Českotřebovský deník 318/2021 (13/11)
Českotřebovský vehikl 2021 - podruhé na Skalce

Dnes v sobotu 13.11.2021 se konala tradiční soutěž a výstava modelů českotřebovský vehikl 2021 v hlavním sále střední technické a dopravní školy v České Třebové na Skalce.  Soutěž zde získala dobré podmínky, pro zájemce, kteří přijeli z blízka i z daleka je zde dostatečně velké parkoviště a světlý sál. Přes  novou vlnu covidu 19 byla účast velmi slušná, svědčí o tom počty vystavovaných modelů a také kvalita vystavených prací byla velmi dobrá. Byla prováděna poměrně důsledná kontrola bezinfekčnosti, tedy očkování či testů, pořadatelé dbali na nošení respirátorů.  
Expozice modelů byly tradičně doplněny prodejními stánky prestižních výrobců  stavebnic a modelářských pomůcek, byly zde v sále také historické expozice zaměřené na historii Klubu plastikových modelářů plk. Otakara Hrubého Česká Třebová a nově také stánek např. se starými sovětskými uniformami. Tradičně dominoval   prodejní stánek výrobce KP- Kovozávodů Prostějov a také druhé naší značky AZ model. Na této přehlídce bylo možné zakoupit i premiérové modely, které nejsou zatím v běžném prodeji, navíc za skvělé zaváděcí ceny. Českotřebovský deník připravuje o letošní soutěžní přehlídce Českotřebovský vehikl krátké video, které bude publikováno v nejbližších dnech. Celý článek s fotoreportáží najdete ZDE  (mm)

Zabíjačka u hasičů vydařená 

Nakonec podobně to bylo i v předchozích letech. Čerstvé zabíjačkové pochoutky lákaly a tak se před hasičárnou dopoledne po desáté hodině tvořila i fronta až venku na chodníku. Svatomartinské zabíjačky byly populární i v dalších místech, nařízení o regulaci zabíjaček to poněkud omezuje, ale nebrání mu.

Nová výstava v ústecké Galerii pod radnicí

Od 12. listopadu je v Galerii pod radnicí otevřena výstava věnovaná tvorbě manželů Dany a Alexandra Kozákových. Výstava prezentuje iluzivní malby, loutky, fotografie z tvorby, návrhy a realizaci oděvů.
Dana Kozáková se věnuje navrhování a výrobě originální pánské a dámské módy a Alexandr Kozák je filmový architekt a scénograf. Vernisáž již probíhající výstavy se ze zdravotních důvodů uskuteční 25. listopadu v 17 hodin. Výstavu můžete v Galerii pod radnicí navštívit až do 9. ledna 2022.

Horkýže Slíže odložily koncert v Ústí o celý rok! 

Skupina tak dnes v sobotu 13/11 v rámci Alibaba Tour ústeckém v Kulturním domě nmevystoupila. Koncert je přesunutý až na listopad příštího roku 2022. Nevystoupily tedy ani domovské kapely z Ústí nad Orlicí Miagra a Existence Nové Doby, kteří hrají punk – rock. Vstupenky zůstávají v platnosti. Kdo chce vrátit peníze, ať se obrátí na prodejce kde vstupenky zakoupil.


Zahájení výběru dodavatele rekonstrukce interiérů internátu na Skalce
Rekonstrukce Domov mládeže v Přelouči

Krajští radní na svém pondělním jednání rozhodli o výběru dodavatele na rekonstrukci interiérů domova mládeže v Přelouči a o zahájení výběrového řízení na projektanta připravované modernizace společenského sálu na Skalce v areálu Střední školy technické a dopravní v České Třebové. V případě první stavby již nic nebrání zahájení prací, v České Třebové by měl sál dostávat nový vzhled a parametry v roce 2023.
„Naším hlavním cílem v rámci oborové nabídky Gymnázia a střední odborné školy v Přelouči je v maximální možné míře využít všech prostor, které máme k dispozici, pro rozšíření kapacit domova mládeže. Stávající ubytovací kapacita bude po rekonstrukci navýšena o deset lůžek z 50 na 60 ubytovaných. Zároveň přeměníme nevyužívané prostory pro potřeby výuky grafických oborů, které jsou ve škole na vynikající úrovni a mají přesah i mimo náš kraj,“ uvedl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.
Předpokládaná hodnota zakázky podle zpracované projektové dokumentace činila částku téměř 37 milionů korun včetně daně. „V rámci výběrového řízení posuzovala hodnotící komise sedm návrhů v rozmezí nabízené realizační ceny 16 milionů korun. Jako ekonomicky nejvýhodnější byla vybrána nabídka přesahující 31 milionů korun včetně daně, což představuje úsporu oproti předpokládané hodnotě,“ řekl námětek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.

 

ŽAMBERK STOJÍ PŘED ZAHÁJENÍM ZÁSADNÍ INVESTICE.
ZASTUPITESTVO ROZHODLO, VEDENÍ MĚSTA BYLO ZDRŽENLIVÉ

Ve čtvrtek jsem měl schůzku se zástupci hokejového klubu ze Žamberka. Již před několika lety mě informovali o záměru výstavby nového zimního stadionu. Město převzalo a upravilo agregovaný projekt Národní sportovní agentury ČR na stadiony lokálního typu. Žamberk celý projekt velmi dobře připravil a stal se tak prakticky pilotním v rámci celé ČR. Byl také úspěšný v žádosti o dotace právě z NSA a získal příslib na 90 milionů korun. To vše má ale háček. Původní projekční cena (předpokládaná hodnota veřejné zakázky) činila 136 milionů a cena dle výsledku zadávacího řízení se kvůli růstu cen vyšplhala u nejlevnější nabídky až na 165 milionů korun. Spoluúčast pro město je tedy výrazně vyšší než se očekávalo. Tento týden ve středu se konalo zastupitelstvo města, které většinou dvanácti hlasů rozhodlo o tom, že město zimní stadion postaví. Samotné vedení města si velmi dobře uvědomilo složitost situace, protože takové rozhodnutí ovlivní celou řadu dalších věcí. Možná i proto starosta města Oldřich Jedlička nehlasoval a ponechal rozhodnutí na členech zastupitelstva. Každopádně dotace z NSA je natolik významná a výjimečná, že by byla škoda, pokud by tato investice nakonec realizována nebyla. Nicméně jedná se o svrchované rozhodnutí města.
Proč ale o tom píši? Někteří členové zastupitelstva, kteří jsou zároveň členy SK Žamberk, z.s., iniciovali vznik veřejné sbírky na výstavbu zimního stadionu. Pánové Jiří Mencák a Tadeáš Pešek přišli s dotazem, zda akci podporuje Pardubický kraj a zda by výstavbu areálu mohl podpořit alespoň dílčí částkou.
Obecně kraje nebyly nadány prostředky na obdobné aktivity, na druhou stranu jsme významné sportovní investice tohoto druhu podpořili individuálními dotacemi. Mohu jmenovat Skiareál Hlinsko, Hluboká, Dolní Morava, Čenkovice nebo Buková hora či areál biatlonu v Letohradě, ale i další. Pokusím se s kolegy projednat finanční podporu v obdobné výši, jak tomu bylo u výše uvedených projektů. Snad naleznu pochopení u rady i zastupitelstva.  FB Martin Netolický  (Více v dalším článku!)

 

Žamberk: mimořádné zastupitelstvo jednalo o stavbě zimního stadionu

Zastupitelé města Žamberk dnes na mimořádném zasedání zastupitelstva po dlouhé diskuzi odhlasovali vítěznou stavební firmu, která by měla přebudovat v areálu Pod černým lesem otevřenou ledovou plochu s mantinely a chátrajícími buňkami coby šatny na moderní zimní stadion s víceúčelovým využitím. Hlasování předcházela celkem rozsáhlá kampaň fanoušků hokeje, kteří se snažili vzbudit mezi obyvateli regionu zájem o pomoc s dofinancováním stavby. Na sbírkový účet zatím doputovalo necelých 440 tisíc korun. Podporu přislíbily i velké regionální firmy, které hodlají poskytnout i stotisícové částky.
Jednání začalo vystoupením starosty, které dle komentáře některých zastupitelů bylo ustrašené a snažil se ostatní kolegy zastupitele od schválení vítězné firmy spíš odradit. Vše totiž ve své řeči zaobalil do velké zodpovědnosti za takové rozhodnutí. "Město Žamberk doposud o tak velké investici nikdy nejednalo, rozhodování o tomto zimním stadionu je velice odpovědné rozhodnutí," prohlásil starosta Oldřich Jedlička /Ano 2011/. Investice totiž dosahuje částky 200 milionů korun včetně DPH, původně se však počítalo s částkou o několik desítek milionů nižší. "Osobně jsem si dělal takovou představu, kam bych byl ochoten jít. A v těch původních představách jsem se pohyboval okolo 150 milionů korun, tedy o mnoho milionů níže než je cena, za kterou v současné době máme vítězného uchazeče," doplnil Jedlička. V závěrečném hlasování se rozhodl zodpovědnost za rozhodnutí nepřevzít a svého hlasu nevyužil a vůbec nehlasoval. Jeho radikální otočení názoru ještě před hlasováním zkritizovala jedna z úřednic městského úřadu. Podle dostupných informací měl starosta ještě v pondělí schválení vítěze výběrového řízení a výstavbu zimního stadionu spíše podporovat.
Je třeba uvést, že schválení výstavby zimního stadionu nedoporučili ani někteří členové finančního výboru města. "Za současného ekonomického vývoje je pořízení investice za 200 milionů korun naprosto v nesouladu s péčí řádného hospodáře, navíc zimní stadion ve své podstatě ani nebude plně sloužit občanům města Žamberka, zejména na navrženou minimální časovou dotaci pro veřejnost a navíc v nevhodné době. A to jak pro vysoký úvěr, který na deset let zablokuje rozvoj města, tak zejména pro souběžné i následné výdaje na provoz a údržbu," přečetl prohlášení členů této komise - Roberta Hofmana, Dana Ševčíka a Zuzany Syrové - jeden ze zastupitelů.
O vítězi výběrového řízení na zhotovitele stavby nakonec rozhodlo 12 zastupitelů, šest zastupitelů bylo proti, jeden se zdržel a jak bylo již uvedeno, starosta města Oldřich Jedlička nehlasoval vůbec. Navýšení částky, za kterou by měl být zimní stadion postaven, hodlá radnice pokrýt revolvingovým úvěrem.
První krok je splněn. O druhém kroku rozhodnou úředníci ÚHOSu  Ačkoliv byl zastupiteli vybrán vítězný zhotovitel stavby, tak není vůbec jisté, že dojde k podpisu smlouvy o stavbě zimního stadionu. Celkem devadesát milionů korun z celkových nákladů má pokrýt dotace od Národní sportovní agentury (NSA), která tyto peníze městu přislíbila. Jenže je zároveň podmínila několika podmínkami. Ta podstatná říká, že nejpozději do konce listopadu musí radnice podepsat se zhotovitelem smlouvu. Tu ale radnice aktuálně podepsat nemůže. Důvodem je podání stížnosti na průběh výběrového řízení k Úřadu pro hospodářskou soutěž (UHOS). Je s podivem, že toto podání, které rozporuje průběh výběrového řízení, podala osoba, která se výběrového řízení vůbec neúčastnila. Lhůta, do které může ÚHOS rozhodnout, ale přesahuje lhůtu, kterou poskytla k podpisu NSA. Mezi lidmi se objevila neověřená informace, že by za tímto konkrétním podáním na ÚHOS mohl být někdo z odpůrců výstavby zimního stadionu. V tomto duchu se nesla i prosba zastupitelky před závěrečným hlasováním. "Měla bych jedno přání, v tom našem rozděleném zastupitelstvu, aby i ti, kteří pro to nebudou hlasovat, aby zcela demokraticky přijali tuto volbu většiny, pokud to tak bude, a aby tomu projektu zimního stadionu ehmmm přáli," prohlásila Jaroslava Halbrštátová /Nezávislí s podporou ODS/. (Orlicky.net)