Českotřebovský deník 308/2021 (3/11)
BESEDY K NOVÉMU SYSTÉMU SVOZU TŘÍDĚNÝCH ODPADŮ   

Máte spousty dotazů? Rádi vám odpovíme na některé z besed, které se budou konat na různých místech ve městě, tak abyste to měli co nejblíže. Jistě máte k novému systému svozu tříděných odpadů hromadu dotazů.
Připravili jsme pro vás sérii besed, kde se vám pokusíme na všechny otázky odpovědět.
Jednotlivé besedy jsou určeny především pro občany z uvedených lokalit (volebních okrsků), nicméně pokud vám z časových důvodů ten váš termín nevyhovuje, jste vítáni na besedě v kterémkoli jiném termínu. Počet besed a jejich rozdělení podle volebních okrsků bylo zvoleno pro zajištění maximálního možného prostoru pro dotazy občanů a diskuzi o tématu.

Jak odkládat odpady obsahující azbest na skládku nebo do sběrného dvora

Nařízení  upozorňující na potřebu odkládat  odpady obsahující azbest/eternit pouze v uzavřených obalech vychází z nového zákona o odpadech. Likvidaci odpadů v České Třebové zajišťuje  Eko Bi, s.r.o., které vydalo následující pokyn viz ZDE   Současně upozorňujeme, že ukládání azbestu, který není a nikdy nebyl komunálním odpadem je zpoplatněno.

Zasedal krajský krizový štáb 

Hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický svolal na středeční odpoledne jednání krajského krizového štábu, a to z preventivních důvodů. Hlavním obsahem jednání má být aktuální vývoj nákazy koronaviru v Pardubickém kraji, zásoby osobních ochranných pomůcek, kapacity očkování a testování, ale také připravenost nemocnic akutní péče na zvýšený počet hospitalizovaných.
„I přesto, že Pardubický kraj nepatří v tuto chvíli mezi nejpostiženější regiony, tak je vývoj nákazy nepředvídatelný a musíme být připraveni pružně reagovat. Proto chci znát od ředitele krajské hygieny aktuální stav a vývoj nákazy v našem regionu včetně potenciálních ohnisek. Zároveň budeme s našimi nemocnicemi hovořit o počtech hospitalizovaných a připravenosti nemocnic na případný zvýšený počet hospitalizací, a to včetně těch ve vážném stavu,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že se zástupci nemocnic a odboru zdravotnictví bude řešit také aktuální kapacity očkování a testování. „Abychom byli schopni rychle reagovat, potřebujeme také provést inventuru skladových zásob osobních ochranných pomůcek a prostředků v rámci krajských hmotných rezerv, které jsme vytvořili již v minulém roce. Tyto prostředky pak v případě potřeby můžeme v řádu hodin uvolnit pro naše nemocnice či zařízení sociálních služeb,“ řekl hejtman Martin Netolický.
 
Nová vlna epidemie sílí také v Pardubickém kraji 

V návaznosti na sílící epidemii koronaviru se dnes odpoledne ke svému jednání sešel krizový štáb Pardubického kraje pod vedením hejtmana a předsedy Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martina Netolického a náměstkyně pro zdravotnictví Michaely Matouškové. Hlavním tématem jednání byla predikce vývoje nákazy v Pardubickém kraji, připravenost nemocnic na větší počty hospitalizovaných, a to včetně intenzivní péče či navýšení kapacit pro očkování.
„Bohužel jsme nyní v rámci rozhodování o dalším postupu z centrální úrovně ve složité situaci, kdy odcházející vláda nechce činit žádná zásadní rozhodnutí a nová vláda nemá žádnou kompetenci. Situace v Pardubickém kraji nepatří v tuto chvíli mezi nejpostiženější regiony, ale můžeme vidět zhoršující se tendenci a postup epidemie z východní části republiky,“ uvedl hejtman Martin Netolický. V rámci krajských nemocnic je v návaznosti na sílení epidemie od pondělí vydán zákaz návštěv. „Pokud bude epidemie nadále sílit, tak můžeme o podobném kroku začít uvažovat také v zařízeních sociálních služeb, kde se nachází rizikové skupiny. Zároveň dochází a nadále bude docházet k reprofilizaci lůžkových kapacit v našich nemocnicích akutní péče. V tuto chvíli se v rámci Pardubické nemocnice bavíme o neurologii a geriatrii,“ řekl hejtman Netolický s tím, že v tuto chvíli je v krajských nemocnicích hospitalizováno 80 pacientů. V březnu se jednalo o více než 530 osob.
V návaznosti na zvýšený zájem o očkování připravil kraj znovuotevření dalších očkovacích míst. „Od poloviny listopadu otevřeme záložní očkovací místa v Hamzově léčebně v Luži, Odborném léčebném ústavu Jevíčko, Albertinu Žamberk a Vysokomýtské nemocnici. K tomu se snažíme nadále navyšovat kapacity očkování v rámci Nemocnice Pardubického kraje, kde máme nyní kapacitu pět tisíc očkovaných týdně a budeme na ni stále pracovat,“ sdělila náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková. „Vedle stacionárních očkovacích míst pokračujeme v cestách očkovacího kamionu. Ten se po cestě v regionu vrátí od 9. listopadu na tři dny do Pardubic, kde bude dva dny před Univerzitou Pardubice a 11. listopadu na hlavním vlakovém nádraží,“ řekla náměstkyně s tím, že se poté kamion přesune do Chrudimi, Bystrého či Svitav.


Komplikace v Uhersku neohrozí termín předání úseku D35 

Hejtman Martin Netolický a náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš jsou v kontaktu se zástupci Ředitelství silnic a dálnic ohledně komplikací při výstavbě dálničního mostu v Uhersku. U něj byl minulý týden zjištěn pokles konstrukce, což způsobuje komplikace v železniční dopravě na hlavním koridoru. Podle vedení krajské správy ŘSD by komplikace neměla mít vliv na termín otevření druhého úseku dálnice D35 z Časů do Ostrova, který byl po posunu stanoven na konec roku 2022.
„Hovořil jsem s ředitelem krajské správy Ředitelství silnic a dálnic Bohumilem Vebr, který mne ujistil, na základě sdělení zhotovitele, že by i přes stávající komplikace nedojde k posunu termínu otevření celého druhého úseku dálnice D35 z Časů do Ostrova, což je pro náš region jednoznačně dobrá zpráva,“ uvedl hejtman, kterého ředitel Vebr informoval také o zjištěných závadách. „Při betonáži mostu došlo k poklesu krajních prefabrikovaných prvků mostu. Betonáž byla ihned zastavena a zadáno zjištění příčiny poklesu.   Pokles  byl způsoben chybně navrženým montážním prvkem. V současné době probíhá zpracování statického posouzení mostu v současném stavu a po jeho kontrole bude umožněno zprovoznění dalších kolejí na železničním koridoru. Zároveň bude v průběhu několika dní zajištěno provedení zesilujících montážních prvků  nutných pro pokračování betonáže.
Komplikace při budování mostu způsobily minulý týden velké zpoždění vlaků na hlavní koridorové trati. To by však již mělo být brzy minulostí. „Předpokládáme, že stávající režim omezení dopravy by měl již v dohledné době skončit, což je samozřejmě dobrá zpráva pro všechny cestující na hlavní koridorové trati, která je již tak zatížena stavebními pracemi a výlukami. Vlaky v tuto chvíli jezdí úsekem v omezené rychlosti, a tak již nejsou zpoždění vlaků tak velká,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš, kterého zajímala především bezpečnost. „Byl jsem ujištěn, že zabezpečení hlavní koridorové trati bylo tím prvním, co bylo při zjištění komplikací řešeno. Bezpečnost cestujících musí být na prvním místě a byl jsem ubezpečen, že kromě dílčích časových komplikací není ohrožen další provoz na trati,“ ujistil náměstek Kortyš.
Podle ředitele krajské správy ŘSD Bohumila Vebra je celá konstrukce mostu v českém prostředí atypická. „Stavba sama o sobě je velmi náročná, a to z hlediska podloží, samotné konstrukce mostu a překlenutí hlavního železničního koridoru. Proto také byla zvolena pro české poměry neobvyklá technologie, kdy jsou podél železničního koridoru budovány obě části mostu samostatně a následně se propojí horní deskou mostovky. Děláme vše proto, aby již termín otevření druhého úseku D35 nebyl oddalován,“ ubezpečil ředitel Vebr.