Českotřebovský deník 316/2021 (11/11)
Nové video Českotřebovského deníku:
Prezentace architektonické studie nového pavilonu Domova pro seniory

Ve středu 10. listopadu se v přednáškovém sále Městského muzea v České Třebové konala prezentace architektonické studie nového pavilonu Domova pro seniory , který by mohl vyrůst v Bezděkově  v sousedství dosavadního areálu.Je totiž skutečností, že stará budova Domova pro seniory za Třebovou, tzv. "Blok B" je v takovém stavebně technickém stavu, že jeho rekonstrukce pro moderní bydlení a služby je takřka nemyslitelná. Během předcházejících let po dostavbě  nové budovy A se totiž ve staré budově mnoho neopravovalo a protože jde o budovu ve svahu s porušenými izolacemi, tak se všechny neduhy začaly projevovat v intenzivní míře. Také koncepční řešení budovy již nevyhovuje moderním požadavkům pro bydlení seniorů. Nezbytné opravy střešního pláště a   zatékání z koupelen se postupně daří řešit, ale do budoucna je třeba nalézt komplexní řešení, tedy komplexní modernizaci.  Tím by právě mohla být varianta vybudování nového pavilonu Domova pro seniory  na ploše sousedního areálu dosud provozovaného firmou Böhm plast-technik. Tato firma se stěhuje do promyslové oblasti v Borku a svůj skladový areál prodává.  Odkoupení jíž bylo odsouhlaseno zastupitelstvem města v prosinci loňského roku 2020.
Letos připravil architekt Martin Hájek studii, která by mohla řešit popsaný problém a dokonce přinést možnost rozšíření kapacity. To však je třeba řešit s Pardubickým krajem, protože provozní prostředky od státu lze získat pouze na takový počet lůžek, který je odsouhlasen  v tzv. základní lůžkové kapacitě.  Postavit velký domov pro seniory nám tedy nikdo nebrání, ale prostředky na jeho provoz získat v plné výši nemusíme. A nejde o malé peníze.
Toto všechno je třeba vyřešit, než bude zahájeno vlastní projektování nového pavilonu.
S tímto problémem byli seznámeni zastupitelé města na zmíněném jednání, na který měla přístup i veřejnost.  Záměr na komplexní modernizaci dosavadní budovy B formou výstavby nového pavilonu byl tak dán na vědomí veřejnosti. O předvedenou prezentaci však nebyl velký zájem ani ze strany zastupitelů, ani z řad veřejnosti.  Českotřebovský deník však připravil ze středeční  prezentace záměru cca hodinový záznam. Díky tomu se může s průběhem prezentace na youtube kanálu Českotřebovského deníku seznámit i vbeřejnost.  Na videu vystupuje starostka města Mgr.  Magdaléna Peterková,  ředitelka Sociálních služeb JUDr. Magdaléna Zemková, vedoucí odboru sociálních věcí JUDr. Eva Gibišová a Městský architekt Ing. arch. Martin Hájek.  Více ZDE

Nové video Českotřebovského deníku: Výlov rybníka Hvězda

Rybník Hvězda je největším rybníkem v našem okolí , jeho plocha je 79 ha hospodaří zde rybářství Litomyšl. Výlov se zde koná každé dva roky a přináší zajímavou podívanou.  Letos se výlov konal ve dnech 9. a 10. listopadu za opravdu velmi pěkného počasí. Proto byly zážitky z výlovu letos skutečně velké a zajímavé.  Protože se výlov konal ve všedních dnech, nebyla účast veřejnosti tak veliká, jako třeba  nedávno - v sobotu 6. 11. při výlovu Dolnočermenského rybníka, kde se dá účast veřejnosti přirovnat k pouti. Při výlovu je možné ryby také výhodně nakoupit, proti ceníku, platnému např. na sádkách rybářství v Litomyšli je zde cena nižší. 1kg živého kapra stál 95 Kč, stejně jako v Dolní Čermné, další ryby byly  v Třebovici na hrázi Hvězdy lacinější:  Tolstolobik byl v Třebovici za 50 Kč (v Čermné za 75Kč), Amur za 105 Kč (v Dolní Čermné byl při výlovu za  135 Kč/kg). V Čermné byla ještě nabízena štika za 285 Kč/kg, v Třebovici na ceníku chyběla, byl zde k zakoupení ještě lín - za 115 Kč/kg.  Za zabití ryby v Čermné účtovali další částky u jiného stánku, také za vykuchání. 

Den válečných veteránů

Při příležitosti Dne válečných veteránů, který připadá na 11. listopad, se ve čtvrtek po 16. hodině odpolední  uskutečnilo položení věnců u památníku obětem válek v Habrmanově ulici. Pietního aktu se zúčastnili zástupci armády, kompletní vedení města Česká Třebová,  Obce legionářské, Českého svazu bojovníků za svobodu, skautů, sokolů  a řada dalších významných hostů. S hlavním projevem vystoupila zástupkyně ředitelky Městského muzea Mgr. Jitka Peková
11. listopadu roku 1918 bylo uzavřeno příměří mezi Německem a Francií a ukončeny tak byly válečné operace první světové války. Na památku mnoha miliónů obětí si toto datum každoročně připomínají demokratické země Evropy, USA, Kanada a Austrálie jako „Den veteránů“ nebo „Den vzpomínek“. Den veteránů je i pro nás příležitostí veřejně si připomenout československé legionáře a vlastence, kteří ve dvou válečných apokalypsách, ohraničených léty 1914 až 1918 a 1939 až 1945, nezištně a bez váhání nasadili životy za svobodu své vlasti a za obnovení její suverenity.

Návštěva u koníčků

V rámci čtvrtečních programů Studia Táňa bude i návštěva koníčků. Ve spolupráci s Lenkou Kašparovou uspořádáme v Hřebčíně Karlen v Dlouhé Třebové mikulášskou nadílku pro děti i dospělé pod názvem KONĚ I ČERTI MAJÍ KOPYTA. V 16,00začínáme krmením hříbátek, tedy přijďte včas! Potom si prohlédneme stáje  a půjdeme se zahřát do sklípku, kde nás bude čekat občerstvení a čertovská nadílka pro děti a pro dospělé drobný dárek a seznámení s Vánoční kolekcí EIWYSNOW firmy Eurona, která nám připomene poklidný čas vánoční. Moc se na vás těšíme ! Táňa a Lenka

Stomatologická pohotovost 

13. - 14.11. MUDr. Milena Břízová, Na Štěpnici 999, ÚO, tel.: 465 525 210
17.11. MUDr. Valent Dostál, Smetanova 1390, ÚO, tel.: 465 523 877
20. - 21.11.  MDDr. Anna Drdová, F.V. Krejčího 405, ČT, tel.: 465 530 247
27. - 28.11. MDDr. Eva Duchečková, Litomyšlská 590, ČT, tel.: 606 704 599  

Proti covidu jedině očkování, které usnadní život

V Pardubickém kraji na vakcínu čeká přes šest tisíc lidí, očkovací centra nestíhají. V některých se čeká i přes dva týdny, přestože vakcín je dostatek. Sílící poptávka po očkování může souviset nejen se zhoršující se situací, ale také se zpoplatněním testů od 1. listopadu. V Pardubické nemocnici je nyní ve virtuální frontě přes tisíc lidí. Přes devět set registrovaných čeká na termín. Zájem je io posilující třetí dávku. Na tu čeká téměř tři tisíce zájemců. „Kapacita a provozní doba očkovacích míst jsou dány dostupností zdravotnického personálu, ale i zájmu o očkování,“ sdělila náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková

Očkovací kamion:

Chrudim - 12.11. - Sportovní areály města Chrudim
Bystré    - 13.11. - Multifunkční dům Bystré
Svitavy –  14.11. - Multifunkční centrum Fabrika - 3. patro
Polička –  17.11. - Dům s pečovatelskou službou „Penzion“
Květná -   19.11. - u obecního úřadu
Očkování bez registrace v Nemocnicích Pardubického kraje:
Pardubická nemocnice - každý pátek od 13 do 15 hodin
Chrudimská nemocnice - každou středu od 7:30 do 12 hodin
Orlickoústecká nemocnice - každou středu od 12:20 do 15 hodin

Staronovým trenérem českotřebovských Kohoutů je Pavel Rohlík

U týmu působil v úvodu loňské, kvůli pandemii koronaviru nedohrané sezony. Nečekanou změnu vysvětlil předseda a manažer klubu Vladimír Vaněk:  „Ve čtvrtek 4. listopadu, tedy den po těsné prohře v Chocni, mi Martin Šejba oznámil, že ve funkci trenéra nechce a nebude pokračovat. Měli jsem velmi krátkou dobu na to, abychom sehnali nového a především kvalifikovaného trenéra. Nakonec jsem se domluvili na spolupráci s Pavlem Rohlíkem, který krátce předtím ukončil své působení u mládeže Slavie Praha. V pátek 5. listopadu jsem Martinu Šejbovi poděkoval za odvedenou práci před všemi hráči a realizačním týmem, k mé radosti se vrátil do hráčského kádru.
Páteční trénink vedl Pavel Rohlík. Po jeho skončení mi náš nejzkušenější hráč, útočník Martin Filip, sdělil, že pod jeho trenérským vedením nebude v České Třebové dále působit. Osobně mne to mrzí, známe se s Martinem od roku 1991, v minulých sezonách to byl jeden z našich klíčových hráčů. Rád bych mu touto cestou osobně poděkoval a věřím, že najdeme příležitost tak učinit i veřejně.“

Kohouti jsou v karanténě 

Hokejisté České Třebové, jejichž řady zasáhl pozitivní výskyt onemocnění COVID-19, jsou v současné době v karanténě. Musely být odloženy nejbližší dva zápasy, známé jsou jejich nové termíny.
Utkání Litomyšl – Česká Třebová (původní termín 10.11.) se bude hrát na litomyšlském zimním stadionu v neděli 21. listopadu se začátkem v 17.00 hodin. Utkání Česká Třebová – Moravská Třebová (původní termín 14.11.) se bude hrát na českotřebovském zimním stadionu v pátek 26. listopadu se začátkem v 19.15 hodin. „Oběma klubům děkujeme za vstřícnost a pochopení. Stejně tak vedení českotřebovského zimáku,“ vzkazuje manažer Kohoutů Vladimír Vaněk.


DDM Kamarád připravuje

Mikuláš
Dům dětí a mládeže Kamarád zve děti a rodiče na již tradiční mikulášskou nadílku s názvem „Čerti hrají mariáš, na nás čeká Mikuláš“. Akce se koná v neděli 5. 12. 2021 od 15:00 do 17:00 hod. (v tomto čase můžete přijít kdykoli). Začátek trasy je „u hříbku“. Vstupné 15,-Kč – děti do 3 let (doprovod zdarma), 30,-Kč – děti od 3 let. Balíčky, které chcete předat dětem je nutno označit jménem a příjmením dítěte. V případě deštivého počasí bude akce zrušena.
Vánoční výstava
V termínu od 7. 12. 2021 do 12. 12. 2021 se bude konat v Kulturním centru vánoční výstava. Součástí této výstavy bude také přehlídka výtvarných děl účastnic Univerzity třetího věku Malba pod vedením paní Ludmily Rašnerové.
 
Workshop pro seniory a další zájemce
Přijďte se naladit na vánoční čas a společně s lektorkou Gaby Veleckou si vyzkoušet netradiční vánoční recepty. Kurz probíhá v pátek 10. 12. 2021 v čase 15:00 – 17:00 hodin. Vstup je zdarma (workshop je podpořen projektem Obec přátelská seniorům 2021). Sraz účastníků bude před vchodem na II. stupeň ZŠ Ústecké. S sebou: zástěru, přezůvky, zápisník a psací potřeby. Na akci je nutno se přihlásit na stránkách www.ddmkamarad.eu nebo na tel.č. 777 292 218.
 
Připravujeme
Dětský karneval – sobota 29. 1. 2022
Pololetní prázdniny – pátek 4. 2. 2022
Přednáška Super babičky a dědečkové –PhDr. Lidmila Pekařová – 5. 2. 2022 – online webinář zdarma


Speciální škola ve Skutči v novém  

Speciální základní škola, mateřská škola a praktická škola ve Skutči dokončila největší investici za 30 let od svého vzniku. Díky dotaci, kterou fondů Evropské unie získal Pardubický kraj, zde byla provedena přístavba hlavní budovy včetně půdní vestavby za částku přesahující 28 milionů korun. Otevření moderních prostor se zúčastnil také hejtman Martin Netolický.
„Speciální školství prošlo v posledních několika letech turbulentním vývojem. V rámci našich organizací se však dlouhodobě i s významným přispěním evropských fondů snažíme vylepšovat prostředí, zázemí a vybavení pro děti se zvláštními vzdělávacími potřebami s důrazem na praktické vzdělávání pro jejich co největší zapojení do běžného života,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V rámci přístavby a půdní vestavby za 28 milionů korun byly vybudovány nové odborné učebny, rehabilitační, terapeutická aktivizační pracoviště a tréninková pracoviště pro praktickou přípravu včetně vybavení  speciálně pedagogickými a rehabilitačními pomůckami. Důležitou součástí je také zajištění kompletní bezbariérovosti školy,“ řekl hejtman Martin Netolický.