Českotřebovský deník 311/2021 (6/11)
Nové video Českotřebovského deníku: Hokejbal Lokomotiva - Jestřábi Přelouč

Video Libora Vašiny se vrací k druholigovému hokejbalovému zápasu Lokomotiva Česká Třebová vers. Jestřábi Přelouč, které se hrálo 9. listopadu 2010 v aréně v Benátkách. V normální hrací době zápas skončil remízou 1:1 a rozhodnutí padlo až po samostatných nájezdech, ve kterých byli úspěšnější hosté. Lokomotiva tedy získala ze zápasu pouze jediný bod.
Soutěž od té doby pokračovala dalšími zápasy, ve kterých již byla Lokomotiva úspěšnější a bodovala naplno. Navíc  dosahuje v zápasech poměrně velký počet vstřelených branek. O týden později 16. října vyhrála nad týmem HBC Pardubice poměrem 8 : 4
a 24.10 potom v aréně v  Letohradu nad týmem Žamberka 8 : 2. Další vítězství  si připočetla 30. 10.  na domácí půdě s týmem Chlumce nad Cidlinou v poměru 4:1 a poslední utkání se hrálo dnes 6. listopadu v Hradci Králové s B týmem HBC. I zde Lokomotiva dokázala zvítězit v poměru 5 : 2. (mm)

Podhorka připravena na slavnostní otevření cyklostezky              

V úterý  9. listopadu dopoledne o desáté hodině se bude na parkovišti u nové lávky, tedy na samotném začátku nové cyklostezky slavnostně otevírat provoz na této nové "stezce pro pěší a cyklisty". Dodavatel stavby vše uklidil, stavbu předal investorovi včetně dalších úseků, které přímo nejsou součástí cyklostezky, jako je přípojná komunikace od Domova pro seniory a na druhém konci zase cesta od prvních domků v Rybníku na silnici III. třídy. Vše má jednotný povrch, jednotnou úpravu, funkční veřejné diodové osvětlení, které bude na této komunikaci více potřebné než jinde, protože půjde o cestu, spojující dvě obce po trase, která bude výhodnější a potřebnější než cesta po silnici I. třídy. 
 

Sportovní sobota
Fotbalisté odehráli poslední podzimní soutěžní kolo

Pardubičky - Svitavy 2:0 (1:0)
Heřmanův Městec - MFK Chrudim B 3:3 (2:2)
Moravská Třebová - Moravany 0:2 (0:0)
Litomyšl - Třemošnice 3:1 (0:0)
Holice - Luže 3:2 (2:0)
Proseč - Rohovládova Bělá 5:2 (3:1)
Choceň - Horní Ředice 2:1 (1:0)
Česká Třebová - Lanškroun 0:0 (0:0)

Pololetní účtování - tabulka po podzimní části soutěže


Další hokejbalová výhra Lokomotivy

Utkání Lokomotiva Česká Třebová HBC Hradec králové B se hrálo na domácí aréně v Benátkách v sobotu 6. listopadu s výsledkem 5 : 2 pro Lokomotivu. Branky Válek 2, Švec, Hynek, Čapek. třetiny 2:2, 2:0, 1:0. Lokomotiva je po 9 odehraných zápasech na třetím místě tabulky s 19 body.  Má dobré skóre 48:32, ze kterého lze vyčíst, že soupeřům nastřílela ze všech týmů skupiny Čechy - východ nejvíce branek.

II. volejbalová liga žen

Sokol Česká Třebová hrál 6. listopadu dvojzápas v Kroměříži. V prvním utkání prohráli Třebovačky 3 : 1, ale v 2. zápase vybojovaly pětisetové vítězství 3 : 2 a z Kroměříže tedy body přivezly.  V tabulce osmičlenné druholigové skupiny "C" jsou po 6 zápasech na druhém místě se 17 body. V dalším dvojkole hostí doma Svitavy.

Přivezli dvojité vítězství z Trutnova

O koho že se jedná - o tým staršího minižactva SKB Česká Třebová - tedy kategorii U 13, kteří jsou zařazeni do soutěže Východočeský přebor minižactva. Mají handicap - jsou průměrně o rok mladší než jejich soupeři a  navíc počet členů týmů vyžaduje posílení. Od prázdnin se to z části povedlo a tak má dnes již soupiska 14 jmen chlapců a také děvčat.   Sehranost se zlepšuje zápas od západu tak říkajíc za pochodu. Není tedy divu, že první zápasy skončily prohrami. Zápasy s SŠB Pardubice již naznačily zlepšení a přišlo právě dnes, kdy tým celodenní výlet do Trutnova okořenil dvojnásobným vítězstvím se zdejším B týmem Lokomotivy Trutnov.  První zápas SBK Česká Třebová vyhrál 52 : 37 a druhý zápas ještě přesvědčivěji 54:38, když do zápasu nastoupila celá lavička a nikdo nejel na výlet "jen tak". O dobrý start do letošní sezóny po koronavirové pauze pečuje trojice trenérů Pavel Peterka, Jaroslav Škrabánek a Jiří Škop, rodiče mladých baskeťáků je chválí jako solidní tým, který dovede vytvořit dobrou partu. Stmelování kolektivu začalo již na prázdninovém soustředění v Dolní Čermné. Všichni doufají, že se  podaří tým ještě více posílit. Další dva zápasy hrají doma 20. listopadu (Vysoká nad Labem) a  4. prosince (BK Skuteč).  (mm)

Správa lesů města Ústí nad Orlicí očekává ziskové hospodaření.

V minulých letech hospodaření negativně ovlivňovala kůrovcová kalamita, která české lesy postihla jako důsledek extrémního sucha a nadprůměrných teplot. Kvůli teplému a suchému počasí byly porosty celkově oslabené a podmínky byly příznivé pro šíření škůdců, jako je lýkožrout smrkový, vrcholkový nebo lesklý. „S kůrovcovou kalamitou se potýkáme zhruba od roku 2015. Zatímco předtím byl objem zpracovaného dřeva napadeného kůrovcem v řádech desítek kubíků, maximálně kolem stovky, v minulém roce se vyšplhal na 2993 kubíků,“ vysvětluje správce lesů Jiří Faltýnek. Zpracování napadeného dřeva komplikuje skutečnost, že městské lesy netvoří celek, lesní majetek je roztříštěn kolem města. „Pokud vlastníci sousedních lesů nedělají to, co by měli, zkresluje to náš monitoring a brzdí ochranná opatření. Už jsme zaznamenali řadu takových případů,“ dodal Jiří Faltýnek. Český trh byl kvůli kůrovcové kalamitě přehlcen dřevem, což srazilo jeho cenu na historické minimum. Vlastníci lesů měli problém, že jejich dřevo nikdo nechtěl. Správě lesů města Ústí nad Orlicí při zvládání kalamity významně pomáhali samovýrobci, kteří nemají problém odtěžit poškozené dřevo i v těžko přístupných terénech, kde je to jinak zdlouhavé a ekonomicky náročné. I když zdaleka není vyhráno, správa městských lesů předpokládá, že letos dojde ke stabilizaci zdravotního stavu porostů. Pro letošní rok bylo instalováno 180 kusů kontrolních a odchytových zařízení. Jejich efektivita však závisí i na tom, jak aktivní budou v boji s kůrovcem vlastníci okolních lesních pozemků. „Kůrovcová kalamita u nás kulminovala v minulém roce. Další vývoj bude záviset na počasí, zatím vychází celkem dobře,“ dodal Jiří Faltýnek. Letos je potřeba vytěžit kolem 1000 kubíků napadeného dřeva. Zajímavostí jistě je, že při zpracování dřeva se používá i lanovkový systém. (www.ustinadorlici.cz)


V Litomyšli bude po novém roce  parkování na registrační značku vozidla

Od začátku příštího roku začne platit novinka v parkování v historickém centru. Úderem 1. ledna se stanou minulostí samolepky a karty, které si řidiči museli dávat jako důkaz zaplacení patřičného poplatku na sklo svého auta. Strážníci městské policie místo toho začnou parkovné kontrolovat pomocí čteček, kterými budou snímat registrační značky aut a tím zjistí, zda má majitel zaplacený poplatek.
„Je to jediná připravovaná novinka v systému parkování v centru města, ceny zůstávají stejné jako loni, takže pro občany s trvalým pobytem v Litomyšli zůstává sleva na 400 korun za rok a zaplatí jen 300 korun, přespolní budou opět platit 700 korun. Zavedení čteček nebude pro řidiče v praxi představovat velkou změnu, jediné, co budou muset, je na přelomu roku k nákupu nového parkovacího povolení znát registrační značku svého vozidla, kterou bude potřeba nahlásit, “ vysvětluje vedoucí odboru místního a silničního hospodářství Pavel Jiráň.
Změna nastane kvůli tomu, aby strážníci Městské policie Litomyšl mohli rychleji zkontrolovat platnost parkovacích známek. „Díky čtečce se dá za pár vteřin zkontrolovat hned několik aut, čímž se výrazně urychlí práce strážníků a oni se budou moci věnovat svým dalším povinnostem, například dohlížení na dodržování tržního řádu na náměstí či pochůzkám po rajonech,“ dodává velitel Městské policie Litomyšl Libor Marek.
Co naopak zůstane, jsou papírové hodiny, které si řidiči dávají za sklo a označují na nich začátek svého parkování. Vyzvednout si je budete moci tradičně v infocentru či na městském úřadu v Litomyšli.