučit je aktivně vyhledávat, vám představí Klára Smolíková. Spisovatelka, lektorka, scenáristka, publicistka, držitelka knižní ceny Zlatá stuha.
Chcete-li si užít příjemně strávený čas plný tipů, energie a nadšení pro svět knih, přijďte za námi do knihovny.
Přihlašujte se na e-mail blanka.vomackova@moderniknihovna.cz. Vstup pro přihlášené zdarma.

Kruh přátel hudby zve na koncerty

SLAVIC TRIO - úterý 9. listopadu v 19:00 hodin 
520. hudební večer 59, koncertní sezóny 
OBSAZENÍ:
BARBORATRNČÍKOVÁ  – hoboj
ANNA SYSOVÁ  – klarinet
PETR SEDLÁK  – fagot
 
Další termíny koncertů KPH Česká Třebová
21.12. 2021 Kalliopé trio de Prague a Dr. David Beveridge
20.  1. 2022  Štěpán Růžička  zpěv, Rose Melody swingová kapela  Amedeus kvartet smyčcové kvarteto)
  8.  2. 2022    Leoš Čepický (housle),  Michal Kaňka (violoncello), Ivan Klánský klavír

Cyklostezky v Toulovcových maštalích budou přehlednější

Lokalita Toulovcových Maštalí patří mezi jednu z nejnavštěvovanějších oblastí v Pardubickém kraji. Skalní útvary lákají každoročně tisíce lidí z řad pěších a cykloturistů. Právě pro ně připravuje Mikroregion Maštale ve spolupráci s Pardubickým krajem obnovu a vylepšení značení sítě cyklotras a napojení na novou turistickou atraktivitu, kterou je hrad Rychmburk. Celkové náklady projektu dosahují částky 1,3 milionu korun.
Mapa se kliknutím zvětší do nového okna
„Toulovcovy Maštale patří jednoznačně mezi skvosty našeho regionu, a proto jej každoročně navštěvují tisíce turistů, a to jak těch pěších, tak cyklistů. V tuto chvíli je na území Mikroregionu Maštale devět značených cyklistických okruhů v délce 156 kilometrů. Trasy byly vyznačené v roce 2001 a řada značek je dnes poškozena či úplně chybí.
Zároveň se ukazuje, že takto rozsáhlá síť cyklotras je náročná na údržbu a některé dokonce nejsou cyklisty téměř využívané. Proto Mikroregion Maštale pod vedením starosty Proseče Jana Macháčka vytvořil projekt na revitalizaci a optimalizaci těchto tras. Po dokončení projektu se sníží počet okruhů na sedm v celkové značené délce 120 kilometrů,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Jedním z hlavních motivů pro realizaci projektu je stále stoupající obliba cykloturistiky, zajištění větší bezpečnosti návštěvníků a přehlednosti tras. „V posledních letech sledujeme změnu trendu cyklistiky a jednotlivých cílových skupin. Zároveň stoupá počet cyklistů, a to nejen od počátku koronavirové pandemie, protože naše oblast byla velmi vyhledávanou i před ní. V rámci projektu chceme obměnit zastaralé značení za nové. Zároveň chceme turistům usnadnit orientaci v terénu pasportizací jednotlivých značek, což jim umožní jednak snazší hledání v mapách, ale také případné přivolání pomoci,“ řekl starosta Proseče a předseda Mikroregionu Maštale Jan Macháček.
Podle hejtmana Netolického je důležité, že do upravené sítě cyklotras bude zahrnut také hrad Rychmburk, který Pardubický kraj v letošním roce otevřel veřejnosti. „Hrad Rychmburk se již v letošním roce ukázal jako velké turistické lákadlo, a to i přes to, že na něm v tuto chvíli není otevřena žádná větší expozice. I díky napojení na síť cyklotras, ale také zlepšení dopravní dostupnosti prostřednictvím železnice si v příštím roce slibujeme ještě větší zájem turistů,“ sdělil hejtman Netolický.
Projekt by měl být realizován příští rok před zahájením hlavní turistické sezony. „V poměrně krátkém čase budeme muset demontovat původní značení a sloupy a nahradit je novými. Dále budeme vyměňovat velké turistické mapy, musíme osadit nový rám s mapou na hrad Rychmburk a vydat cykloturistické mapy mikroregionu a cykloprůvodce,“ vyjmenoval Jan Macháček úkoly, které před Mikroregionem Maštale stojí. Na financování projektu se chce výraznou měrou podílet Pardubický kraj. „Celkové náklady projektu činí v tuto chvíli 1,3 milionu korun s tím, že jsme v rámci krajského rozpočtu v roce 2022 připraveni vyčlenit až jeden milion korun, protože se jedná o velmi dobře připravený a smysluplný projekt na podporu cykloturistiky v regionu,“ dodal hejtman Martin Netolický.

Vzpomínáte na přetlakovou tenisovou halu?

Sloužila tenistům "do roztrhání těla" celých 17 let!


Co psal Českotřebovský deník v listopadu 2016, tedy před pěti lety
Všichni třebovští tenisté si přáli a doufali, že halu už nebude nutno stavět, ale bohužel nám nic jiného nezbývá, neboť výstavba nové pevné haly je zatím "ve hvězdách". O stavu haly díky jejímu stáří všichni víme. Z tohoto důvodu jsme výrazně omezili počet oficiálních turnajů. V letošní halové sezóně 2016/2017 se budou konat pouze čtyři (2x babytenis a 2x mladší žáci). Přesto jsme se rozhodli investovat finanční prostředky do osvětlení. Byla zakoupena jedna celá řada  nových světel, další dvě byly vyměněny za sice použité, ale ve velmi dobrém stavu. Tyto dvě řady světel, které nám poskytl p. Josef Škrkoň - TECHPLAST a.s., byly upraveny a osazeny novými zářivkami. Poděkování za úpravu osvětlení patří Láďovi Beranovi, Zbyňku Zavadilovi, Petru Kašparovi a Jardovi Pajerovi. Dále bylo nutné zakoupit část vrchní UV folie k přelepení prasklé části UV plachty. Bude provedena také revize technické části haly a provedeny nejnutnější opravy. Díky tomu se nám snad podaří udržet halu při životě, alespoň pro účely tréninku členů TK a rekreačních tenistů.....   Aby halu nebylo nutné celé léto nafukovat, musela na podzim postavit a na jaře zase zbourat. Na dále uvedených fotografiích je bourání haly v roce 2004.
To bylo v roce, kdy město (rok před tím) podalo (marnou) žádost o investiční dotaci na stavbu tenisové haly na Ministerstvo školství. Jak to bylo s vyřizováním žádostí na tomto ministerstvu víme a kdo neměl zastání u důležité osoby tak neuspěl. Proto nakonec se investorem výstavby nové haly stalo v roce 20127 město Česká Třebová, když se na přípravě akce měl velký podíl Teinový klub a sán pab Jaroslav Rybka osobně. Dne 27. září 2018 byla pak hala slavnostně otevřena a (se zpožděním přijel tehdy i pan Ivo Kaderka, tedy ten člověk, který dotaci pro naše město odmítl podpořit....

Krajský studentský sněm poprvé zasedl

Krajský studentský sněm Pardubického kraje je orgán, který prostřednictvím zvolených zástupců z řad středoškolských žáků hájí jejich zájmy. Sněm poprvé zasedl minulý týden v prostorách sálu zastupitelstva na Krajském úřadě Pardubického kraje. Žáky přišel podpořit i radní pro oblast školství Josef Kozel.
„Určitě vítám iniciativu žáků, kteří se dobrovolně ve volném čase schází a chtějí udělat pro školství v našem kraji něco navíc. Jako kraj tento krok s radostí podpoříme, a pokud budeme moci být žákům v něčem nápomocní, rádi tak učiníme, ať už se to bude týkat poskytnutí prostor k jednání nebo čehokoliv jiného,“ uvedl radní Josef Kozel.
Dle slov zakladatele Tomáše Ferdana bude sněm řešit problémy žáků a školství v kraji a iniciovat různé projekty. Jednotlivá zasedání a práce ve sněmu navíc pomohou jeho účastníkům s rozvíjením dovedností, jako je například rétorika, argumentace a podnikavost.
První zasedání studentského sněmu podle Ferdana proběhlo lépe, než očekával. „Do sněmu se zapojilo 32 škol, a dokonce přišli i zástupci škol, které nebyly vůbec zaregistrované. Celkem bylo na prvním zasedání přítomno 42 zástupců. Sněm si zvolil svůj organizační tým, který bude sjednávat zasedání sněmu, obstarávat prostory a podobně. Na příštím zasedání, které se uskuteční 29. listopadu, bude zvoleno vedení sněmu. Během školního roku pak bude náš organizační tým jezdit po zbylých středních školách s nadějí, že se k nám připojí i další,“ vysvětlil Tomáš Ferdan.

TABULKA - FORTUNA ČFL B 2021/2022 po podzimu 

Jiskra Ústí nad Orlicí hraje v regionu nejvyšší fotbalovou soutěž Českou fotbalovou ligu. Podzimní část právě skončila a ze zveřejněné tabulky je zřejmé, že letos se ústeckým fotbalistům moc nedaří.  Je dobré se podívat  s jakými týmy se utkávají. Je zřejmé, že konkurence je velká a zvláště B týmy ligových  družstev musí být hodně nebezpečné. Nezbývá, než do jarní části přijít s posilami a hlavně snahou zlepšit postavení v tabulce. Ztracené to ještě není....
Pořadí                      Z            V             R            P             Skóre   Body
1.Jablonec B            15           9             2             4              25:14     29
2.Přepeře                 15           8             3             4             40:29      27
3.Brozany                 15           7             4             4             24:22     25
4.Živanice                 15           7             3             5             24:21     24
5.Zákupy                  15           6             5             4             18:20     23
6.Dukla Praha B       15           6             4             5             25:22     22
7.Hradec Králové B 15           6             3             6              26:21     21
8.Velvary                 15           5             6             4              20:22     21
9.Pardubice B          15           7             0             8              29:32     21
10.Ml. Boleslav B    15           5             4             6              25:26     19
11.Zbuzany             15           4             6             5              18:25      18
12.Teplice B           15           5             3             7              20:32      18
13.Bohemians B      15           4             4             7              23:20     16
14.Chlumec n. C.    15           3             7             5              28:26     16
15.Liberec B           15           4             4             7              18:18     16
16.Ústí n. O.           15           2             6             7              14:27     12

Internet plný podvodů

Mám několik stížností, které jsem se snažil ověřit a je to v podstatě tak. Je velkou otázkou čemu všemu se dá na internetu věřit, když se zde nají naprosto podvodné odkazy odkazující úplně jinam než se inzeruje v nadpisech článků a textů. Měla by existovat služba, která tyto podvodné odkazy shromažďuje a také hlavně likviduje jako podvodnou reklamu, která porušuje zákon.  Naprosto flagrantní příležitostí jak  se setkat s takovými případy je "informátor" EDGE" který poskytuje s neuvěřitelnou drzostí přímou přímou nabídku reklamy pro Českou Třebovou (při znalosti lokality, kde bydlíte), aby ji pak směroval kam se mu zachce člověk si nemůže být jistý ani bezpečností takových serverů natož  validitou všech informací z tohoto zdroje. Konkrétně můžete naletět na odkazy např. "Kolik stojí pohřeb v České Třebové", Výprodej vozů SUV v České Třebové a cokoliv dalšího takto přesně vyspecifikovaného právě pro naše město. Nic se zde nedozvíte a ještě se určitě rozčílíte..... To není nikdo, kdo by tomu udělal přítrž? Kam lze směřovat stížnosti na takové jednání a nekalé praktiky. To, že je náš život takto řízen nám nikomu nevadí?

Prominutí DPH u energií za listopad a prosinec

Generální finanční ředitelství zveřejnilo mimořádném prominutí daně z přidané hodnoty za dodání elektřiny nebo plynu za listopad a prosinec tohoto roku. Generální pardon, jehož plné znění naleznete níže, reaguje na prudký nárůst cen těchto komodit na světových trzích. Zároveň Ministerstvo financí předložilo vládě návrh novely Zákona o DPH, která by dodání elektřiny a plynu osvobodila od 21% DPH na dobu celého roku 2022, a to s účinností od 1. ledna 2022.
„Těmito kroky se připojujeme mezi všechny zodpovědné vlády na světě, které v tuto chvíli aktivně řeší, jak zmírnit dopad růstu cen energií na domácnosti. Podobně jako u respirátorů, kde se snížení DPH okamžitě promítlo do cen pro konečné spotřebitele, chceme podpořit tuzemské domácnosti zavedením nulové sazby DPH na elektrickou energii. Domácnost, která za elektřinu zaplatí 1000 Kč měsíčně, v následném vyúčtování ušetří jen za listopad a prosinec zhruba 350 Kč,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová s tím, že díky předložené novele bude možné v tomto opatření pokračovat i v roce 2022. „Nejedná se pochopitelně o krok, který by stoprocentně zamezil zdražení elektřiny domácnostem, ale rozhodně povede k jeho zmírnění. A to je podstatné,“ dodává Alena Schillerová. zdroj: MF ČR

Přehled nových dotačních programů a oblastí podpory v období od roku 2021

Proč se o dotace zajímáme a na co je budeme potřebovat?
Zatím jsme využívali dotační programy zejména z fondu ŽP např. na zateplování základních a mateřských škol, zadržování vody v krajině) také dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury (cyklostezka Podhorka, úprava některých místních komunikací, nebo dotace z Fondu rozvoje bydlení (dětská hřiště). Stále před sebou  máme velké investiční projekty, jejichž realizace je závislá na grantové Podpoře EU. Nyní se odkrývá nové grantové období a proto sledujeme, jaké Evropské fondy můžeme využít. Konkétně se jedná o grantovou podporu výstavy nové budovy pro městskou knihovnu, pro kterou byla již před 7 lety zakoupena budova bývalé Svářečské školy a později pracoviště Dopravní fakulty Jana Pernera a je od té doby nevyužívaná, byť je umístěna v centru města. Jde tedy o klasický "brownfield", na jehož nové využití lze počítat s vyšší grantovou podporou.Evropské fondy tedy otevírají velkou šanci na další úpravu přestavby centra města. Druhým investičním projektem, který se neobejde bez vysoké podpory z fondů EU je přístavba Domova pro seniory, která by měla nahradit  stávající budovu B za Třebovskou, která je na hranici životnosti a použitelnosti.  Také tento investiční projekt není možné bez pomoci grantové podpory EU realizovat.  Na dále uvedeném přehledu fondů vidíte, že orientace v systému podpory není jednoduchá. O to jen obecný přehled, který doprovázejí dlouhé dokumenty s desítkami stránek, kterými se prokousat není vůbec snadné.....
Tabulku 1 i tabulku 2 kliknutím zvětšíte do nové okna